Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 24 Gru, 2013 Statyw do bagażu podręcznego.
Cześć.
Musze kupić jak najszybciej statyw który zmieszczę do bagażu podręcznego w samolocie.
Czyli po złożeniu może mieć max 45(7)cm, tyle max zmieszczę do swojego plecaka/torby.
Co do wysokości nie mam tutaj jakiś szczególnych wymagań(mam 173cm wzrostu) wiec max w okolicach 150cm będzie odpowiedni. Na statyw chciałem wydać około 200-250f(1000-1250zł) razem z głowicą. Niestety(albo i stety) lecę do Lizbony 25go stycznia na parę dni dlatego budżet spadł do około 500zł(+/-20%).
Pamiętam, że ktoś na forum borykał się już z podobnym problemem ale nie mogłem znaleźć tego tematu. Ogólnie na polu walki zostały dwa statywy:
Fotopro MGA-584 z głowicą kulową 52Q
Velbon Ultrek UT-43D II & QHD-43D
Czy ktoś ma/miał wyżej wymienione statywy ? Jak z wykonaniem i stabilnością ?
W wypadku Fotopro sprawa się nieco komplikuje bo nie ma ich w UK i nie mam możliwości "pomacania" go w sklepie, no i jeśli chcę go kupić to muszę zrobić to teraz żeby dotarł przed wyjazdem.
Czy ktoś jeszcze zna coś ciekawego/sprawdzonego w tym przedziale cenowym ?? Czy może sobie odpuścić, polecieć bez statywu i po powrocie kupić coś konkretniejszego?
Witaj.
Zamówiłem (po dość długich poszukiwaniach i porównaniach) w ostatni poniedziałek, powinien dotrzeć w piątek - Manfrotto Befree:
http://www.manfrotto.com/befree http://www.manfrotto.com/...vel_photography
Posiadam kilka sprzętów tej firmy, są solidne i przemyślane. Mam nadzieję że ta nowość też im się udała. Wychodzę z założenia - raz a dobrze. Tak wiem - można lepiej ale taniej nie będzie
Pozdrawiam.
Zastanawiałem się trochę nad nim, ale za tą cenę hyhmm...mógłbym dołożyć trochę i mieć to czego chcę. Dużo osób chwali Manfrotto i też z tej firmy szukałem, niestety znaleźć coś wyższego od 145cm i mniejszego po złożeniu od 50cm jest niemal niemożliwe. Też wchodziła w grę opcja tymczasowa, kupić Manfrotto MK-394PQ który ma 50cm po złożeniu razem z głowicą(po wymontowaniu głowicy i głównej kolumny ok 43cm) i kosztuje niecałe 50£ ale ze stabilnością kiepsko.
Jest trochę turystów-fotografów na forum może ktoś się podzieli jakimiś wskazówkami. Jakie macie statywy ?
BEFREE już stoi obok mnie, na nim bezlusterkowiec. Nawet jeśli Twój aparat nie posiada ruchomego wyświetlacza max. wysokość 144cm. jest komfortowa, a 123cm. (bez wysuniętej kolumny) jest akceptowalne. Patrzę na świat z identycznej wysokości (niskości ) co Ty - "(mam 173cm wzrostu)"
Dolne sekcje nóg są filigranowe ale nie ma to wyraźnego wpływu na stabilność czy wygaszanie drgań, podobnie jak podniesienie kolumny centralnej.
Potwierdzam bardzo wysoką jakość wykonania samego statywu oraz dołączonych akcesoriów, ale łącznie z pochodzeniem nie może to być wytłumaczeniem dla jednak dość wysokiej ceny.
Po godzinach grzebania w gąszczu internetowym zakupiłem w końcu statyw. Zdecydowałem się na Chińczyka, Benro A1692TB0S Travel Angel II.
Kosztował mnie 120Ł. Pierwsze wrażenie robi b.dobre elementy dobrze wykonane i spasowane, nic nie lata, nogi rozkładają się z odpowiednim oporem.
Blokada rozkładania nóżek na pewno działa lepiej niż w Velbon UT‑43D(53D), to przekręcanie całych nóżek i ten "klik" w Velbon to jakaś porażka. Nie wiesz czy już dokręciłeś noge czy coś w środku się połamało. Jak dla mnie jest stabilniejszy niż BeFree. Co do głowicy B0, chodzi bardzo płynne do okola własnej osi, cześć kulowa ma możliwość regulacji oporu i osobny zacisk do blokowania kuli. Czyli mamy łącznie 3 zaciski, na głowicy w BeFree jest tylko jeden. Jedna noga statywu jest wykręcana i można połączyć ją z główna kolumną otrzymując monopod. Jest też możliwość zamontowania głównej kolumny do góry nogami po uprzednim wykręceniu haka na dodatkowy ciężar lub np plecak. W zestawie jest pokrowiec na statyw(wygląda na solidny), imbus i trzy metalowe końcówki(w kształcie grota) do nóżek.
Rozpisałem się trochę bo nie ma wiele opinii na temat tych statywów, więc może ktoś skorzysta. Za cenę 120Ł cudów nie oczekuje, zobaczymy jak będzie chodził po paru wycieczkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9