Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy te tanie lornetko-zabawki można jakoś po amatorsku skolimować? Na dalsze odległości może być ale z 25m widać podwójnie.
Nie chce mi się odsyłać lornetki za 65zł, pakować, stać na poczcie itd.
Ktoś to może rozbierał? "Fachowcy" twierdzą, że pod gumą obudowy powinna być śrubka do kolimacji.
http://fotozakupy.pl/lorn...al-10x25,10455s
[ Dodano: Sob 28 Sie, 2010 23:32 ]
Już wiem. Kolimuje się ręcznie, bez użycia narzędzi
Patrzymy przez lornetkę i widzimy zamiast jednej gwiazy 2, jedna nad drugą.
Chwytamy lornetkę dłońmi za tubusy i skręcamy je tak, jakbyśmy odkręcali słoik twist. Mocno, ale żeby nie złamać. Teraz jest dobrze. Czasem trzeba tochę "odkręcić".
[ Dodano: Sro 01 Wrz, 2010 16:20 ]
Nie dałem za wygraną i lornetkę skolimowałem
Pod gumowymi nakładkami, uciskając milimetr po milimetrze, wyczułem miejsca gdzie jest bardziej miękko. Oderwałem delikatnie brzegi gumy i okazało się, że są 4 śrubki do kolimacji pryzmatów.
Pokręciłem prawą- boczną śrubką... obraz po tej stronie wyraźnie polepszył się (mniejsza nieostrość brzegowa) ale całkiem rozjechały się obrazy. Zgrałem je lewą boczną śrubką. Potem jeszcze delikatnie kręcąc gónymi śrubkami zgrałem pion.
Sprawdziłem wieczorem. Gwiazy były punktowe. Najlepiej sprawdzać na niezbyt jasnych gwiazdach.
Przy okazji zobaczyłem, że obudowa lornetki jest z szarego plastiku, pokryta białym lakierem.
Gumek nie przyklejałem, oderwane brzegi nie odstają.
No to jesteś gość,gratulacje,piszesz,że to lornetko zabawka,taki kijowy obraz jak w zabawkowych??? ale ponoć ma mc i chyba jest porro pryzm.?na szkłach to ona chyba cała nie jest co,? chyba by więcej ważyła.Jakie są twoje uwagi apropo obrazu widzianego,powiększenie,jasnośc kolory,zniekształcenia,ja chciałem łyknąć fomei compact 8#25 na pryzm bak4 porro ale ponoc juz jej nie robią i dostać nie można a cena 89 była,no i tera myślałem o tej delcie właśnie,opłaca się?pozdr
[ Dodano: Czw 02 Wrz, 2010 23:03 ]
Widzę,że masz parę szkieł więc Twoja opinia o tej taniutkiej delcie 10#25 bedzie dla mnie bardzo cenna
Po skręceniu tubusów metodą twist kolimacja wracała do tej złej zaraz po złożeniu lornetki na głównym zawiasie, więc to była taka doraźna poprawa.
Lornetka ma pryzmaty porro, obiektywy mają rozstaw o 20mm węższy niż okulary. Pryzmaty są mocowane blaszkami.
Jest dość pękata i spora jak na 10x25. Nie wiem czy ma soczewki plastikowe. Obraz kontrastowy, nie zabarwiony ale co najważniejsze nie ma praktycznie aberracji chromatycznej (bije tu drogiego Fujinona). Powiększenie 10x, bo porównywałem z innymi 10x. Poza tym żrenica wyjściowa ma ok 2,5mm (obiektywy 24,5mm), czyli z powiększeniem nie nakłamali.
W prawym układzie była duża nieostrość po zewnętrznej stronie ale po zabawie śrubokrętem z boczną śrubką jest lepiej.
Jak poświecić latarką w obiektywy, to widać drobniutkie pyłki i trochę białego kleju.
Powłoki niebieskie.
Pole widzenia napisali 5,6stopnia i chyba takie będzie nieco poniżej 100m/1000.
Pokrętło chodzi równo ale ciężkawo i trzeba się nakręcić żeby zobaczyć coś z bliska. Główny zawias nieco za lekko się przestawia ale nie ma luzów. Pewnie można to jakoś dokręcić.
Wada, że rozstaw okularów tylko od 62 do 71mm, więc żona nie bardzo może z niej korzystać, bo brakuje tych 3mm i mi lornetkę oddała.
Napisałem "zabawka", bo cena zabawkowa. Są nawet po 59zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14