Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 29 Kwi, 2010
Jaki obiektyw do koni?
Autor Wiadomość
Presja 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   Jaki obiektyw do koni?

Witam

Po dłuższych przemysleniach, doszłam do wniosku że kupuję Canona 40D lub 50D. Tutaj akurat będzie to bezwiększego znaczenia bo obie puszki nie wiele się różnią a z dobrym szkłem każda zrobi zdjęcie super. Chcę fotografować konie, dlatego moje pytanie: Jaki obiektyw?
Mam dylemat bo widzi mi się 70-200 pytanie czy Sigma, czy Tamron czy moze Canon tyle że ciemniejszy bo 4?
A moze macie inne propozycje?
Prosze o wszystkie sugestie.

Reklama

dr11 
Optyczny

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   

Ale konie w stajni, konie na polu, konie w galopie, skaczące konie przez przeszkody? :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jak na świeżym powietrzu to wystarczy 4L jak pod dachem to 2,8L -tylko canon :smile:

MasterB 
Maniak

dr11 napisał/a:
Ale konie w stajni, konie na polu, konie w galopie, skaczące konie przez przeszkody?

Tatar...?

Na poważnie - jeśli nie w pomieszczeniach, to chyba 70-200/4 będzie najlepsza?
Miałem okazję popstrykać trochę tym obiektywem późnym popołudniem, i byłem pod wrażeniem skuteczności AF (z 40D)

komor 
Moderator

Potwierdzam, 70-200/4L daje radę, z 40D lub wyżej tym bardziej. Ale to jest f/4 czyli w gorszych warunkach będzie kiepsko i/lub wysokie ISO.

A tak w ogóle to ostatnio był podobny temat z ciekawymi uwagami dotyczącymi fotografii „końskiej”: Wybór lustrzanki padł na alfe 500. Jaki obiektyw do 1000 zł?. Nie przejmuj się, że zaczyna się od Sony i Sigmy 70-300, potem się rozkręca. :)

Presja 
Nowy

Właśnie o to chodzi że sprzedaję alfę :roll: Na chwilę obecną mogę sobie tego aparatu używać do robienia zdjęć byle jak byle gdzie, trochę mi się zwiększyły wymagania, doszlifowałam swój kunszt fotograficzny na tym i zobaczyłam czerwone stop :)

Wybrałam 40D bo nikony mnie do siebie nie przekonały, a zastanawiam się nad tym już spory kawał czasu, przeczytałam internet chyba w każdym kierunku ;)

Zresztą puszka to nie wszystko, ważny jest obiektyw, i umiejętności bo mając nawet jakiegoś kilka klas wyżej a nie mając talentu i pomysłu to w niczym nie pomoże.

Zastanawiałam się właśnie pomiędzy Sigmą 70-200 2.8 i Canonem 70-200 ale wiadomo 4 bo na jasną mnie nie stać jeszcze.

Chodzi o konie na wybiegu, w ruchu, energiczne, ruchome zdjęcia to chcę osiągnąć. A drugi obiektyw chcę jakaś stało ogniskową do krajobrazów i portretów. No ale tutaj już nie ma problemu.

Więc chłopaki mówicie że Canonik?

Sunders 

Presja napisał/a:
Więc chłopaki mówicie że Canonik?

70-200/4L :smile:

zug
[Usunięty]

70-200/4L ;) :P

dr11 
Optyczny

Dla odmiany proponuję... 70-200/4L IS ;)
Ostatnio zmieniony przez dr11 Czw 29 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

MasterB 
Maniak

70-200/4L :mrgreen: :cool:

Sunders 

dr11 napisał/a:
Dla odmiany proponuję... 70-200/4L IS

Przy takiej "odmianie budżetu" zaproponowałbym 70-200/2,8L :smile:

dr11 
Optyczny

No tak, w zasadzie IS nie będzie tu bardzo potrzebny :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010   

Nie zapomnij o silnej i duuuużej lampie i monopodzie. :wink: :grin:

sigmiarz 
Optyczny

a konie gniade czy kare ? :D

Jak do tego tematu 70-200 powinien być ok, tylko że ciemno więc nie F4 tylko f2.8
tylko że ta elka f 2.8 droga i to bardzo, jest jeszcze Sigma 70-200 f2.8
którą możesz wyrwać nie tak drogo jak na taki obiektyw
http://www.ceneo.pl/1203854
a zdjęcia z niej mogą wyglądać np. tak http://www.flickr.com/photos/tbaatar/748721685/

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Sigmy 70-200 nie polecam, słaba jest, Tamron nie grzeszy autofokusem, mam 70-200/4 L i mogę go polecić.

Odpowiedz do tematu