Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 02 Lis, 2008 Lustro czy hiperzoom? d40; a200, p80 h50
Witam,
Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze aparatu, a właściwie najpierw typu aparatu.
Mam 16 lat i od jakiegoś czasu intensywnie interesuje się fotografia. Dotychczas strzelałem małpka olympusa jednak uznałem ze zasługuje na cos lepszego. Nie mam zbyt wielkiego budżetu – na początek 1200 zł, oczywiście im mniej tym lepiej. Jestem w stanie w przyszłości doinwestowywać w sprzęt, dokupywać akcesoria. Czyhałem wiele podobnych wątków jednak nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi – większość forumowiczów widząc kwotę około 100 zł mówi hiperzoom. Poszedłem za ich namowami i prawie kupiłem nikona p80. prawie, ponieważ z sklepie naszła mnie następująca myśl:
Jeśli kupie hybrydę to od razu mam aparat na 100% funkcjonalności. Jednak, gdy za parę laty się zestarzeją wyrzucę go i kupie kolejny. Ok. a jeśli by tak kupić na początek tanie lustro – d40 albo alphe 200 z kitem, pobawić się, nauczyć itd. A następnie, za pół roku dokupić do niego za 300-400 zł jakiś obiektyw do powiedzmy 200mm? Lustro daje mi możliwość nieograniczonej rozbudowy – filtry, lampy, gripy – o tym przy hybrydach nawet marzyć nie mogę... Do tego, jeśli zainwestuje w system – na przykład nikona to za 2-3 lata chcąc zmienić aparat i mając 2-3 dobre obiektywy, lampę i inne ...... kupie sobie lepsze body typu d80, d90 albo inny, który będzie wtedy „tym z lepszych”.
Nie proszę o porady typu poczekaj z pół roku, nazbieraj 2000 i kup coś innego. Aparat chce kupić w ciągu miesiąca, aby już się nim bawić – nawet, jeśli ma być odrobinę lepszy.
Kupić system taki jak opisałem czy jednak hiperzooma? Jeśli system to nikona? Sony? Na co zwrócić uwagę? Z góry dzięki za pomoc
EDIT: a może 1000D+ jakiś tani obiektyw na poczatek, potem rozbudowa?
Ostatnio zmieniony przez blazejw Nie 02 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 02 Lis, 2008
oojj.... co chcesz robić? Zdjęcia portretowe koleżankom? Fotki z imprezy? Przyrodę? (czyli listki, łąki, robaczki, zwierzątka)
Jak nie wiesz, to kup Fuji s9600
blazejw [Usunięty]
mavierk napisał/a:
oojj.... co chcesz robić? Zdjęcia portretowe koleżankom? Fotki z imprezy? Przyrodę? (czyli listki, łąki, robaczki, zwierzątka)
Jak nie wiesz, to kup Fuji s9600
zdjęcia potretowe na pewno nie:D
z pewnością zdjęcia na wakacjach, wycieczkach itd- czyli krajobrazy, przyroda. dardzo rzadko ale czasem pare zdjęć makro. Zdjęcia na imprezach też od czasu do czasu ale nie mogą być priorytetem. Tak jak napisałem głównie krajobrazy i zdjęcia np. w mieście.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
no to... kit Ci powinien wystarczyć
blazejw [Usunięty]
no i tak chyba zrobie..... kupię kit a w miarę nauki i rosnących potrzeb będę dokupywał kolejne dodatki.
no więc teraz ważne pytanie: Kupić taniego d40 i starać się go jak najszybciej wymienić na np. d80 czy lepiej dołożyć do d60? a może lepiej kupić 1000d, który - nie ukrywam- bardzo mnie zainteresował.... a może kontrowersyjny a200?
Co masz na mysli piszac "doplacac"?
Ja tam widze na skapcu, ze D40 jest drozszy niz A200...
Czyszczenie matrycy troche pomaga, ale przedmuchac i tak co jakis czas trzeba.
No akurat D60 nie jest w niczym lepszy niz kontrowersyjny w kregach uczulonych na marke A200.
czyli d40?
aha i mam takie pytanie:
stabilizacja i czyszczenie matrycy - warto dopłacać do tych funkcji? czy na prawde warte są one swojej ceny?
czy regularne przedmuchiwanie matrycy sprężonym powietrzem może zastąpić czyszczenie?
Kolego. Pofatyguj sie do sklepu i zobacz, ktory aparat najlepie lezy w reku i najwygodniej sie nim operuje. Zwroc tez uwage na jakosc materialow. Przy zestawach kitowych jakosc zdjec bedzie podobna. Schody sie zaczna wraz z dokupywaniem dodatkowego wyposazenia (pojawiaja sie tez wspomniane reakcje alergiczne).
Naucz sie korzystac z wyszukiwarki, bo dmuchajac do aparatu mozna zrobic mu "kuku", jesli nie wie sie, jak to robic.
Podsumowujac - twoj problem jest stary prawie jak swiat. Szukaj, szukaj...
blazejw [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Lis, 2008
MC napisał/a:
Co masz na mysli piszac "doplacac"?
Ja tam widze na skapcu, ze D40 jest drozszy niz A200...
Czyszczenie matrycy troche pomaga, ale przedmuchac i tak co jakis czas trzeba.
Z tym sprężonym powietrzem to radzę uważać. Przeczytałem (chyba na tym forum), że sprężone powietrze, takie do zastosowań komputerowych, jest zbyt zanieczyszczone, żeby je stosować do optyki. Czyli więcej napsujesz niż pomożesz.
W ogóle problemem brudzenia się matrycy nie ma co się na początek przejmować. Lepiej zrobić jak koledzy radzą - zamiast na Ceneo to do sklepu się wybrać i przymierzyć puszki do ręki, sprawdzić która bardziej pasuje jeśli chodzi o intuicję przycisków itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12