Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Megazoomy z pierścieniem zmian ogniskowej i ostrzeniem.
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 29 Gru, 2012   Megazoomy z pierścieniem zmian ogniskowej i ostrzeniem.

Kiedyś przez jakiś czas miałem w łapach Fuji s6500, dziś takie rozwiązanie widzę w:

Fujifilm FinePix X-S1
Fujifilm FinePix HS10 EXR
Fujifilm FinePix HS20 EXR
Fujifilm FinePix HS25 EXR
Fujifilm FinePix HS30 EXR

Ktoś coś dopisze?

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Nie 30 Gru, 2012   

A konkretnie to mógłbys sprecyzować temat? Chodzi Ci o pomoc w wyborze któregoś czy tylko informację statystyczną o ofercie rynkowej :?: Bo jeżeli chodzi o ręczne zumowanie kompaktów, to nie wiem czy ktos jeszcze, oprócz Fuji, się w to bawi.
Gdybyś chciał cos bliższego o X-S1, to jako (baaaardzo zadowolony) jego posiadacz - od pół roku - może mógłbym odpowiedzieć na jakies pytania? Z tym, że dzisiaj wyjeżdżam już na okoliczność Sylwestra, więc na ewentualne pytania prawdopodobnie będę mógł odpowiedzieć dopiero po Nowym Roku.
Ps: udanej zabawy sylwestrowej i świetnych fotek w Nowym Roku 2013 :smile:

Wojmistrz 
Obserwator

Myślę, że są osoby zainteresowane aparatami kompaktowymi jak najbardziej zbliżonymi do lustrzanki pod względem użyteczności. Szybkość zoomowania i ostrzenia pierścieniami jest nieporównywalna z klawiszologią. Ostatnio szukałem aparatu na prezent i wiedziałem, że osoba, która będzie go używać, chciała by mieć pierścienie jak w lustrzance. Wybrałem HS30EXR. Znam więcej osób, dla których wygoda i czas są cenniejsze niż sama jakość wiec temat jak najbardziej na miejscu, bo nawet na PW spotykam się z takimi pytaniami. Nie chodzi o poradę co kupić, ale o ustalenie jaka jest oferta takich aparatów.
Fuji ma więcej takich modeli S100, S200, S9500, S9600 itp
Generalnie chodzi mi o inne firmy. Na razie wiem że np:

Leica V-LUX 1
Panasonic Lumix DMC-FZ30
Panasonic Lumix DMC-FZ50
Sony DSC-R1
Kodak EasyShare P880
Samsung Pro815
Konica Minolta DiMAGE A200
Panasonic Lumix DMC-LC1

Tylko że oba już są nie dostępne, tylko na rynku wtórnym.
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Nie 30 Gru, 2012, w całości zmieniany 4 razy  

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wojmistrz napisał/a:
Myślę, że są osoby zainteresowane aparatami kompaktowymi jak najbardziej zbliżonymi do lustrzanki pod względem użyteczności

Głównie z tego powodu zdecydowałem sie na X-S1. I nie żałuję wyboru :smile:

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 03 Sty, 2013   Re: Megazoomy z pierścieniem zmian ogniskowej i ostrzeniem.

Wojmistrz napisał/a:
Kiedyś przez jakiś czas miałem w łapach Fuji s6500, dziś takie rozwiązanie widzę w:

Fujifilm FinePix X-S1
Fujifilm FinePix HS10 EXR
Fujifilm FinePix HS20 EXR
Fujifilm FinePix HS25 EXR
Fujifilm FinePix HS30 EXR

Ktoś coś dopisze?

Pierścienie manualne konkurencja przestała stosować z uwagi na płynność zoomowania w trakcie filmowania.
Panasonic FZ150/200 ma 2 tryby prędkości zoomu dzięki czemu przejście z wide do tele trwa krótko a przy filmowaniu wolny zoom daje pożądany efekt w przeciwieństwoie do szarpanego kręcenia u Fuji.
to były aparaty tylko do zdjęc OK manual jest zdecydowanie lepszy ale jeżeli to sprżet do zdjeć i filmowania jednocześnie to IMO roziwązanie Panasonica jest lepsze, no i to że FZ200 światłem F2,8 na 600 mm deklasuje Fujiki ciemne jak noc (2 EV różnicy) i ostrością zdjęć w całym obszarze kadru także to już inna sprawa.

Jakoś na świecie Fuji X-S1 nie zbiera takich dobrych recenzji jak FZ200 więc :wink:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 03 Sty, 2013   Re: Megazoomy z pierścieniem zmian ogniskowej i ostrzeniem.

Chris62 napisał/a:
Pierścienie manualne konkurencja przestała stosować z uwagi na płynność zoomowania w trakcie filmowania.
Panasonic FZ150/200 ma 2 tryby prędkości zoomu dzięki czemu przejście z wide do tele trwa krótko a przy filmowaniu wolny zoom daje pożądany efekt w przeciwieństwoie do szarpanego kręcenia u Fuji.
to były aparaty tylko do zdjęc OK manual jest zdecydowanie lepszy ale jeżeli to sprżet do zdjeć i filmowania jednocześnie to IMO roziwązanie Panasonica jest lepsze, no i to że FZ200 światłem F2,8 na 600 mm deklasuje Fujiki ciemne jak noc (2 EV różnicy) i ostrością zdjęć w całym obszarze kadru także to już inna sprawa.

Jakoś na świecie Fuji X-S1 nie zbiera takich dobrych recenzji jak FZ200 więc :wink:
I co z tego? Jesteś z działu reklamowego Panasonica? Jak ponownie w Lumixach będą montować pierścienie to dopisz, a na razie ten temat jest poświęcony zgromadzeniu listy dostępnych modeli Z PIERŚCIENIAMI.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 07 Sty, 2013   Re: Megazoomy z pierścieniem zmian ogniskowej i ostrzeniem.

[quote="Wojmistrz"] I co z tego?

To z tego że kupując takie "all in one" trzeba brać pod uwagę również opcje filmowania.
Znajomy używający HS20 sam narzka na tą sprawę bo każdy najazd jaki próbuje zrobić to otrzymuje takie brzydkie szarpnięcia.
Kiedyś kiedy te hybrydy służyły w zasadzie tylko do zdjęć i było to OK, dziś jest inaczej.
To tak gwoli informacji bo osoba która nie miała do czynienia z takim manualnym zoomem może nie być tego świadoma.

Wojmistrz napisał/a:

Jesteś z działu reklamowego Panasonica? .

Nie, z żadnego działu - przedtawiam punkt widzenia przeciętnego Kowalskiego i zwracam uwage na różne aspekty - to pozwala uniknąć rozczarowań.

Wojmistrz napisał/a:

Jak ponownie w Lumixach będą montować pierścienie to dopisz, a na razie ten temat jest poświęcony zgromadzeniu listy dostępnych modeli Z PIERŚCIENIAMI.

Nie będą, bo Panasonic pierścienie zostawil userom systemu micro 4/3.
Kupujesz korpusik np GH1 zoom 14-140 albo jakiegoś Olka i 14-150 no imasz hybrydkę mniejszą z większą matrycą lepszym wizjerem lepszą jakością zdjeć itd. poza tym możesz wymienić optykę na np stałkę i schowac to to w kieszeń.
Po co więc Panasonic miałłby produkować "Fujipodobne" hybrydy?

W megazoomach jak wyzej wspomniałem nie jest to korzystne jednak.
Czasem wręcz niekorzystne np kiedy możemy w danej chwili operować jedna ręką to zoomowanie nie jest możliwe.

Do swojej listy możesz natomiast dopisać kolejne Fuji - HS50 :wink:
Zoom 42x, wszak nie dorównał Canonowi z zoomem 50x :wink:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 07 Sty, 2013   

No to masz problem :mrgreen: , ja filmuję aparatem "od wielkiego dzwonu", dla mnie aparat służy jako aparat, kamera jako kamera, a telefon jako telefon. Rozumiem, że kupiłeś Panasonica i teraz masz efekt WOW dlatego zaśmiecasz mój wątek pisząc nie na temat.

Co do Fuji HS50EXR, nie jest on jeszcze dostępny na rynku. Interesują mnie w tym temacie TYLKO dostępne modele, w ostateczności na rynku wtórnym.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 15 Sty, 2013   

Ten temat dotyczy dostępnych modeli aparatów typu megazoom z pierścieniem zmian ogniskowej i ostrzenia, a nie zalet i wad tego rozwiązania. Proszę więc o wypowiedzi na temat.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 17 Sty, 2013   

OK.
W takim razie nie zapominajmy że do tej kategorii mozemy zakwalifikowac każdego bezlusterkowca z obiektywem o dużym zoomie. Mozżliwość wymiany na inny jest dodatkową zaletą.
Np Nikon 1 +10-100
Sony NEX- 18-200
Samsung NX + 18-200 OIS Movie
Panasonic/Olympus + 14-140 lub 14-150.

Oczywiście do lustrzzanek też są takie obiektywy i to od dawna praktycznie w każdym systemie i oprócz firmowych są też tamrony i Sigmy.
A najciekawszym wydaje się najnowszy Nikkor 18-300.

Megazoomy w kompaktach bez wymiennej optyki moga jeszcze powalczyć w kwestii krotności zooma czyli na ekwiwalentach zakresów 600-1500 :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Chris62 napisał/a:

W takim razie nie zapominajmy że do tej kategorii mozemy zakwalifikowac każdego bezlusterkowca z obiektywem o dużym zoomie.
A niby dlaczego? Do kategorii ciągników rolniczych zakwalifikujesz też samochody osobowe wyposażone w hak, bo można też przypiąć do nich przyczepę?

Wojmistrz 
Obserwator

Chris62, proszę nie bądź ignorantem. To aż boli. Czy to tak specjalnie, żeby zaśmiecać temat? Idąc twoim tropem to i Sony SLT z każdym uniwersalnym tele, należało by dopisać do tej kategorii. Kompakty z wymienną optyką posiadają na tym forum osobny dział, a pojęcie megazoom, superzoom, ultrazoom, (w UK bridge camera) tyczy się aparatów z niewymienną optyką.

Chris62 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
A niby dlaczego? Do kategorii ciągników rolniczych zakwalifikujesz też samochody osobowe wyposażone w hak, bo można też przypiąć do nich przyczepę?

Twoje porównaie jest od czapy.
Ma być aparat z zoomem o duzym zakresie i z manualnym piescieniem regulacji zoom tak?

To w czym Taki Nikon 1 z 10-30 ustepuje takiemu Fuji S9500 itp?
I w którym punkcie nie spełnia tego warunku?
Albo na przykład taki Panasonic G1 z zoomem 14-150 Olympusa? nawet cenowo "nie zabija" gabarytowo jest nawet mniejszy od wielu hybryd mało tego oferuje świetny wizjer i jeszcze większy sensor!
Tak samo spełnia ten warunek lustrzanka poza wielkością choc jak widzimy niektóre hybrydy też są spore a poza tym nikt tu nie poruszał kwestii gabarytów.
Można sobie wyobrazić ze tego zooma nie będziemy odpinać i jest to hybryda - prawda?

No więc warunek manualnego jest spełniony od strony technicznej a dodatkowo kwestia wymiany optyki - podkreślam OPCJONALNA żadnemu fotografowi chyba nie przeszkadza? Cowięc przeszkadza? Lepszy wizjer i szybszy AF? Moze lepsza kontrola GO? A moze lepsza jakość zdjęć?
IMO pojawienie siebezlusterkowców mocno uderzyło w rynek hybryd i entry DSLR.
Wątpię czy się ten rynek podniesie...

Wojmistrz i kto tu jest ignorantem? Najwyraźniej wszelkie rozsądne alternatywy Ci przeszkadzają. Jaki więc sens ma ten wątek?
Szukasz pomocy w wyborze czy uprawiasz marketing na rzecz manualnych hybryd?
Nie rozumiem....

[ Dodano: Czw 17 Sty, 2013 16:25 ]
Wojmistrz napisał/a:
Myślę, że są osoby zainteresowane aparatami kompaktowymi jak najbardziej zbliżonymi do lustrzanki pod względem użyteczności. Szybkość zoomowania i ostrzenia pierścieniami jest nieporównywalna z klawiszologią.

No więc bezslusterkowiec z przypiętym zoomem może być uznany za taki własnie kompakt!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Chris62, megazoom to takie samo określenie jak "bezlusterkowiec".

Idąc twoim tokiem rozumowania, każda lustrzanka dzięki możliwości pracy w trybie LV bądź MUP można zaliczyć do grona bezlusterkowców...

mrawi 
Rozmowny

hijax_pl, Chris62 podając przykłady bezlusterkowców z zoomami odpowiada merytorycznie na pytanie. Gdyby Wojmistrz określił maksymalną ogniskową na minimum np 500-600 mm no to wtedy nie byłoby tak łatwo :lol: . A w czym taki GH1 z zoomem 300 mm różni się od zwykłych hybryd? Nie ma więcej niż 300 mm na maks. ogniskowej, ma lepszy wizjer, szybszy AF, ma większą matrycę, możliwość odpięcia obiektywu i oczyszczenia matrycy (w kompakcie tylko serwis ratuje). Guzikologię ma podobną, ręczne zoomowanie też ma. Spełnia podane kryteria to został podany za przykład. Może autorowi chodziło o aparaty tylko z małymi matrycami, nieodpinanymi obiektywami? Jeśli tak by było, to wychodzi na to, że autor prosi, podajcie mi przykłady gorszych aparatów, bo ja nie chcę lepszych. Nie ma sprawy, jak by tak napisał to jeszcze szybciej by dostał odpowiedź. Trzeba po prostu jasno wyrażać swoje myśli.
A nazewnistwo, hybrydy, kompakty, bezlusterkowce itp coraz bardziej się zaciera. W tych czasach trzeba bardziej konkretnie wyrażać co się chce. Np. aparat o takiej i takiej ogniskowej, takiej, a nie innej matrycy, ogniskowej, dużej lub małej ilości guzikow pokretel itp itd

Odpowiedz do tematu