Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sprzęt do fotografii reklamowej/produktowej
Autor Wiadomość
pajakinom 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012   sprzęt do fotografii reklamowej/produktowej

Witam,
zaczynam prace nad fotografią reklamową - ubrań, bielizny- na modelkach i samych produktów.
Przykład:
http://www.wiesmann.pl/Wszystkie-183.html
http://www.zalando.de/chantelle-haute-c ... 8-505.html

Dysponuję na razie nikonem D40 i canonem 450D ( oba z kitami 18-55mm 3.5) , nie wiem czy to wystarczy czy nie muszę mieć czegoś lepszego, czy może jest kwestia ustawienia światła żeby było tak wyraźnie widać bieliznę na modelce.

Mam szare tło kartonowe i 2 lampy quantum 300 i 2 softboxy 50x50 i 40x180.

jak robiłam zdjęcia z tym co mam to nie są one tak ostre i wyraźne jakbym chciała...

Zastanawiam się czy kupować nowy sprzęt ( jeżeli tak to jaki), czy ten mogę jakoś polepszyć

Proszę o pomoc.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012   

pajakinom a mogłabyś wkleić jakieś przykładowe swoje prace, bo domyślam się, że te fotografie z linków to jest to co chciałabyś osiągnąć, chociaż na fotkach 600x400 to też niewiele widać :wink:

komor 
Moderator

Widzę, że dyskusja się póki co nie rozwinęła, więc moim skromnym amatorskim zdaniem powinnaś zacząć od kupna jakiegoś porządnego obiektywu, bo plastikowe kitowce na pewno nie są tym, co najlepsze do tak wysokich wymagań, jakie sobie stawiasz.
Nie wiem jakiej wielkości masz pomieszczenie, w którym robisz zdjęcia, więc nie wiem jaką ogniskową Ci polecić, ale pewnie jako minimum można pomyśleć o stałoogniskowej 50 mm lub coś dłuższego, jak masz odpowiednią ilość miejsca. Stosujesz przysłonę np. f/8, ISO najniższe natywne w korpusie (czyli w tym Nikonie pewnie ISO 200, w Canonie na pewno ISO 100). Do takich parametrów dostosuj moc światła i próbuj. Użyj też statywu i zwróć uwagę na prawidłowe ustawienie ostrości.
W Canonie 450D masz już Live View, to możesz ze statywu ustawiać ostrość na Live View pod powiększeniem, żeby mieć pewność, że nie ma z tym kłopotu. Nikon D40 chyba jeszcze nie ma LV?

pajakinom 
Nowy

no swoich właśnie nie mogę bo modelka się nie zgodziła... :/
ale tutaj http://avlo.pl/dla-niej/1...mann-f-195.html jest przykładowe zdjęcie i można sobie je zoomem obejrzeć. Tylko, że w tych zdjęciach ta bielizna od razu się rzuca w oczy...

kozidron
[Usunięty]

komor ja wiem, że to lekka profanacja ale na zdjęcia do netu 800x600 nawet kit wystarczy przymknięty do f8.
Tylko ciężko pomóc jak nie ma się jakiegoś przykładowego zdjecia. Oczywiście dobry obiektyw to podstawa i tu nawet z tanią 50tką canona 1.8 można sporo powalczyc, wszystko zależy od światła.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

pajakinom napisał/a:
no swoich właśnie nie mogę bo modelka się nie zgodziła... :/
To kiepska reklama będzie... :razz:

Zdjęcia które pokazalaś można zrobić czymkolwiek - obiektyw kitowy też się nada. Podstawa, to światło i obróbka (o ile oczywiście nie robisz jakichś podstawowych błędów technicznych)...

P.S.
komor napisał/a:
Do takich parametrów dostosuj moc światła
Polecasz jej światło ciągłe jak rozumiem... :wink:

kozidron
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
Tylko, że w tych zdjęciach ta bielizna od razu się rzuca w oczy...

jak sama widzisz sporo zależy od światła, no i nic nie jest oderwane od obróbki.

Za komor'em, kup sobie 50/1.8 canona, tylko że to jest rada "na słowo honoru" bo tak naprawdę nie wiem co źle robisz, że masz mydło. Czy ten obiektyw 18-55 do canona ma w nazwie IS, bo jego stara wersja (bez IS w nazwie) to straszna padlina a wiem, że zdarzało się kupić 450D w zestawie ze starym 18-55.

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 12:58 ]
jaad75 napisał/a:
To kiepska reklama będzie... :razz:

jaad75, zdjęcia były na próbę, taka wprawka na sucho przed wojną, że się nie domysliłeś.

pajakinom 
Nowy

tamte zdjecia były tylko próbne, a te co mam robić tak na serio to już z umowa itd. więc potem nie będzie problemu z publikowaniem.

Podejrzewam, że na pewno u mnie leży ustawienie światła. Szczerze to dopiero zaczynam pracę nie tylko z tego typu zdjęciami, ale też w studio...zostałam trochę rzucona na głęboką wodę i to bez żadnego mentora obok siebie. Dlatego zadają takie pytania... Ostatnio jak robiłam zdjęcia to miałam tego nikona d40 z 18-105mm f/3.5-5.6 i nie mogłam ustawić światła, albo było wszystko za jasne albo w miarę ok, ale w ciemnych miejscach miałam straszne ziarno. To wina ciemnego obiektywu czy aparatu?

Nie wiem czy ma IS, nie zwracałam na to uwagi, a teraz go nie mam przy sobie, ale jak się dowiem to dam znać.

Czyli mówisz, że 50/1.8 canona by dał radę, jeżeli opanuję światło...( studio ma tak z 20m2 może trochę więcej i jest w kształcie prostokąta - załącznik) Czyli nie muszę kupować innego aparatu? bo chciałam kupić już cos co mi starczy na jakiś czas, żeby nie robić tak, że teraz kupię obiektyw, a potem się okaże, że jednak lepiej było kupić coś lepszego.

studio.jpg
tak wygląda studio
Plik ściągnięto 6053 raz(y) 45,1 KB

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
komor ja wiem, że to lekka profanacja ale na zdjęcia do netu 800x600 nawet kit wystarczy przymknięty do f8.

Kit od 450D – nie wiem. Wiem, że kit od 400D dawał mi przymknięty mydlane zdjęcia, które mnie mocno zawiodły. Oczywiście zawsze liczy się obróbka, wyostrzenie po zmniejszeniu, itd. Nic nie wiemy na temat tego co pajakinom robi w post-procesie, ale jak już chce się robić zdjęcia komercyjnie, to kupno jednej przyzwoitej stałki nie powinno być radą na wyrost, co?…

jaad75 napisał/a:
Polecasz jej światło ciągłe jak rozumiem...

Oj tam, oj tam, nie będę kobiecie o energiach błysku pisał. :)

No i warto powtórzyć ponownie, pajakinom:
kozidron napisał/a:
jak sama widzisz sporo zależy od światła, no i nic nie jest oderwane od obróbki.

kozidron
[Usunięty]

pajakinom, masz fajną kanapę ale tak na serio to chodziło mi o to jak ustawiasz lampy i jakiś exif.

pajakinom napisał/a:
Nie wiem czy ma IS, nie zwracałam na to uwagi, a teraz go nie mam przy sobie, ale jak się dowiem to dam znać.

nie chodzi mi o samą stabilizację (czyli IS w canonie) tylko o to że stara wersja tego obiektywu jak zauwazył również komor bez ISa była bardzo słaba optycznie, po prostu konstruktorzy nowszę wersję z symbolem IS poprawili.

Z tego co mówisz i z tego jakie zdjecia pokazałaś, jak ustawisz modelke to na apsc(czyli d40 i 450D) będziesz mieć mało zapasu na odcięcie od tła i ustawienie światła przy obiektywie 50mm żeby złapać kobitę od kolan w górę z lekkim "zapasem" (będzie na styk).

jaad75 
Klub Pierdzieli

pajakinom napisał/a:
Ostatnio jak robiłam zdjęcia to miałam tego nikona d40 z 18-105mm f/3.5-5.6 i nie mogłam ustawić światła, albo było wszystko za jasne albo w miarę ok, ale w ciemnych miejscach miałam straszne ziarno. To wina ciemnego obiektywu czy aparatu?
To wina braku znajomości podstaw fotografii - przypuszczam, że nie tylko studyjnej.
Czym wyzwalasz błysk? Jak ustalasz jego energię? Jak parametry ekspozycji? Używasz w ogóle trybu manualnego?

pajakinom 
Nowy

jaad75 napisał/a:

Czym wyzwalasz błysk? Jak ustalasz jego energię? Jak parametry ekspozycji? Używasz w ogóle trybu manualnego?

Używam wyzwalacza radiowego. Nie mam żadnego urządzenia do pomiaru światła , tak na oko ustawiam lampy i parametry w aparacie. Używam w sumie tylko manualnego.

Fakt moje wiedza na temat fotografii leży i przyznam się tu bez bicia, chociaż pewnie nie muszę bo i tak to już wiecie. Moglibyście mi polecić jakieś książki na ten temat? Ostatnio darowałam ksiażkę Dederko - " Oświetlenie w fotografii i Freemana " Fotografia studyjna"i zabieram się do czytania.

kozidron na styk tzn. że tak ledwo straczy i lepiej kupić jednak inną stałkę? To ustawienie lamp ...staram sie je skierowac na modelkę , i ta z większym softboxem jest n[. na 1/2 mocy wtedy ta z małym na 1/4. Nie wiem czy oto Ci chodziło, wiem tylko, że tyle ostawiam. Słyszałam, ze powinna być jeszcze 3 lampa żeby tło oświetlić.

jaad75 
Klub Pierdzieli

pajakinom napisał/a:
Używam w sumie tylko manualnego.
To skąd te nagle szumy w cieniach?

Ok, zacznij od jednej lampy i naucz się ją ustawiać. Obserwuj jak jej różne położenie wpływa na rozkład, kształt i kierunek cieni. Dopiero jak nauczysz się operować w sposób satysfakcjonujący światłem głównym, dołóż kolejną lampę.

Usjwo 
Optyczny

rozumie ze to zdjecie to Twoje: http://avlo.pl/dla-niej/1...mann-f-195.html, wiec laikiem to raczej nie jestes :shock: .
Pokoj wyglada na maly, (chciaz wymiarow nie ma), oddzielenie modelki od tla bedzie trudne. W malych (i jasnych) pomieszczeniach jednak trudno opanowac swiatlo, kazdy blysk odbija sie na wszystkie strony.
Przy cyfrowych aparatach nie ma wielkiej potrzeby "mania" zewnetrznego swiatlomierza. Mozna to wymierzyc na zasadzie prob i bledow.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Usjwo napisał/a:
rozumie ze to zdjecie to Twoje:
Jak wynika z poprzednich postów - nie.
Usjwo napisał/a:
Przy cyfrowych aparatach nie ma wielkiej potrzeby "mania" zewnetrznego swiatlomierza. Mozna to wymierzyc na zasadzie prob i bledow.
Absolutnej konieczności nie ma, potrzeba jak najbardziej jest.

Odpowiedz do tematu