Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 03 Cze, 2012 Nikon EX 16x50 czy Celestron Sky Master 25x70 do samolotów
Witam.Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zajmuje się fotografią a przymierzam się do zakupu lornetki do oglądania samolotów z ręki, chociaż posiadam także duży statyw Manfrotto 055XProB oraz głowicę kulowa i głowicę 3D, które mogę wykorzystać do stabilizacji lornetki. Przejrzałem prawie wszystkie posty w tym temacie i przeznaczając ok. 500zł na ten cel mój wybór padł na te dwie lornetki wskazane w temacie.
Zdaje sobie z tego sprawę, że w Nikonie samolocik będzie o ok. 30% mniejszy niż w Celestronie ale bardziej interesowała by mnie jakość obrazu uzyskiwana z tych lornetek. W fotografii mówi się wtedy o rozdzielczości np.obiektywu czy matrycy podając ilość linii na (mm). W stosunku do lornetek nie spotkałem się z takimi danymi ale nie zgłębiałem tego tematu. Podsumowując w prosty sposób moje pytanie jest takie: która z w/w lornetek da mi lepszy obraz.
Jeżeli ktoś obserwował samoloty przez te dwie lornetki, to bardzo proszę o podpowiedż.
J.Piwowarczyk
Nikon EX to dobra i spora lornetka ręczna, Skymaster to tania, duza lornetka statywowa. Jak chcesz na statyw to wez ewentualnie Delta Optical Skyguide, ale moim zdaniem EX 16x50 bedzie lepszy do samolotów
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012
Dlaczego obraz z Nikona nie miałby być ostry? Będzie tak samo ostry jak 12x50. Celestron ma więcej wad optycznych a powiększenie 25x choć bardzo niekomfortowe jest bardziej predysponowane do samolotów. Tutaj jednak bez statywu nie ma szans a Nikon 16x takie nam daje. Ex to fajna lornetka na samoloty, jeśli chcemy maksymalnie dużego powiększenia do ręki.
Tak przypuszczałem,że Nikon EX 16x50 będzie najbardziej odpowiedni dla mnie.Mam kilka obiektywów stałoogniskowych Nikona i o ich bardzo dobrej jakości optycznej zdążyłem się już przekonać.Trochę się obawiam, że to powiększenie 16x będzie trochę za małe do samolotów.
J.Piwowarczyk
Na pewno bedzie za małe, ale bez statywu to jeszcze można z bólami 20x60, taka robi Pentax. Jest to bardzo fajna lornetka, o jakości wykonania chyba lepszej niz EX. Tak po próbie sklepowiej oceniam, że do krótkich obserwacji samolotów da sie ja utrzymać. Jednak ma bardzo słabe pole widzenia, efekt jest wręcz nieprzyjemny.
lornetek 20x60 jest bardzo mało, a 20x50 to juz bardzo mała źrenica więc tylko jakies dziadostwo. Sadze, ze dobre 20x60 sie nie sprzedają, bo nie są ani dla amatorow ani znawcow. Za to małe lornetki z małą źrenicą (np. 12x25) istnieją bo za pewne są kupowane przez amatorów.
Szkoda , ze seria EX kończy się na 16x a nie 20 czy 25x . Ciekawe dlaczego.
Seria EX to tani entry-level o rozsądnej optyce i jakiej takiej mechanice. Sprzęt popularny, adresowany do szerokiej publiki. Lornetka o powiększeniu x20, x25 nie jest sprzętem dla szerokiej publiki, o czym się przekona każdy członek owej szerokiej publiki, który zakupi lornetkę o takim powiększeniu (a nie o takim napisie na obudowie) i spróbuje przez nią popatrzeć, trzymając lornetkę jak to się lornetkę trzyma, czyli w łapkach. A jak wie, że 'dwadzieścia pięć' się niekoniecznie w łapkach trzyma, to on już nie jest co najwyżej marginesem wśród targetu serii EX..
Co więcej, 25 o obrazie przystającym do obrazka z 12 kosztować powinna 'trochę' więcej (choćby te szkiełka z przodu nieco większe należałoby zrobić), co znowu plasuje nas poza kwotami jakie normalny człowiek stosunkowo mało zainteresowany lornetkami i używający ich okazjonalnie chce na nie wydać. Po co robić popularne, masowe lornetki dla wąskiego kręgu odbiorców?
Wysłany: Sro 06 Cze, 2012
liberator napisał/a:
...Trochę się obawiam, że to powiększenie 16x będzie trochę za małe do samolotów.
J.Piwowarczyk
Moim zdaniem te 16x to granica możliwości ręki. Mam w domu 20x i praktycznie używanie z ręki nie ma sensu bo nie ma przyjemności. Jeśli więcej to tylko statyw - wydać nie trzeba od razu wielkich pieniędzy - kawałek refraktora sprzedawanego ze statywem i będzie dobrze (powiększenia ok. 30x).
Dzięki RB za wyjaśnienia interesującej mnie kwestii. Powoli zaczynam rozumieć o co w tym świecie lornetek chodzi.Myślę, że ta 16x EX Nikona będzie na początek najbardziej odpowiednia.
I jeszcze jedna kwestia. Czy lornetkę można kupić "w ciemno" w sklepie internetowym czy raczej poszukać sklepu z odbiorem osobistym i przepatrzyć lornetkę i wybrać z kilku sztuk, jeżeli będą w sklepie jak to się robi np. z obiektywami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14