Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamiennik akumulatorka BP-511
Autor Wiadomość
koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pon 10 Mar, 2008   Zamiennik akumulatorka BP-511

Mam jeden zamiennik n/n BP-511 ( kupiłem w foto-net) i jak na razie ( ponad rok sprawuje się całkiem porządnie) na rynku są dostępne zamienniki oferujące teoretycznie kilkakrotnie większe pojemności od oryginału ( 1300 mA) co o tym sądzicie ? jakie zamienniki warto Waszym zdaniem kupić ?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 11 Mar, 2008   

Na te deklarowane pojemności nie zwracaj uwagi. Rewelacyjnym zamiennikiem BP-511 jest ten produkowany przez Ansmanna, teraz za 65 zeta w Pstryku.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   

Dzięki MM za odzew i podany namiar :grin: , pytając o takie wygórowane pojemności bardziej chciałem się dowiedzieć czy użytkownicy odczuwają je w praktyce :wink: . Z mojego punktu widzenia są mocno naciągane , a w rzeczywistości trzymają jedynie na początku używania dłużej ( ale nie kilkakrotnie więcej jak jest deklarowane) wg mojego subiektywnego odczucia ( tak do 20% więcej).

Dingo 
Bywalec

Wysłany: Czw 20 Mar, 2008   

Ja obecnie używam tylko canonowskich aku (BP-511 oraz BP-511A) i na razie mogę powiedzieć, że zamienniki, które miałem do tej pory w rękach oferują w zasadzie tylko na papierze większą pojemność. Druga sprawa to trwałość - oryginalny aku Canona po kilu latach (a dokładnie czterech, bo od lutego 2004 r.) sprawuje się jak na swój wiek wprost rewelacyjne, zamienniki przeżyły natomiast ledwo co 2 lata :grin:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Dingo napisał/a:
Ja używam canonowskich BP-511 oraz BP-511A i na razie mogę powiedzieć, że zamienniki które miałem w rękach oferują w zasadzie tylko na papierze większą pojemność. Druga sprawa to trwałość - oryginalny aku Canona po kilu latach (a dokładnie czterech, bo od lutego 2004 r.) sprawuje się jak na swój wiek wprost rewelacyjne, zamienniki przeżyły natomiast ledwo co 2 lata :grin:

Nie do końca masz rację. Mój Ansmann ma deklarowaną pojemność 1400mAh, oryginał to 1390mAh, więc to jest to samo tak naprawdę. Generalnie na wydumane pojemności nie warto zwracać uwagi.
Co do trwałości to solidny zamiennik jest porównywalnie trwały. Co do tych bardzo tanich to skoro za te same pieniądze możemy kupić 1 oryginał i np. do 10 sztuk zamienników słabych lub 4-5 tych dobrych to chyba jednak warto kupić dobry zamiennik.

Dingo 
Bywalec

MM napisał/a:
Nie do końca masz rację. Mój Ansmann ma deklarowaną pojemność 1400mAh, oryginał to 1390mAh, więc to jest to samo tak naprawdę.

MM, ja przecież nie polemizuję z Tobą ;) Napisałem tylko tyle: "zamienniki, które miałem do tej pory w rękach oferują w zasadzie tylko na papierze większą pojemność". Ansmanna wśród nich nie było :) dziękuję za rekomendację, na pewno go sprawdzę - zwłaszcza, że jeden z moich Canonowskich aku właśnie rozpoczął stan agonalny...

I całkowicie się z Tobą zgadzam:
MM napisał/a:
Generalnie na wydumane pojemności nie warto zwracać uwagi.

igorax 
Rozmowny
vast

Wysłany: Sob 29 Mar, 2008   

Odświeżę wątek.
Kupiłem ostatnio zamiennik bp511 firmy UNOMAT, być może nie ze wszystkimi tak jest ale ten aku po pełnym naładowaniu włożeniu do 40D wytrzymał może 30-40 zdjęć a potem padł, padł tak że już się nie ładuje, nie działa. Nie kupię już więcej sprzętu firmy Unomat i nikomu nie polecam.
Zamówię tego Ansmanna.

cotopaxi 
Nowy
arriba montana!

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

Z UNOMATEM też miałem problem. Nie był tak ekspresowy, ale akumulatorek padł po 3 miesiącach użytkowania.
Kontynując odświeżenie wątku - nikt z Was nie wspomina o produktach Hahnell'a.
Jak na razie uważam zakup kilku HL511 za strzał w dziesiątkę, mimo że są "zaledwie" 3 razy tańsze od oryginału :lol:

ted 
Uczestnik

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

Witam wszystkich
Może BP-514 oryginał Canon w dobrej cenie ja kupiłem do 50D i jest super trzyma jak oryginalny BP-511A,a Canon wymienia go w instrukcji jako pełny zamiennik dopuszczony do użytkowania w aparacie i ładowarce nawet ma pojemność identyczną 1390mAh.
Podaje link bo co jakiś czas się pojawiają na Allegro.

http://www.allegro.pl/ite...p_514_nowy.html

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

Ja mam akumulatorek no-name ściągnięty z usa o pojemności (nie pamiętam dokładnie) ok. 1900 mAh. Pracuje na nim ok. 70% czasu bo trzyma dłużej niż oryginał, ładuje się podobnie szybko. Do tego zauważyłem, że można na nim zrobić więcej zdjęć niż na oryginale wtedy gdy zaczyna migać 'naładuj baterię'.
Chętnie bym polecił, ale doprawdy nie wiem co, bo na tabliczce znamionowej są tylko informacje o typie i pojemności, oraz dumny napis 'made in china'. Zamienników nie ma się co obawiać, tym bardziej markowych.

dr11 
Optyczny

Kiedyś wziąłem Energizera. Wytrzymał 2 tygodnie urlopu (dobrze, że chociaż cały). Potem niby się ładował ale tylko w teorii. Padał po chwili. Wymieniłem na inny w sklepie. Ten działa już 2 lata i jest OK. Hanhel też trybi. Oba wytrzymują więcej zdjęć niż oryginalne z aparatów.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Panowie, nosicie w plecakach sprzęt warty kilkanaście tysięcy, albo i więcej i kupujecie zamienniki akumulatorów? Toż karta CF więcej kosztuje i benzyna na wyjazd w plener. :roll:

krisv740
[Usunięty]

B o g d a n,
za trzy oryginalne akumulatory, które działają dokładnie tak samo jak zamienniki masz prawie 50/1.4 canona - nie ponosi cię czasem?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

krisv740 napisał/a:
za trzy oryginalne akumulatory, które działają dokładnie tak samo jak zamienniki masz prawie 50/1.4 canona - nie ponosi cię czasem?

Gdyby zawsze działały tak samo to OK, ale ludzie różnie trafili bo w tych zamiennikach oferta nie jest stabilna i powtarzalna - niestety. Podobnie rzecz sie ma z zamiennikami baterii do notebooków, komórek, itp, itd.
Pierwszy aparat z BP-511A kupiłem w 2004 roku i z 50D mogłem na jego baterii fotografować tak samo jak na nowej. Dla mnie sprawa jest oczywista.

krisv740
[Usunięty]

od 30d mam zamienniki i do dzisiaj /50d/ działają tak samo , albo lepiej niż oryginał
wystarczy przeczytać wszystkie posty zanim napisze się swój...

Odpowiedz do tematu