Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chyba masz rację...
Teraz to już chyba tylko mogę się martwić o to, czy podołam wysokiej poprzeczce, jaką sobie postawiłam i czy moje umiejętności są w ogóle godne dobrego aparatu.
Przejmujesz się? Popatrz jakie zdjęcia ludzie robia lustrzankami... mozna zrobic genialne, można zrobic dowolnie złe. Co ciekawsze w necie więcej tych drugich a po exifach widać często że robione niezlymi korpusami.
Generalnie sadzę, że zdołasz zdjąc dekiel z obiektywu, właczyć aparat i nacisnąć własciwy przycisk.
RB, pstrykacze też mają prawo do życia i robienia co im się podoba oraz daje zadowolenie ... że niektórych rani efekt tych działań... życie... jakoś muszą sobie dać z tym radę.
bacruk, no właśnie o tym piszę. Żeby sie nie przejmować. Cyfryzacja spowodowała że mnoostwo ludzi robi zdjęcia, pokazuje swoje zdjęcia, zachwyca się swoimi zdjęciami. A że są to często zdjęcia 'niezbyt idealne' nawet technicznie to co? Byle fotografujący był zadowolony...
Budzet 3000. Zatem ja zaproponuje przetestowanie takich sprzetow jak:
Pentax k-x (najlepsza jakosc w stosunku do ceny na dzien dzisiejszy)
Sony Alpha 450
Canon 500D
Nikon D90 (niestety cena przekracza lekko 3 tys)
Widze ze poruszylas temat stalek wiec jesli powaznie myslisz o wykorzystaniu tych obiektywow to nie ma co sie pakowac w Nikona D5000 poniewaz nie ma on srubokreta a zatem jestes skazana na drozsze i jak na razie skromne stalki z silnikiem wbudowanym.
Jesli interesuje Cie temat LV to pomysl jeszcze o Sony 500/550. Maja autofokus na detekcji fazy zatem ostrzenie jest porzadne w trybie LV.
darekk, ciekawe gdzie, pewnie przez internet, bo jak patrzę na sklepy, to D90 z 18-105VR i torbą kosztuje 3500 zł.
Ale gdyby mi się jakimś cudem udało załapać na to D90 z 18-105VR, to starczy mi ten zestaw powiedzmy na rok, bez potrzeby dokupowania obiektywu do portretów, czy czegośtamjeszcze? Wiem, że to już zależy w sumie od moich potrzeb, ale wy chyba lepiej wiecie, bo macie już lustra : ) Z testów wynika, że obiektyw jest całkiem dobry, body zresztą także.
Ręce opadają, postaram się już nie myśleć o aparacie aż do jego zakupu, bo teraz to mi zmiksowało mózg.
Ale gdyby mi się jakimś cudem udało załapać na to D90 z 18-105VR, to starczy mi ten zestaw powiedzmy na rok, bez potrzeby dokupowania obiektywu do portretów, czy czegośtamjeszcze? Wiem, że to już zależy w sumie od moich potrzeb, ale wy chyba lepiej wiecie, bo macie już lustra : )
Może Ci starczyć na całe życie (no, ten obiektyw to chyba nie, bo to tani plastikowy gniotek choć obrazy daje ładne), a może po tygodniu załapiesz, że jednak chcesz inne ogniskowe albo potrzebujesz mniejszej głębi ostrości Kto to może wiedzieć?
dsfghj napisał/a:
Z testów wynika, że obiektyw jest całkiem dobry, body zresztą także.
Ale to nie jest ani superszeroki kąt, ani portretówka ani tele
testy to akurat najmniejszy pikuś... ważne abyś Ty wiedział czego potrzebujesz. A jak nie wiesz, to... taki obiektyw jak powyżej jest między innymi po to właśnie abyś się dowiedział, kupił coś czego potrzebujesz a ten plastik odłożył na półkę lub wyrzucił.
dsfghj napisał/a:
Ręce opadają, postaram się już nie myśleć o aparacie aż do jego zakupu, bo teraz to mi zmiksowało mózg.
Kup cokolwiek jeśli nie umiesz w miarę precyzyjnie określić swoich potrzeb
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 Pomoc w wyborze systemu/obiektywów
Od kilku tygodni poszukuję odpowiedzi na moje pytania próbując wpisać w Google różnego rodzaju sformułowania, które wskazałyby mi drogę do celu. Im dalej brnę tym więcej pytań, dlatego zdecydowałem się zwrócić się do Was z prośbą o pomoc.
Otóż sprawa wygląda bardzo klasycznie, nigdy nie miałem lustrzanki, a chciałbym rozpocząć przygodę z fotografią w intensywniejszym stopniu niż dotychczas, czyli kompakt-ustawienie auto-wduszanie jednego klawisza.
Fotografię mam zamiar traktować jako nowe zainteresowanie, typowo hobbistycznie, nie profesjonalnie w celach zarobkowych.
Po wielu godzinach spędzonych w czasoprzestrzeni internetowej, natknąłem się na mnóstwo wątków stworzonych przez początkujących, gdzie konfrontuje się dwie lustrzanki, bądź prosi się o wybór puszek do 2000, 3000, 4000 itd pln.
Ja chciałbym Wam zadać pytanie na przekór tym wszystkim tematom, otóż chciałbym zacząć od wyboru obiektywów na podstawie których zdecydowałbym się na dany system.
I. Chciałbym wybrać pomiędzy dwoma systemami: Canon lub Nikon, puszki na start w danym systemie wstępnie wybrałem. Niekoniecznie są na tym samym poziomie, ale przejdźmy do konkretów, bo mi zaraz tu uśniecie
A. Canon: model 450D
Zastanawiałem się czy nie pójść wyżej np. 500D czy 550D, ale stwierdziłem, że aż takiej wielkiej (epokowej) różnicy nie ma. Być może się mylę?
O systemie Canon wiem tyle, że żadna z puszek nie posiada wbudowanego silniczka, co jest pewnym atutem, bo nie ma tu różnicy jakie body się wybierze to i tak obiektyw dla wszystkich jest taki sam (z silnikiem) bez różnicy cenowej.
B. Nikon: model D90
Niestety Nikon nie oferuje nic alternatywnego na start, D3000 i D5000 na początek to chyba nie najlepszy pomysł mając w perspektywie rozbudowę i rozwój zainteresowania poszerzając w przyszłości sprzęt foto.
II. Jeśli chodzi o mój budżet to zakładam max. 3000 pln na zestaw startowy, czyli:
1. Body
A. Canon 450D ~2000pln (znalazłem sklep co ma body z obiektywem tańsze niż samo body, dziwne, ale dla mnie lepiej
B. Nikon D90 = 2379pln
2. Obiektyw – 1 na start relatywnie uniwersalny, ale oczywiście nie do wszystkiego, bo wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do ....
A. Canon 450D + ob. 18-55 IS (1975 pln) – ujdzie taki obiektyw na start? Czy jest coś lepszego w podobnej cenie?
B. Nikon D90 + :
• Ob. 18 – 105VR = 3129 pln
• Ob. 18 – 55VR = 3079 pln
• Ob. 50mm f/1.8 D AF = 2859 pln
Niby Nikon wyjdzie więcej niż założyłem, ale zauroczył mnie i byłbym w stanie dołożyć tych parę stówek więcej, jeśli okazałoby się że dalsza podróż z tym systemem wyszłaby taniej niż Canon. Żona mnie zabije, trudno
Proszę o sugestie, być może doradzicie mi coś lepszego nieco droższego lub w podobnej cenie.
III. A teraz opiszę co chciałbym fotografować i na podstawie tego wybiorę system docelowy. Proszę o dobór odpowiedniego szkła do danego ujęcia, adekwatnie do każdego systemu, co wyjdzie taniej i dobrze to wygra
1. Zdjęcia akwarium – szerokie akwarium=3m, odległość fotografowania: 3-4m, także jakiś szerszy kąt przydałby się, ale taki co mi nie zniekształci za bardzo zdjęcia jak np. rybie oko.
2. Portrety – do imprezek domowych też się nada?
3. Krajobrazy – góry, doliny, pola, lasy, morza, jeziora itp
4. Architektura – budynki
5. Makro – zbliżenia ryb, roślin, owadów i różnych innych gadżetów
Jak już uzbieram obiektywy do tych wszystkich ujęć, to dopiero, wtedy wymienię body na lepsze czyli za 10 lat
IV. A może coś jeszcze mi brakuje w tej wyliczance do kompletu? Lampa? Statyw? Coś jeszcze?
Wybaczcie za przydługi post, ale mam nadzieje, że ktoś przeczyta to do końca i spróbuje mi pomóc. Z góry dzięki
Często mozna spotkać dylemat w wyborze systemu ze wzgledu na dobór obiektywów. W Twoim przypadku jest łatwiej, bo jesli zauwazysz, że są producenci niezależni (Tamron, Sigma itp), to ta sytuacja w cudowny sposób uniezależnia Cię od tego problemu. Wymianę body (nawet jeśli to żart) planujesz za 10 lat. Śmiało można przyjąć fotografią chcesz się bawić, a nie traktować jej śmiertelnie poważnie, albo nawet zawodowo *)
Dążę do tego, że może jednak sensowniej byłoby popatrzeć na różnice w samych body. Co lepiej leży w dłoni, co daje większe mozliwości, czytelność menu, układ przycisków, górny wyświetlacz..
Kończąc.. widzę, że bierzesz pod uwagę Nikona D90 + 18-105 VR. Skup się trochę dluzej właśnie na tym
Jeżeli kupisz Nikona + kit to będziesz miał trochę bardziej ergonomiczny korpus, który mniej więcej będzie ci służył tyle samo co Canon + Sigma 17-70 OS
Oba zestawy mają przydatne macro, bardzo uniwersalny zakres ogniskowych, dobre światło i przyzwoitą obudowę. Zestaw 1 ma przyzwoitą ostrość na całym zakresie, a zestaw drugi jest tak ostry, że w teście na Optycznych prawie zabrakło skali i ma bardzo dobrze działającą stabilizację.
Zestaw 3.
Nikon d90 + 18-105VR = 3100 pln
-Ma lepszy zakres ogniskowych, ostrość lepszą niż w zestawie 1, ale gorszą niż w 2.
Ma stabilizacje tak dobrą jak w zestawie 2, ALE ma gorsze światło, jest baaaaaaaardzo plastikowy, włącznie z bagnetem, posłuży dużo krócej niż obie Sigmy ,ma dużą dystorsje dla 18 oraz gorszy szeroki kąt.
d90 vs 450d
d90 ma trochę mniejsze szumy i dużo lepszy zakres tonalny, bardziej ergonomiczna obudowa
450d ma dużo lepszy af
kosny napisał/a:
III. A teraz opiszę co chciałbym fotografować i na podstawie tego wybiorę system docelowy. Proszę o dobór odpowiedniego szkła do danego ujęcia, adekwatnie do każdego systemu, co wyjdzie taniej i dobrze to wygra
1. Zdjęcia akwarium – szerokie akwarium=3m, odległość fotografowania: 3-4m, także jakiś szerszy kąt przydałby się, ale taki co mi nie zniekształci za bardzo zdjęcia jak np. rybie oko.
2. Portrety – do imprezek domowych też się nada?
3. Krajobrazy – góry, doliny, pola, lasy, morza, jeziora itp
4. Architektura – budynki
5. Makro – zbliżenia ryb, roślin, owadów i różnych innych gadżetów
W kolejności który zestaw będzie najlepszy do:
1.-Zestaw 1 najlepsze macro i najszerszy kąt
-Zestaw 2 trochę gorsze macro i najszerszy kąt
-Zestaw 3 brak macro i gorszy szeroki kąt
2 -Zestaw 2 stabilizacja i najlepsza ostrość
-Zestaw 3 najlepszy zakres ogniskowych
-Zestaw 1
Djwalkman, widzę, że bardzo lubisz doradzać jak początkujący mają wydać kilka tysięcy PLN.
Mam w związku z tym do Ciebie pytanie - czy swoje porady opierasz na testach czy wiedzy własnej?
Bo jeśli chodzi o AF D90 to wcale nie jest zły, a opierając się na teście, to oba te aparaty miażdży któraś z małych Alfetek, bo AF ma praktycznie tak skuteczny jak D300s. Tak wyszło w teście.
Djwalkman, widzę, że bardzo lubisz doradzać jak początkujący mają wydać kilka tysięcy PLN.
Mam w związku z tym do Ciebie pytanie - czy swoje porady opierasz na testach czy wiedzy własnej?
Bo jeśli chodzi o AF D90 to wcale nie jest zły, a opierając się na teście, to oba te aparaty miażdży któraś z małych Alfetek, bo AF ma praktycznie tak skuteczny jak D300s. Tak wyszło w teście.
Czytam test i pisze swoje spostrzeżenia, test jest po to, żeby pomógł w wyborze aparatu/obiektywu/itd.
Niewątpliwie po to jest test.
Ale test to nie wszystko.
Czasami w testach wychodzą głupoty. A niektórzy je powtarzają i traktują jak prawdę objawioną.
Spytaj użytkowników D90 czy ich aparat ma faktycznie taki fatalny AF.
A za koronny dowód niech posłuży test Zeissa 85/1.4.
W PL ceny sigmy sa z kosmosu. Znajomy Irol zakupil ostatnio ten obiektyw w UK (clifton cameras) za okolo 300funtow + przesylka.
Obiektyw jest naprawde przyjemny, tylko ta cena w PL.
http://www.cliftoncameras...DC_Macro_OS_HSM
Jesli chodzi o AF d90 - ja nie mam z nim problemow.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010
jeśli sprzęt ma być na dłuższy czas, to moim zdaniem d90 jest sprzętem, z którym można się dłużej pobawić.
450d imo jest poziomu d5000, a na tego ostatniego nawet nie patrzyłeś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11