Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy Swaro EL 8.5x42 w bazie lornetek nie powinno występować czasami w czterech modelach? W tej chwili są tylko 3, pominięto wersję SV Field Pro czyli z nowymi systemami ale jeszcze sprzed kastracji.
Chronologicznie wyglądały one tak:
1) Oryginał EL 8.5x42 WB bez field flattenera, 1999-2009
2) Pierwszy Swarovision, 2010 - październik 2015.
3) Drugi Swarovision czyli Field Pro, z nownym mocowaniem paska i zaślepek okularów.
Październik 2015 - czerwiec 2020.
Ten w dalszym ciągu ostrzy tak jak pierwszy SV - od 1.5 metra.
4) Trzeci Swarovision wykastrowany przez dział marketingu tak żeby za bardzo nie konkurował z NLem. Tylko ten ostrzy od trzech metrów. Produkowany od 2020 (najprawdopodobniej od czerwca).
Problem jest w tym że wersje 3 i 4 wyglądają identycznie i trochę mniej obeznany użytkownik może się łatwo pomylić. Kupując Swaro na rynku wtórnym i widząc model z uszami Shreka , może - sugerując się opisami i zdjęciami na tutejszym forum - pomysleć że to ten najnowszy wypust, ostrzy on napewno od 3m i odpuścić. A może to być wersja 3, nie różniąca się minimalną odległością ostrzenia od wersji 2.
Poza tym ergonomia wersji 2 i 3 jest inna (fakt że w wersji 3 pasek i osłona okularów nigdy nie plączą się w okolicac twarzy to w końcu część ergonomii i wygody użytkowania).
Przy okazji bo może nie wszyscy wiedzą. W numerach seryjnych nowszych Swaro (jedna litera + 9 cyfr) po dodaniu 30 do pierwszych dwóch pozycji po literze otrzymujemy rok produkcji. Kolejne dwie to najprawdopodobniej nr tygodnia w roku.
3) Drugi Swarovision czyli Field Pro, z nownym mocowaniem paska i zaślepek okularów.
Październik 2015 - czerwiec 2020.
Ten w dalszym ciągu ostrzy tak jak pierwszy SV - od 1.5 metra.
No właśnie tego nie dodawałem, bo zmiany były kosmetyczne i dotyczyły tylko mało znaczących elementów obudowy i nie było formalnej nazwy zmiany modelu. Przynajmniej na początku, bo określenie Field Pro pojawiło się jakoś później.
Dzięki za odpowiedź. Mimo wszystko mam nadzieję że mój powyższy post komuś się kiedyś przyda.
Ja przeżyłem chwile grozy kiedy dowiedziałem się że są EL8.5 celowo popsute i ostrzące od 3m. A było już po czerwcu 2020... Na szczęscie okazało się że mam z końcówki 2019, powiem szczerze że odddałbym go jeśli byłaby to wersja produkowana teraz, lornetka za tyle kasy ostrząca od takiego dystansu to lekki skandal.
Jest nowy Swarek o parametrach 7x21! Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy.
Swarovski CL Curio 7x21 ma pole 7.7 stopnia i waży 250 gramów. Wiking69, jako największy miłośnik 7-ek, już stoi przed salonem z gotówką w ręku
Wysłany: Sro 01 Wrz, 2021
Następna lornetka do podglądania a nie patrzenia, gadżet dla bogatych, ale wielkość pola jest świetna , ciekawe czy optycznie będzie lepsza od CL Pcket 8x25 i Zeissa Victory 8x25 i Ultravid BL 8x20, które podobno w tej chwili nie mają konkurencji. Cena 3500 zł nie zachwyca, bo za taką cenę można kupić świetną lornetkę 8x30-32, trochę większą i cięższą ale lornetkę do patrzenia w pełnym komforcie.Można też kupić dwie bardzo dobre lornetki np.na spacery, nie wiele gorszy od Swarka i Leicy, Zeiss Terra 8x25 + do turystyki 8x32-42 lub 10x42. Jak kto woli. Ale dla fanów miniaturyzacji i gadżetów optycznych, ten nowy Swarek, to może być gratka .
Tak jak napisałem w newsie, jakby było 7x25, albo jeszcze lepiej 7x28, a pole było na poziomie 8 stopni lub większym byłby hicior nawet pomimo ceny 3500 zł.
W obecnej sytuacji dobre 8x30 będzie dla mnie zawsze lepsze.
Wysłany: Sro 01 Wrz, 2021
Tak, 7x28 i 8*, do tego chociaż optyka i gabaryty na poziomie Terry ED 8x25, oraz cena na poziomie 2000-2500 zł, to dopiero byłby kiler, wśród nie tylko małych i kieszonkowych lornetek .
Wysłany: Czw 10 Lis, 2022
Geco to jest firma produkująca optykę (lunety) myśliwską i sportową, a lornetki są ich dodatkiem. Podpisali umowę z GPO na dostawę lornetek , ale warunkiem było nadanie nazwy Geco. Ponieważ GPO i Geco to firmy niemieckie, więc nie było problemu z dogadaniem się pomiędzy właścicielami. Geco istniało już wcześniej niż GPO i jest bardziej znaną firmą na rynku niemieckim a GPO na rynku amerykańskim, gdzie jest ich siedziba.
Lornetki z serii HD są produkowane w Japonii, a ED w fabryce w Chinach, gdzie produkowana jest zdecydowana większość lornetek, firm znanych i bardziej markowych.
Wszystkie lornetki GPO i Geco są dostarczane do Niemiec, gdzie przechodzą kontrolę techniczną i dopiero później trafiają do dystrybucji, z tym, że Geco pozostają na rynku Europejskim, a GPO idzie w świat, w tym na Europę też.
To tyle co znalazłem w sieci i na forach. Żeby było fajniej, to każdy może napisać list (mail), bezpośrednio do właściciela GPO, z zapytaniami na temat optyki GPO, na które, na pewno otrzyma odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,49 sekundy. Zapytań do SQL: 20