Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Od jakiegoś czasu zbieram sie z myślą o kupieniu aparatu. Znam się na tym dość oględnie... Hmmm - znaczy - jak poczytam testy to niby wiem o co chodzi tak "teoretycznie", na sucho... Więc tak szczerze... (praktycznie
Jak się ma sprawa szumów w obu aparatach? - bo tym najgorszym złem straszą wszyscy i wszędzie... a ja chcę mieć ładne zdjęcia. Po prostu... Na monitorze (1280x800) i w albumie (13x18cm)
Jak wygląda stabilizacja obrazu? Czy to tak naprawdę można z ręki przy zoomie 18? (no wiem - można:), ale - Przy jakim czasie naświetlania "nic już nie pomoże"?
Akumulator do Lumixa - ile zdjęć można z nim zrobić, ile kosztuje i jak długo wytrzymuje (hmm - chodzi mi po jakim czasie trzeba zacisnąć pasa i kupić nowy
Hmmm.... i jak wygląda sprawa konstrukcji aparatów. Czy są wygodne, nie za ciężkie, jak reagują na wilgoć?
Słowem - który z nich wybralibyście na miesięczną wędrówkę po górach. Na deszcz, upał, do ciemnych lasów i na słoneczne połoniny?
Taaaaak... na początek starczy A czemu akurat te dwa? Mają dobre zoomy, cenowo mi odpowiadają, nieźle leżą w ręce no i dość wysoko są oceniane w testach i na forach. No... chyba, że znacie coś innego co mogłoby mnie zainteresować? Proces decyzyjny wciąż w toku.
chociaz zastanow sie czy nie bardziej oplacaloby sie kupic canona s3? przy takim formacie zdjec roznica bedzie niezauwazalna. no chyba ze masz plany zainwestowac dodatkowo w zewnetrzna lampe blyskowa:)
Witam, ja od miesiąca jestem posiadaczem s5is. Dość długo się zastanawiałem właśnie między fz18, a canonem. Główną cechą miała być uniwersalność (zadowalające zdjęcia i good filmy), przewaga była po stronie s5is (stereo, zoom podczas nagrywania i bardzo dobra jakość). Obskoczyłem tego sylwka z kartą 8 GB i jednym komplecie akumulatorków praktycznie na full. Video ok 50 min plus ponad 100 zdjęć (wszystkie z lampą). Wnioski mam takie... iso max 200, plus częsta ręczna korekcja ostrości w słabo oświetlonej sali, ponadto troszkę lampa za słaba, pozatym dziwne dzuszki na niektórych zdjęciach (być może wina leżała po stronie efektów świetlnych na ścianach). Ale za to filmy, fakt że sie musiałem ograniczać, wyszły super. Kolega miał kamerkę JVC z hdd za ok 1800 zeta i szczerze powiem, że z opini znajomych którzy oglądali zmontowane na DVD filmy okazało się, ze u mnie jakość obrazu była lepsza, bardziej ostra i jasniejsza. Dzwięk troszkę odstawał, ale i tak wyszło super
moon [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008
sluuurp masz rację. Chłopak stawia na ilość...masowo się "produkuje".
Hmmmm... S3... Warte uwagi spostrzeżenie Wprawdzie zależy mi na dużym zoomie, ale kiedy próbowałem w sklepie robić zdjęcia Lumixem potrzebowałem troszkę szczęścia (tak szczerze to dużo szczęścia), by wyszły ostre w przyblżeniu 18x... Chyba, że są na to jakieś sposoby (oprócz satywu, oczywiście:) których nie znam
Byłem wczoraj w sklepie fotograficznym i miły pan na moje pytanie "S5 czy FZ18" odrzekł - Olympus SP-560
Jego poprzednik nie specjalnie się podobał forumowiczom szczególnie ze względu na optykę, którą 560 po nim odziedziczył... Ale może i to jest niezły wybór?
Wysłany: Wto 08 Sty, 2008
Olympusa sobie odpuść. To porażka pod każdym względem w stosunku do S3/5 czy FZta. Mówię to jako - niestety - miłośnik ultrazoomów Olympusa.
moon [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Sty, 2008
Na wielu portalach były testy obu aparatów. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to lepszy jest FZ-18. Masz szeroki kąt 28 mm, co w pomieszczeniach jest nieocenione. Zoom Panasonic ma 18x, a Canon 12x, w Canonie większe są deformacje obrazu na skutek abberacji, czy winietowania. Jak lubisz poprawiać zdjęcia to Panasonic ma RAW.
Ale i Canon ma swoje przewagi. Filmowanie w S5 jest z nagrywaniem dzwięku stereo i możliwością zoomu, czego Panasonic nie ma. Zapis jest w formacie avi, Panasonic -mov. Canon ma ruchomy wyświetlacz, doskonały m.in. przy zdjęciach makro, nietypowych sytuacjach, ale i jak chciałbyś sam siebie pstryknąć
Zasilanie mają różne. Canon paluszki lub akumulatorki "paluszkowe", a Panasonic akumulatorek.
Więc kwestia gustu, co komu pasuje...
Hmmmm... Dziękuję raz jeszcze za porady Ostatecznie Canon "wygrał" z Lumixem, przynajmniej w mojej głowie Mam jeszcze jedno pytanie...
Jakie są różnice w nagrywaniu filmów między s3 i s5???
- czy w obu można używać zoomu?
- czy jest możliwość robienia zdjęć podczas filmowania?
- czy są jeszcze jakieś różnice o których powinienem wiedzieć a nie umiem o nie zapytać?
Bo tych danych jakoś nie mogę odszukać - szczególnie jeśli chodzi o s3... a sklepy fotograficzne odmawiają współpracy: Kiedy pytam - nie wiedzą, kiedy chcę sprawdzić - okazuje się, że nie mają aparatu/baterii/karty...
A może po prostu jestem brzydki..?
Z góry dziękuję za odpowiedź szykując się do finalnego sfinalizowania kupna któregoś z Canonów
Aaaa..... też się przymierzam do kupna aparatu... szczerze mam sentyment do canona bo wcześniej używałam s2 is... niestety ktoś inny się nim cieszy.. bezpłatnie ;/ miałam kontakt z lumixem tyle tylko że już typowo kompaktowym bo tz2 ... jeśli chodzi o zdjecia to jakoś odstrasza mnie kolorystyka lumixa, no i te nieszczęsne akumulatorki.. przy wyjazdach w góry pod namiot czy na żagle.. niestety nie było gdzie ładować, to samo jak się nie daj boże rozładuje to gdzieś w mieście.. a ty masz taki piękny widokkkk..... no dobra... tyle tylko że nie wiem jaki jest tak naprawdę FZ 18... ale chyba moja miłość do canona zostanie już na zawsze .. No a tak nie wiem czy można po moim poście wywnioskować ale przymierzam się do s5 is ..
No chyba że ktoś mi poda rozsądne argumenty przeciwko s5 is i zaproponuje inny lepszy ..
Się rozpisałam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,42 sekundy. Zapytań do SQL: 13