Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 10 Maj, 2014
SIGMA 70-300mm 1:4-5.6 DL a canon Eos 500D
Autor Wiadomość
gniochu 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Maj, 2014   SIGMA 70-300mm 1:4-5.6 DL a canon Eos 500D

Witam. Jako że jestem nowy to przepraszam jeśli nie potrzebnie założyłem nowy temat ale mam pytanko. Czy mógłby mi któs doradzić czy obiektyw SIGMA 70-300mm 1:4-5.6 DL będzie współpracował z Canon Eos 500D bez żadnych problemów? Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 04 Maj, 2014   

gniochu napisał/a:
Czy mógłby mi któs doradzić czy obiektyw SIGMA 70-300mm 1:4-5.6 DL będzie współpracował z Canon Eos 500D bez żadnych problemów?

Na 99% wersja DL, jeśli przymkniesz przysłonę wyświetli Error 01.

Jeśli już ktróryś z tych paździerzowych 70-300, to z oznaczeniem DG.
Przynajmniej błąd Ci nie pokaże. :razz:

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Czw 08 Maj, 2014   

A najlepiej APO DG :smile:

muzyk 

Wysłany: Pią 09 Maj, 2014   

bogdanek napisał/a:
A najlepiej APO DG :smile:

najlepiej, ani APO, ani DG bez APO, tylko coś konkretniejszego, nawet używanego...
no ale, też kasa.
W sumie z tych lepszych optycznie, a nie druzgocących portfela pozostają 70-300 VC Tamron i 70-200 f4 L Canon, ewentualnie jako używane, to pewniej Canon.
Od bidy 70-300 IS.
Może jakaś używka Sigmy 70-200 2.8 bez OS, no ale...

Gniochu
, ile możesz kasy wydać na takie szkło?

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Pią 09 Maj, 2014   

@muzyk,-najlepiej to mieć szofera. :twisted:

muzyk 

Wysłany: Sob 10 Maj, 2014   

Bogdanek.
Nie do końca, jeśli ma się przyjemność z prowadzenia.

Jeśli robisz aluzję do szkieł, to informuję, że zamiast kupować nową Sigmę DG, czy APO, lepiej przetrzymać i kupić coś, co da więcej radochy z fotografowania.
Używany 70-200 f4 L majątku nie kosztuje - jakieś 400 euro.
Jak coś dłuższego, to nowy Tamron 70-300 VC można poniżej 300 euro kupić.
Jeśli i to za dużo, to stary Canon 70-210 f4, który ma nieco gorszą optykę od L i słaby af, ale też poniżej 100 euro można kupić i jeśli jest się świadomym co to za szkło i nie foci dynamicznych scen, to może okazać się akuratne.
Warunek, aby nie było zajechane, np. by tubus się samoczynnie nie wysuwał. :idea:

Jest jeszcze Canon 70-200 3.5-4.5 USM - który ponoć bdb optycznie jest, ptzy tym jakiś tam USM ma. Owszem, nie miałem do czynienia osobiście i tylko obiło mi się o uszy, że jeśli ktoś szuka budżetowego szkła o takich ogniskowych, to warto wziąć ten obiektyw pod uwagę.

mozer 
bo Pentax

muzyk napisał/a:
zamiast kupować nową Sigmę DG, czy APO, lepiej przetrzymać i kupić coś, co da więcej radochy z fotografowania.

Generalnie najgorsze zdjęcia to takie, których się nie zrobi z powodu braku obiektywu :P

Muzyk, ja wiem, że Tobie przede wszystkim obsługa sprzętu sprawia radochę, ale niektórym radochę też sprawia robienie fajnych zdjęć, niezależnie od posiadanego sprzętu ;)

muzyk 

mozer napisał/a:
przede wszystkim

Nie. W obiektywie nie ma specjalnie co obsługiwać.
Inaczej, jeśli stać na coś z trochę lepszej optycznej półki, warto się przyjrzeć tematowi.
Jeśli nie, to nie.

Usjwo 
Optyczny

mozer napisał/a:

Generalnie najgorsze zdjęcia to takie, których się nie zrobi z powodu braku obiektywu :P

Te niezrobione sa wlasnie najlepsze, istnieja tylko w naszej glowie, wiec wszystkie problemy sprzetowo-artystyczne ich nie dotycza. Nie maja zderzenia z twarda rzeczywistoscia (i z forum :razz: )

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Nie 11 Maj, 2014   

Muzyk,- ja mam ten paździerzowy obiektyw właśnie z soczewkami APOchromatycznmi i twierdzę , że warto dopłacić dwieście złotych więcej , ale to w dalszym ciągu jest 200 zł , a nie 700 do Tamrona , 1100 zł do Canona 70-300 IS USM , czy w końcu 1700zł do elki , 70-200 f4 . Dla jasności , porównuje do nowej Sigmy 70-300 DGbez APO , za 650zł
Jasne , można kupić używki za 20-30% mniej , ale wiemy , że to loteria , oczywiście są porządne komisy.
Aha , nie prowadzę samochodu więc zapodałem złe porównanie , więc Twoja racja:-)
Niemniej jednak idąc Twoim tokiem rozumowania , powinienem zmienić obiektyw na co najmniej bigmę 50-500 wierz mi , zbieram , specjalnie dla Ciebie , abyśmy mogli spokojnie kiedyś podyskutować na temat nie paździerzowych obiektywów .:-)
Podajesz ceny w ojro , jakbyś dostawał wypłatę w tej walucie , jeśli tak to ja się bardzo cieszę , tylko , że na zachodzie polak zarabia100 euro w jeden dzień , w polsce to są cztery dni robocze, oczywiście nie generalizuje , ale z tego co przywożą znajomi , to tak wygląda przelicznik kursu walut.
Świetne są te obiektywy 70-200 , zwłaszcza elki , tylko nie mają jednego .......300mm , tak że zabawa z fotografowania jest przedniejszej maści właśnie z tymi 300-stoma na końcu. :grin:

muzyk 

Wysłany: Nie 11 Maj, 2014   

Bogdanek.
Nie ma najmniejszego problemu. Możesz mieć apo, nawet apo +, jednakże nic nie stoi na przeszkodzie by wskazać, że kupując np. Tamrona 70-300 vc usd zyskuje się względem apo wiele, co jest warte tych 700 zł. Poza tym 299 euro za nowy, tudzież używany jeszcze tańszy Tamron to nie jest jakiś horrendalny majątek, a też przy tym nikt tu nie pisze o bigmie (oprócz Ciebie).
Co do 70-200 L, to jest to inna bajka i porównywanie tejże "elki dla ubogich" z apo nie za bardzo ma sens, nawet, gdy idzie o te 300 mm.
bogdanek napisał/a:
idąc Twoim tokiem rozumowania

No właśnie błąd, bo nie chodzi mi o większy zakres ogniskowych, tylko lepszą:
-budowę (zwłaszcza w propozycji z elką),
- lepszy Af i rozdzielczość (Tamron i elka, ale w kwestii rozdzielczości, też 70-300 is usm),
- pewniejszy Af (znów elka).
W kwestii af Tamrona, to wiadomo, że tajemnicą nie jest, że z Canonem nie zawsze się lubi i trzeba się liczyć z kalibracją.
Niemniej, praca af tegoż Tamrona, a Sigmy Apo, to lekka przepaść.
Ceny w euro, owszem, bo tym bardziej jeśli cena np. Tamrona wynosi 299 euro w sklepie za Odrą, to w Polsce raczej będzie niższa, a z netu już w ogóle.

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Sro 14 Maj, 2014   

@muzyk,- masz trochę racji , nie przeczę . Z bigmą wyskoczyłem , ponieważ nie ma dla mnie długiego zuma z dobrą jakością na długim końcu oprócz niej , chyba , że stałka DA*300 plus TC 1,4 , ale wychodzi sporo drożej , a gwoli ścisłości jestem w Pentaksie , stąd moje inne myślenie.:-)
Co do Af-u, nie wiem o co chodzi , bo mnie z Pentaxem K5 chodzi świetnie, , ale rozumiem , że Ty , jako stary wyjadacz , w dobrym znaczeniu tego słowa , uznasz moją wiertarkę za żółwia , w stosunku do Canona , ale to jest słynny temat , więc nie mówmy o tym.
Nie wiem , co tak się uparłeś z tą elką , przecież to jest zupełnie inna półka cenowa i jakościowa, a mowa była o obiektywie za 500-600 zł , na początku.
Wybacz , ale ,,nasuneło" mi się na klawiaturę jeszcze jedno stwierdzenie , które napisał Arek , nasz naczelny w podsumowaniu artykułu , test Canona EF 70-200 f/4 L USM , przeczytaj sobie , świetny jest ten dialog :wink:

muzyk 

Wysłany: Sro 14 Maj, 2014   

bogdanek napisał/a:
Co do Af-u, nie wiem o co chodzi , bo mnie z Pentaxem K5 chodzi świetnie, , ale rozumiem , że Ty , jako stary wyjadacz , w dobrym znaczeniu tego słowa , uznasz moją wiertarkę za żółwia , w stosunku do Canona , ale to jest słynny temat , więc nie mówmy o tym.

Nie uznaję za żółwia, ale co innego af sigmy z Pentaxem...
a co innego z Canonem.
Bez HSM to tak trochę kiepawo na Canonie, zwłaszcza przy tele.
bogdanek napisał/a:
Nie wiem , co tak się uparłeś z tą elką , przecież to jest zupełnie inna półka cenowa i jakościowa, a mowa była o obiektywie za 500-600 zł , na początku.

Nie uparłem się, tylko podaję pod rozwagę, bo jak używany, podejrzewam, że za 1400 zł kupiłby, no może 1500, choć to budżet przekracza ponad 100%.
Z tanich tele, owa elka jest bdb (tak do 2500 zł gdzie mamy np. Tamron 70-200 2.8 "ten stary' bez VC).
Podałem też Tamron 70-300 VC USD, a tego jeśliby używanego dostać, to może ok 1000 zł, a to już myślę, warto wziąć pod uwagę zamiast tych Sigm.
Poza tym... nie zapominaj, że te Sigmy DG i DG APO są bez stabilizacji, a Canon nie ma w body stabilizacji, a przy ogniskowej 300 mm...
owszem, statyw mus, ale jeśli jest stabilizacja, to przy sprzyjającym świetle, odpowiednim iso można z ręki zawalczyć. Hmm?

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

Nie , no ,pewne racje masz , nie podważam ich, skończmy już z tym przegadywaniem :-)
A tak z innej beczki , to strasznie chodzi mi po głowie kupienie Canona 60d , albo 7d i do tego 100-400L lub tego nowego Tamrona 150-600 , no chyba ,że się zmiłują w Tamronie i wypuszczą z mocowaniem Pentaxa , ale wątpię .
Prawdopodobnie w 7000 zł, bym się zmieścił , mówiłem o bigmie , ale straszny smok z tego obiektywu,
a Canona oglądałem dzisiaj w fotojokerze , skurczybyk ładny jest.
A nawiasem mówiąc , to cena w tym sklepie , karty Extreme 16GB 45MB/s mnie mile zaskoczyła ,59 zł polskich i sobie kupiłem , a co , a jak .:

muzyk 

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014   

Ej, no nie przegaduję :neutral:

150-600 na pewno będzie na Pentaxa.
Nie wiem czy jest sens kupować 60/7d dla obiektywu 100-400, chyba, że nie wiesz co z kapustą zrobić :razz:

Odpowiedz do tematu