Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lampa błyskowa??? do canona 350d
Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Nie 16 Lis, 2008   

Ktoś, kto szukałby porady, w tym momencie powiedziałby: "świetnie, kupię 580EX II, a lepszy aparat, to kiedyś tam, albo wcale, bo C 350D jest przecież dobry". Ktoś inny powie: "spokojnie, wolę zachować kolejność - najpierw dobry aparat, potem obiektywy, potem lampa". Nie można stwierdzić co w tym momencie jest lepsze. Ja poszedłem drogą chyba dość typową. C 400D z uniwersalnym obiektywem. Lampę mam oczywiście, ale też niezyt urodziwą. Teraz przyszła kolej na jakiś ostry obiektyw, potem lepszy aparat. Niestety nie stać mnie na wszystko, dlatego lepszą lampę kupię na samym koncu... może. W sumie to mało robię zdjęć z błyskiem.
Nie mówię, ze nie macie racji. Jednak wasza racja jest raczej inna od mojej. A ktoś kto zadał pytanie na samym początku tematu pewnie juz dawno ma jakąś nową lampę i rady już chyba nie potrzebuje :)
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 16 Lis, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

A ja zmierzam do tego, że w pewnych gatunkach fotografii kupno dobrej lampy i umiejętne z niej korzystanie wniesie więcej do jakości zdjęć, niż zmiana body. 350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów.

mavierk 
never knows best

jaad75 napisał/a:
350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów.
Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze :)

piotrmkg 
Optyczny

mavierk napisał/a:
Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze

swieta racja. a wy daliscie sie omamic i kupiliscie dSLR'y, trzeba bylo zostac w analogu ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

piotrmkg napisał/a:
mavierk napisał/a:

swieta racja. a wy daliscie sie omamic i kupiliscie dSLR'y, trzeba bylo zostac w analogu ;)

W tym przypadku, nowsze oznacza po prostu wygodniejsze... :smile:

Tutejszyn 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
A ja zmierzam do tego, że w pewnych gatunkach fotografii kupno dobrej lampy i umiejętne z niej korzystanie wniesie więcej do jakości zdjęć, niż zmiana body. 350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów.

Ależ ja to usłyszałem i zgadzam się z tym w pełni. Ja z kolei wychodzę z załozenia, że ktoś, kto zadaje pytanie na forum, pytanie o lepszą lampę od tej jaką miał dopiętą do Zenita, raczej nie jest specjalistą w jak to powiedziałeś w "pewnych gatunkach fotografii" i jedna z lepszych (jak nie najlepsza) i jedna z drozszych lamp nie jest tu potrzebna..
Być moze wielu, którzy zamierzają akurat kupić dobrą lampę błyskową nie zgodzą się ze mną, jednak mówiąc ogólnie o klasie sprzętu i ogólnie pojętej definicji "amator" na pewno w tym co mówię odnajdą odrobinę racji.

Edit..
Z tym Zenitem, to troche przesadziełm.. Musiał mi się jakiś Zenit rzucić się w oczy w innym wątku.. Sorki :)

Edit po raz drugi..
Dobrze widziałem tego Zenita. Zenit pojawił się w drugim poście pytającego. Jest tam tez mowa o "niedrogiej lampie.."

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pon 17 Lis, 2008   

piotrmkg napisał/a:
Za młody na zaczynanie od analoga jestem :) Ale aktualnie planuję zmienić system na pentaxa i zakupić sobie jakiegoś Chinona :) (bo mi z superjasnymi stałkami najtaniej w P wychodzi :D )

jaad75 
Klub Pierdzieli

mavierk napisał/a:
Ale aktualnie planuję zmienić system na pentaxa

Która to już zmiana planów?... :razz:

mavierk 
never knows best

jaad75 napisał/a:
Która to już zmiana planów?... :razz:
dzisiaj? 20 :)

komor 
Moderator

Tutejszyn, z pozycji amatora, który edukuje się dzięki temu forum powiem tak. Gdyby dobra systemowa lampa dla profesjonalisty kosztowała tyle co dobry systemowy obiektyw dla profesjonalisty (czyli 5-10k zł) to dyskusja o tańszych zamiennikach byłaby jak najbardziej na miejscu, tak jak bez żenady rozmawiamy tu o różnych Sigmach, Tamronach czy innych Tokinach. Wręcz nawet o obiektywach M42. :)
Ale że najdroższa możliwa super-wypaśna lampa z jaką ganiają fotoreporterzy-kanonierzy (czyli obecnie 580EX II) kosztuje teraz 1200 zł, to uważam, że nie jest głupią koncepcją po prostu kupno tej lampy, lub podobnego tańszego modelu 430EX. Oczywiście wiadomo, że z kasą różnie bywa i czasem nie pozostaje nic innego jak kupno czegoś za 150 czy 300 zł zamiast za 700 czy 1200. To też nie podlega dyskusji. Ale doradzamy rozwiązanie optymalniejsze pod względem wykorzystania pieniędzy, zgodnie z zasadą, że biednego nie stać na tanie rzeczy.
Gdybyśmy strzelali lampą tylko na wprost to oczywiście duża moc nie byłaby specjalnie potrzebna i wtedy tani i niezbyt mocny zamiennik dawałby spokojnie radę (pod warunkiem że pomiar światła działałby poprawnie, a ponoć bywają z tym problemy). Ale jeszcze zanim miałem swoją lampę i korzystałem z pożyczonej 380EX kolegi (dzięki Tomek!) to dość szybko nauczyłem się jakie fajne efekty można uzyskiwać w zwykłych głupich zdjęciach dzieci bawiących się w kiepsko oświetlonym pokoju – kiedy zamiast strzelać im lampą w nos, skierujemy palnik na sufit. A do tego niestety przydaje się większa moc, bo sufit czasem jest daleko, nie zawsze jest biały, a na ścianach w mieszkaniu mam szarą tapetę, która mocno pochłania światło. Dlatego kiedy dojrzałem finansowo do kupna własnej lampy to wziąłem po prostu coś, co nie będzie wymagało wymiany za rok czy pół.
Nie da się ukryć, że być może plany zakupowe miałbym mniej ambitne gdyby nie fakt, że trochę z tej inwestycji mi się zwróci, bo czasem uda mi się sprzedać jakąś fotkę i posiadanie lampy zwiększy prawdopodobieństwo tejże sprzedaży i odzyskania środków. Jeśli ktoś nie sprzedaje swoich fot, to może mieć oczywiście inny tok rozumowania.

Paweł_G 
Maniak

piotrmkg napisał/a:
mavierk napisał/a:

Ja właśnie szukam jakiegoś analoga bo chciałbym sobie czasem popstrykać z głową a nie ślęczeć ciągle w ps i obrabiać te rawy :mrgreen:

Tutejszyn 
Optyczny

Paweł_G napisał/a:
....Ja właśnie szukam jakiegoś analoga bo chciałbym sobie czasem popstrykać z głową a nie ślęczeć ciągle w ps i obrabiać te rawy :mrgreen:

A zabrzmialo to tak jakbyś cyfrówką robił zdjęcia bezmyślnie :)

komor nie chcę tak zostawić Twojej odpowiedzi bez odpowiedzi, dlatego powiem, że juz nic nie będę mówił..

...moze tylko to, ze jakoś nie czuję zdjęć zrobionych w pomieszczeniach, dlatego szkoda mi pieniędzy na lampę.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Może własnie dlatego "nie czujesz zdjęć zrobionych w pomieszczeniach", że "szkoda Ci pieniędzy na lampę"...?

Tutejszyn 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Może własnie dlatego "nie czujesz zdjęć zrobionych w pomieszczeniach", że "szkoda Ci pieniędzy na lampę"...?

Tak, to prawda.
Jednak slowo "pomieszczenia" uzyłem w odniesiuniu do mieszkań.. do uroczystości rodzinnych itp. Mam juz tego trochę i już nie chcę więcej. Wystarczy.
Są jeszcze "wnętrza" w rozumieniu: coś większego, coś wyjątkowego, coś gdzie przybywa się dla samego wnętrza.. Kurcze, ale i tak mi szkoda kasy na lepszą lampę :(

Edit.. Nie jestem złotówa, ale po prostu musiałbym wybierać między obiektywem a lampą. Oczywiście wybieram obiektyw.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pon 17 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Widzisz, a ja teraz prawie nie robię zdjęć bez lampy/lamp... Obojętnie gdzie...

Odpowiedz do tematu