Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tzn ta mora to jest efekt niedostatecznego rozproszenia i stłumienia światła z lampy błyskowej. Na jednym zdjęciu tego efektu nie ma (właśnie bez lampy) Muszę udoskonalić swój pseudodyfuzor.
Nie pamiętam jakiego rzędu powiększenia bym uzyskał dzięki pierścieniom pośrednim z Nikkorem 50 1.8. Jak coś w tym stylu to mi styknie. Tylko to oświetlenie. Obiektyw będzie mi lampę zasłaniał.
Kupiłem sprytny dyfuzor na lampę wbudowaną! Ze wstępnych testów wygląda obiecująco... Ale trzeba poczekać na pogodę. Koszty śmieszne, a na pewno przydatna sprawa! Zanim "dorobię" się porządnej lampy...
arietiss, Z tym obiektywem co masz to ja bym zbierał na jakąś lampkę macro
MichalP napisał/a:
Nie pamiętam jakiego rzędu powiększenia bym uzyskał dzięki pierścieniom pośrednim z Nikkorem 50 1.8. Jak coś w tym stylu to mi styknie.
Sam myślałem nad pierścieniami pośrednimi do 100-400 L ale doszedłem do wniosku ,że co dobre macro to macro ,a dokładając 3x tyle co za pierścienie można kupić C 100 /2.8 macro więc sobie darowałem.
Zawsze jest jeszcze sigma 105 macro albo tamron 90 /2.8 macro czy też tokina 100 /2.8 macro chociaż ja wolę systemowe szkiełka No może z wyjątkiem sigmy 100-300 /f4 którą bym nie pogardził
Ihsahn... no to dowaliłeś...
Wiem, po oglądnięciu zdjęć jednego gościa, który robił Soniakiem DSC-H5 i dyfuzorem z kartki papieru, że taką GO to tylko kompaktem można wyciągnąć niestety. Jego galeria mnie powaliła.
Kompaktem GO można wyrobić nawet do 8-10 mm przy takich powiększeniach.
Z lustrem NIE MA MOWY !
Zobaczcie ten sprzęt... a potem jakie zdjęcia robi ile Gościu nagród i gdzie za to przyczesał:
http://benas.atspace.com/sprzet.html
Po prostu układ optyczny kompaktów oraz rozmiary matrycy są takie, że takie GO można osiągać. Z lustrem... forget it. No chtba, że z canonem MP-E65/f2.8 za 4 tys. pln...
Co do pierścieni to wiadomo powszechnie, że S=d/f
Skala odwzorowania=długość wyciągu/ogniskową) a więc po prostu aby uzyskać 1:1 grubość pierścienia musi się równać w tym przypadu ogniskowej obiektywu.
Nie zapominajmy, że światło spadnie dwukrotnie.
Ihsahn - z jakij odległości od przedniej soczewki fociłeś tego łowika ?
Zdjęcia są genialne ! Rób tak dalej Stary i podrucaj nam czasem conieco, żebyśmy się oblizywali
Ale taka głębia ostrości, to jest właśnie to, co sprawiło, że zakochałem się w lustrzance i wyrzuciłem kompakta. Oczywiście bardzo płytko, to niedobrze, ale często robię zdjęcia z możliwie najpłytszą GO! Uwielbiam te rozmycia i bokeh... Oczywiście w dobrym kompakcie też można nieźle z tym powalczyć.
No ... ja też dla bokehu przesiadłem się na lustro.
Ale uważam, że robale "głęboko" należałoby jednak robić kompaktem i... tylko robale.
Wychodzą bosko... choć nie tak ostro.
W sobotę wyruszam do Chorwacji to pofocę jakieś skorpiony może
Guys, polecam wam ten, moim zdaniem bardzo dobry artykuł.
Można sobie wszystko wyliczyć w swoim sprzęcie i wtedy wiadomo co dokupić.
Jest też sporo porad technicznych.
http://www.fotografia-prz.../porady.php?p=1
[ Dodano: Czw 24 Lip, 2008 13:36 ]
Zobaczcie jakie foty ten Canon MP-E65 wyciąga.
Łeb odpada....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 14