Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie wiem czy robisz w RAWach czy JPGach, ale te drugie są zdrowo przemielone przez oprogramowanie
jeżeli jpg to warto rozważyć reg. obrazu w aparacie: ostrość +1
(w zagranicznych testach też podali, ze ta wartość powinna być defaultowa,
bo na zero obraz jest raczej gładki, nie żyletowaty)
Zwykle w jpg, bo wystarczaja mi te "przemielone" jpg, sa mniejsze i zazwyczaj nie czuje potrzeby wiekszej ingerencji w fotyp oza podbiciem ostrosci lub kontrastu.
Ostrość mam oczywiscie +1 ustawioną
edmun napisał/a:
Polecam kupić DFV z maja gdzie jest wytłumaczone jak podchodzisz to makro.
To co Ty uważasz za makro, my - optyczni uważamy za chwyt marketingowy.
Polecam zrozumieć dlaczego dobre makro to przynajmniej tele (lub jak u Ciebie zoom do minimum 15-16x) i do tego jakakolwiek nasadka makro.
A co do tulejki, to właśnie po to ją masz aby móc zamontować soczewkę makro z dala od matrycy.
Więc nie mów że makro jest od 1 cm, bo to profanacja i nieznajomość terminów.
Dzięki , edmun ty wielki optyczny zaiste a ja maly nieoptyczny.. Po zakupie canona oczywiscie awansowales na prawdziwego optycznego... Grats!
Pisząc makro od 1 cm powołuję się na instrukcje do panasa FZ28 gdzie wyraznie jest napisane od jakiej odleglosci aparat łapie ostrosc. Według producenta Makro/ AF/MF/ Intelligent Auto od 1 cm (wide) lub 2 m (Tele). Czy to chwyt marketingowy? Zapewne tak. Nie zmienia to faktu ze ostrość i ogólnie wyglad fot z trybu "makro" (nazwijmy to tak skoro to takie kontrowersyjne dla prawdziwego optycznego) bez soczewki makro bardziej podobaja mi się z kompaktu nikona 3100. Oczywiscie - ocena subiektywna.
Panasonic FZ28 ma duże mozliwosci i kazdy kto bedzie chciał wykorzysta je w 100% czy to do fotografii makro czy do strzelania ptaków, samolotów albo po prostu zwyklych fot.
Dzieki za link - z ciekawościa zapoznalem się - fotografia makro nie interesuje mnie az tak by praktykowac ją non stop ale warto wiedzieć co i jak.
DamageMax, nie martw się. ja robiłem straszne błędy na początku i wolałbym teraz o nich nie wspominać. ważne żeby fotografia (niezależnie jaka) - sprawiała Ci dużo radości
Byc moze lipiec 2009 Czego sie mozemy spodziewac? Pewnie AVCHD Lite, zoom przy filmowaniu, matryca 12mpx, Venus EngineHD... Mam nadzieje ze nie pojda na licytacje zooma i zostanie x18.
Byc moze lipiec 2009 Czego sie mozemy spodziewac? Pewnie AVCHD Lite, zoom przy filmowaniu, matryca 12mpx, Venus EngineHD... Mam nadzieje ze nie pojda na licytacje zooma i zostanie x18.
Podejrzewam raczej zoom 24x , zoom przy filmowaniu ma juz FZ28. AVCHD bardzo prawdopodobne moim zdaniem. I oby nie 12 mpx.....Wystarczyłaby 6mpixeli za to bez szumu.;/
na oficjalnej stronie Panasonica model ma oznaczenie FZ35
poza dodaniem bajerów filmowych, mikrofonu stereo
to ja zbyt zalet nie widzę,
ta sama optyka,
więcej megapikseli a zapomnieli zwiększyć rozmiar matrycy, to dobrze nie wróży
na oficjalnej stronie Panasonica model ma oznaczenie FZ35
Panasonic przyjął oznaczenia aparatu dla Europy: DMC-FZ38,
poza Europą FZ35
Poza tym dużo ludzi narzekało na słabą technikę nagrywania i dźwięk i to zostało poprawione
i udoskonalone. I tu powinno być dobrze.
W optyce lekko się zmieniło w stosunku do FZ28 (lecz niewiele)
Na podstawie danych zamieściłem na forum w temacie pt. "Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus " porównanie optyki FZ28 i FZ38
Jak będzie w rzeczywistości to się okaże ja ktoś kupi i podzieli się uwagami na forum.
Mnie wystarcza FZ28 i jestem zadowolony (Filmy nagrywam kameą). Nie ma co przepłacać bez przesady)
hmm z tego co kojarzę to w FZ38 mamy już całkowicie inny zakres ?! jak dla mnie różnica jest spora pomiędzy 28 mm a 25 mm
Żle kojarzysz ponieważ w DMC-FZ28 i DMC-FZ38 jest:
- obiektyw szerokokątny 27-milimetrowy LEICA DC VARIO-ELMARIT
o jasności F2,8-f/4.4 (dla małego obrazka)
- zakres ogniskowych 27-486 (dla małego obrazka)
Jest długie tele i szeroki kąt 27mm (Co jest zaletą).
I to są wspólne cechy tych ww kompaktów.
Pozdrawiam
widocznie pomyliłem też z nowością czyli FZ7 który ma 25-200mm (ekwiwalent 35mm). FZ38 natomiast 12 mpix, nowy system stabilizacji, min ISO80
RafW [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009
Podpinam się do tematu:
jestem przed kupnem DMC-FZ28. proszę o informację czy tym aparatem można robić zdjęcia z małą głębią ostrości ( tzn. 1m...2m) - czy technicznie jest to wykonalne tym aparatem. Prosiłbym o jakieś linki do takich zdjęć.
w praktyce wygląda to tak, że musisz korzystać z minimalnej odległości ostrzenia i mieć sporo przestrzeni pomiędzy obiektem a tłem. ze wzgledu na mala matryce w FZ28 glebia nie jest tak piekna i plytka jak w lustrzankach, jednakze rozmycie tla mozna uzyskac. nie jest to latwe i tak ladne jak w lustrze, ale sie da
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9