Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 10 Paź, 2012
Panasonic DMC FZ-38
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010   

Tak.. można poczytać o ISO i czasie migawki
polecam
http://www.szerokikadr.pl.../zamrazamy_ruch

Reklama

gregggus 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010   

hej. A ja zadam bardzo głupie pytanie :sad:
Fz38 to następca Fz28 - z teco co czytam ulepszony w paru względach. Ale patrząc na porównanie techniczne, np. tu
Kod:
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.1714vs1497
wygląda jakby był wykastrowaną z paru możliwości wersją 28-mki.

Gdybyście mieli do wyboru 28 i 38 w tej samej cenie, na pewno bralibyście 38?

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pią 23 Lip, 2010   

gregggus napisał/a:
porównanie techniczne, np. tu
Kod:
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.1714vs1497
wygląda jakby był wykastrowaną z paru możliwości wersją 28-mki.

W którym miejscu mu czegoś brakuje względem 28-mki?
Przede wszystkim widzę w tym zestawieniu kilka błędów.

1. Zakres - FZ38 też ma w Tele od 2m do nieskończoności - nie zostało to w ogóle podane.
2. Wizjer wcale nie ma 230 000 punktów, tylko 201k, tak jak FZ38.
3. Co do migawki - bez sensu zostało to zestawione. Sprawia wrażenie, jakby FZ28 miało więcej ustawień, ale FZ38 też przecież ma zakres 60-1/2000s :D
W poszczególnych ustawieniach (P,A,S,M) też ten zakres się zmienia, tak jak w FZ28, co nie zostało uwzględnione.
4. Tryb pracy lampy błyskowej - też błędnie opisane. W rzeczywistości nie ma różnic.

Jedyne co, to FZ28 ma więcej wbudowanej pamięci, bo 50MB, a nie 40MB :D Czyli bez znaczenia. Może jeszcze ciut szybszy jest w zdjęciach seryjnych, ale to praktycznie niezauważalnie.
Nie widzę żadnych innych korzyści FZ28 (można porównać szumy, może tu by wypadł ciut lepiej, choć wątpię).
Na korzyść 38-mki jest kilka istotnych rzeczy: AVCHD, stereo, bardziej wytrzymała bateria, lepsza stabilizacja, szybszy AF.

Radzę się nie opierać na takich stronkach, jeśli chodzi o szczegółowe dane techniczne. Najlepiej zajrzeć do źródła. Czyli strony Panasonica.
Na optycznych zresztą też są błędy:
http://optyczne.pl/porown...d0=723&add1=965 (np. w migawce, bo FZ28 też ma do 60s, a nie 8s)

gregggus 
Nowy

Wielkie dzięki za wyjaśnienie. jestem zatem zdecydowany na 38 :)

thumbus 
Nowy

Witam,
zdecydowałem się już na FZ-38 i mam kilka pytań odnośnie zakupu:
1. Czy w zestawie jest tulejka pozwalająca na podpięcie jakiegokolwiek Raynoxa, czy filtra UV?
2. Jaka karta będzie potrzebna do nagrywania filmów w najlepszej jakość SH (ta najwyższa)
Czyli czy wystarczy:
http://www.oleole.pl/akce...b-class-4.bhtml
czy może trzeba dopłacić do jednej z tych:
http://www.oleole.pl/akce...b-class-4.bhtml
http://www.oleole.pl/akce...hc-8-gb-1.bhtml
3. Kolejne pytanie dotyczy dodatkowego aku. Byłem pewny, że kupię Hamę bo do tej firmy mam spore zaufanie, ale jesst dość trudno dostępna i nieco droga, więc na alledrogo znalazłem zamiennik Whitenergy i mam dylemat czy kombinowac z zakupem hamy czy wystarczy ta whitenergy.

Z góry dzięki za odpowiedź, jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   

aby najlepiej podpiac Raynoxa, kupujemu tulejke czy redukcje na obiektyw. filtr uv mozemy zalozyc bezposrednio na obiektyw, ale moim zdaniem, zupelnie nieoplacalne.

co do karty. jakakolwiek ktora ma klase 4, niezaleznie ktorej firmy.

Co do akumulatora, bralbym Hame

audi 
Początkujący

Co wybrać FZ38 czy TZ10 Do robienia fotek i filmów dzieciom oraz na imprezach rodzinnych. Stary Sony V1 robi fotki w słabszym oświetleniu (w domu) rozmazane

thumbus 
Nowy

edmun napisał/a:
co do karty. jakakolwiek ktora ma klase 4, niezaleznie ktorej firmy.

W notce prasowej przy premierze jest napisane: Nagrania AVCHD pozwalają wybrać jeden z trzech poziomów jakości filmu: SH (17 Mb/s), H (13 Mb/s) i L (9 Mb/s). . Czyli olać to, że tak zostało napisane i brać tego Kingstona bo wystarczy?

allure 
Nowy

hmmm czy można wyłączyć podgląd zrobionej fotki w trybie iA ? Nie mogę znaleźć takiej opcji;/

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Warto poszukać jaką ma średnią prędkość zapisu, a nie minimalną gwarantowaną (czyli klasa 4 oznacza że nie zejdzie poniżej 4MB/s, ale może osiągać znacznie więcej)

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010   

audi napisał/a:
Co wybrać FZ38 czy TZ10 Do robienia fotek i filmów dzieciom oraz na imprezach rodzinnych. Stary Sony V1 robi fotki w słabszym oświetleniu (w domu) rozmazane

Żaden aparat nie robi zdjęć w słabszym oświetleniu rozmazanych, chyba, że użytkownik nie wie jak ustawić aparat.
Co najwyżej może robić zdjęcia zaszumione (gęste kolorowe plamki), ale skoro piszesz "rozmazane", to pewnie źle ustawiasz aparat.

deha1971 
Nowy

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   

wyjeżdzam w połowie sierpnia na wakacje,strasznie nakręciłem się na FZ38 jednak mam pytanie czy nie warto poczekać na nowy model FZ45?czy wogóle mozna porównywać te dwa modele a może dołozyć 700 pln i kupić FZ100.
jestem raczej amatorem ale lubię popstrykac czasami ambitne fotki ,wakacje lub imprezy,zależy mi również na nagraniach krótkich przerywników filmowych ,Panasonic to firma z którą jestem od czasów Pewexów i raczej nie wchodzi w grę inna firma choć bardzo podoba mi sie fuji hs10

audi 
Początkujący

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   

http://www.euro.com.pl/ko...html#content_3c

maa24 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

witam. jestem tutaj nowy. stalem sie szczesliwym posidaczem fz38 kilka dni temy i jestem z tego bardzo szcesliwy. aparat daje naprawde duze mozliwosci w zabawie fotografowaniem. z czystym sumieniem moge polecic ten aparat innym osobom. :mrgreen:

bergercs 
Rozmowny

Wysłany: Pią 06 Sie, 2010   

deha1971 napisał/a:
wyjeżdzam w połowie sierpnia na wakacje,strasznie nakręciłem się na FZ38 jednak mam pytanie czy nie warto poczekać na nowy model FZ45?czy wogóle mozna porównywać te dwa modele a może dołozyć 700 pln i kupić FZ100.
jestem raczej amatorem ale lubię popstrykac czasami ambitne fotki ,wakacje lub imprezy,zależy mi również na nagraniach krótkich przerywników filmowych ,Panasonic to firma z którą jestem od czasów Pewexów i raczej nie wchodzi w grę inna firma choć bardzo podoba mi sie fuji hs10

Co do FZ45 nie wiem, ale patrząc na to:
http://dpreview.com/previews/panasonicdmcfz100/
wydaje się, że dokładanie do FZ100 (zamiast SX lub P100 można wybrać HS10 i mieć odniesienie co do jakości zdjęć także Fuji) nie jest najlepszym pomysłem.

Odpowiedz do tematu