Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy wolisz mieć obiektyw który jest metalowy i szczelny , niż plastikowy i delikatny w obsłudze?
odpowiedx jest chyba jedna
ja pogodze się z lekko gorszą jakościa w zamian za wytrzymałość
Odpowiedź nie jest jedna, bo za wytrzymałością i szczelnością stoi większa waga, a jak się robi zdjęcia np. w czasie górskich wędrówek, to każdy dźwigany gram się liczy. Zresztą jeśli ta podwyższona wytrzymałość ma nieść ze sobą dwa razy większą cenę, to lepiej kupić ten dwukrotnie tańszy, bo obiektywów tak często się nie niszczy, a w razie czego i tak mamy kasę na następny (abstrahuję tu od zawodowych reporterów którzy nie mogą sobie pozwolić na to aby uszkodzenie sprzętu miało doprowadzić do straty choćby jednego zdjęcia).
Co do esesmana Sony, to w piatek ukazal sie jego test na photozone. Wyniki praktycznie jak analogicznego Nikkora. A i cena ostatnio znaczaco na pysk poleciala.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Lip, 2008
bladyrunner,
wiesz , nie lubie dyskutowac w ten sposób, a ponad to robi się OT, ale napiszę lekką kontrę.
a na wycieczce w górach, w złych warunkach lepiej mieć szczelny i trwały obiektyw?
i skoro tak często sie nie niszczy(a jednocześnie nie zmienia go) to nie lepiej mieć porządny na lata?
i w ten sposób można dyskutować do woli
zakończmy to. każdy sam dokona wyboru i mam nadzieję że będzie dla niego najlepszy
to super, ufff
dla mnie sigma 70-200 już przegrała, jesli nie moge wykorzystac w pełni 2.8 tylko musze przymykac to chocby najszybciej ostrzył to nie spełnia dla mnie swojego najważniejszego parametru
u tamiego jest odwrotnie, AF to kwestia duskusyjna, jeden w pełni zaakceptuje drugi nie i już
Cichy,
zdjęcie i kółka fajne, ale zaintrygowała mnie głębia ostrosci na poprzednim zdjęciu.
porównywałem z moja 100-400 i imho przejście od "ostrej" części do "tła" jest bardzo zdecydowane, jak cięte nożem. dlatego byłem ciekaw jaka GO była w rzeczywistości na tym zdjęciu
niesamowicie ostre szkło
Ale wiesz motur to motur, mnie motory aż tak nie kręcą. No dobra żeby było na temat, to po tych fotkach z Nikonem zachciało mi się takie szkło mieć, sportu nie fotografuję, reporterki też raczej nie więc ten wolny AF nie przeszkadzałby mi aż tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9