Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 25 Sie, 2012
Stereorelacja z wakacyjnej "wyprawy" na Olimp. Zdjęcia są prosto z Panasonica DMC FT-2 (oczywista po zmniejszeniu). Przeznaczone do oglądania metodą cross-eyes (czyli z zezem).
31. Widok na drogę, którą się wspinam samochodem na 2400 m (20 kilometrów szutrów przetykanych odcinkami łamańca... nie dla miłośników swoich maszyn ).
32.Już na nogach, na stoku Skolio - patrze w dolinę, gdzie został samochód. U góry na prawo widać drogę, którą przyjechałem, niepozorne kropki nieco powyżej centrum zdjęcia to szałas, gdzie zostawiłem samochód.
33.Stoję na szczycie Skolio (2912 m) i patrzę na Mitikasa (2918 m). Na szczycie Mitikasa (ta igła na prawo od "grzebienia" są ludzie, ale niestety za mali, aby ich zobaczyć. Poniżej kilkusetmetrowe, tarasowe zejście do cyrku u podnóża...
34. Ze Skolio.
35. Jeszcze raz Mitikas - lepiej widać przepaść...
36. Skolio
37. Widok ze szczytu Skolio na dolinę, z której przyszedłem.
38. Skolio i Mitikas.
39. Podejście pod Mitikasa. Na samej górze, w rynnie, podobnej tutaj do otworzonej ku górze dłoni, widać ludzi. 3 osoby utknęły tam, bo w tym punkcie strach przygwoździł je do skały...
40. Podejście na Mitikasa - otuliła mnie znienacka chmura. Widok na skałki, które nie wiem, jak się nazywają, ale mi kojarzą się z wieszczkami ...
41. Kolejna migawka ze wspinaczki na Mitikasa - ludzie którzy utkwili - noga za nogą, a właściwie półdupek za półdupkiem schodząl ...
42. Po drodze na Mitikasa - strzał na cyrk, który jest u jego podnóża...
43. ... ciąg "poniższy" powyższego stereogramu...
44. Jeszcze jakieś 100 do góry - nachylenie rynny zdrowo przekracza 45 stopni. Iść można (tzn. nie będą wspinaczem czy człowiekiem pająkiem) tylko dlatego, że natura uformowała dość wygodne stopnie. Cały czas czułem łajno - a 20 m przed końcem tej rynny znalazłem bardzo zużytą podkowę muła... A człowiekowi się wydaje, że jest taki sprytny .
45. Szczelina, którą trzeba po prostu przekroczyć.
46. Na szczycie Mitikasa. Widok na Skolio.
47. Ze szczytu - widok na schronisko (ta małą czerwona kropka na hali (chciałoby się rzec: połoninie)
48. Ze szczytu - widok na Skalę - skałę, która jest pierwszym szczytem zdobywanym, jeśli idzie się od Litochoro, i przez którą przechodzi się od Skolio do Mitikasa, jeśli idzie się z drugiej strony. Widać na niej człowieka, a w tle jest inny szczyt, na którym jeszcze nigdy nie byłem... wszystko przede mną .
49. Wracam z Mitikasa do Skali - ostatni rzut oka na olbrzymią rozpadlinę, którą wchodzi się na szczyt od Litochoro. Tuż nim zaczyna się błękit widać żółte plamy - to Litochoro i wybrzeże, za którym zaczyna się morze, zlewające się z niebem...
[ Dodano: Sob 03 Lis, 2012 20:00 ]
Kilka migawek z ostatnich kolorów tego roku...
maziek, i kolory jakby żywsze niestety cierpię na lekki rozjazd gałek i choćbym się wypukł, to nie zobaczę czyde na tych fotkach prędzej w wersji do zeza rozbieżnego.
No dobra - a skąd wziać taką maszynę jak w fotoplastikonie? Bo kinowe okulary, tak zwane 3D, to tutaj nic nie dadzą (chyba?). A może gdy będę ogladał z tak małej odległości, żebym każdym okiem widział pół ekranu? To jak, szukać gdzie mam te okulary?
Wysłany: Nie 23 Mar, 2014
Okulary się nie przydadzą. Najłatwiej patrzeć na własny palec, tak ustawiony, aby był na wysokości zdjęć i go przybliżać, aż zobaczy się "w tle palca" dokładnie 3 zdjęcia. Żeby tak było palec musi być mniej więcej 1/3 dystansu od oka do monitora (z tym że zależy, jaki jest faktyczny rozmiar zdjęć na monitorze, trza próbować). Środkowe się uplastyczni po chwili.
Matko i córko, ale się naprodukowałeś! Napisz jakiegoś pingwina tutaj, to przeniosę najnowsze do nowego postu i będziesz mógł wyedytować. Gratulacje, jak zwykle zazdroszczę wyprawy.
Wysłany: Sob 10 Maj, 2014
[ Dodano: Sob 10 Maj, 2014 20:30 ]
I jeszcze Bug z poprzedniego weckendu. Metoda eksperymentalna, jako że trudno w kajaku stanąć raz na lewej, a raz na prawej nodze, w dodatku w tym samym miejscu, skoro rzeka i kajak płyną. Dlatego przestawiłem małpkę na szybką serię, co niestety okupiłem jakością - ale cośtam widać. Nawet mimo, że czasem dziwne rzeczy się dzieją, szczególnie jeśli w kadrze jest kajak jako taki .
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
98.
99.
100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 12 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 20