Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 29 Sty, 2013   

Nikon EX 12x50 do tych zastosowań brzmi jak najbardziej rozsądnie, choć ja bym wolał 10x50. Skoro Abs używa do samolotów to i Tobie się uda. Na początek inwestowania w większą lornetką np. statywową, bym odradzał. Za tą kwotę nie ma też sensownych lornetek 12-15x i 56-60mm które by się też sprawdziły z ręki.
Nie sądzę, żeby były problemy ze znalezieniem EXa w Irlandii.

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 30 Sty, 2013   

Trudno aby wrażenia jednej osoby pokrywały się z odczuciami innych. Jeśli miałbyś możliwość to warto obejrzeć osobiście lornetki. Sklepy dają czas na wypróbowanie lornetki (myślę, że w całej Unii jest to co najmniej 10 dni). 12x to takie minimum - nie zastąpi teleskopu ale za to mamy uniwersalny, przenośny sprzęt o dużym polu, który nie wymaga statywu.

Beny 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   Jaka lornetka ????

Witam,
Jestem nowy na tym forum, dlatego proszę nie dziwcie się moją niewiedzą.
Przed założeniem tego tematu przez kilka dni "studiowałem" na forum wiedzę o lornetkach, niestety czym więcej czytam tym wiem, że mniej wiem.
Chcę zakupić swoją pierwszą lornetkę, ma być w miarę uniwersalna- na wycieczki w góry, chodzenie po lasach, do obserwacji krajobrazu, ptaków itp.
Najważniejsza cecha - ma być lekka.
Oczywiście reszta też jest ważna, chodzi mi o uniwersalną lornetkę za w miarę rozsądną cene, chociaż cena w tym przypadku jest najmniej ważna.
Proszę o poradę i o namiary gdzie można dokonać zakupu.

Andrzej_X 
Bywalec

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

Ta powinna Ci pasować:
http://www.optyczne.pl/19..._HR_8x3....html
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20315

Napisz jeszcze dokładniej o swoim budżecie.

A tu masz temat odnośnie pytań co do wyboru lornetek ;)
http://forum.optyczne.pl/...p?t=8&start=990

kimek27 
Optyczny

Lekka? <400-600-800-1000< gram? Według twoich kryteriów to trzeba ze 3 różne lornetki.

Guliwer 
Maniak

Czy lekka ma oznaczać, że poniżej 500g, czy może być do 650g :?:
Do dziennych obserwacji można pomyśleć o Vortexie 10x42 lub 8x32.
Z naprawdę lekkich to bym kupił Fujinona 7x28M Militarna z podziałką odległości.
Z tanich mogę polecić Nikona Sportstar EX 8x25.
Lekkie lornetki mają zazwyczaj małe obiektywy i pryzmaty, dlatego są ciemnawe.
Jasna lornetka jest ciężkawa i nawet obudowa z magnezu niewiele pomaga w temacie wagi.

Porro
[Usunięty]

@Guliwer
Nie proponuj mu 10x42 w góry, bo to masochizm.
Moim zdaniem lornetka klasy 32mm to absolutny max na lornetkę turystyczną. Ja osobiście jako "wszędobylską" lornetkę mam Steinera Safari Pro 8x22, ale to ze względu na to, że mieści się w dużej kieszeni kurtki i zajmuje mało miejsca w plecaku. Ale wiem, że nie wszyscy akceptują takie "liliputy". Myślę, że dobre 8x25 byłoby wystarczająco jasne. Tylko, że większość 8x25 ma niezbyt imponujące pole widzenia.

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Nie 03 Lut, 2013   

Niektóre z tych liliputów są dość dobre i wygodne w użytkowaniu (po odpowiednich zabiegach) w górach jak znalazł, ew lekkie poniżej 400g 8x32. Do ptaszydeł 10x42 do lasu 8x42 lub jaśniej.

Santre 
Entuzjasta

Można pomyśleć o Vortex Raptor 8.5x32 fajna lornetka.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Vixen New Foresta 8x32 to lornetka lekka ale nie taka mała. Jeśli przełkniesz jej rozmiary, to niczego lepszego za 700zł nie znajdziesz. Zdecydowanie mniejszy, tańszy i gorszy jest Vixen Atrek 8x32 i tego też bym polecał. Mniejsze są już miniaturki. Niektóre 8x28 są bardzo skompresowane. Niestety bywają droższe.

Porro zdecydowanie odradzam do turystyki, szkoda się męczyć. Rzeczywiście napisz coś o budżecie, bo za ponad 100zł to juz by można ładnie zaszaleć.

Beny 
Nowy

Dzięki za podpowiedzi, trochę sprecyzuję bardziej swoje oczekiwania.
Budżet nie ma wiekszego znaczenia może być 1 tys. może być 2 tys. chodzi mi raczej o dobry stosunek cena jakość, chcę kupić dobrej klasy lornetkę za rozsądne pieniądze.
Waga 600-650g to absolutne maximum, myślę raczej o czymś lżejszym

Porro
[Usunięty]

kivirovi napisał/a:

Porro zdecydowanie odradzam do turystyki, szkoda się męczyć.

Chyba, że odwrócone Porro. To też jest jakaś opcja w przypadku 8x25. Ale pola widzenia mają niezbyt duże.

kimek27 
Optyczny

Swojego czasu chodzilem po gorach z Vortex viper 8x32 ale jednak ponad 600g robi swoje.Zamienilem ja na Opticrona Traveller mg 8x32 (fujijon 8x32) lornetka leciutka mniej niz 400g ale niestety dystorsja i abberacja za bardzo dokuczaly. Zamienilem na Nikona 10x25 hgl. I to jest to. W gory, na wakacje, w torbie foto jak znalazl. 10x42 zabieram juz tylko z domu jak jade tylko na ptaszydla. Z budzetem do 2000 ciagle jest duzo kompromisow jesli chcemy wybrac cos b dobre i na lata. Ja bym celowal w 8x32. Nie zapomnij ze lornetke trzeba dobierac tez indywidualnie pod oko obserwatora. Kiedys mialem plan kupic leica trinovid 8x32 bn ale nigdy nie trafilem na uzywana sztuke w dobrym stanie i cenie. Obecnie jesli mial bym miec tylko jedna lornetke w teren wzol bym nikona 8x32 se.

Porro
[Usunięty]

Chyba dochodzimy do tego, że lepiej mieć dwie lornetki. W sumie to trochę jak z butami - każdy ma więcej niż jedną parę :)
Ja też posiadam 2 lornetki - wspomnianego Steinera 8x22 oraz Nikona EX 16x50.
Może w twoim przypadku dobrze by mieć np. 10x42, a w góry i w miejsca gdzie nie chce się dźwigać pełnowymiarowej lornetki brać 8x25 (lub nawet coś mniejszego)

Beny 
Nowy

Porro napisał/a:
Chyba dochodzimy do tego, że lepiej mieć dwie lornetki. W sumie to trochę jak z butami - każdy ma więcej niż jedną parę :)
Ja też posiadam 2 lornetki - wspomnianego Steinera 8x22 oraz Nikona EX 16x50.
Może w twoim przypadku dobrze by mieć np. 10x42, a w góry i w miejsca gdzie nie chce się dźwigać pełnowymiarowej lornetki brać 8x25 (lub nawet coś mniejszego)

Właśnie tak się zastanawiam, chcę przeznaczyć na zakup 2.000 i myślę że w tej cenie można by się przymierzyć do 2 szt.
Czytając Wasze opinie i dyskusje coraz bardziej jestem skłonny w pierwszej kolejności do zakupu dobrej klasy 8x42 a ewentualnie później coś mniejszego. Co Wy na to????

Odpowiedz do tematu