optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Jakość zdjęć a kompresja JPG w aparacie
Autor Wiadomość
kris_papiez 
Uczestnik



Posty: 85
Skąd: kołobrzeg
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 19:29   Jakość zdjęć a kompresja JPG w aparacie

Jaki rozmiar zdjęć wykorzystywać S,M,L, i jaka opcja lepsza kompresji JPEG- priorytet wielkości czy optymalna jakość????
Jakie macie na ten temat zdanie, żależy mi na jakości.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 24 Lut, 2010 14:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 19:35   Re: QUAL

kris_papiez napisał/a:
Jaki rozmiar zdjęć wykorzystywać S,M,L, i jaka opcja lepsza kompresji JPEG- priorytet wielkości czy optymalna jakość????
Jakie macie na ten temat zdanie, żależy mi na jakości.


Skoro zależy Ci na jakości to chyba optymalna jakość? :lol:
Najlepiej RAW + JPEG fine ;) No i L oczywiście ;)
 
 
oranżewski 
Optyczny



Pomógł: 15 razy
Posty: 1202
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 19:42   

ja robię na RAW + JPEG M. jpeg m do zdjęć na imieninach wystarczy. jak nie, to zawsze mam rawa. a poza tym to jpeg m traktuję podglądowo.
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 465 razy
Posty: 22224
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 19:53   

A ja robię tylko RAWy - w nich zaszyty już jest podgląd w jakości JPG std M ;)

RAWy oczywiście 14bit, kompresja bezstratna.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 21 Lut, 2010 20:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
B o g d a n 
Optyczny
obserwator


Pomógł: 124 razy
Posty: 3402
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 19:54   

kris_papiez napisał/a:
Jaki rozmiar zdjęć wykorzystywać S,M,L
Jeżeli chcesz zdać się na obrazek prosto z aparatu, to wielkość (w sensie rozdzielczości) JPEG powinieneś ustawić w zależności od tego, co chcesz z tymi zdjęciami robić. Jeżeli oglądać tylko na TV, PC, czy w necie, to spokojnie wystarcza Ci najmniejsza rozdzielczość. Jeżeli chcesz robić wydruki, to w zależności od tego jak duże, musisz dobrać rozdzielczość. Do pocztówek 13x8, czy 15x10 często nie jest potrzebna największa rozdzielczość. Wystarcza ok. 5-7 Mpix, czyli pewnie wyjdzie M. Jak większe to musisz ustawić max, czyli L i to w najlepszej jakości.

Ja osobiście ustawiam RAW w okolicach 7-10 Mpix (w zależności od aparatu) i jakiś mały JPEG dla szybkiego oglądania w PC.
Zawodowcy nie mają pewnie problemu, bo jadą na RAW w max rozdzielczości. :smile:
 
 
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 244 razy
Posty: 15716
Skąd: Salwator
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 20:10   

Zawsze najlepsza możliwa jakość i rozdzielczość. Żebyś później sobie w brodę nie pluł, jak zrobisz zdjęcie życia... :smile:
 
 
mnich 
Optyczny
N***niarz



Pomógł: 24 razy
Posty: 3834
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 20:21   

Moim zdaniem, zakładanie z góry co się będzie robiło ze zdjęciem jest co najmniej dziwne. Ograniczanie jakości zdjęcia, tylko dla zwiększenia "pojemności" karty to jak strzał w stopę. Ja zapomniałem że w ogóle istnieje w moim body coś takiego jak zmiana jakości/rozdzielczości zdjęcia. Nie jestem zawodowcem.
 
 
kris_papiez 
Uczestnik



Posty: 85
Skąd: kołobrzeg
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 20:22   

:mrgreen: robię zawsze na M i Jpeg fine + kompresja optymalna jakość. Myślęo RAWach ale one zajmują mnóstwo miejsca :wink: Będę ich używał w wybranych okolicznościach.

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 20:23 ]
mnich, myślę o dysku twardym zbieram dużą ilość zdjęć
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 465 razy
Posty: 22224
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 20:32   

kris_papiez, to pytałeś o rozmiar zdjęć przy ich robieniu (czyli w aparacie) czy przy wywoływaniu (czyli na kompie)?
 
 
mnich 
Optyczny
N***niarz



Pomógł: 24 razy
Posty: 3834
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 20:36   

na to też jest znana dobra metoda. Jak mi jakieś zdjęcie nie leży to je po prostu kasuje. Nie jest mi go żal, zawsze można zrobić je lepiej/inaczej.
W ten sposób oszczędzam czas i miejsce na dysku.
 
 
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best



Pomógł: 91 razy
Posty: 7311
Skąd: Lubin / Wrocław
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 20:47   

ale co? Bo nie ogarniam, jak potrzebuję szybko zrzucić notatki na kompa - jpg na M, jak idę sobie porobić zdjęcia RAW już... ale to też zależeć będzie od aparatu..
 
 
 
B o g d a n 
Optyczny
obserwator


Pomógł: 124 razy
Posty: 3402
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 21:09   

mnich napisał/a:
Ograniczanie jakości zdjęcia, tylko dla zwiększenia "pojemności" karty to jak strzał w stopę.
Też tak kiedyś myślałem, gdy w 2004 kupiłem pierwszy aparat cyfrowy. Nie chodzi o pojemność karty ale przechowywanie zdjęć.
mnich napisał/a:
Ja zapomniałem że w ogóle istnieje w moim body coś takiego jak zmiana jakości/rozdzielczości zdjęcia.
Wszystko zależy od tego ile Mpix daje Twój aparat. Gdybyś miał 15, 18, czy 21Mpix, gwarantuję, że zacząłbyś o tym myśleć. :smile:

Kto dzisiaj amatorsko fotografując, drukuje zdjęcia? A jeżeli juz to w jakim wymiarze?
Przychodzą znajomi, otwierasz notebooka, czy włączasz dysk multimedialny z TV i jechane, prawda? Wtedy wystarcza Ci rozdzielczość JPEG max 1620x1080. Więcej nie uciągnie matryca w TV. :smile:
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Nie 21 Lut, 2010 21:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 465 razy
Posty: 22224
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 21:15   

B o g d a n, czyli C zmusza do myślenia a N pozwala czerpać przyjemność z fotografii bez oglądania się na takie duperele :)
 
 
B o g d a n 
Optyczny
obserwator


Pomógł: 124 razy
Posty: 3402
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 21:38   

hijax_pl napisał/a:
czyli C zmusza do myślenia a N pozwala czerpać przyjemność z fotografii bez oglądania się na takie duperele
Wszystko fajnie, tylko dlaczego ten wątek założył użytkownik Nikona? :wink:
 
 
mnich 
Optyczny
N***niarz



Pomógł: 24 razy
Posty: 3834
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 21:41   

Jeśli kiedyś będę miał aparat z matrycą 24mpix i więcej to tylko dlatego że właśnie taka jest mi potrzebna i będę z niej korzystał. Dziś interesuje mnie to co maksymalnie daje mi moje 12mpix DX
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13