Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 Która portretówka do D90
Witam,
Czy ktoś porównywał te dwa obiektywy lub może któryś z nich polecić ?
Nikon 50mm f1.4 AF-D czy AF-S G?
Wiem, że AF-D nie ma silniczka i jest tańszy, ale na mojej D90, będzie działać z AF.
AF-S z kolei ma silniczek.
Czy wersja AF-D z pierścieniem ma jakieś zalety nad wersją G bez pierścienia ?
Wiem, że w body mogę ustawić przysłonę skokowo, na pierścieniu tak samo czy dowolnie (np f1.7) ?
Jakieś bardzo blade i kanciaste te krążki, naprawdę na moim tele wychodzą dużo lepsze, tylko po ścianach trzeba chodzić i strasznie ciemny bo f4.5-5.6.
Ostatnie pytanie, jak mam pierścień przysłony, to czy mogę też regulować ją z body, czy tylko na pierścieniu ?
Mashu, D90 niestety nie umożliwia sterowania przysłoną z poziomu obiektywu. Po prostu, jeśli przestawisz na jakąkolwiek pozycję różną od f/22 - aparat wyświetli błąd F--
Także, do poprawnej pracy pierścień na obiektywie musi być ustawiony na maksymalną przysłonę i pozostaje sterowanie z poziomu korpusu.
Jakieś bardzo blade i kanciaste te krążki, naprawdę na moim tele wychodzą dużo lepsze
Pamiętaj że tele z uwagi na mały kąt widzenia daje bardziej jednolite, kremowe tło. 50-ka jest już szersza i na bokeh składa się wiele elementów. To co wypluwają z siebie 50-ki Nikona jest na niezłym poziomie. Sigma wypada podobnie. Wyraźnie lepiej wypada chyba tylko Zeiss, ze względu na duży kontrast wewnętrzny (inne powłoki) - "krążki" nie wychodzą blade
Właśnie takie "impresjonistyczne" tło chciałbym uzyskać również w portretówce, ale w pochmurny dzień bez konieczności kombinowania jak tu nie wpaść do wody, lub chodzenia po ścianie w pomieszczeniach zamkniętych...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Ja też za 85/1.8 jestem.
50 na cropie jakoś średnio mi się widzi, no ale to mocno subiektywna opinia. Niby 10mm mniej niż 85 na FF, a jednak robi różnicę.
85 i DX to świetne połączenie do portretów.
50 na cropie jakoś średnio mi się widzi, no ale to mocno subiektywna opinia. Niby 10mm mniej niż 85 na FF, a jednak robi różnicę.
Bardzo mocno subiektywna. 75mm mają np. portretówki Leiki, 77mm Pentaksa... Krótszy dystans, przy takim samym kadrze sprzyja podkreśleniu trójwymiarowości fotografowanego obiektu.
maput napisał/a:
85 i DX to świetne połączenie do portretów.
Pod warunkiem, że uważasz 135-tkę na FF za fajny kąt widzenia. Dla mnie jest to bardzo nieporęczna ogniskowa na APS-C.
Mashu [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010
Zaopatrzyłem się w 85mm f1.8, jestem mega zadowolony.
Pierwsze co mnie zauroczyło to niesamowicie szybki AF i kolejno: ostrość, jasność, bokeh.
Chyba właściwie to innego szkła nie będę potrzebował. Poza tym bardzo solidnie wykonany.
I kiedyś na FF, będzie jak znalazł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 14