Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 30 Wrz, 2010
Jaki zestaw wybrać do zdjęć reklamowych
Autor Wiadomość
Majak 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Wrz, 2010   Jaki zestaw wybrać do zdjęć reklamowych

Witam,

Jestem świerzakiem na forum, chociaż już trochę tu poczytałam. Nie jestem profesjonalnym fotografem, choć już trochę pstrykam. Potrzebuję porady.

Chcę kupić zestaw do zdjęć rekalmowych (gadżety), ale też do wnętrz i do fotografowania przyrody. Myśle przede wszystkim o Nikonie D90. Co do obiektywów zastanawiałam sie nad Nikon AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 G ED VR DX Nikkor + AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED VR Zoom-Nikkor, ale chba lepiej byłoby pomyśleć nad 35mm 1.8 lub 50mm 1.8.
Mogę pozwoliś sobie tylko na zestaw za ok. 5000 zł.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 30 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 30 Wrz, 2010   

18-105 jest całkiem ostry, gdy się go delikatnie przymknie - ale to da też większą głębię ostrości, co pewnie istotne będzie w tej fotografii "gadżetowej". Co do wnętrz i przyrody to trochę zbyt ogólne określenie. Czy będziesz używał statywu czy też fotografował z ręki? Czy przyroda do kwiatki czy widoki?

Majak 
Nowy

Dzięki za szybką reakcję.
Jeśli chodzi o przyrodę, to pewnie jedno i drugie, choć ten sprzęt przede wszystkim jest przeznaczony do gadzetów i wnętrz. Przyroda to w formie hobby, więc nie musimy brać jej aż tak bardzo pod uwagę.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Majak napisał/a:
Chcę kupić zestaw do zdjęć rekalmowych (gadżety)
To przede wszystkim myśl o oświetleniu, a nie o jakimś ciemnym zoomie typu 70-300...

Majak 
Nowy

Co do statywu, to częściej robię z ręki, ale jak jest potrzeba to też go używam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Majak, rozchodzi się o to, że by osiągnąć odpowiednią GO, trzeba nieraz przymknąć, a wtedy zaczyna brakować światła - więc albo tak jak mówi jaad75 trzeba myśleć o oświetleniu, albo statyw, wężyk itp. Zresztą najlepiej mieć i światło i statyw - nie dla długich czasów, ale dla wygody kadrowania...

Majak 
Nowy

W takim razie może wezmę 18-105mm i...
Co zatem lepsze 35 mm czy 50mm? Może 50 mm f/1.4 a nie 1.8?
Co myślicie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Majak napisał/a:

Zależy do czego...

kozidron
[Usunięty]

Majak napisał/a:
Chcę kupić zestaw do zdjęć rekalmowych (gadżety

Majak, kup sobie to d90 ale weź do tego cos co udaje macro moze byc nawet sigma 17-70/2.8-4.5 ma bodajże skale 1:2.3 + jakąś sabinę (jestem zwolennikiem raczej mocniejszych lamp Sb900) + niestety wystarczy pewnie tylko na jakąś chińszczyznę wyzwalaną błyskiem na stół bezcieniowy, zalezy jeszcze jakie wielkie są "te gadżety" bo moze się okazać, że będziesz potrzebował jeszcze inne szpeje.

Majak napisał/a:
ale też do wnętrz i do fotografowania przyrody

a tu to już inna kwestia, zupełnie oddzielna do wnętrz to coś szerokiego i tak na prawdę znowu zależy co " w tych wnętrzach" - jakieś detale, pomieszczenia, imprezy we wnętrzach ?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Majak napisał/a:
W takim razie może wezmę 18-105mm i...
Światło. Bez tego, nawet z najlepszym szkłem, to nie będzie miało nic wspólnego z fotografią reklamową. Możesz użyć przymkniętego kitowego zooma, ba, nawet lepszego aparatu kompaktowego, ale musisz mieć czym zaświecić.

Monastor 
Optyczny

Majak, tak jak koledzy już napisali, jeśli chcesz myśleć o fotografii reklamowej, będziesz musiał zainwestować przynajmniej w jedną lampę błyskową, a do tego zmajstruj lub dokup parę modyfikatorów.

Zacząłbym od zainteresowania się tymi stronkami:
http://foto.jasiu.pl/
http://strobist.blogspot....ghting-101.html

Majak napisał/a:
AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED VR Zoom-Nikkor

To fajne szkiełko, nada się bardzo dobrze na początek do przyrody.

Co masz na myśli pisząc "wnętrza"?

Majak 
Nowy

Dzięki za wszystkie uwagi i porady. Przeanalizuje, jeszcze poczytam i mam nadzieję coś wybiorę :)
Idąc za waszymi radami zainwestuję też w oświetlenie.
Monastordzięki za stronki. :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 01 Paź, 2010   

jaad75 napisał/a:
Możesz użyć przymkniętego kitowego zooma, ba, nawet lepszego aparatu kompaktowego, ale musisz mieć czym zaświecić.

jaad75, orka na ugorze… :)
Majak, jeśli wydaje Ci się, że Jaad coś majaczy bez sensu, to obejrzyj sobie ten filmik: The iPhone Fashion Shoot By Lee Morris. To taki żarcik, ale coś się za tym kryje…

Odpowiedz do tematu