Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II

Na stronie Canona pojawił się dokładny opis tego nowego obiektywu, w którym możemy przeczytać:

Funkcje
* Lekka konstrukcja o niewielkich rozmiarach
* Zakres ogniskowych od szerokiego kąta do krótkiego tele
* Czterostopniowy stabilizator obrazu
* Soczewki asferyczne redukujące zniekształcenia
* Zdjęcia zbliżeniowe od 0,25 m
* Powłoka Super Spectra
* Okrągła przysłona
* Szybki system AF

Niedrogi obiektyw zmiennoogniskowy wysokiej jakości
Model EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II to uniwersalny obiektyw zmiennoogniskowy o wysokiej jakości, który przypadnie do gustu fotografom lubiącym podróżować z niewielkim bagażem. Dzięki odpowiednikowi ogniskowej 29–88 mm dla formatu 35 mm szeroki zakres powiększeń obiektywu jest odpowiedni dla większości zastosowań ogólnych. Możliwość wykonywania zdjęć zbliżeniowych z odległości zaledwie 0,25 m (25 cm).

Stabilizator obrazu
W celu zminimalizowania ryzyka rozmycia obrazu obiektyw EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II został wyposażony w najnowszą technologię stabilizacji obrazu firmy Canon, która pozwala na 4-stopniową kompensację czasu otwarcia migawki. Umożliwia to zastosowanie nawet czterokrotnie dłuższych czasów otwarcia migawki bez widocznej utraty ostrości obrazu, co jest doskonałym rozwiązaniem w przypadku fotografowania w warunkach słabego oświetlenia.

Asferyczne elementy obiektywu z powłoką Super Spectra
Powłoka Super Spectra pozwala uzyskać wierny balans kolorów i ostre obrazy o wysokim kontraście, a ponadto eliminuje efekty zjawy i odbicia, pochłaniając światło, które może odbijać się od wewnętrznych podzespołów obiektywu i czujników aparatu cyfrowego. Soczewka asferyczna pozwala uzyskać wyraźne i kontrastowe obrazy nawet w przypadku całkowicie otwartej przysłony.

Okrągła przysłona
Przy szerokim otwarciu przesłony jej okrągły otwór pozwala uzyskać gładkie, równomierne rozmycie tła, uwypuklić obiekty znajdujące się na pierwszym planie i odciągnąć uwagę od nieistotnych elementów.

Szkło bezołowiowe
W obiektywie EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II zastosowano wyłącznie przyjazne dla środowiska szkło bezołowiowe.

Akcesoria
Obiektyw EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II jest wyposażony w dekiel na obiektyw i dekiel przeciwkurzowy. Osłona obiektywu (EW-60C) i futerał (LP814) są dostępne jako akcesoria opcjonalne.

------------------
Biorąc pod uwagę powyższe, wydaje się, że obrazki rejestrowane przez niego będą lepsze. :smile:

Reklama

krzysztoff77 
Bywalec

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011   

Kit zawsze będzie tylko kitem. Chodzi o to, że słowo "tylko" coraz częściej możemy brać w cudzysłów. I dobrze.

maput 
Optyczny

kit to zestaw a nie obiektyw ;)

ophiuchus 
Optyczny

Goście z dpreview na podstawie wstępnych oględzin doszli do wniosku, że obiektyw od poprzednika różni się w sumie tylko cięciem kosztów (np. znacznik mocowania nie jest już osobnym wklejonym kawałkiem plastiku, a tylko namalowaną białą kropą), budowa optyczna pozostała bez zmian, więc pewnie i obraz nie będzie jakoś odbiegał na plus czy minus od tego co oferuje "zwykły" 18-55 IS. Ciekawe czy to się potwierdzi w praktyce :D

tobo 
Nowy

Czyli co, to samo co wczeniej ino z inną metką, "naciągacz" dla nieuświadomionych? :)
Na szczęście dla canona przeciętny nabywca "kitu" nie jest użytkownikiem na forach >(

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Cytat:
Czyli co, to samo co wczeniej ino z inną metką, "naciągacz" dla nieuświadomionych? :)
Na szczęście dla canona przeciętny nabywca "kitu" nie jest użytkownikiem na forach >(

Według mnie ten obiektyw to krok we właściwą stronę, podobnie jak poprzednia wersja była zdecydowanie lepsza od jeszcze starszych.

W tej nowszej wersji IS II, w takiej samej cenie dostaniesz przede wszystkim nową i wydajniejszą stabilizację oraz nowe lepsze powłoki, co powinno polepszyć transmisję, zwiększyć kontrast, zmniejszyć odbicia i takie tam ...
Czyli ... dlaczego "naciągacz"? :neutral:

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n, trzasnąłeś wieksza laurkę niż na nową eLę 70-200 ale rzeczywiście - emocje jak na rybach już się nie mogę doczekać, wyobrażam sobie wszystkich miny jak tylko to cudo trafi do sklepów :razz:

Dobrze, ze się nie uzywasz pentaxa bo na wersje 18-55WR jeszcze byś nam zaśpiewał :wink: :mrgreen:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

EF-S 18-55 jest najczęściej kupowanym obiektywem Canona, czy się to komu podoba, czy nie i myślę, że warto o nim coś napisać, podobnie jak o innych tanich amatorskich szkłach.

Oczywiście obowiązku czytania nikt nie ma i cyrku urządzać z tej okazji nie trzeba.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

B o g d a n napisał/a:
EF-S 18-55 jest najczęściej kupowanym obiektywem Canona, czy się to komu podoba, czy nie
Ale nie dlatego, że jest taki dobry. To erzac obiektywu dodawany nieświadomym użytkownikom w promocyjnej cenie - większość z nich zapewne nigdy by go nie kupiła, gdyby miała jakiekolwiek pojęcie o fotografii, a już z całą pewnością nie kupiłaby go jako dodatkowe szkło...

tobo 
Nowy

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

Hehe, to tak jakby polularność baterii określać na podstawie tego co ludzie kupują wraz z telewizorem, jako energetyczny załącznik do pilota. Dostają za darmo no i już. :) A czy potrzyma pół roku krócej czy dłużej to raczej bez znaczenia.

Bogdan "naciągacz" dlatego, że większość ludzi kupuje lustrzanki i zostaje przy kitowym obiektywie; jeśli sprzedawca powie że to nowy i super hiper to nieświadomi stracą potencjalne wątpliwości. :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011   

tobo, ja nigdzie nie napisałem, że to najlepszy obiektyw na świecie, tym bardziej, że jeszcze mało kto go widział na oczy ale to i tak nie powód aby nic nie pisać na jego temat. Nie rozumiem też napaści niektórych, że taki wątek się pojawił. :roll:

Ponadto myślę, że nie doceniasz świadomości wyborów ludzi, kupujących dziś lustrzanki. A trochę wygląda to tak, jakbyś sam nieświadomie kupił podobny i jeszcze czuł żal do sprzedawcy. :wink:

Po drugie, tego typu "kitowe" obiektywy 18-55 nie kosztują zero złotych w żadnym systemie i porównywanie do dołączanych bateryjek pilota przy kupowaniu TV nie jest tu chyba trafione. Nikt nie zmusza do zakupu, zawsze można kupić sam aparat, tańszy o 200, czy 300 zł.

Tak, jak inne tzw. kitowe, nowo wypuszczane na rynek, obiektywy były dość szybko testowane i tu na optyczne.pl, tak i ten pewnie będzie, bo sporo osób zwykle chce wiedzieć, czy jest sens wydawać na tego typu rzecz nawet te 300 zł. :smile:

tobo 
Nowy

A ja myślę, że nie doceniasz siły reklamy i wpływu jej na nieświadomych :mrgreen:
Jedyną reklamą foto jaką pamiętam z telewizji to reklama lustrzanek sony :) A ponieważ w świadomości Polaka sony bardzo się kojarzy odnośnie sprzętu (np jeszcze z czasów pewexowych) to i ja sobie kojarzyłem że alfa to "coś".

Gdybam, że świadomych nabywców nie ma aż tak wielu (na skali całej sprzedaży) podobnie jak świadomych poszukiwaczy informacji na forach. Oczywiście mogę się srodze pomylić, oby tak było, wtedy firmy będą się musiały bardziej napiąć co do jakości "dodatków" do korpusów :)

Myślę, że świadomość wyboru w Polsce jest większa niż na świecie, gdzie w krajach o lepszej sytuacji ekonomicznej po prostu kupuje się lustrzankę jako fotogadżet.

Arek 
Redaktor

B o g d a n napisał/a:
która pozwala na 4-stopniową kompensację czasu otwarcia migawki. Umożliwia to zastosowanie nawet czterokrotnie dłuższych czasów otwarcia migawki bez widocznej utraty ostrości obrazu

A mi się podoba nowa definicja 4 stopni skuteczności :)

tobo 
Nowy

Jako dopiero co upieczony pentalib czekam z niecierpliwością na Wasz test :) Nie ma to jak odetchnąć z ulgą po kolejnej potencjalnej klęsce konkurencji :mrgreen:
A tak poza tym to lubię czytać Wasze sprawdziany sprzętu. Jakby na to nie patrzeć jesteście pierwszym portalem netowym z działu foto na który trafiłem.

TS
[Usunięty]

Arek napisał/a:
A mi się podoba nowa definicja 4 stopni skuteczności :)

Hehe, dzięki pomyłce wyszła im rzeczywista skuteczność :razz:

Odpowiedz do tematu