Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Cze, 2011 Problem z Sigmą 17-70 FF?
Witam!
Tak jak powyżej w temacie mam "mały" problem z tym obiektywem!
Mam chyba lekki FF ale troche poczytałem o testach i sam chciałem sobie taki zrobić no i wydrukowałem kartkę ze skalą, aparat ustawiłem na statywie pod kątem 45 stopni i w odległości 25xogniskowa jak wyczytałem w innych podobnych tematach ale jest coś nie tak bo przy ogniskowej 17 ostrość jest duuużo nie w tym miejscu co powinna i to bardzo i myślę że robie coś źle i chciałbym żebyście mi podpowiedzieli jak zrobić test poprawnie i jeśli FF będzie niewielki czy jest sens wysyłać obiektyw do kalibracji!
P.S.
Obiektyw ten posiada napęd HSM i czy to dlatego słyszę w nim takie jakby cykania i nawet po wyłączeniu aparatu coś jakby wyłączało się w samym obiektywie? Jeżeli to pytanie jest kretyńskie to wybaczcie ale to mój pierwszy tak "zaawansowany" obiektyw
A teraz wstawię 3 zdjęcia z mojego mam nadzieję nie udanego testu:
1. Ogniskowa 17, odległość od obiektu 25x17= 42,5 cm do przedniej soczewki, ostrość ustawiona w centralnym punkcie! I tu pytanie czy pomiar światła (matrycowy czy punktowy) ma jakiś wpływ na ten test?
I dla porównania dam jeszcze zdjęcia z ogniskową 35 ale nie zmieniając odległości aparatu od obiektu
2.
szaleniec, zacznijmy od tego, że wypadałoby dokładnie podawać model obiektywu, bo Sigma ma dwa modele 17-70. Zakładam, że to jest ten ze stopki - jeżeli tak, to 'pykanie' prawdopodobnie pochodzi od stabilizacji optycznej i jest to normalne zachowanie.
W związku z powyższym zalecam wyłączyć stabilizację i powtórzyć test
(niby nowe generacje stabilizacji powinny 'wykrywać' statyw, ale kto je tam wie...)
Moim zdaniem do regulacji. Sprawdź sobie jeszcze na jakiś scenkach z życia wziętych, może test typu bateryjkowego. Miałem podobną sytuację w S150, serwis pomógł.
Tak jest to ten model ze stopki Sigma 17-70 f/2.8-4 DC MACRO OS HSM
mozer napisał/a:
to 'pykanie' prawdopodobnie pochodzi od stabilizacji optycznej i jest to normalne zachowanie
tak właśnie myślałem:)
I wiesz co, w którymś momencie wyłączyłem stabilizację i tak na 90% jestem pewien że właśnie te zdjęcia są zrobione bez stabilizacji bo to są ostatnie z mojej serii!
[ Dodano: Sro 15 Cze, 2011 09:26 ]
dr11 napisał/a:
Sprawdź sobie jeszcze na jakiś scenkach z życia wziętych, może test typu bateryjkowego
Tak zrobiłem zanim zrobiłem ten test i wychodził mi lekki FF ale nie aż taki jak na moim pierwszym zdjęciu:/ więc pewnie sknociłem jakoś test:)
Ale chciałem dokładnie wiedzieć jakie jest przesunięcie ostrości żeby spytać czy warto wysyłać.
Tak koledzy ja też widzę lekki FF ale niepokoi mnie pierwsze zdjęcie bo z niego wynika że FF nie jest wcale taki lekki:/
Mam nadzieję że po prostu źle zrobiłem test!
Dlatego przetestuj w terenie, w sytuacjach robienia zdjęć. Wybierz sobie jakieś scenki, które pozwolą ocenić gdzie AF trafia.
expel [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Cze, 2011
Miałem identyczny problem z tym obiektywem przy D90 testowałem wiele egzemplarzy, dwa zachowywały się identycznie jak twój reszta miała BF na 70mm. Wysyłałem do kalibracji do Gdyni z 3 razy i za każdym razem coś robili źle jak już ustawili na 17mm dobrze to 70 mm sie rozjechało gdy było dobrze na 17 i na 70 rozjechało się 35mm. "Miałem" go około 1,5 miesiąca, celowo użyłem cudzysłowowa ponieważ u mnie w domu był w sumie może z 4 dni. Kupiony w następny dzień wysłany do kalibracji, około 8dni czekania, sprawdzenie po kalibracji-znowu wada, i znowu do kalibracji i tak 3 razy. Wreszcie oddałem to "cudo" i kupiłem N16-85mm z którego jestem o wiele bardziej zadowolony zero FF i BF. Jak masz cierpliwość i nie potrzebny ci obiektyw na "już" odsyłaj go na kalibracje do skutku, bo to fajny ostry i przede wszystkim jasny obiektyw jak za te pieniądze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10