Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 31 Mar, 2012 "porządny" aparat do +/- 1500zł
Potrzebuje rady fachowców, specjalistów, czyli Was. Mam zamiar kupić aparat, zależy mi przede wszystkim na b.dobrej jakości zdjęć, często podróżuje więc zdjęcia przede wszystkim krajobrazów, ale nie tylko…po prostu aparat do robienia zdjęć z możliwości nagrywania filmów najlepiej w full HD. Tylko takie kryteria mogę podać bo szczerze przyznam że nie znam się na aparatach, ale zamierzam to zmienić. Punktem wyjścia moich poszukiwań był wybór lustrzanki, ale po kilkudniowej lekturze stwierdziłam że to bez sensu bo nie będę się umiała nią posługiwać- nigdy nie miałam do czynienia z takim sprzętem- mogę kupić ale po co skoro nie skorzystam w pełni z jej możliwości- wydam pieniądze i będę „lansować” się z ciężkim sprzętem-zdecydowanie nie. Dlatego myśl o lustrzance odsunęłam chwilowo, najpierw poczytam, zagłębie się w temat, może jakiś kurs fotograficzny i wtedy zgłoszę się do Was po pomoc w wyborze lustrzanki..ale teraz na to czasu nie mam a aparat potrzebuje bo czekają mnie norweskie fiordy i USA. Przeprowadzone przeze mnie poszukiwania doprowadziły mnie do takich aparatów: 1)Fujifilm Fine Pix S200EXR, 2) Fujifilm Fine Pix HS10-chociaż w rankingu o nim kiepsko wiec raczej odpada 3) Sony Nex-może któryś-wiem że to nie kompakt, ale kusi mnie zakup czegoś więcej niż kompaktu, ale nie chcę się wpakować w duże koszty, dokupowanie obiektywów, ale z drugiej strony skoro myślę o fotografowaniu „przyszłościowo” to może warto zacząć już teraz. Może macie inne propozycje aparatów, chętnie przeanalizuję Wasze pomysły i czekam na odpowiedz. Poszłabym do sklepu poprosić o jakieś pomysły sprzedawcę, ale obecnie przebywam w kraju którego języka nie znam na takim poziomie..jak już będę pewna czego chcę to przebadam je organoleptycznie…liczę na Waszą wiedzę i kreatywność;) Z pozdrowieniami, osoba w potrzebie
Wymienione aparaty są do bani albo jak w wypadku NEX nie zmieścisz się w 1500 zł chyba że pozostaniesz przy szkle kitowym.
Z lustrzanką jest taka historia że jakość wynika ze szkieł do niej podpiętych a jeśli na fotografii się ni znasz to w trybie auto lustrzanka może gorzej ustawiać parametry niż zaawansowany kompakt.
Jeśli jakość zdjęć jest najważniejsza to pamiętaj że sprzęt to tylko 10% reszta to światło i Ty. Sprzęt może pomóc albo ograniczyć. Jeśli mowa o aparatach kompaktowych przyjrzyj się lini:
G- canon
LX- lumixsa
X-fuji
Jeśli coś bardziej uniwersalnego w sensie zoom filmy itd. lumix linia TZ, samsung WB lub sony HX.
Nie robię zdjęć jak japoński turysta, wiem że to nie aparat robi świetne zdjęcia tylko człowiek, ale to jest narzędzie-instrument niezbędny do tego. I im lepszy aparat tym większe szanse na ładne zdjęcie-wiem że nie ma gwarancji. Z Lumix’em miałam do czynienia i jestem na nie, zdjęcia które zrobiłam ipon’em były zdecydowanie lepsze, a warunki i oświetlenie takie samo. Do bani?! wybierałam je według rankingu i opinii użytkowników …więc teraz jestem w punkcie wyjścia. To prawda co napisałaś o lustrzance-właśnie o to mi chodziło. Sony nex wiem, że wyjdzie drożej ale jeśli to jest dobry sprzęt to jestem w stanie go kupić, ale nie chce bez sensu pakować się w koszty..zrobiłam kolejny research i oto wynik: 1)nex nadal w grze, 2)Samsung WB 5500-to mój pierwszy typ ale to samsung ,nie jestem przekonana do jakości tej marki 3)nikon coolpix P500, 4)Sony DSC-HX1.
Podałam kwotę, bo nie chcę więcej ładować w zwykły aparat, a nex’em mogę się „pobawić”-poeksperymentować, może na początek byłby by to dobry aparat? Następny będzie łatwiej kupić bo już będę miała jakieś rozeznanie, teraz jestem kompletnie zmieszana, a im więcej szukam i czytam tym jest gorzej, dlatego proszę o pomoc…najłatwiej rozwiązałabym swój problem biorąc lustrzankę w rękę i próbując, ale nie mam takiej możliwości więc się waham…
1)nex nadal w grze, 2)Samsung WB 5500-to mój pierwszy typ ale to samsung ,nie jestem przekonana do jakości tej marki 3)nikon coolpix P500, 4)Sony DSC-HX1.
Już pisałam na jakie linie jakich producentów warto zwrócić uwagę poza NEX wymienione aparaty z dobrą jakością zdjęć nie mają nic wspólnego. Każda marka ma swoje słabe i rewelacyjne aparaty i różne klasy sprzętu jak pisałam w lumix to modele LX, w canonie G w nikonie P7000 itp. w fuji X w samsungu EX. W tych klasach każdy robi rewelacyjne zdjęcia i nie marka ma znaczenie. Jeśli chodzi o nex to taka lustrzanka bez lustra z tym że jest do niego mało dedykowanych szkieł. Można podczepić szkła innych producentów ale za pośrednictwem pierścieni pośrednich itp. które tanie nie są.
Ogólnie zasada jest prosta jeśli zależy ci na jakości zdjęć: czym większy zoom i więcej pixseli tym gorsze zdjęcia.
I jak na ironie im bardziej aparat kompaktowy wygląda jak lustrzanka tym gorsze zdjęcia od niej robi Z wymienionych wyżej lini producentów żaden nie wygląda jak lustrzanka ale zdjęcie robią najbardziej zbliżone z kompaktów.
Ogólnie zasada jest prosta jeśli zależy ci na jakości zdjęć: czym większy zoom i więcej pixseli tym gorsze zdjęcia. I jak na ironie im bardziej aparat kompaktowy wygląda jak lustrzanka tym gorsze zdjęcia od niej robi
Bardzo ładnie powiedziane i na dodatek szczera prawda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 13