Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 10 Kwi, 2012 Test aparatu Fujifilm FinePix X-S1
Fujifilm X-S1 to bardzo interesujący aparat kompaktowy dla świadomych miłośników fotografowania. Oparty jest na matrycy z modelu Fujfilm X-10 i obiektywie o 26-krotnym powiększeniu. O tym jakie drzemią w tym aparacie możliwości, można dowiedzieć się czytając nasz test aparatu Fujifilm X-S1.
Tak się zastanawiam co te testy DXO mówią.
Paramtery takie jak zakres tonalny poziom szumu rozdzielczość są ze sobą powiązane.
Nie można ekscytować sie super zakresem tonalnym czy poziomem szumu w oderwaniu od rozdzielczości na przykład.
Jest coś za coś i jednemu pasuje to a drugiemu tamto.
Ja np czasem olewam szum bo jego usuwanie obniża wyrazistość drobnych detali zdjęcia.
W innych scenach z kolei kiedy nie ma drobnych detali to odszumianie daje korzystny efekt i jak zauważam z praktyki ten sam aparat przy tym samym ISO potrafi zarejestrować diametralnie różnej jakości zdjęcia.
No wiec otwieram te wyniki na DXo mamy tabelkę punktację OK tu wyżej tam niżej ale tak naprawdę i tak nie wiem jak to przekłada sie na dany przypadek wykonanego zdjęcia różnymi aparatami.
No ale fajnie jest - są testy tabelki wykresy wytyczne dla kupujacych ..
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 27 Cze, 2012
Chris62,
Chris62 napisał/a:
nie wiem jak to przekłada sie na dany przypadek wykonanego zdjęcia różnymi aparatami.
Masz Print i Screen. Możesz pojeździć suwakiem po prawej /po słupku zielono-żółto-czerwonym/.
Żeby było wiadomo, o czym się mówi w tym wątku, pozwalam sobie zilustrować go zdjęciem, wykonanym tym kompakcikiem. Mam go od lipca. Cenę przeżyłem, z całej reszty jestem bardzo zadowolony. No i bateria trzyma baaardzo długo, co zapewne wiąże się z faktem, że jej energia nie jest zużywana na zoomowanie obiektywu.
Generalnie fajny ten S100 ale tak jakoś wyżej cenie optykę FZ150 a najciekawszy na ten moment dla mnie jest FZ200 ze względu na ekw 600 mm i F2,8...
Przydałby się taki test porównawczy topowych hybryd te same sceny parametry ekspozycji i wielkość zdjęć.
W zasadzie topowymi na ten moment wydają sie jedynie ten Fuji i Panasonic więc ...
Dokładnie tyle, ile potrzeba by określić jakość pojedynczego piksela. Czy matrycy, czy na odbitce 20x30cm.
Rozdzielczość nie ma z tymi wynikami nic wspólnego.
To raczej te wyniki mogą uzmysłowić jak jakość takiego pikselka wpłynie na detal obrazka.
Odszumianie? Zależy jak to się robi . Oczywiście najprościej rozmyć obraz, ale konsekwencją jest utrata detali właśnie. Ale to tylko najprostsze rozwiązanie...
To raczej te wyniki mogą uzmysłowić jak jakość takiego pikselka wpłynie na detal obrazka.
Odszumianie? Zależy jak to się robi . Oczywiście najprościej rozmyć obraz, ale konsekwencją jest utrata detali właśnie. Ale to tylko najprostsze rozwiązanie...
Dzięki za objaśnienie.
Niemniej w uproszczeniu dalej to wygląda na wyniki pomiaru mocy aut z hamowni.
Coś tam niby wiadomo ale tak napradę to dalej nie wiemy, które auto będzie szybsze na torze...
Pozstaje czekać na dzień wyścigu aby się przekonać
Dzięki takim pomiarom wiesz jednak jak może być najlepiej. W praktyce zawsze może być gorzej, ale jak trzeba masz świadomość, że da się. To tak jak z mocą/dynamiką silnika, która w zasadzie nie zawsze potrzebna jest taka jaką deklaruje producent. Ale jakoś nie wyobrażam sobie byś na 4 biegu chciał szybko przyspieszyć i wziąć ciężarówkę przed zbliżającym się za tobą innym samochodem gdybyś nie wiedział, że twój samochód to zrobi...
Poproszę o info, czy w tym aparacie jest możliwość ustawienia "płynnej" regulacji ogniskowej?
Czy jest to TYLKO full manual jak w klasycznych obiektywach ?
Przyznam, że kręcę dużo video i nie wyobrażam sobie "ręcznej, płynnej" zmiany ogniskowej. To również jeden z powodów, dla których nie rozważam zakupu bezlusterkowca.
[quote="Jackiller"]Poproszę o info, czy w tym aparacie jest możliwość ustawienia "płynnej" regulacji ogniskowej?
Czy jest to TYLKO full manual jak w klasycznych obiektywach ?
Przyznam, że kręcę dużo video i nie wyobrażam sobie "ręcznej, płynnej" zmiany ogniskowej. To również jeden z powodów, dla których nie rozważam zakupu bezlusterkowca.[/quote]
Tak tylko ręczna, bo nie ma silnika do napędu obiektywu. To plus dla jednych (cisza w czasie kręcenia filmu), dla innych minus. Ja mając poprzednio S200EXR już się przyzwyczaiłem i mam problem z aparatami gdzie jest silnik, bo mogę "ukręcić" obiektyw :mrgreen:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,79 sekundy. Zapytań do SQL: 13