Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon 1 J1, Canon PowerShot G1 X czy może Nikon serii D3100
Autor Wiadomość
Samsung 
Nowy

Wysłany: Nie 13 Maj, 2012   Nikon 1 J1, Canon PowerShot G1 X czy może Nikon serii D3100

Czołem.

W dziedzinie fotografii jestem laikiem. Wiem, że chcę zrobić zdjęcie i chcę aby było ono ładne. Ponieważ mój Sony DSC H5 ostatecznie odmówił współpracy a właśnie wybieram się na wyprawę po parkach USA stanąłem przed koniecznością zakupu aparatu. I w świetle tej potrzeby bardzo proszę szanownych forumowiczów o konstruktywną pomoc.

Jak wspominałem wyżej nie mam wiedzy w tej dziedzinie, potrafię jednak określić czy coś spełnia moje oczekiwania czy też nie. Wiele lat temu, kiedy byłem w Turcji użytkowałem stary aparat cyfrowy Kodaka - miał może z 3,5 Mp ale zdjęcia, zwłaszcza w plenerze robił czarujące. Potem było już tylko gorzej. Wiele czasu minęło, zanim ktoś życzliwy wytłumaczył mi, że fizyczna wielkość matrycy idzie w parze z jakością, i nie ma znaczenia, że używając aparatu o możliwościach 10 Mp będę wykorzystywał tylko 4, gdyż i tak oprogramowanie odszumiające "zetnie" mi kolor i wyrówna ostrość. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Zatem aby mieć ładne kolorystycznie i ostre zdjęcia potrzebny mi aparat z dużą matrycą i do tego jak najmniej złożony aby rodzina robiąc zdjęcia zastanawiała się nad ekspozycją a nie nad ustawieniami przesłony czy ogniskowej.

Zaproponowano mi zakup Nikona 1 J1 i w zasadzie spodobał mi się ten aparat. Nieduży, szybki, w akceptowalnej cenie. Może trochę prosty, ale przecież na prostocie mi zależy. Czytając recenzje, zauważyłem jednak, że nie jest wysoko oceniany. Dużo lepiej użytkownicy wypowiadają się na temat Canon PowerShot G1 X, który pomijając fakt, że jest znacząco (40-50%) droższy, to ma znacznie większą matrycę i podobno robi ładniejsze zdjęcia, choć jest wolniejszy i nieco większy a do tego ma gorszy autofokus. W momencie, kiedy zacząłem zastanawiać się nad aparatem w cenie do 3 tys. zauważyłem, że w sumie w tej cenie mogę zakupić lustrzanki Nikona z serii D3100 lub D5100 ( z obiektywem AF-S DX 18-55 VR), których możliwości powinny być jeszcze lepsze, choć bez wątpienia są większe, cięższe i przeraża mnie mnogość dostępnych ustawień.

Aparat kupuje się raz na kilka lat. Liczę pieniądze i nie chcę dokonać zakupu nieprzemyślanego. Wiem, że nie będę zajmował się fotografią, nie wciągnie mnie to. Nie potrafię i nie będę wieczorami ręcznie obrabiał zdjęć. To co zrobię, przebiorę i wydrukuję.
Jakiego wyboru dokonalibyście na moim miejscu ? Może macie doświadczenia z tymi lub innymi aparatami, które moglibyście polecić. Uprzedzam tylko, że nigdy nie kupie już niczego co ma napis Sony.

pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Sam
Ostatnio zmieniony przez Samsung Nie 13 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 13 Maj, 2012   

Samsung napisał/a:
Aparat kupuje się raz na kilka lat. Liczę pieniądze i nie chcę dokonać zakupu nieprzemyślanego. Wiem, że nie będę zajmował się fotografią, nie wciągnie mnie to. Nie potrafię i nie będę wieczorami ręcznie obrabiał zdjęć. To co zrobię, przebiorę i wydrukuję.

Przy takim nastawieniu kupiłbym G1 X :smile:

mozer 
bo Pentax

Samsung, z tych opcji wybrałbym Canona, ale rozważ jeszcze aparaty z serii Sigma DP i Fujifilm FinePix X100. Recenzje są na optycznych.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 13 Maj, 2012   Re: Nikon 1 J1, Canon PowerShot G1 X czy może Nikon serii D3

Samsung napisał/a:
zauważyłem, że w sumie w tej cenie mogę zakupić lustrzanki Nikona z serii D3100 lub D5100 ( z obiektywem AF-S DX 18-55 VR), których możliwości powinny być jeszcze lepsze,

W jakim sensie lepsze? To, że aparat ma lustro nie implikuje nic do jakości obrazowania (a znajdziesz też bez trudu bezlusterkowce z dobrymi matrycami formatu APS-C). Na pewno dadzą dostęp do sporej ilości dobrej optyki, tylko czy to Cię interesuje..?
Samsung napisał/a:

choć bez wątpienia są większe, cięższe i przeraża mnie mnogość dostępnych ustawień.

A ile tych ustawień trzeba zmienić żeby zrobić zdjęcie? ;) Mi przychodzą do głowy trzy dotyczące samej ekspozycji (+ czasem pomiar światła, czy tryb AF), w dodatku te same od dziesięcioleci. To taki mit, że "lustrzanka = dużo ustawień" (cokolwiek by to nie znaczyło), a "zaawansowana lustrzanka = jeszcze więcej ustawień/funkcji". Owszem, dochodzą pewne możliwości i związane z nimi ustawienia, ale to nie są rzeczy którymi trzeba cały czas żonglować przed każdym ujęciem. A jak ktoś używa automatu, to może o większości tych "ustawień" zapomnieć, oczywiście często ze szkodą dla efektu końcowego.

mozer 
bo Pentax

Właśnie - miałem jeszcze wspomnieć o bezlusterkowcach Sony i Olympusa.

Samsung 
Nowy

Wysłany: Nie 13 Maj, 2012   Re: Nikon 1 J1, Canon PowerShot G1 X czy może Nikon serii D3

@ lotofag

lotofag napisał/a:
W jakim sensie lepsze?

Wielkość matrycy i mnogość ustawień, oraz to ... czego nie wiem, a co wynika z "powszechnego przekonania, że lustrzanki są lepsze". Prawdopodobnie to efekt błędnego myślenia i dziękuję Tobie, za zwrócenie na to uwagi. Dobrze zakładasz, że nie interesuje mnie inwestycja w szeroki zakres optyki stąd też porównuję aparaty o różnych konstrukcjach, kierując się raczej efektem, jaki chciałbym uzyskać.

lotofag napisał/a:
A ile tych ustawień trzeba zmienić żeby zrobić zdjęcie? ;)

Nie wiem ile trzeba, gdyż się na tym nie znam, widzę tylko ile można i zakładam, może mylnie - zgodnie z mitem o którym piszesz, że jeżeli ich nie wykorzystam to zdjęcie będzie gorsze. Oczywiście, mogę ich nie stosować, tylko po co wtedy za nie płacić? Najbardziej boję się tego - tu znowu subiektywnie, że aby wydobyć "lepszość" lustrzanek muszę mieć większą wiedzę fachową, bo jeżeli jej mieć nie będę, to efekty będą gorsze niż gdybym operował prostszym i bardziej zautomatyzowanym sprzętem "dla idiotów". Pisząc o efektach mam na myśli nie tylko jakość zdjęcia, ale również takie sytuacje jak zdjęcia których nie zrobiłem, gdyż zwyczajnie nie zdążyłem, gdyż "uciekło" kiedy ja usiłowałem ustawić wszelkie niezbędne parametry.

Wiem, że nie można mieć wszystkiego. Albo coś jest proste i efekt jest słabszy albo odwrotnie. Muszę dokonać wyboru. Dzięki za wskazówki !

@mozer

Fajny ten FinePix X100, ale jak dla mnie zbyt drogi. Zwłaszcza, że muszę dokupić drugi akumulator.
Sony odpada - ta firma produkuje truchła we wszystkich dziedzinach swojej działalności. Truchła - sprzęt z zaprogramowanym krótkim czasem użytkowania. Nie chcę tego tematu rozwijać, dosyć, że ja już tego NIE KUPIĘ ! :twisted:
Co do Olympusa, to się jeszcze przyjrzę, ale na ten moment skłaniam się ku G1 X.

Wszystkim dziękuję za odpowiedź.

mozer 
bo Pentax

Samsung, spójrz jeszcze na te sigmy dp - posiadają matryce Foevon, które mają większy zakres tonalny niż standardowe CMOSy. Do krajobrazów jak znalazł.

lotofag 
Optyczny

Samsung napisał/a:

Wielkość matrycy i mnogość ustawień, oraz to ... czego nie wiem, a co wynika z "powszechnego przekonania, że lustrzanki są lepsze".

Do pewnego momentu lustrzanki rzeczywiście oferowały jako jedyne spore matryce w przeciewieństwie do kompaktów (poza przebłyskami typu Sony R1), gdzie wsadzano różne miniaturki. Efekt tego jest wiadomy i pewnie stąd to "powszechne przekonanie" tak jak piszesz. Ale obecnie nie musisz wybierać "Najkona Łan", a jest np NEX 5n z doskonałą matrycą znaną także z Nikona D7000 czy Pentaksa K-5, czy coraz ciekawsze wypusty Olympusa formatu micro 4/3.

Z "mnogością ustawień" to już sobie trochę wyjaśniliśmy ;) Większość z nich jest z gatunku "ustaw raz i zapomnij". A co do tych bardziej istotnych, to im bardziej zaawansowany korpus tym szybszy do nich dostęp - nie poprzez menu a kółka, przyciski, przełączniki, itp.
Do tych ustawień zalicza się sterowanie ekspozycją, tryby AF i pomiaru światła, wybór punktu AF, WB, itp. a nie tryby tematyczne, HDRy i tym podobne wodotryski, których w poważniejszych korpusach nawet nie ma.

ophiuchus 
Optyczny

Pytający produkty Sony wykluczył ;) Sigmy mają fajne matryce, ale jak na aparat dla całej rodziny, wydają mi się być nieco za mało uniwersalne. Z tych rozpatrywanych tutaj też bliżej zainteresowałbym się Canonem G1x.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Samsung napisał/a:
W dziedzinie fotografii jestem laikiem. Wiem, że chcę zrobić zdjęcie i chcę aby było ono ładne. ......... właśnie wybieram się na wyprawę po parkach USA stanąłem przed koniecznością zakupu aparatu. I w świetle tej potrzeby bardzo proszę szanownych forumowiczów o konstruktywną pomoc. .........
W świetle tego, co dotychczas napisałeś i zważywszy na to, że tam dokąd się wybierasz lustrzanka zupełnie nie jest potrzebna, proponuję pochylić się nad Canonem G1X. :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 14 Maj, 2012   

ophiuchus napisał/a:
Pytający produkty Sony wykluczył

A niesłusznie. :)

ophiuchus napisał/a:
Sigmy mają fajne matryce, ale jak na aparat dla całej rodziny, wydają mi się być nieco za mało uniwersalne.

Też bym nie doradzał aparatu Sigmy komuś, kto dokładnie nie wie o co w tym chodzi. Sigma poza zaletami ma także spore wady, widoczne na pierwszy rzut oka, które nie przeszkadzają obeznanemu hobbyście z kilkoma aparatami. Ale mogą być nie do przyjęcia dla tzw. niedzielnego pstrykacza.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Pon 14 Maj, 2012   

Samsung napisał/a:
Wiem, że nie będę zajmował się fotografią, nie wciągnie mnie to. Nie potrafię i nie będę wieczorami ręcznie obrabiał zdjęć. To co zrobię, przebiorę i wydrukuję.

Moim zdaniem, jest to najważniejsze zdanie i zarazem mające absolutnie pierwszoplanowy wpływ na kierunek, w jakim powinieneś szukać :!: Rzecz w tym, że to stwierdzenie, jeżeli traktować je jako przemyslane i poważne, to jednoznacznie powinno wykluczać wybór jakiegokolwiek "aparatu systemowego", czyli z wymiennymi obiektywami: zarówno lustrzanki jak i bezlusterkowca :idea: Pozostaje wybór dobrego kompaktu, i tu najlogiczniejsze są pierwsze podpowiedzi Sundersa (Canon G1X) i mozera (myślę o Fuji X100). Ich jedyną słabością może być w pewnych warunkach stosunkowo wąski zakres zooma (gdybyś chciał sfotografować w któryms parku grizzly, bizona, wapiti, karibu, łosia czy inne "hamerykanckie zwierzę" z bezpiecznej odległości). Dlatego rozszerzyłbym jeszcze horyzonty o Fujifilm model X-S1; matryca wprawdzie mniejsza, ale jak na kompakt to i tak jedna z większych (przekątna 2/3 cala), a zoom 26-krotny, więc pokrywajacy w praktyce 100% potrzeb, z jakimi kiedykolwiek się zetkniesz. Praktycznie przy powiększeniach do formatu +/- 30x40 cm (czyli ok. A3) różnica w jakości zdjęć w strosunku do tańszych lustrzanek jest gołym okiem niezauważalna.
Wyjasnię tylko, że zwracam Twoją uwagę na ten właśnie model Fuji, bo sam mam już na niego odłożone pieniążki i zamierzam go kupić przed urlopem (więc nie wpuszczam Cię w maliny rozważań teoretycznych o "wyższości tego modelu nad innym", tylko mówię to, do czego sam jestem przekonany), gdy ceny jeszcze nieco spadną. Będzie moim podstawowym aparatem "na codzień", a lustrzankę zostawię tylko do fotografowania zwierzaków (siersciastych i pierzastych) z zasiadki.
Pozdrawiam i życzę satysfakcjonującej decyzji i zadowolenia z zakupu. :smile:

Odpowiedz do tematu