Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

Macie coście chcieli :) Wesołych Świąt :) Ot taki mały prezent gwiazdkowy dla wszystkich miłośników L-ek:

http://www.optyczne.pl/10....8L_IS_USM.html

Arek
Ostatnio zmieniony przez Arek Sro 19 Gru, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   

Obiektyw swietny, jasny itp.
W zasadzie tylko IS do poprawki (ewentualnie cena).

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Obiektyw niczego sobie, ale jak za te pieniądze można było spodziewać się wyższych osiągnięć. Ciekawe jak się ma do niego starsza wersja bez IS. Ponoć jest lepsza.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A jeszcze wielkie dzięki redaktorom serwisu za prezencik.

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   Re: Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

Arek napisał/a:
Macie coście chcieli :) Wesołych Świąt :) Ot taki mały prezent gwiazdkowy dla wszystkich miłośników L-ek:

http://www.optyczne.pl/10....8L_IS_USM.html

Arek

Dzięki temu testowi utwierdziłem się w przekonaniu, że zbieram nadal na 70-200/4 IS. Mniejszy, tańszy, lżejszy, szczelny, ostry, dla amatora w sam raz.

Wesołych Świąt

goltar 
Optyczny

Dzięki za prezencik :) Szkiełko fajne ale teraz będziemy męczyli jeszcze o wersję bez IS :wink: a ja dodatkowo o stałkę 200 f/2.8 :lol: . Trochę zawiodłem się jakością zdjęć z TK :( . Z drugiej strony cieszę się że wybrałem zakup 100-400 zamiast 70-200 + TK x2 bo byłoby znacznie gorzej (przy 400mm)... Jeszcze pytanie o pracę AF z TK, czy mocno zwalnia i czy ma wpływ na celność ?

konczako 
Entuzjasta

W przyszłości zamierzacie robic test 70-200F2,8 bez Isa?? Napewno wielu czeka na taki test.... :P

Arek 
Redaktor

W przyszłości zamierzamy :)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007   

Ja sobie Drogi Arku zrobiłem ten prezencik kilkanaście dni temu po przebraniu z kilku egzemplarzy i jestem niesłychanie zadowolony. Wcześniej miałem dostęp bardzo swobodny do 70-200/4 IS L i jak już wcześniej pisałem - miałem świadomość tego, że ciemna wersja jest niesamowicie ostra. Ostrość to nie wszystko. Plastyka jaśniejszej wersji naprawdę jest lepsza. Ale robiłem kilka dni temu zdjęcia na tej samej hali sportowej co wtedy 70-200/4 IS L na tym samym 5D. Cały czas dziura 2.8 i jestem bardzo zadowolony, wtedy tego światła mi szalenie brakowało (ISO no stop 1600). Oprócz lepszej plastyki to szkło ma lepsze kolory i kontrasty. Rok temu męczyłem się z RAW-ami. Teraz... robiłem RAW-y plus najlepsze JPG-i i... oddałem JPG-i bez własnych ingerencji a kolorki wyszły naprawdę bardzo smakowite. Akurat w tych warunkach stabilizacja nie była mi potrzebna. Ale w innych działa znakomicie. Nie próbowałem jeszcze rekordów, zwyczajnie potrzebowałem zrobić zdjęcie i przy 1/13 sekundy i 200mm ogniskowej wyszło bardzo ostre zdjęcie statyki.
Sam będę teraz porównywał 70-200/2.8 IS L plus TC 2 Canona przeciwko 100-400L. Jedno jest pewne, stabilizacja w 70-200 z całą pewnością działa lepiej a ten po podłączeniu TC 2 jest naprawdę nadal szybki. Więcej napiszę jak na poważnie się do tego zabiorę. Zobaczę, czy wnioski będę miał podobne do optycznych.

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007   

No właśnie ... pomysł aby przeprowadzić test z telekonwerterem był strzałem w dziesiątkę. Niby wyśmienity, niby jasny, niby idealny do TC - a tu ZONK. Wynik taki sobie ;-).
Test dał sporo do myślenia - bo czy warto dokładać tyle kasy (i masy) dla światła f/2.8 ? Amator chyba nie odpowie twierdząco. Profi nawet okiem nie mrugnie ;-).
Pozatym łatwo teraz pokusić się o analizę stosunku jakości do ceny. Mamy wyniki testów szkieł amatorskich, zaawansowanych oraz profesjonalnych. Rozpiętość cenowa ok. 10x. Nie wszystkie różnice są łatwo mierzalne. Ale decydując się na zakup wiadomo już za co się płaci lub z czego się rezygnuje.

Dziękujemy za prezent choinkowy.

fotograficzna ciamajda
Początkujący

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007   "L"- ka ?

Ja jestem tylko amatorem i uważam, że za tą cenę :shock: i taką markę (Canon i do tego jeszcze "L") :!: , kiepska praca pod światło, jak dla mnie, dyskwalifikuje ten obiektyw. Poczekam na test wersji bez IS. Najlepiej by było, gdyby się Canon pokusił o poprawę tego obiektywu tylko za... przyzwoita cenę.
Ile osób tyle zdań. Dla jednego jest ważna reakcja obiektywu przy pracy pod światło a dla innego inne parametry. Czasem zaglądam słońcu w oczy :mrgreen: i dlatego jest to dla mnie ważne.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007   

Czytam tak sobie posty niektórych forumowiczów , którzy nawet w ręku nie mieli tego obiektywu i zastanawiam się na ile dla innych są miarodajne ich wypowiedzi .... .
Proponuję tym osobom najpierw podpiąć 70-200/2.8 Li IS do body i zrobić choć parę fotek i później się wypowiadać.
Między teorią wypowiedzi a praktyką zrobienia zdjęć może być duuuża rozbieżność :wink:

fotograficzna ciamajda
Początkujący

[quote="koraf"]Czytam tak sobie posty niektórych forumowiczów , którzy nawet w ręku nie mieli tego obiektywu ...

Może i nie mieli bo... nie mają znajomego w sklepie albo w komisie co mogą im wypożyczyć na jakiś czas sprzęt foto a później ten ze sklepu sprzedać jako "nowy", albo nie mają dostępu do wypożyczalni sprzętu foto. Ponoć takie są/ były (?).
Dlatego miarodajny jest dla takich ludzi obiektywny test np. na www.optyczne.pl :mrgreen: . Zapewne te testy pomogły niejednemu w wyborze odpowiedniego sprzętu zanim wydadzą niemałe pieniądze. No i weż jeszcze pod uwagę, że są pośród fotgrafujących "fotograficzne ciamajdy" :D i nie wszystko wiedzą na temat sprzętu foto.A jeśli pośród znajomych nie ma fotografujących (pomijam pstrykaczy co robią zdjęcia i jakos im to wychodzi bez znajmości podstaw fotografii a nawet obsługi sprzetu!) to tym bardziej nie ma się kogo poradzić i wtedy z pomoca przychodzi forum,użytkujący sprzęt i testy. Jestem przed zakupem sprzetu fotograficznego (lustereczka i obiektywów) i przyglądam się testom w szczególności obiektywom 70-200mm Canona.Chcialbym kupić raz a dobrze. Bez sprzedaży obiektywu po ... rozczarowaniu nim bo na tym sie traci.

koraf 
Optyczny
Koraf

Fotograficzna ciamajda biorę to wszystko pod uwagę co napisałeś i bardzo dobrze ,że mamy testy optyczne.pl :D . Sam przez pewien czas mogłem tylko pomarzyć o takim sprzęcie ale nie wypowiadałem się wtedy na temat tego czego nie wiedziałem lub nie sprawdziłem ... co może przy obecnych teoretycznych wypowiedziach wprowadzać w błąd niektórych mniej doświadczonych :shock: i o to mi głównie chodziło :D .
Co do kupowania : moja rada wziąść , pomacać , pofocić , zrobic testy i wtedy nie ma zawodu ,że kupiło się coś co nie spełnia oczekiwań.
Są tacy sprzedawcy , którzy to wszystko zapewniają :twisted:

Ostry007 
Nowy

Wysłany: Pon 03 Mar, 2008   

Witam

Mam kilka pytań związanych z obiektywem Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM.
Podczas przeprowadzonego testu na optyczne.pl wyczytałem w wadach: "słaba współpraca z konwerterem". Czy mógłbym poprosić o trochę dokładniejsze zdefiniowanie problemu.
Przymierzam się wstępnie do zakupu tego obiektywu, ale uzależniam to w dużym stopniu właśnie od możliwości pracy z konwerterem. Jak rozumiem jeśli skorzystam z TC x2 Canona światło spadnie mi do 5,6 z czym jestem w stanie się pogodzić, ponieważ nie ma idealnych rozwiązań. Ale jakie inne niespodzianki mogą na mnie czekać?? Co z AF, czy będzie działał tylko centralny punkt, czy będę mógł korzystać z opcji Al Servo AF??
Proszę o pomoc.

[ Dodano: Pon 03 Mar, 2008 ]
Aha.
Jeszcze jedno chciałbym to wszystko podpiąć do 400D.

Odpowiedz do tematu