Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E-PL5 - test aparatu
Autor Wiadomość
sz.starczewski 
Redaktor

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   Olympus E-PL5 - test aparatu

Serdecznie zapraszamy do lektury testu Olympusa E-PL5 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/19...mpus_E-PL5.html

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   

Dobrze, że zdecydowali się na ten dokręcany uchwyt. W E-PL1 i E-PL2 sprawdzał się dobrze. W E-PL3 z niego zrezygnowali, a teraz mamy wielki come back i to z opcją wyboru :) Szkoda, że nie powrócili do lampy błyskowej z 1 i 2. Jak dla mnie nie wniesiono nic takiego, dla czego bym miał pozbyć się "starej, dobrej" E-PL1 i kupić ten model.

Czy wiecie dlaczego nazwano go 5, a nie 4 czyli shi? :twisted:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A wiesz co oznacza cyfra 4 w Japonii?

Wojmistrz 
Obserwator

Czwórka czyli yon w wymowie on'yomi to shi i wiem co oznacza :)

fatman 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
A wiesz co oznacza cyfra 4 w Japonii?

Hmmm... jak wytłumaczyc zatem istnienie Nikona D4? :mrgreen: :mrgreen:

Wojmistrz 
Obserwator

Widocznie szefostwo Nikona nie jest przesądne. W historii Nikona jest wiele modeli 4.

WueN 
Bywalec

Jakieś pokuszenie mam, żeby sprzedać, co mam i kupić takie coś, do tego panasłonika 20/1.7 i olkowego spacerzooma 12-50.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fatman, D4 nie jest adresowany do japońskiej "młodzieży" ;)

TS
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Gru, 2012   

Wojmistrz napisał/a:
Jak dla mnie nie wniesiono nic takiego, dla czego bym miał pozbyć się "starej, dobrej" E-PL1 i kupić ten model.

Gdybym miał E-PL1 to też nie wiem czy bym zmieniał. Ale używałem jedynki i muszę przyznać, że ten model jest lepszy pod niemal każdym względem, w stopniu co najmniej zauważalnym. Lepsze obrazowanie (nie tylko raw, także jpg), szybszy autofokus, metalowa zamiast plastikowej obudowa, wygodniejsza obsługa (kółko, więcej programowalnych przycisków), estetyczniejszy wygląd (linia korpusu, kształt przycisków). Na minus zaliczam tylko brak wbudowanej lampy.

Właściwie to w tej chwili najciekawszy aparat m4/3 bez wizjera (GX1 wygrywa ergonomią, ale przegrywa obrazkiem, podobnie E-P3). Wróżę mu długą obecność na rynku...

panmarecq 
Rozmowny

Wysłany: Nie 09 Gru, 2012   

Ciekaw jestem porównania tego Pena z Panasem G5. Panasonic wydaję się być sprzętem bardziej zaawansowanym niż Olek a mimo to jest nawet tańszy od niego...

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Pon 10 Gru, 2012   

panmarecq napisał/a:
Ciekaw jestem porównania tego Pena z Panasem G5. Panasonic wydaję się być sprzętem bardziej zaawansowanym niż Olek a mimo to jest nawet tańszy od niego...
Panas ma bardziej zaawansowana puszke, Olek - matryce

muzyk 

Wysłany: Pon 10 Gru, 2012   

WueN napisał/a:
panasłonika 20/1.7

Nie wiem, czy to wina GF1, czy 20 1.7, ale af w takim zestawieniu jest dość wolny - tzn. coś pomiędzy zwykłym af, a usm czy innym ultradźwiękowym ustrojstwem.
cube007 napisał/a:
Panas ma bardziej zaawansowana puszke, Olek - matryce

Hmm, no GH3 ma faktycznie, ale czy ten bez wizjera? :roll:
Co do Olka, OMD jest wg. mnie bardziej niż ciekawy, a AF to zdaje się szybszy niż w wypasionych lustrach.

TS
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   

Ja bym porównywał E-PL5 z GX1... Co do G5, to przy obecnej cenie nie warto, tyle samo kosztuje starszy GH2 (matryca podobna).

muzyk napisał/a:
Nie wiem, czy to wina GF1, czy 20 1.7, ale af w takim zestawieniu jest dość wolny

Z różnych testów wynika, że to wina jednego i drugiego. Olek 17/1.8 jest szybszy nawet na tych starszych korpusach, a na nowych całkiem błyskawiczny.

weasly 
Nowy

Wysłany: Nie 30 Gru, 2012   

Trzeba zważyć na jedno w trzech najnowszych modelach E-PM2, E-PL5 i O-MD jest zupełnie inna matryca niz w poprzednikach. Daje o wiele więcej niż matryce w starszych PEN-ach.
TS napisał/a:

panmarecq 
Rozmowny

Wysłany: Wto 01 Sty, 2013   

Tak teraz porównuję Epl5 zEpm2 i mam pytanie. Czy te droższy epl-5 różni się od tańszego epm-2 tylko obracanym wyświetlaczem i możliwością wymieniania gripu?

Odpowiedz do tematu