Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 10 Kwi, 2013 Pierwsze lustro do 3200zł
Cześć.
Dużo wątków już takich było, ale ja chce mieć własny .
Chciałbym zakupić swoją pierwszą lustrzankę, kompakt już nie starcza.
Na lustrzankę chce przeznaczyć 3200zł wraz z obiektywem kitowym, potem pomyśli się
o jakimś tele. Najbardziej chciałbym fotografować plener, miasteczko, czyli praktycznie wszystko, góry i siatkówke. Siatkówka, hmm jakie tu obiektywu potrzeba? Co do BODY to sam nie wiem. Najbardziej mam zaufanie do Canona i Nikona. Byłem ostatnio w sklepie i sprawdzałem kilka: D90, D5100, 600D, 650D, 550D, D3100. Najbardziej podpasował mi D90, D5100. Nie znam tych aparatów ale sprzedawca powiedział mi, że D90 to aparat "profesjonalny", a D5100 bardzo amatorski. Czy to prawda? D5100 miał uchylany ekranik, ponadto ten Pan powiedział, że lepszą matrycę i FULL HD nagrywanie filmów. D90 miał górny ekranik, lepszy wizjer, śrubokręt w body, nie ma problemu żeby ustawiać opcje z pozycji obudowy, nie MENU. Doradzcie mi troszkę. Ponadto jaki obiektyw tele dokupić do body, do siatkówki?
Z góry dzięki.
PS. Tamten temat już nie, budżet zwiększony i inne preferencje użytkowania .
Zoomiasty, a mogles chociaz poczytac te inne watki zamiast powtarzac, co ci pan w sklepie powiedzial. to wszystko sa korpusy amatorskie tyle ze przeznaczone do mniej lub bardziej wymagajacego amatora. watki o obiektywach do sportu tez juz byly
A chcesz teleobiektyw kupować od razu? Czy w tym budżecie są też zawarte podstawowe akcesoria, czyli karta pamięci i jakiś pokrowiec? Jeśli tylko aparat z obiektywem, to zaproponowałbym dołożenie dwóch stówek i poszukanie Nikona D7000 z 18-55, albo 4 stówek i zamiast 18-55, obiektyw 18-105 VR. Jeśli jednak będziesz chciał również akcesoria to chyba D5100... chociaż do siatkówki, gdzie wymagany jest szybki i sprawny AF może być z tym korpusem ciężko - tu sprawdziłby się D90... Docelowo również obiektyw tele do tego sportu byle jaki raczej nie wystarczy.
heh, takim tokiem myślenie to daleko nie zajdziemy: dołóż stówke będziesz miał to, dołóż dwie stówki będziesz miał już coś lepszego Mogę się zmieścić tylko w takim budżecie
d5100 w kicie, ktory zmiesci sie w twoim budzecie, tylko potem licz sie z tym ze teleobiektyw bedzie musial byc wyposazony w silnik. poza tym wiesz, szacunek do innych to rowniez wykazanie sie samodzielnoscia i skorzystanie z juz podanych na forum informacji zamiast oczekiwac, ze sie bedzie wciaz powtarzalo to samo
Zoomiasty, po zdjeciu bez exifa ciezko ocenic, samo zdjecie jest niedoswietlone i czas wydaje sie zbyt dlugi wiec tak, wyglada na to ze warunki sa dosc ciemne
D5100 z kitem i kartą pamięci to koszt ok. 2400zł.
D5100 w kicie. W tej cenie bez problemu kupisz kit K-30 z 18-55 i przynajmniej korpus będziesz miał znacznie lepszy. A w całym budżecie jak się postarasz to złożesz zestaw K-30 + Tamron 17-50/2.8, co na początek będzie bardzo przyzwoitym sprzętem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,64 sekundy. Zapytań do SQL: 13