Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesiadka z Canona 40D na 7D, 6D, 5D Mark II?
Autor Wiadomość
caro 
Początkujący
Caro

Wysłany: Sob 29 Cze, 2013   Przesiadka z Canona 40D na 7D, 6D, 5D Mark II?

Dyskusja wydzielona z wątku Canon EOS 6D - test aparatu.

A ja od kilku tygodni mam caly czas ten sam dylemat: 6d czy 5d2 czy byc moze 7d? 7d (1200€), 6d (1789€) i 5d2 (1599€), jezeli chodzi o budzet to mam narazie 1900€. Posiadam aktualnie: Sigme 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM / Canona EF 70-200 f4L IS USM / telekonwenter Canon Extender EF 1.4x III i Canon 50 f1.8 II + 270EX II, 430EX II i inne graty. Zalezy mi na jakosci obrazka, choc z FF nigdy nie mialam stycznosci, ale wierze wszystkim forumowiczom na optyczne.pl, ze jakosc bedzie lepsza niz APS-C. Sportowych zdjec nie robie, potrzebuje aparatu do rodzinnych wypadow (spacerki itd), trzaskam caly czas na One-Shot (nie potrzebuje AI-Servo), wiec chyba nie potrzebuje AF jak w 7d - i tak caly czas lapie na srodkowym i przekadrowuje. Z mojego 40d jestem bardzo zadowolona wiec zostawie go sobie z podpieta caly czas Sigma DC. Pozniej bym musiala tylko dokupic jakas "uniwersalna" stalke, zeby podpiac do FF. "Uniwersalna" to mam na mysli jakas ogniskowa, ktora spelni swoje zadanie do fotek na spacerze jak i w domu do np. fotek urodzin, dzieci itd. Jezeli chodzi o ISO to na moim 40d nie przekraczam 800, zeby zachowac jak najlepsza jakosc zdjec. Sadze, ze wszyscy beda tego samego zdania, zebym zmienila na FF, ale teraz ktorego? I jaka stalke byscie proponowali pod FF? Wezcie tez to pod uwage, ze jestem "amator-pasjonat", a nie profesjonalista trzaskajacy wesela, koncerty w trudnym swietle itd.
Dzieki z gory za podpowiedzi!
Pozdrawiam!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 30 Cze, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Cze, 2013   

caro, mam 60D (ta sama matryca co w siódemce) i mam 6D, różnica w jakości fotek na wyższych czułościach jest ogromna, na korzyść 6D - ISO3200 bez żadnych zabaw z odszumianiem spokojnie daje radę, a jeśli robisz odbitki na mniejszym formacie, to i z wyższymi czułościami będzie spoko. Jeśli chcesz zmienić teraz korpus, to sprzedaj aps i wszystkie fanty z nim związane, i kup szóstkę. Z plastikową pięćdziesiątką na początek oblecisz, albo sprzedaj też i ten obiektyw, a kup sobie wersję 1.4. Akurat z takim zestawem śmigam sobie praktycznie codziennie i jestem bardzo zadowolony. Ewentualnie nową EF 2,8/40 STM, i dopiero będziesz miała kieszonkowego fulfrejma z bardzo dobrym AF ;) Niestety nie wiem jak autofokus spisuje się w 5D mk2, ale centralny punkt w 6D jest w dechę, że tak powiem. Nie bawiłem się w mikroregulację z żadnym z posiadanych obiektywów, a i tak znakomitą większość zdjęć mam z ostrością tam gdzie chciałem. Jedyny mankament, to kwestia przyzwyczajenia się do przycisków, i (wyklinanego przez niektórych ;P) kółkowybieraka, ale to przecież nie będzie takie niemożliwe, prawda?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

6D, 6D, 6D. Mam coś jeszcze dopisać? No dobra - dopiszę. 6D :mrgreen:

caro 
Początkujący
Caro

Dobra, roznice miedzy APS-C, a FF ZROZUMIALAM - lepszy obrazek bede miala oczywiscie na FF. Mojego satrego 40d i Sigme 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM nie sprzedam, bo nie ma sensu, nie oplaca sie. "Zarobie" na pudelku 1000zl, a na obiektywie ile? Nie dawno widzialam, ze cena grubo spadla (w Polsce w Pro-Sigma), kupilam go rok temu za 600€ (ma jeszcze 2 lata i 2 miesiace gwarancji), a teraz nowy kosztuje dokladnie 1690zl. Moj tez jest jak nowka, zadnej rysy, nic itd. (do tego do ochrony przedniej soczewki uzywam filtra CLEAR Kasseman 77mm)... i co moze mi pojdzie za 1200zl? Wole w takim razie zostawic 40d (ktory tez jest w idealnym stanie i ma tylko oklo 50 tys uderzen od 2008 roku) z przyczepiona Sigma. Zostawie go dla meza, bo on tez "sie uczy" i chce poklikac. Przeczytalam juz sporo "klotni" na internecie miedzy 5d2 a 6d i jestem zagubiona, wiem ze ten strzela 1/4000 a tamten 1/8000 itd., 6d ma zywotnosc 100tys, a 5d 150 tys. Nie rozumiem ludzi, ktorzy krytykuja jeden lub drugi, przeciez wszystko zalezy do jakich sytuacji potrzebuja. Jest faktem, ze od czasu do czasu przydalaby mi sie 1/8000s, podrozuje troche po Afryce i nawet na iso100 strzelam zdjecia na 1/8000. Pisze o Afryce, bo Ci co byli to zrozumieja, tu naprawde jest bardzo duzo swiatla. Przemawia tez za mna ta zywotnosc migawki, a do tego nie potrzebuje wysokich iso - w domu jak potrzebuje swiatla to zakladam lampe. Nie trzymalam nigdy w reku 5d2, ale czytajac fora niektorzy pisza, ze jest "wytrzymalszy" i sprawdzony niz 6d. A mi chodzi tylko o jakosc obrazka. Jezeli mieliscie (lub macie) 2 wyzej wymienione aparaty, to powiedzcie mi, na ktorym zdjecia wychodza ladniejsze (plastyka, kolory etc). Nie odprawiajcie mnie do testow, bo test to test, dobrze znamy, ze w zaleznosci jakie Arek otrzyma pudelka to takie mamy wyniki. I glupota jest "wyzywac" Arka i cala ekipe - to niech juz bedzie problem producenta, ze dal do testow "chu...y" (przepraszam za slowko :lol: ) body lub obiektyw. Nie wiem czemu, ale ciagnie mnie do 5d2, no i nie wiem czemu! 6d nie jest za duzo "plastikowy"? Dzieki za propozycje szkiel do mojego przyszlego FF! A moze zostac przy 7d :roll: ...zartuje!

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Pisałaś o jakości obrazka, jesteś kobietą, nie robisz reporterki itd. Dlatego napisałem 6D. Co ja bym wolał? Obrazek wolę z 6D, korpus z jego ergonomią to 5D2. Ja chcąc pogodzić obie sprwy plus kilka innych (reporterski AF) kupiłem 5D3 z gripem. Mam wszystko czego potrzebuję. Ty wybierz to czego sama bardziej potrzebujesz. To będzie tylko Twój wybór. Troszkę więcej odwagi i samodzielności... :wink:

ophiuchus 
Optyczny

caro, poczytaj opinie usjwo albo mira, oni się przesiedli z odpowiednio 40D i 50D. Fakt, w porównaniu do tych dwóch korpus wygląda nieco bardziej "zabawkowo", ale to nie znaczy, że jest jakiś wybrakowany ;) Jak masz kasę, to spraw sobie sprzęcior taki jak MM i będziesz miała problem z głowy :D Dobre porównanie do 5D mk2 mają koledzy Bogdan i MC, pisz do nich ;)

MC 

Ano mają. Jeśli o mnie chodzi, to po 5 miesiącach uważam przesiadkę z 5d2 na 6d za jedną z lepszych decyzji jeśli chodzi o sprzęt foto.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

po 8 miesiącach za głosem MM i nienietaktak przesiadłem się z 5d2 na 5d3 i uważam to za najlepszą decyzję ale chyba nie oto chodziło MC?

MC 

Zdecydowanie wolałbym posiadać 5d3 niż 6D, jednak różnica w cenie jest dla mnie na tyle wysoka, a mój "styl" fotografowania na tyle amatorski, że nawet po spożyciu alkoholu nie byłem w stanie uzasadnić przed samym sobą tak dużej dopłaty. Szczerze mówiąc, to już mając wydać te pieniądze wolałbym kupić 6D + fajne szkło.
Oczywiście jeśli ktoś potrzebuje bdb sevo, to zupełnie inna bajka.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ MC, teraz już fajnie :smile:
pomóż teraz dziewczynie w dokonaniu wyboru przy przesiadce z 40d
mi jakoś ciężko wybrać i dodać coś przekonującego, bo oczywiście dochodzi argument finansowy

MC 

1. Mam nadzieję, że jakaś zielenina przeniesie te dywagacje w lepsze miejsce.
2. Nie wiem czemu koleżankę ciągnie do 5d2, chociaż... wiem! Opinie niektórych "fahofcuf" z internetu! Właśnie, że 6D niby jest trochę plastikowy, że nie ma dżojstika itp. A jak to wygląda w praktyce? W praktyce to liczy się AF i matryca, a w tych kategoriach 6D jest dużo lepsze. Synchro 1/4000s? Absolutnie mi to nie przeszkadza. W słoneczne dni i tak zakładam polar i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby "czasu" zabrakło.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

@ MC, zgoda że to z testem 6d nie bardzo gra.
jeśli sprawa miałaby mnie dotyczyć to wybierałbym między 6d a 5d3

Andrzej.M.
[Usunięty]

Koledzy używający 5DmkII nie spieszą się z wymianą na mk3 , uważając że zmiana jest kosmetyczna, więc pewnie też wybrałbym tę opcję zwłaszcza mogąc kupić taniej niż 6D ...
Jeśli 6D już staniały zdecydowanie poniżej ceny mkII , to biorąc pod uwagę wymiary - może bym się skusił. Czeka mnie wybór za jakiś czas i mam nadzieję że FF Pentaxa nie będzie duży. :wink:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Koledzy używający 5DmkII nie spieszą się z wymianą na mk3 , uważając że zmiana jest kosmetyczna

Koledzy muszą być specami wyłącznie od kotleta skoro tak twierdzą. Dla mnie kosmetyczna to była zmiana 5D na 5D2 :mrgreen:

Zmiana 5D2 na 5D3 to duży krok w kierunku tego co posiada seria 1.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Koledzy używający 5DmkII nie spieszą się z wymianą na mk3 , uważając że zmiana jest kosmetyczna, więc pewnie też wybrałbym tę opcję zwłaszcza mogąc kupić taniej niż 6D ...

koleżanka caro chce się przesiąść z xxd, co proponujesz i dlaczego

Odpowiedz do tematu