Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć. Wczoraj chciałem kupować D5100 z obiektywem 18-105, lecz w sklepie zaproponowano mi Nikona D90 z 18-105 w promocyjnej cenie (100zł drożej niż D5100). Którego z nich lepiej wybrać? Jak prezentują się zdjęcia D90 na tle D5100?
Cześć. Wczoraj chciałem kupować D5100 z obiektywem 18-105, lecz w sklepie zaproponowano mi Nikona D90 z 18-105 w promocyjnej cenie (100zł drożej niż D5100). Którego z nich lepiej wybrać? Jak prezentują się zdjęcia D90 na tle D5100?
Nie powinieneś zobaczyć różnicy. Pozostałe różnice znajdziesz tutaj. Zwróć uwagę na datę produkcji. Sprzedawca chce 100zł więcej za D90, bo mimo metryki D90 jest lepszy. Jednak z metryką trudno walczyć. Aparat jest już dość wiekowy.
jaad75, kiedy robi się testy aparatów, a potem analizuje fragmenty obrazu, to zawsze znajdzie się różnice. Jednak przychodzi czas, kiedy idziemy z aparatem w miasto z kitowym obiektywem, z prawie żadnym fotograficznym doświadczeniem, a jeszcze jak do tego światło jest byle jakie.. Testy to jedno, a potem efekty zwykłej pracy to drugie. Moim zdaniem nie ma znaczącej różnicy. Powiedziałbym "nie ma żadnej różnicy", ale nie chcę wywoływać kłótni.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Sty, 2014
Ja się już dość naraziłem optując za D90 vs jakiś canon że mało mnie fanboye nie zlinczowali... Jak nie zamierzasz robić zdjęć w ekstremalnie trudnych warunkach - to D90 da ci o wiele lepszą wygodę. Zresztą w ciemnych pomieszczeniach też dobry wizjer się przyda.
Ale jeżeli boisz się że będzie za bardzo szumieć - to możesz wybrać Pentax K-30 który ma tę samą matrycę co D5100 ale wizjer i ergonomię D90. Brakuje tylko górnego wyświetlacza - tak samo jak w d5100. Ale korpus ma uszczelnienia, 2 rolki , przełączniki, 3 tryby uzytkownika , pryzmat i jasny wizjer itd... Jeden szkopuł - nie dają 18-105 więc jeśli musisz mieć te 50mm dłuższy - to niestety nie u Pentaxa. Jest 18-135 ale to drożej o tysiąc wychodzi...To już bardziej z długim kitem się opłaca (18-55 + 50-200).
Testy to jedno, a potem efekty zwykłej pracy to drugie. Moim zdaniem nie ma znaczącej różnicy.
Właśnie w efektach zwykłej pracy różnice jakościowe między tymi matrycami są wyraźnie zauważalne, zwłaszcza jeśli potrzebuje się szerokiego zakresu dynamicznego, albo wysokich czułości, ale też w trakcie zwykłej obróbki. Jeśli nie widzisz różnicy, to po prostu nie umiesz korzystać z zalet aparatu.
Jeśli nie widzisz różnicy, to po prostu nie umiesz korzystać z zalet aparatu.
Być może nie potrafię.. Uważam jednak, że różnice są zbyt małe. Rozwój fotografii na osi czasu to głównie ewolucja. Jedynie drobne zmiany, których wielu zwyczajnie nie zauważy. Moim zdaniem pytacz chce kupić swoją pierwszą lustrzankę, podpiąć obiektyw klasy 18-105 i zacząć swoją fotograficzną przygodę, fotografując to co zwykle fotografuje się na początku. Jeśli nieprawdą jest to, co powiedziałem w pierwszym poście, to jestem gotów poddać się samokrytyce, na najbliższym zebraniu partyjnym.
Witam który według was aparat jest lepszy i dlaczego? Do którego łatwiej będzie dobrać obiektywy? i który będzie tańszy? (biorąc pod uwagę ceny obiektywów do nich)
D90 to generalnie lepszy aparat, D5100 ma lepszą matrycę. Wątków było sporo. Jeśli zamierzasz kupować stare szkła bez silnika AF, to albo D90, albo (znacznie lepiej) D7000.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13