Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W 1981 ???!!!
I jakie to mialo parametry - co to bylo?!
Pamietam ze w 1997 lub 1996 roku byla w czasopismie reklama malego aparaciku z rozdzielczoscia 640x480 chyba czy cos takiego
i to byla bardzo mocna reklamowana nowosc, cud techniki
Az musze to sprawdzic.
A co z komputerami? jak odczytywali zdjecia, jak obrabiali?
Ludzie jeszcze nie mieli komputerow w domach
(nie nazywam atari czy zx spectrum komputerem)
Nie pytaj mnie - w 1981 miałem 6 lat...
Ale pamiętam, ze w 1983 komputery były już całkiem rozwinięte... Miałem na Atari edytory tekstów, bazy danych, a nawet program graficzny... Koala się nazywał, jeśli dobrze pamietam...
Koala Microillustrator nawet się zwał Choć ja używałem trochę chyba późniejszego Rambrandta. Tak czy siak zdjęcia to wtedy chyba tylko do wyświetlania na TV. Choć z drugiej strony skądś pamiętam takie cudo - tv sklecony z drukarką. Można na tym było zdrukowywać to co leciało w tv
Tak. One przy pełnym kadrze dadzą Ci większą rozdzielczość w sensie linii na wysokość całego kadru. Mimo wszystko przez swoją ilość dadzą więcej możliwości w cropowaniu i późniejszej obróbce - np. przy
wyostrzaniu. Uśredniając je natomiast do 12 Mpix możesz wyraźnie zmniejszyć szum.
Dzięki. A jaka jest Twoja prywatna opinia o tym aparacie jest się z czego cieszyć, czy jednak wyraźnie czuć niedosyt. Uważasz, że jest godny zakupu?
Az musze to sprawdzic.
W latach 80-tych fotografowałem analogowo Pentaconsixem i robiłem samemu odbitki barwne w łazience. Ale w ramach swojej pracy naukowej robilem coś, co się trochę wiąże z tematem, a mianowicie symulacje rentgenowskich obrazów topograficznych rejestrowanych na wysokorozdzielczym filmie lub emulsji jądrowej. Obrazy teoretyczne odpowiadające rentgenowskim zdjęciom fotograficznym byly liczone na komputerach i drukowane na drukarkach komputerowych. Początkowo były to drukarki wierszowe, a obraz składal się z pól zadrukowanych wielokrotnie różnymi literami i byl niedoskonaly. Póżniej, okolo 1984 przesiadlem się z tym na PC i drukarkę igłową i bez trudu zacząłem drukować obrazy o znacznie lepszej jakości, zlożone z pól symulujących skalę szarości o różnym układzie zadrukowanych pikseli. Jest to więc pośrednio odpowież na pytanie Kolegi, bo drukarki igłowe już były stosowane pare lat wcześniej, a być może jeszcze wcześniej pojawiły się drukarki laserowe współpracujące z dużymi komputerami. I pierwsze i drugie mogły z powodzeniem drukować zdjęcia cyfrowe o niedużej rozdzielczości.
Z drukarki laserowej korzystałem póżniej w czasie swojego stażu w Anglii, a po powrocie zacząłem używać drukarek atramentowych - mialem prywatnie Canona o rozdzielczości 360 dpi, a w pracy HP inkjet 550 z rozdzielczością 300dpi. Pożniej wraz z rozwojem techniki nie musiałem już pisać wlasnych programow sterujących tylko korzystać z gotowych programów graficznych zapisując obliczane obrazy na plikach RAW. Ale takich prawdziwych z liczbą danych dokładnie odpowiadających liczbie punktów obrazu. A te rzekome RAW-y w aparatach cyfrowych to jak wiadomo oszukaństwo bo są to pliki o sporej kompresji, znacznie większej niż w TIFF-ach, co też może się wiązać z pewnym wyostrzaniem obrazów.
Mam nadzieję, że nie zanudzilem. Pozdrawiam serdecznie,
Uzupełniając informację Jaada75 o Mavice zacytuję fragment wskazanego hasła na Wikipedii:
It was not a digital camera, as its CCD sensor produced videosignal of NTSC format. 570*490 pixels.
Czyli nie do końca cyfra.
Allan napisał/a:
Allan, w 1983 roku do sprzedaży weszła Apple Lisa, w rok później Macintosh, a to bynajmniej nie były to pierwsze „stacje graficzne”, tylko pierwsze takie, które nie kosztowały 30k$. Zresztą taka firma jak SGI (Silicon Graphics) też startowała koło 1982 roku, a to liga znacznie wyższa niż potrzeba do obróbki grafiki o rozdzielczości w okolicach 600x500 pikseli. Z takim zadaniem poradzi sobie spokojnie choćby i Commodore 64, który startował w 1982 roku i nie kosztował majątku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 13