Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 03 Maj, 2009 Raynox DCR-250 czy pierścienie pośrednie
Witam
Aparat leży na żytniej a mi tu kombinacje chodzą po głowie. A może by tak makro trochę spróbować?...
Po pierwsze -- nie chcę fotografować oczek much. Lubię kwiatki i chciałabym mieć takie "kwiatki bardziej". Ew jakiś mech. No dobra, jak się napatoczy zwierz, to też może być.
Po drugie -- mam sigmę 18-50/2.8, canona 50/1.8 i heliosa 44m-4 58/2
Po trzecie -- chciałabym złożyć na bazie tego w miarę "ekonomiczny" i jak najmniej wymagający zanagażowania w obsłudze zestaw "makro"
Po czwarte -- przebrnęłam przez forum, coś mi świta, ale nadal nie wiem, co będzie dla mnie lepsze. Tak, wiem, lepszy będzie canon 100 albo tamron 90, ale nie ma na to kasy. Ani pewności, że się nie znudzi
ad 3 i 4 -- sigma ma 72mm mordki, trochę chyba słabo na takie zabawy, co?
Mógłby mnie oświecić jakiś praktyk co się za tym czai?
Gdzie jaka odległość ostrzenia mniej więcej chociażby.
Linkami do konkretnych informacji (ale błagam nie do niekonkretnych dyskusji) takowoż nie pogardzę. Byle były dla laików makrowych i jakieś takie "życiowe" i na przykładach. Pomimo inż. przed nazwiskiem głupieję od tych wzorów
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 11 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Skoro piszesz ze nie masz pieniędzy na porządny sprzęt makro, tzn manualny obiektyw makro 100 mm i do niego manualną lustrzankę, oraz specjalistyczne lampy makro, to najsensowniejszym sprzętem do makro będzie dobry kompakt z opcją makro.
Jeny... Przepraszam, ale czy nie zauważyłeś "niedzielnego" w tytule postu? I marko w ciapkach?
Czy kurczę nie można być już amatorem na tym świecie?
NIE CHCĘ ROBIĆ PROFESJONALNEGO MAKRO, CHCĘ MIEĆ ŁADNE KWIATKI DO WSADZENIA W RAMKI.
I przepraszam... co masz na myśli pisząc "manualną lustrzankę"? Są niemanualne lustrzanki?
Nie chcę kolejnej dyskusji o niczym. Zadałam konkretne pytania i prosiłabym bardzo o konkretne wypowiedzi. Mój post był chyba na tyle wyczerpujący że wiadomo o co chodzi....
PS. Kompakta mam...
zug [Usunięty]
Wysłany: Nie 03 Maj, 2009
Marian, nie rozumiem Twojej wypowiedzi najeli, poprosiła o pomoc przy wyborze zestawu na "niedzielne makro" a tu pojawia się 100 mm , manualna lustrzanka,specjalistyczne lampy a na koniec jako że nie ma kasy zakup kompaktu najeli ja posiadam Raynoxa i na "niedzielne makro"mi wystarcza.
@Zug - a da sie to na średnicę 72mm zapiąć jakoś sensownie? Z tego czytałam to jest do 67, czyli na mój gust jedyne co można zrobić to przejściówka i winieta gratis.
Chyba że 50/1.8 tylko wtedy...
Owszem, MC uzywa raynoxa wlasnie z ta Minolta. I jest bardzo zadowolony. Fajne efekty da sie tez uzyskac np. z Sony 70-300, ale to juz sie robi wielkie powiekszenie i trzeba sie ze statywem przepraszac.
Mocowanie filtra musi byc od 52 do 67mm (MAF50/1.7 ma 49mm, wiec trzeba wkrecac przejsciowke). Do kompaktow nadaje sie nawet chyba lepiej, bo one maja wieksza glebie ostrosci.
Za 240zl to bym jednak nie kupil. Lepiej poszukac uzywanego. Ja kupilem za 65zl, bo ma drobna ryske na soczewce, zupelnie bez wplywu na zdjecia. Ale uzywki sa za 120-150zl. Tylko troche cierpliwosci trzeba.
Ja cię odwodzę od kłopotliwego robienia niedzielnego makro lustrzankami (użycie "protez" w rodzaju Heliosa nie tylko ci nie pomoże, ale wręcz uprzykrzy ci życie, tak że szybko się zniechęcisz do wszelkiego makro, nie tylko niedzielnego).
Nie ma w tej chwili nic lepszego do niedzielnego makro od dobrego kompaktu, chociażby ze względu na duże głębie ostrości jakie kompakty oferują, a to jest fundamentalny problem i źródło rozczarowań.
Tylko ja się właśnie chcę pobawić
Na tyle poczytałam różne fora że mniej więcej wiem w co się pakuję.
Tylko chciałabym się dowiedzieć konkretnie co uzyskam w danych konfiguracjach.
Zresztą... jakbym miała już wracać do FZ7, to wolę moją sigmę "macro" i cropa ze zdjęcia... ;]
najeli, FZ7 tak szumi jak szalony, jak przy porządnym zestawie do lustrzanki GO jest szalenie mała. Zbuduj sobie jakiś dyfuzor na lampę błyskową, podepnij raynoxa i nie powinno byc problemu.
Zdaje się, że maput robi zdjęcia Panasem FZ50. Ten aparat szumi chyba jeszcze bardziej niż FZ7, a efekty są świetne. Odezwij się do niego na PW i zapytaj jaki ma patent.
Tylko ja się właśnie chcę pobawić
Na tyle poczytałam różne fora że mniej więcej wiem w co się pakuję.
No to jednak nie jestem pewien czy naprawdę wiesz w co się pakujesz wybierając któryś z rozważanych przez ciebie wariantów. Chyba że masz statyw a tylko go nie wymieniłaś, i masz odpowiednie oświetlenie do zdjęć makro a też go nie wymieniłaś.
W ocenie proponowanych przez ciebie rozwiązań sprzętowych nie wypowiem się, bo nie miałem z nimi do czynienia, a odwodzę cię od tych twoich pomysłów, bo wiem ile muszę się namęczyć mając specjalistyczny sprzęt w postaci 100mm makro i makro lamp błyskowych, więc mogę sobie wyobrazić ile ty będziesz miała przy rozważanych przez ciebie wariantach.
I tyle z mej strony przestróg. Życzę więc powodzenia.
I jeszcze raz powtórzę: nie chcę robic oczek much. Tylko kwiatki w ogródku przy dobrym świetle.
Ech... na różnych forach znalazłam różne rozwiazania, gdzieś było "tylko pierścienie", gdzie indziej "tylko rainox", potem "tylko odwrotne mocowanie".
No to się pytam: taka i taka konfiguracja -- co otrzymam? Prosto, konkretnie.
Wiem, że szału nie będzie, ale ja nie chcę dyskutować, tylko zdobyć informacje
Mogę załozyć drugi wątek pt. "Przekonajcie mnie że nie wiem co robię" ale za to chyba oberwę od moderatora... :>
najeli moja rada jest taka: masz 50/1,8 więc pomyśl o rozbudowie tylko tego obiektywu o pierścienie pośrednie posiadające styki albo o soczewkę akurat na ten obiektyw.
Pierścienie na m42 to czysto manualna robota, ostrość i przesłona zamykana ręcznie, upierdliwe rozwiązanie.
Czy twój Helios ma możliwość ręcznego przymknięcia przesłony? Jeśli nie to trzeba go jakoś przerabiać aby móc przymykać przysłonę i nie robić zdjęć tylko na otwartym obiektywie.
Pierścienie makro do Sigmy, to może się okazać że odległość od obiektywu do obiektu to parę milimetrów. Przynajmniej tak jest w przypadku Canona 17-55. W innych wątkach na tym forum jest to opisane.
np. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6780
Z tego wszystkiego zostaje Canon 50 1,8 i masz tylko dwie możliwości soczewka i pierścienie.
Soczewka gorsza jakość, ale prostota i łatwość użycia, wygoda.
Pierścienie (ze stykami) lepsza jakość, więcej zabawy z przekładaniem pierścieni aby uzyskać właściwą skalę odwzorowania, ta wersja mi się najbardziej podoba i to rozwiązanie bym doradzał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10