Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: RobertO
Wto 18 Sie, 2009
Statyw, statywowi nierówny
Autor Wiadomość
obserwator51 
Nowy

Wysłany: Wto 18 Sie, 2009   Statyw, statywowi nierówny

To niezbędna część wyposażenia każdego fotografa. Jak się okazuje, statyw statywowi nierówny. Badziewie za 100 złotych, nie nadaje się do niczego, no może jedynie do przytrzymania aparatu, gdy nie ma go gdzie położyć. :mrgreen:
Robienie zdjęć ze statywu marnej jakości, przyprawia o zawrót głowy, gdy fotografowany obiekt ucieka z pola widzenia. Próba zrobienia fotografii gwiazdy na nocnym niebie, to nie lada problem. Z ambitnej próby wykonania zdjęcia, wyszło wielkie "G", co widać na załączonym zdjęciu. Kolejne zdjęcia, to porażka, z wyjątkiem jednego, które wygląda jako tako. Reszta nie nadaje się od oglądania. Zamieszczam je tu celowo, by ukazać problem, który z pewnością zdarzył się już niejednemu. Jedyny sposób na pozbycie się problemu, to zbiórka pieniędzy na sprzęt dobrej klasy i stabilny statyw do robienia dobrych zdjęć. Jak się okazuje, nie tylko aparat i fotograf robi zdjęcia. Robi je również statyw. :roll:

Reklama

mac.serafin 
Bywalec

Wysłany: Wto 18 Sie, 2009   

Nie ma zdjęć, zły dział ;|

jasiekcom 
Entuzjasta

obserwator51, twój temat zdecydowanie chyba nie tu powinien być umieszczony :???: a co do zdjęć to nie wiem o co Ci chodzi bo ich nie widze :grin:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

obserwator51 napisał/a:
Jedyny sposób na pozbycie się problemu, to zbiórka pieniędzy na sprzęt dobrej klasy i stabilny statyw do robienia dobrych zdjęć.

Zdjęć nie widzę, ale problem jest dość powszechny. Proponuję Ci zapoznać się z istniejącym, podobnym wątkiem, w którym nazgul wybrał wydaje się dość optymalnie: http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Oczywiście potrzeby mogą być różne, nie wiem ile ważą Twoje zabawki. :wink:

obserwator51 
Nowy

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

Witam wszystkich. Dziękuję za wpisy.
Nie wiem, co jest grane? Albo ja jestem tępy, albo ten portal jest skomplikowany? Wszedłem w dział dodaj "nowy temat", "optyczne", "nasze zdjęcia", (Tu wstawiamy nasze zdjęcia i dzielimy się uwagami na ich temat.) i miałem stronę do wpisu treści oraz okienko, "dodaj zdjęcie". Po kolei wybierałem zdjęcia i wklejałem, po czym robiłem wyślij. Już jeden post zamieściłem w ten sposób i nie było problemu. To jednak chyba starość, bo kompletnie nie umiem się poruszać na tym portalu. Nie mam problemu z YouTube, czy w naszej-klasie, a tu wiecznie jakieś problemy. Bardzo skomplikowane jest dodawanie zdjęć. Chyba zrezygnuję z tego portalu, bo poruszanie się po nim jest strasznie skomplikowane, jak dla mnie.
Pozdrawiam i przepraszam za błędy.
obserwator51

[ Dodano: Sro 19 Sie, 2009 01:59 ]
Dopisek. Zamieściłem nowy post w tym prawidłowym dziale i zamieściłem 5 zdjęć, bo tylko tyle można. Na podglądzie były, a teraz ich znaleźć nie mogę. Jest druga w nocy. Mam serdecznie dość!

Pozdrawiam
obserwator51

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

obserwator51 napisał/a:

Dopisek. Zamieściłem nowy post w tym prawidłowym dziale i zamieściłem 5 zdjęć, bo tylko tyle można. Na podglądzie były, a teraz ich znaleźć nie mogę. Jest druga w nocy. Mam serdecznie dość!

Jeśli się jeszcze nie wypisałeś z forum i chciałbyś jednak zamieścić jakieś foty, to sprawdź, jaki mają rozmiar i ile ważą.

obserwator51 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   Brakujące zdjęcia do tematu

To kolejna próba wklejenia zdjęć, do tego ambitnego programu. Zdjęcia nie są duże, a nawet mają zaniżone parametry. każde z nich ma wymiary 900x675 pix, średnia waga pliku, to około 180 kB. Nie jest to chyba dużo? Czy uda mi się je zamieścić nie wiem? To moja ostatnia próba. :roll:

7.jpg
Statyw na betonowym balkonie, a jednak wszystko pływa.
Plik ściągnięto 5524 raz(y) 128,98 KB

6.jpg
Totalna porażka.
Plik ściągnięto 5499 raz(y) 133,86 KB

5.jpg
Tu już wszystko fruwa.
Plik ściągnięto 5504 raz(y) 131,16 KB

1.jpg
Jedyne ostre zdjęcie ze statywu, zrobione na długim czasie.
Plik ściągnięto 5517 raz(y) 171,61 KB

G.jpg
Wspaniałość mojego statywu, ukazała się w formie dosłownej, czyli prezentuję Wam wielkie "G".
Plik ściągnięto 5519 raz(y) 164,35 KB

lama 
Rozmowny

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   

Przy statywie wyłączamy stabilizację i używamy samowyzwalacza. Powinno być duzo lepiej :wink:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   

Dokładnie tak jak napisał lama.
Przy długich czasach naświetlania (użyłeś 8, 10 .. sekund) musisz bezwzględnie wyłączyć stabilizację, gdyż pracująca powoduje bardzo powolne, ale jednak przemieszczanie się obrazu i ... efekt, który uzyskałeś. Naciśnięcie spustu migawki oczywiście musi być zdalne albo samowyzwalacz.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

To ja jeszcze poruszę jedną kwestię...

Czy max obciążenie statywu nie jest przekroczone? Bo jeśli tak - to np podmuchy wiatru mogą go wprawić w drżenie. Klapnięcie lustra też....

Czy używasz wstępnego podnoszenia lustra?

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

hijax_pl napisał/a:
Czy używasz wstępnego podnoszenia lustra?

W S5 IS? Ze stopki wynika, że obserwator51 ma właśnie taki sprzęt.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FotoTomek, no nie spojrzałem... Mea culpa.

Co nie zmienia zasadności mojej wypowiedzi dot. obciążenia statywu. Z praktywki wiem że takie statywy, nawet za 100zł potrafią mieć luzy. Sam zaprzestałem zmian statywów jak przeszedłem na frotke.

Ale te tanie się wysmienicie spisują jako statywy pod lampe błyskową :wink:

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

hijax_pl napisał/a:
Co nie zmienia zasadności mojej wypowiedzi dot. obciążenia statywu. Z praktywki wiem że takie statywy, nawet za 100zł potrafią mieć luzy.

Zgadza się. Dlatego, jak się ma statyw za 100 zł, to trzeba z nim trochę poeksperymentować. Jeśli nie wymaga tego sytuacja, nie wysuwać kolumny. W miarę możliwości nie wysuwać nóg, zwłaszcza tych ostatnich, najcieńszych części.

A, no i jeszcze można wykorzystać alternatywne metody trzymania aparatu :smile: Kiedyś przeczytałem w jakiejś książce, że dobrym rozwiązaniem jest mały worek z piaskiem. Kładziemy taki worek na stabilnym podłożu, na worek kładziemy aparat, odpowiednio go dociskamy i ustalamy pozycję, i już. Nie próbowałem, ale podobno trzyma jak beton i żaden wiatr mu nie straszny :shock:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Próbowałem ale nie z piaskiem ale z grochem, bo:

1) Piasek zbyt mało sypki i ciężko się puszkę układa.
2) Groch suchy jest zdecydowanie lżejszy w transporcie.

Aaa... Z ciekawych metod widziałem gościa który miał worek elastyczny wypełniony rtęcią (swoją drogą skąd on to wziął :shock: ), który kładł na body od góry - wtedy już nic kompletnie nie drga (niweluje drgania odwewnętrzne)

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

hijax_pl napisał/a:
Aaa... Z ciekawych metod widziałem gościa który miał worek elastyczny wypełniony rtęcią (swoją drogą skąd on to wziął :shock: ), który kładł na body od góry - wtedy już nic kompletnie nie drga (niweluje drgania odwewnętrzne)

Niezłe, niezłe, nie najgorsze. Ale raczej nie będę próbował... :lol:

Odpowiedz do tematu