Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na początku chciałbym sie przywitac bo to mój pierwszy post:).
Od jakiegoś czasu śledze forum i czym więcej czytam tym mam więcej pytań.
Obecnie bawiłem sie typowo amatorsko canonem 350d z kitem + 70-300.
Teraz z uwagi na fakt ze pozbyłem sie całego sprzętu to szukam czegoś innego.
Mam do wyboru (odziwo w tej samej cenie):
Nikon D90 + 18-105
Canon 50d + 28-135
Nie wiem co mam wybrac. Albo brać coś z tych konfiguracji w/w albo sprzedać szkło i wymienić na coś innego. Najchetniej chcialbym miec dobre body + jakies dobre szklo i to na poczatek jedno zeby nie czarowac za duzo tzn jak mialem tego kita 18-55 to bardzo brakowało mi mozliwosci jezeli chodzi o zooma, wiec szukam czegos najlepiej od 17,18 do 100....
Przeglądając forum to opinie o 17-85 są rożne, a znowu 28-135 nie ma szerokiego kąta.
Idąc dalej to opinie o 18-200 sa dobre ale przy nikonie a nie canonie wiec dlatego prosze o pomoc w rozwianiu moich watpliwosci.
Co do samego body to jeżeli chodzi o wage to mogł by być nikon d5000 albo canon 500d ale jak patrze na wykonanie i sposób trzymania to zostaje nikon d90 albo canon 50d bo reszta to inna półka cenowa a patrząc na moje umiejętności to tego nie wykorzystam:).
Z góry dziękuję za pomoc przy wyborze sprzętu.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. To będzie Twoja decyzja, my co najwyżej możemy Ci wskazać to i owo.
I tak - jako człowiek posiadający nikony i trochę o nich wiedzy odpowiem tak:
D90 - bo matryca jak z D300/D3, bo to lustrzanka która w 200% spełni oczekiwania zaawansowanego użytkownika. Co prawda D5000 ma tą samą matrycę i może ciut nowszy soft, ale nie ma wiertarki - więc tylko szkła z silnikiem zastosujesz.
Szkło? 18-200 bardzo dobre, uniwersalne szkło, jeśli tak daleko nie potrzebujesz, to tańszy 18-70 lub kitowy 18-105 będzie też wystarczający. Z innych - szukaj czegoś o stałym świetle, np tamron 17-55 f/2.8
No to źle sie wyraziłem. Chodzi mi o wasze spostrzeżenia a nie o wytypowanie "masz wziąść to czy to" bo jestem świadomy że decyzji za mnie nikt nie podejmie. A w jakiej kolejnosc mozna ustawic te szkla co wymieniles jezeli chodzi o jakosc, bo jak patrze a testy to kazde maja cos w minusach. W sumie gdyby bylok ok to napewno najbardziej uniwersalnym jest 18-200
Jeżeli chcesz mieć szeroki zakres ogniskowych i przyjemny w trzymaniu aparat - pomyśl o jakimś zaawansowanym hyper-zoomie.
Tą kwestie juz przechodziłem i juz decyzja podjęta była przy wyborze canona 350d. Wiec zostaje przy lustrzance. Przy lustrzance mam mozliwosc rozwoju i zmian decyzji w zależności od potrzeb.
Zacznij zatem od N18-200. Nawet jak podejmiesz decyzje kiedyś o rozszerzaniu bazy szkiełek - będziesz miał bardzo wygodny spacerzoom. A z czasem możesz stałka N35/1.8...
paki, wybrałeś te dwa modele na papierze czy byłeś w sklepie i "macałeś" ?
Trzymałem w rekach nikona i canona ale opinia wyrabia sie dopiero po jakimś czasie współpracy. Przymierzając sie do nikona d5000 i canona 500d odrazu lepiej leżał mi d90 i 50d dlatego pomiędzy tymi wybieram. Gdyby nie jakosc i trzymanie to byłby ktorys ze słabszych chociażby ze względu na wagę ale wszystkiego nie da się połączyć.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009
widzisz z tych dwóch ja bym wybrał C ze względu na jego wielkość,dobrze mi leżał mam spore łapy
zwróciłem uwagę na to że trzymając N nadgarstkiem naciskałem przycisk wielofunkcyjny.
Na razie jedno szkło ale jak wiadomo na tym się nie skończy
zoom, stałka,macro popatrz na podstawowe szkiełka i zobacz porównaj ceny, czy będziesz kupował raczej firmowe szkła czy np Sigma Tamron różna bywa współpraca tych szkieł z tymi puszkami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 15