Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
+/- 2000 zł, dobry wizjer i manualne ustawianie ostrości
Autor Wiadomość
Tata_tadzio 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   +/- 2000 zł, dobry wizjer i manualne ustawianie ostrości

Jak dotąd miałem do czynienia z lustrzankami analogowymi i fotografowałem głównie przyrodę (zjawiska atmosferyczne, makro) + architekturę (lubię również zdjęcia nocne), zdarzały się i portrety. Z przyzwyczajenia do analogów mam zboczenie na punkcie manualnego ustawiania ostrości. Byłem w kilku sklepach, najbardziej spodobał mi się Pentax k20 - ze względu na wagę, wygodę i dodatkowo spodobał mi się obiektyw (ustawianie ostrości). Niestety k20 to koszt ponad 3000 zł, nie stać mnie na taki wydatek. Co proponujecie?

Żeby uniknąć zbyt wielu pytań: zamierzam w przyszłości rozbudować zestaw, używany sprzęt również chodzi w grę (prosiłbym jednak o konkretne oferty, stwierdzenie że mogę znaleźć dany sprzęt w danej granicy mi nie pomoże).

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 21 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   

Jesli spodobal Ci sie K20 to proponuje Samsunga . Troszke ponad 2k, ale bardzo przyzwoity aparat. I pasuja do niego oczywiscie obiektywy pentakowe.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

MC dobrze radzi, możesz też obejrzeć C400D
pozdrawim

Kamcio649 
Rozmowny

Jak coś z Canona i ma być to nowy aparat to za 2200zł (chyba) jest 450D z kitem.
Ale Samsung to bardzo dobra puszka jak mówi MC,
pozdrawiam

Tata_tadzio 
Nowy

a obiektyw w tym samsungu?

Ach, nie musi być nowy - czytaj pierwszy post ;)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ten wspomniany przez MC Samsung to niemal wierna kopia Pentaxa K20d. Aparat w tej cenie jest znakomitym wyborem dla kogoś dopiero wchodzącego w świat cyfrowych luster.

Kamcio649 
Rozmowny

Sorry nie doczytałem :oops:

Tata_tadzio 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009   

Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego.
Ostatnio na jakimś serwisie internetowym przeczytałem informację o premierze nowego aparatu Pentaxa - model k-x
link: http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=18d3f

Wyadaje się ciekawy - matryca CMOS, duży zakres iso i spora regulacja czasu otwarcia migawki, czyli dokładnie to czego wymagam od aparatu.

Posiada ktoś może dokładniejsze informacje dotyczące tego modelu, daty wejścia do naszych sklepów? Opłaca się kupować aparat tuż po jego premierze?

oracle 
Maniak

Już można go kupić. Tylko że on jest mniejszy niż inne pentaxy.

Musisz pomacać w sklepie i zobaczyć czy ci odpowiada

Tata_tadzio 
Nowy

Napewno nie pomyliłeś go z modelem k-m? JEśli nie to możesz powiedzieć gdzie go można zdobyć? i co najważniejsze - za ile?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

K-x jest już w ofercie kilku sklepów internetowych. Ale zamiast ceny jest "Wkrótce w sprzedaży"

A dokładniejsze info masz tu http://www.pentax.pl/?n=58

oracle 
Maniak

Pomyliłem go z K-m ale wydawało mi się że K-x też już jest w sprzedaży. Obejrzałem dokładnie sklepy i faktycznie - coś w stylu wkrótce w sprzedaży.

tc 
Nowy

ostatnio miałem podobny dylemat co Tata_tadzio i w końcu kupiłem GX20, i zdecydowanie, koniecznie trzeba zobaczyć sprzęt na żywo, bo różnica pomiędzy k-m a gx20 jest większa niż by się mogło wydawać (a k-x chyba będzie wielkości k-m)...

lotofag 
Optyczny

Tata_tadzio napisał/a:

Wyadaje się ciekawy - matryca CMOS,

Tak samo jak w GX-20. Tylko póki co nie wiemy jak się zachowa w praktyce...
Tata_tadzio napisał/a:

duży zakres iso

Pytanie ile z tego jest użyteczne. Nie napalaj się za bardzo na jakieś 12800 czy inne tego typu sztuczki ;)
Tata_tadzio napisał/a:

czyli dokładnie to czego wymagam od aparatu.

Przejdź się jeszcze do sklepu i weź w ręką model K-m/K2000D, ta sama obudowa i identyczny rozkład manipulatorów, i sprawdź czy ergonomia Ci pasuje.
Tata_tadzio napisał/a:

Opłaca się kupować aparat tuż po jego premierze?

IMHO nie opłaca się kupować żadnego typu sprzętu tuż po premierze, chyba że dla kogoś nie jest to i tak duży wydatek i nie chce czekać. Jeśli obecnie chcesz wejść w system Pentaksa to IMHO GX-20 pozostaje nadal "price-killerem" ze świetnym stosunkiem możliwości do ceny. W pewnych aspektach K-x mu po prostu nie dorównuje, choć oczywiście zależy czy akurat te aspekty są akurat dla nas ważne ;)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009   

AFAIK GX-20 różni się od K20D w dwóch aspektach:
- Nie ma trybu burst (21kl/s @1.2Mpix)
- Nie podepniesz pod niego gripa
Jeżeli to Cię nie interesuje (burst użyłem dwa razy, grip to chyba ważniejszy argument), to zdecydowanie Samsung.

Odpowiedz do tematu