Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak dotąd miałem do czynienia z lustrzankami analogowymi i fotografowałem głównie przyrodę (zjawiska atmosferyczne, makro) + architekturę (lubię również zdjęcia nocne), zdarzały się i portrety. Z przyzwyczajenia do analogów mam zboczenie na punkcie manualnego ustawiania ostrości. Byłem w kilku sklepach, najbardziej spodobał mi się Pentax k20 - ze względu na wagę, wygodę i dodatkowo spodobał mi się obiektyw (ustawianie ostrości). Niestety k20 to koszt ponad 3000 zł, nie stać mnie na taki wydatek. Co proponujecie?
Żeby uniknąć zbyt wielu pytań: zamierzam w przyszłości rozbudować zestaw, używany sprzęt również chodzi w grę (prosiłbym jednak o konkretne oferty, stwierdzenie że mogę znaleźć dany sprzęt w danej granicy mi nie pomoże).
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 21 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ten wspomniany przez MC Samsung to niemal wierna kopia Pentaxa K20d. Aparat w tej cenie jest znakomitym wyborem dla kogoś dopiero wchodzącego w świat cyfrowych luster.
Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego.
Ostatnio na jakimś serwisie internetowym przeczytałem informację o premierze nowego aparatu Pentaxa - model k-x
link: http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=18d3f
Wyadaje się ciekawy - matryca CMOS, duży zakres iso i spora regulacja czasu otwarcia migawki, czyli dokładnie to czego wymagam od aparatu.
Posiada ktoś może dokładniejsze informacje dotyczące tego modelu, daty wejścia do naszych sklepów? Opłaca się kupować aparat tuż po jego premierze?
ostatnio miałem podobny dylemat co Tata_tadzio i w końcu kupiłem GX20, i zdecydowanie, koniecznie trzeba zobaczyć sprzęt na żywo, bo różnica pomiędzy k-m a gx20 jest większa niż by się mogło wydawać (a k-x chyba będzie wielkości k-m)...
Tak samo jak w GX-20. Tylko póki co nie wiemy jak się zachowa w praktyce...
Tata_tadzio napisał/a:
duży zakres iso
Pytanie ile z tego jest użyteczne. Nie napalaj się za bardzo na jakieś 12800 czy inne tego typu sztuczki
Tata_tadzio napisał/a:
czyli dokładnie to czego wymagam od aparatu.
Przejdź się jeszcze do sklepu i weź w ręką model K-m/K2000D, ta sama obudowa i identyczny rozkład manipulatorów, i sprawdź czy ergonomia Ci pasuje.
Tata_tadzio napisał/a:
Opłaca się kupować aparat tuż po jego premierze?
IMHO nie opłaca się kupować żadnego typu sprzętu tuż po premierze, chyba że dla kogoś nie jest to i tak duży wydatek i nie chce czekać. Jeśli obecnie chcesz wejść w system Pentaksa to IMHO GX-20 pozostaje nadal "price-killerem" ze świetnym stosunkiem możliwości do ceny. W pewnych aspektach K-x mu po prostu nie dorównuje, choć oczywiście zależy czy akurat te aspekty są akurat dla nas ważne
AFAIK GX-20 różni się od K20D w dwóch aspektach:
- Nie ma trybu burst (21kl/s @1.2Mpix)
- Nie podepniesz pod niego gripa
Jeżeli to Cię nie interesuje (burst użyłem dwa razy, grip to chyba ważniejszy argument), to zdecydowanie Samsung.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14