Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka 8x32/36 dla średnio zamożnych
Autor Wiadomość
Miszka 
Początkujący

Wysłany: Pon 16 Lis, 2009   lornetka 8x32/36 dla średnio zamożnych

Interesuję się zakupem lornetki 8x32. Wiem juz że będzie test - ale tak naprawdę ze względu kwotę jaką chcę wydać (około 1.500 PLN) mało mi ten test pomoże.
Dlatego zestawiłem sobie kilka dostępnych egzemplarzy. Bardzo proszę o informacje o tych egzemplarzach - rónież wykluczajce, wszystkich którzy mieli z nimi styczność.
Mój faworyt to nikon (cena, dobre opinie na różnych forach) i fujinon (malutki, lekki, made in Japan). o innych nic nie wiem. Od razu dodam, że odpadają porro - potrzebuję czegoś "do kieszeni".
Nikon MONARCH 8x36 DCF 124 x 129mm 560g 122/1000 846.74
Steiner Ranger Pro 8x32 130 x 122mm 570 130/1000 1619,00
Bynolyt Buzzard SHR 8x32 127 x 123 620 131/1000 1529.00
Eschenbach trophy AS/D 8x32 B 120 x 120 610 131/1000 1449.00
Minox BL 8x32 BR 123 x 127 525 130,9/1000 1399.00
Fujinon 8x32 LF 118 x 100 470 111/1000 1440,00
Opticron Verano 8x32 122 x 122 561 131/1000 1450,00
Opticron Imagic BGA SE 8x32 133x121 657 140/1000 1850,00
Vixen – FORESTA NEW - 8x32 135x133 560 140/1000 799.00
Leupold Katmai 8x32 (Bk 7 ??) 105x? 535 112/1000 Ok. 1000,00

ps. Z całym szacunkiem dla testów optycznych - skorzystałem z nich i to nie raz (lepszych nie znalazłem nigdzie !!) - czy testując b. ważny rozmiar 8x32 nie lepiej było skupić się na jakimś przedziale cenowym ? (tanie, mid price lub drogie). I w przyszości zrobić kolejne odsłony ? Tak naprawdę testy to sól tego portalu.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 16 Lis, 2009   

Nie zawsze jest tak prosto, jak to sobie można wyobrazić. Chciałem mieć w teście Fujinona LF robionego w Japonii dostałem chińskiego HCF. I co mam z tym zrobić? Odesłać? Były zamówione Vortex, Bynolyt, Alpen z interesującego Cię przedziału i jeszcze Pentax. Nie dotarły. Dlaczego? Nie wiem. Ja będąc dystrybutorem i mając 1.5 miesiąca na sprowadzenie sprzętu (bo tyle dawałem) stanąłbym na głowie, żeby sprzęt do testu dostarczyć.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   Re: lornetka 8x32/36 dla średnio zamożnych

Z tego co wymieniłeś miałem możność gdzieś nad wodą małego Opticrona Imagica BGA SE. Złego słowa nie powiem. Mam sam wersję 8x42.
Naprawdę - to jest inna klasa lornetki niz Monarch. Cena zresztą też 2x wyższa. Zalzezy ile masz gotówki. Jeśłi nstać Cie na lornetkę za 2 tys to raczej nie patrz na te za 8 stów. Cudów nie ma.

Najlepsze co jest w tych Opticronach - są wygodne, z ogromnym odstępem źrenicy. Optycznie też swojego sobie chcwalę - Skwarek to nie jest, ale godny sprzęt na lata.

Miszka 
Początkujący

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009   

Ten opticron sięga górnej granicy kwoty jaką przeznaczyłem na zakup. Oczywiście wolałbym wydać mniej.
Jeżeli jest lepszy o klasę od monarcha - to dla mnie mocny argument (właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło). to dla mnie znaczy, że patrząc przez te dwie lornetki różnicę poczułbym od razu (co innego gdy różnicy trzeba się "dopatrywać" - wtedy żal byłoby mi wydać dwa razy więcej).
Monarch w testach jakie przeglądałem (USA) wypadał bardzo dobrze (w przedziale mid price) - stąd wstępnie go faworyzuję. .
Fujinona być może będę miał okazję przeglądnąć osobiście (choć z drugiej strony pole małe a cenowo do opticrona se niedaleko).
A co ze steinerem, minoxem, eschenbachem, bynolitem ??? Co o nich dobrego lub niedobrego można rzec ???

RB 

Miszka napisał/a:
Ten opticron sięga górnej granicy kwoty jaką przeznaczyłem na zakup. Oczywiście wolałbym wydać mniej.
Jeżeli jest lepszy o klasę od monarcha - to dla mnie mocny argument (właśnie o takie podpowiedzi mi chodziło). to dla mnie znaczy, że patrząc przez te dwie lornetki różnicę poczułbym od razu (co innego gdy różnicy trzeba się "dopatrywać" - wtedy żal byłoby mi wydać dwa razy więcej).

Powiem tak, gdy przyszedł do mnie mój Imagic 8x42 to natychmiast porównałem z lornetką żony: dachowa Minoltą 10x42 za 7 stów. na początku byłem bardzo rozczarowany - w sumie i to i tamto dawało obraz... Po kilku dniach juz jako tako wiedziałem za co zapłaciłem. Teraz wiem jeszcze lepiej. I zaręczam, że nie jest to autosugestia.
To czy będziesz musiał się dopatrywać róznic czy nie zalezy w największej mioerze od Twoich oczekiwań - dlatego nie kupuj lornetki na podstawie cudzych opinii bądź testów. To generalnie nie ma sensu.
Mały Monarch to tez w sumie niezły przyrząd, ale czy Ciebie zadowoli i czy byłbys skłonny po popatrzeniu zapłacic 2 razy tyle za coś nieco lepszego? Nie podejmuję się powiedzieć.
Np. moja żona po zerknięciu przez Zeissa Victory 8x42 powiedziała że w zyciu nie dałaby za to 6 tysięcy (tyle wówczas kosztowała) mając w ręku swoją tanią dachówke za 700 PLN...

Na podstawie testów powienienem był kupić lornetkę znacznie lepiej oceniana, jednak po spojrzeniu okazało się że niektóre jej cechy były nie do przyjęcia. Niekiedy jest tak, że nie zwracasz większej uwagi na ostrośc na brzegach pola widzenia, a interesuje Cie maksymalizacja pola sama w sobie. Bardziej denerwuje Cię aberracja chromatyczna niż mniejsza transmisja. To wszystko jest zmienna osobniczą...

Poza tym wszystkim sprawdź co jest na prawdę dostępne... To, że cos jest w sklepie internetowym to nie znaczy że na prawdę jest. Ja się np. dowiedziałem że pewnej lornetki która w sklepie widniała nie ma i nie będzie bo cieszy się znikomym zainteresowaniem a firma wymaga aby w ofercie wirtualnej była...

Miszka 
Początkujący

Ja to rozumiem - najlepiej byłoby jechać w jedno miejsce, rozstawić lornetki na stoliku, wybrać jakiś widoczek i porównać. Niestety tak się nie da - najczęściej nie ma w sklepie są na zamówienie, albo w gdzieś na drugim końcu Polski,a to jeden egzemplarz tam a drugi gdzie indziej. Jak sam stwierdziłeś lornetkę i tak poznaje się miesiącami.

Dlatego proszę o jakiekolwiek sugestię - ja z nich wyciągnę jakieś wnioski - bo inaczej się nie da. Jakie - np. "ma straszną ac w porównaniu do jakiejś innej" , "na forach w USA rozpływają się nad nią" " niesamowicie jasna", "fajna ale szybko się rozlatuje" itp itp.

Co dla mnie się liczy - mała ac (np vortex crossf. ma dla mnie całkiem nieakceptowalną), dobra jasność (oczywiście jak na te parametry), a co do innych wad - ich brak w centrum pola. Resztę przeżyję.

Każda informacja jest wg mnie cenna. Właśnie tego typu jak Twoja.
A lornetkę muszę zmienić na mniejszą - 1 kg na karku i gabaryty porro - to nie dla mnie :smile:

Arek 
Redaktor

A ja w przeciwieństwie do RB odradzę Opticrona. Test 10x42 pokazał, że dla każdego ich modelu daje się znaleźć tańszą i lepszą alternatywę. Nikon Monarch też tam nie błyszczał.

artur25
[Usunięty]

To dobrze, że przetestowaliście lornetki Opticrona, bo mam gdzieś angielski test, gdzie model DBA 10x42 został zwycięzcą, pozostawiając na dalszych miejscach takie lornetki jak: Leica Trinovid, Nikon HG, Swarovski SLC, Zeiss Dialyt. Widać wszystko zależy od testujących.

dariusz_119
Uczestnik

Witam!
Mimo że miszka ma tylko lub aż 1500zł to ja zaproponował bym taka oto lornetke
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2922
Mimo że nie miałem okazji jej pomacać to myślę że byłby to optymalny wybór.
jest dośc lekka, ma szerokie pole widzenia .
Myślę też o http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=22
ale przekracza budżet to raz i jest okropnie cięzka jak na swoje parametry, oczywiście rozumiem ze dobre materiały maja swoja wagę ale uważam że lornetka 8x32 ma być sprzętem kieszonkowym co znaczy że też i lekkim a HG L do lekkich nie należy :-(

Dodam że sam w niedługim czasie planuje zakup własnie lornetki o takich parametrach tj. 8x32 własnie do lasu gdzie liczy sie pole widzenia.
No chyba że ktoś z Was ma inne lepsze typy??

Pozdrawiam!
p.s. bardzo proszę jeśli to mozliwe o zorganizowanie testu własnie takich lornetek 8x32
Myślę że nie jestem sam w tej prośbie :-)

darek

Arek 
Redaktor

Darek, test 8x32 jest w toku.

dariusz_119
Uczestnik

o... to miła wiadomość strasznie jestem ciekaw jak ta kowa wypadnie ?? czekam z niecierpliwością!

darek

RB 

Miszka napisał/a:
itp.

Co dla mnie się liczy - mała ac (np vortex crossf. ma dla mnie całkiem nieakceptowalną), dobra jasność (oczywiście jak na te parametry), a co do innych wad - ich brak w centrum pola. Resztę przeżyję.

A lornetkę muszę zmienić na mniejszą - 1 kg na karku i gabaryty porro - to nie dla mnie :smile:

czyli masz kryteria podobne jak ja...
Odradzam Steinery - Rangera nie znam, ale SkyHawk miał największa AC jaka kiedykolwiek widziałem w lornetce. Zdruzgotał mnie na tyle że do dachowych Steinerów za takie dość małe pieniadze czuje nieufnośc.
Opricron Verano raczej odpada. Sa lepsze. Imagic na pewno lepszy :mrgreen:
Niestety - aby naprawdę praktycznie nie mieć CA w dachówce musisz zapłacic duuuzo więcej niż chciałbyś. Badź więc skłonny do pewnych (acz nie za wielkich moim zdaniem) kompromisów.

Jeśli nie lubisz AC weź popatrz na testy 42 tutaj i wyrzuć najbardziej aberrujace. Fakt- 8x32 to nie 10x42 ale mimo wszystko... może się to nieźle sprawdzić.

Rada nr 2 - jeśli mieszkasz gdziekolwiek gdzie jest jakikolwiek sklep trzymający lornetki to się tam wybierz. Rozmiaru 32 na bank nie będzie, ale pi razy drzwi zobaczysz jak więksi bracia sobie radzą. Zwykle 8x32 mniej aberrują od 10x42...

Rada nr 3 - wybierz 2-3 modele przez net. Zamów ten który wydaje Ci się najlepszy. zapłacisz, dostarczą. Masz 10 dni aby go zwrócić ponosząc tylko koszta transportu. jeśli Ci spasuje to go zostaw i nie deliberuj czy to był najlepszy wybór. Jeśłi nie - odeślij i spróbuj z nr. 2 na swojej liście.

Co do opticronów:
a) potaniały dość wyraźnie od czasów gdy Arek je testował. A reszta sprzętu raczej wręcz przeciwnie...
b) Imagic BGA SE to nie jest ten sam Imagic którego tu mieli - nowe mają znacznie fajniejsze pola widenia chociażby
c) w tutejszych testach testują mix wszystkiego co się da jako tako zmierzyć, z których częśc parametrów mnie... wali równo. Mi transmisja na poziomie 80% nie przeszkadza - natomiast CA tak. Dlatego niektóre wysoko oceniane tu lornetki po prostu uważam za jakieś wynalzki niewarte połowy swej ceny (z mojego subiektywnego punktu widzenia!)
d) uważaj na wszystkie testy! Np. wysoka ocena bardzo niskiej CA jak na cenę w Olympusie EXWP jest dość dziwna w kontekście zarówno moich doświadczeń (przeciętna CA) jak i opinii gdzie indziej (raczej uważana za bezbarwną acz dość porządną lornetkę). Uważam (acz nie dam sie za to pokroić), że musi trafił się do testu jakiś wybitny egzemplarz... Oczywiście - może mi się trafił egzemplarz wręcz protiwpołożny...

Opticrony to lornetki skrojone pod rynek ptasi. Brytyjski rynek ptasi z potężną liczbą aktywnych obesrwatorów. Nie sa wybitnie jasne, bo nie na noc były projektowane. Są raczej wygodne i przyjazne osobom z wadami wzroku, w tym ze satrczymi kłopotami z akomodacją - bo dużo zachodnich ptasiarzy to osoby juz w wieku raczej nie tak znowu młodzieńczym. Nikt się tam nie bawi w okragłe źrenice, wyjścia statywowe i tego typu duperele - bo w sumie jak się gapisz na ptaki to nie zauwazysz tego. Mimo to mają całkiem znośną ostrość brzegową. Powinny mieć mała odległość ostrzenia - do przyrody to mus. Są dość dobrze wykończone (moim zdaniem). Ale jestem daleki od zdecydowanego polecania tego sprzetu kazdemu. Po prostu dzielę się swoimi wrażeniami dość odwrotnymi do Arkowych.

Jeszcze jedno - nie polecam Ci żadnej lornetki. Wybierz samemu, świadomie, za pomocą własnych oczu. Żadne opinie ekspertów, ludzi z forum, testy itde nie powinny zadecydować o wyborze - powinny co najwyżej pomóc we wstępnej selekcji.

dariusz_119, co do Kowy - zacna lornetka, lubię Kowę, i niewatpliwie jest to sprzęt wart rozważenia lecz: w tym rozmiarze pole 131 m na kilometr to raczej żadnym wyczynem nie jest... Raczej powiedziałbym, że za całkiem dobry wynik uważałbym coś rzędu 140/1000

compucar 
Uczestnik

Przy tak ograniczonym budżecie na jedyną lornetkę, zdecydowanie warto zwrócić uwagę na nowy sprzęt sprowadzony ze stanów lub coś z drugiej ręki. 8x32 lub 10x32 z oferty wielkiej trójki, nawet używka w znakomitym stanie, spełni najwyższe wymagania w kwestii optyki i mechaniki. I proszę nie ulegać magii suchych liczb; cóż po polu 140/1000m , gdy instrument rozlatuje sie w dłoniach...

macs 
Bywalec

Miszka napisał/a:

A jakiej uzywasz teraz? Bo moze sie okazac ze 'mid-priced' dachowka nie bedzie wcale lepsza optycznie od przyzwoitej porro.
Z lornetek, ktore wymieniles, posiadam Minoxa BL i musze przyznac ze jest calkiem niezla. Mala, lekka, wygodne muszle oczne, w miare szybki fokus, ostrzy od 1.5 m, mozna sobie na buty patrzec :mrgreen: Na codzien uzywam porro Nikona 8x32 SE, i czasem jak popatrze sobie przez minoxa to trudno sie dopatrzyc czegokolwiek zlego w obrazie, no moze troche AC czasem wkurza (ale ja jestem przyzwyczajony do b.malej w nikonie). Dopiero jak spojrze spowrotem przez SE to widac ze to inna liga...
Jest jeszcze Hawke Frontier ED 8x36 ktory ma mala AC i niektorzy porownuja go do topowych L/Z/S, wiec jak jestes odwazny mozesz zamowic takowa w ciemno z UK :cool:

Wiekszosc (jesli nie wszytkie) lornetek z Twej listy jest produkowanych w Chinach wiec z jakoscia roznie bywa, tu raczej wazniejsze czy trafisz na dobry egzemplarz niz konkretna marke. Np. w monarchach podobno czesto sie trafiala wadliwa regulacja dioptrii, ktora sie 'rozjezdzala' po przekreceniu fokusa do oporu w obie strony. W moim minoxie akurat nie mam z tym problemu.

Miszka 
Początkujący

No to sypnęło poradami - i bardzo dobrze - dzięki.
Po kolei - i od końca:
1. o tym hawke myślałem, ale gdyby był dostępny w Polsce ..
2. o rodzynkach w postaci używanych swarków itp myślałem - ale wyleczyli mnie goście z Astrokraka - zdarzają się, ale to zawsze ryzyko, a jak są rzeczywiście rodzynkami - to i tak są drogie lub rzuci się na nie taka chmara ludzi że .... Przykład takiej optyki - nie taniej - "do lasu"
3. 1.500 PLN to nie jest ograniczony budżet - z tym się nie zgadzam, to jest niezły budżet. 1800 to cena dla mnie zaporowa - zamawianie droższych nie wchodzi w grę. Ktoś tu już to mądrze powiedział - idąc w górę po 200 zł dojdziemy do 8000.
4. Oprócz optycznych lubię testy: http://www.birdwatching.c...chart_main.html
http://www.birds.cornell..../Age_Binos.html
Tamtejsze testy bardziej opierają się na wrażeniach - chyba.
Co z nich wynika: kowa BD to nic nadzwyczajnego (w Polsce pow 2000 PLN), monarchy koszą masę lornetek droższych (jak wynika z testów optycznych ich mocną stroną jest m.in.mała ac).
5. "Np. w monarchach podobno czesto sie trafiala wadliwa regulacja dioptrii" słyszałem, a więc się potwerdza - to mnie szczerze mówiąc najbardziej zraża do nikona - przekonałem się już jak bardzo to dokucza
6. "Zwykle 8x32 mniej aberrują od 10x42..." dobra nowina - myślałem że jest odwrotnie.
7. Odwołując się do testów większych modeli i waszych porad - bynolit odpada (ac), odrzucam też steinera, verano, katmai chyba też (BK 7 - to podobno duże słabsze szkło - ale w USA katmai to chyba jakiś sprzęt kultowy).
8. Przyjmuję że: minox to po prostu przywoity sprzęt za swoją cenę (i nie ma problemów z dioptrią !!). Eschenbach może nie być najgorszy (większy "brat" tej lornetki nieźle wypadł w tutejszym teście). Opticron - prawdopodobnie najsolidniejsza konstrukcja z małą ac (chyba jednak dla mnie faworyt). Fujinona mam nadzieję zobaczę.
9. Bardzo jestem ciekaw vixena new foresta - kiedy wyniki testu ?? Mam niejakie zaufanie do tej firmy, a to też jest czynnik wpływający. No i cena ... :smile:
Tak czy tak RB poddałeś dobry pomysł (oczywisty ale mi nie wpadł do głowy) faktycznie najlepiej będzie zamówić któryś z wytypowanych modeli (najpierw najtańszy - monarcha/vixena) i odesłać jeżeli się nie spodoba , następnie droższy i na koniec .. opticrona.

Odpowiedz do tematu