Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cena takiego zestawu to: 639.95$ + 63$ (wysyłka do Europy), to wychodzi prawie 707$. Z tym, że sklep może doliczyć podatek stanowy, a przy oficjalnej przesyłce w Europie jak wielu straszy dodatkowo naliczają jeszcze kolejne cło.
Proszę osobę, która kupiła w USA i zapłaciła te cła, niech napisze, gdzie kupowała (sklep, portal aukcyjny) i jakie to kwoty. Bo jak dotychczas, wszyscy straszą, ale nie napisał nawet jeden, który kupił za oceanem i coś zapłacił.
Czytałem natomiast głosy ludzi, którzy kupili na Ebay.com, też w sklepach tam ogłaszających się i nie płacili żadnych podatków. Przykład to sklepy z Hong Kongu. Bezpieczeństwo zakupów takie samo jak w Polsce, przy użyciu systemu jedyna niedogodność, ale można się przyzwyczaić to angielskie menu.
Ostatnio kupowałem u nas drukarkę, też chciałem kupić na świecie, ale bałem się, że trzeba kombinować z zasilaniem bo w USA 110V, ale dziś widzę, że drukarka ma zasilanie uniwersalne 110-230V, także śmiało można było zamawiać w USA byłoby taniej.
Z tego co wiem podatek stanowy doliczany jest tylko jesli towar jest dostarczany na terenie stanu w ktorym jest zarejestrowany firma prowadzaca sprzedaz internetowa i nie placi sie go przy wysylce nawet do innego stanu, a co dopiero do Europy.
Clo i VAT nie moze byc naliczane przez sklep, bo nie maja do tego zadnych podstaw - te oplaty pobiera kraj docelowy, oczywiscie jesli dana paczka zostanie wybrana do kontroli celnej.
Przerabialem osobiscie, ale przy wysylce do UK(z USA).
Niezla opcja jest zamowic sprzet ktory chcesz kupic przez znajomego w UK (a prawie kazdy teraz kogos tam ma ) i pozniej wyslac do Polski. Oczywiscie ze sklepu w Hong Kongu ktory gwarantuje zwrot wszelkich oplat granicznych, jesli takowe zostana naliczone.
moon [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Sty, 2008
veenee masz rację, to ja tak zagmatwanie napisałem. Oczywiście nie sklep nalicza podatki, cła i Vat, a urzedy, czy kraje docelowe. To jedynie w informacji jakiegoś sklepu znalazłem, że jest taki a taki podatek stanowy. Pytanie, czy przesyłki kurierski, bo takie firmy na ogół to robią są w podobny sposób wszystkie sprawdzane. Pewnie, to kontrola wyrywkowa. Chyba, że na przesyłce jest zaznaczone, np. elektornika i urząd celny z automatu od wartości dolicza cło. Ale to tylko moje domysły.
Z tego co opowiadał mi znajomy, kupił na ebay.com kamerę. Zamówił ją w sklepie w Hong Kongu. Po kilku dniach kurier UPC przyniósł paczuszkę do domu. Pokwitował odbiór i już. Żadnych dodatkowych opłat nie było. Paczka zapakowana była standardowo, papier, folia, jak każda inna.
Z kupowaniem przez znajomych też słyszałem o tym sposobie. Ale z drugiej strony, znajomy podobnie wysyła przesyłkę, też przecież taką paczkę można sprawdzić i oclić... jak wysyła się z USA do UK, bo na terenie Europy już ceł nie powinno być, skoro to wspólny obszar celny.
Różnice cen między Polską, a USA, czy Azją nawet po doliczeniu przesyłki są spore, u nas ceny są zawyżone, choć kraj biedniejszy płacimy wiecej od mieszkańców np. USA, stąd dużo osób kupuje właśnie w ten sposób.
Kolejne cło, jak kolega moon się wyraził to raptem kilka procent. Za to nasz UC lubi VAT (22%) dowalić za towar i przesyłkę (!!!). W powyższym świetle niewiele sprzętu opłaca się sprowadzać ze stanów, nawet przy obecnym, rekordowo niskim, przeliczniku.
Co innego sobie tam polecieć, albo komuś kto tam jest i wraca zlecić zakup.
Poprawiam się po komentarzu kolegi MC
"Za to nasz UC lubi VAT (22%) dowalić za towr i przesyłkę" - czytaj: Przed odebraniem sprzętu po jego zakupie np w USA, UC wezwie do zapłaty cła i podatku VAT.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Wto 22 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz
MichalP: nie rozumiem, co masz na mysli piszac, ze "nasz UC lubi VAT dowalic". Ma do tego prawo, wiec to robi. Rownie dobrze moglbys pisac, ze policja lubi lapac pijanych kierowcow.
Oj tam MC, czepiasz się słówek. Użyłem złych słów albo zostałem niewłaściwie zrozumiany. Nie mam za złe UC, że przy zakupie sprzętu poza UE dolicza cło i VAT. Po prostu napisałem (na mój sposób, taki mam czasem styl pisania), że kolega kupujący coś w USA może liczyć z dużym prawdopodobieństwem (pewnie 100%), że będzie musiał dopłacić VAT w naszej ulubionej stawce 22%. I tyle.
Pozdrawiam
P.S. Zasięgnąłem tej informacji w Urzędzie Celnym i po uzyskaniu odpowiedzi zostałem skutecznie wyleczony z zakupu sprzętu w Stanach. Różnica cenowa już nie jest tak atrakcyjna. Chyba że coś jest mega drogie w Polsce, np D3 u nas prawie 15000, przy zakupie w Stanach (po doliczeniu opłat) nieco ponad 12000.
Dopisano
ehm, może się zdarzyć, że przesyłka nie ulegnie ocleniu/opodatkowaniu jeśli zostanie zaznaczone, że sprzęt jest uszkodzony (nie wiem nie sprawdzałem, gdzieś czytałem)
Ale tak po prawdzie to teraz opłaca się kupować np w UK (cła i podatków nie płacimy, a ceny są nawet nawet) - http://www.camerapricebuster.com/
przykładowo Canon 40D kosztuje 599 GBP (po cash backu 499 GBP), koszt przesyłki ok 30 GBP, czyli mamy po przeliczeniu ok.2250 zł, bez obaw że zostaniemy dodatkowo naliczeni. Problem w tym jak Anglika przekonać, aby przesłał nam to do Polski (niewykonalne, próbowałem w dwóch sklepach i się zniechęciłem do dalszej korespondencji, w prawie wszystkich przypadkach jest napisane, że wysyłają only to UK and Ireland) Zbyli mnie grzecznie nawet wtedy, gdy im podałem kontakt do kuriera który dostarczyłby mi to pod drzwi (firma kurierska Polska-UK - http://www.paka.com.pl/ ), wystarczyło zadzwonić do nich i doliczyć mi tą kwotę do rachunku, eh...życie.
Ostatecznie sprzęt kupuję w Polsce. Przynajmniej ewentualny kontakt w sprawie serwisu/gwarancji/zwrotu (tfe,tfe) będzie ułatwiony. Przecież nie posiekam się za 500 zł
Czepianie sie slowek to moj zawod
Uczciwy czlowiek nie powinien czekac, az celnik sprawdzi zawartosc przesylki i nalozy podatek, tylko samemu zglosic do oclenia. Takie sa przepisy, takie jest prawo i nie ma co dyskutowac.
Podniosa sie pewnie glosy, ze panstwo okrada itp.
To proponuje zrobic tak jak p. Cejrowski.
Czepianie sie slowek to moj zawod
Uczciwy czlowiek nie powinien czekac, az celnik sprawdzi zawartosc przesylki i nalozy podatek, tylko samemu zglosic do oclenia. Takie sa przepisy, takie jest prawo i nie ma co dyskutowac.
Podniosa sie pewnie glosy, ze panstwo okrada itp.
To proponuje zrobic tak jak p. Cejrowski.
Hehe, a co kolega robi o 6.46 - sprawdza, czy ktoś nie odpisał
No i dobrze, bo forum jest ciekawe i wciąga.
Co do zgłaszania samemu do oclenia to chyba nie działa to w ten sposób.
Albo się mylę, albo jeszcze przed odbiorem przesyłki należy zapłacić "dodatkowe" koszty.
Raczej nikt przy zdrowych zmysłach (w przypadku gdy jakimś cudem paczka zostanie przepuszczona) nie pójdzie potem dobrowolnie i nie zapłaci wyżej wspomnianych.
Ale tak jak napisałem, zakupy za granicą, może na razie, mam z głowy z wiadomych powodów. Poza UE niedobrze bo cena+UC, w UE (czytaj UK - tam bodajże najtaniej, nie chcą wysyłać, no chyba że się ma znajomego, inne kraje członkowskie, z tego co widziałem, nie oferują sprzętu po tak atrakcyjnych cenach)
Acha, kupując w UE należy zwrócić uwagę skąd będzie nadawany towar. Jeśli z Hong-Kongu, to też całkiem możliwe, że taka przesyłka będzie podlegać ocleniu i VAT-owi, mimo że sprzedana przez sklep znajdujący się na terytorium wspólnotowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16