|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - High ISO machine - 5d?
AM - Pon 25 Sty, 2010 Temat postu: High ISO machine - 5d? Witam.
Pierwszy raz staje przed takim dziwnym wyborem i mysle, ze to idealne forum na ten dylemat. Zawsze zanim dochodzilem do kwestii wysokiego iso w aparacie odrzucalem inne na podstawie pozostalych cech. Tym razem jest to jedna z wazniejszych cech.
Mam do wyboru Canona 5d w obu wersjach, albo jak ktos wpadnie jak zmienic bagnet w Nikonie d700 to tez go moge liczyc.
Chodzi mi tylko o zachowanie na wysokim ISO - ktory lepszy? MkI czy MkII?
AM
PS. Bylby test 5d na optycznych to bym wiedzial.
Arek - Pon 25 Sty, 2010
AM napisał/a: | PS. Bylby test 5d na optycznych to bym wiedzial. |
Poczułem się wywołany do tablicy
5D to stara maszynka i kilkuletnie matryce (nawet te dobre) zaczynają cierpieć od różnego rodzaju defektów (hoty itp) więc ja bym w to nie wchodził. 5D MkII na wysokich ISO zachowuje się rewelacyjnie.
Gdy był u nas w testach, mając jasne stałki, robiłem nim zdjęcia w miejscach, o których wcześniej nigdy bym nie pomyślał, żeby wyjąć aparat. Do tego 21 MPix zawsze możesz wyskalować w dół, uśredniając
piskele i przez to szum. Tak więc 21 MPix zeskalowane do 12 Mpix wypadnie lepiej niż oryginalne 12 Mpix z 5D MkI.
MM - Pon 25 Sty, 2010
Nowsza wersja jest lepsza - tutaj ciężko będzie dorównać nowej piątce.
Edit. Drogi Arku, nie ma aparatu Canon 5D Mark I
dr11 - Pon 25 Sty, 2010
Wersji II nie uzywalem, ale spotkalem sie z opiniami, ze jakosc na wysokich ISO jest podobna per-pixel. Wobec czego zmniejszajac zdjecie do takich samych rozmiarow z MKII mozemy uzyskac lepsze obrazki.
EDIT: Panowie Szybcy mnie w zasadzie uprzedzili
jaad75 - Pon 25 Sty, 2010
MM napisał/a: | Edit. Drogi Arku, nie ma aparatu Canon 5D Mark I | Ależ jest. Słowo "mark" jest niczym innym jak oznaczeniem wersji, a to, że w Polsce np. na kolejne pokolenia 1D(s) mówi się "Marki" jest takim samym kalectwem językowym, jak nazywanie obiektywów klasy 18-55 "kitami".
Arek - Pon 25 Sty, 2010
Mark I pojawił się w momencie premiery Mark II
AM - Pon 25 Sty, 2010
Tak podejrzewalem, ale nie chcialem ignorowac rozmiaru pixela.
Teraz bede mogl niesc dobra nowine we wszystkich tematach z wojnami systemowymi jako uzytkownik a900 i 5dII z tymi samymi szklami.
komor - Pon 25 Sty, 2010
AM napisał/a: | jako uzytkownik a900 i 5dII |
Zrób porównanie jednej scenki na różnych ISO, szkła na sweet-spot i wyjdzie naga prawda.
B o g d a n - Wto 26 Sty, 2010
AM napisał/a: | Mam do wyboru Canona 5d w obu wersjach, ...
Chodzi mi tylko o zachowanie na wysokim ISO - ktory lepszy? MkI czy MkII? |
Jak wynika z doświadczenia, sprawa jest oczywista - 5D Mk II.
Jeśli ktoś twierdził, że w starym 5D na ISO 1600 nie widział grama szumów, to biorąc do ręki 5D Mk II powinien zostać, delikatnie mówiąc, zaskoczony. Przejście np. z Canona 50D będzie już nie tylko zaskoczeniem ale miłym szokiem.
Stara 5-ka natywnie dobija do ISO 1600, nowa do 6400, a wtedy jest możliwe, że:
Arek napisał/a: | Gdy był u nas w testach, mając jasne stałki, robiłem nim zdjęcia w miejscach, o których wcześniej nigdy bym nie pomyślał, żeby wyjąć aparat. |
pozdrawiam
AM - Pon 08 Lut, 2010
komor napisał/a: | AM napisał/a: | jako uzytkownik a900 i 5dII |
Zrób porównanie jednej scenki na różnych ISO, szkła na sweet-spot i wyjdzie naga prawda. |
Nawet myslalem o tym, ale jednak spasuje. Nie czuje sie kompetentny do zapewnienia wlasciwych warunkow testu. W kazdym razie jesli ktos chce uslyszec moje wrazenia to prosze bardzo, zadawac pytania. Zaliczylem wlasnie dwie wycieczki z a900, 5dII i ZS 35 i ZS 50.
|
|