forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Małe czarne kropki w wizjerze

haldeman - Pon 25 Sty, 2010
Temat postu: Małe czarne kropki w wizjerze
Mam pytanie. Wczoraj postanowiłem trochę postrzelać fotek w mroźny dzień i jakoś tak się złożyło że skierowałem aparat na czyste niebo....tyle gwoli wstępu teraz opis problemu, w wizjerze pod oznaczeniem górnego punktu AF a nad kółkiem otaczającym środkowy, oraz w okolicach prawego skrajnego zauważyłem małe czarne kropki...wie może ktoś co to jest?
sqarpi - Pon 25 Sty, 2010

haldeman napisał/a:
Mam pytanie. Wczoraj postanowiłem trochę postrzelać fotek w mroźny dzień i jakoś tak się złożyło że skierowałem aparat na czyste niebo....tyle gwoli wstępu teraz opis problemu, w wizjerze pod oznaczeniem górnego punktu AF a nad kółkiem otaczającym środkowy, oraz w okolicach prawego skrajnego zauważyłem małe czarne kropki...wie może ktoś co to jest?

Zgaduje: syfy na matowce?

fotostrzal - Pon 25 Sty, 2010

Te kropki czy co tam są w różnych miejscach i bardzo widoczne czy to jakby mniej kontrastowa kropka jak punkt ostrości tylko lekko przesunięta (w sensie, że sie nie nachodzą)?
haldeman - Wto 26 Sty, 2010

Kropki tak jak już pisałem są dwie, dość wyraźne ale małe dlatego widoczne tylko na tle np. nieba lub białej kartki, obie mniej więcej tych samych rozmiarów. Pierwsza pod kwadratem otaczającym górny punkt AF, druga w niewielkiej odległości od tego otaczającego prawy skrajny AF (dokładnie w okolicach prawego dolnego rogu kwadratu), choć nie wiem czy akurat taki dokładny opis ich położenia coś wnosi.
Pytanie czy jeżeli to zwykłe paprochy na matówce to czy da się to domowymi niezbyt wprawnymi(rękoma) sposobami załatwić, czy lepiej serwisować?W sumie na same zdjęcia wpływu to nie ma...

fotostrzal - Wto 26 Sty, 2010

Jeżeli masz nieporadne rączki to odradzam. Jak masz znajomego zaawansowanego fotografa albo modelarza to Ci to zrobi. Jak dotkniesz tego nieporadnie (na przykład) niewyparzonym pędzelkiem to z dwóch syfów zrobi Ci się ich dziesięć.

A jeżeli Ci to nie przeszkadza to najlepiej je zostaw.

palindrom - Wto 26 Sty, 2010

Mam kilka aparatów, żaden nie ma 'czystej' matówki, zawsze znajdzie się jakiś pyłek - nie ma zmiłuj. Gdybyś chciał to wyczyścić, musiałbyś dysponować odpowiednimi narzędziami (szmatki, chusteczki bezpyłowe, komora laminarna) - tylko po co? Czyszczę matówki dopiero kiedy robi się ciemno ;)
Swoją drogą, jeżeli większą uwagę przykładasz do matówki niż kadru który fotografujesz to nie jest to dobry znak. ;)

haldeman - Wto 26 Sty, 2010

palindrom napisał/a:
Mam kilka aparatów, żaden nie ma 'czystej' matówki, zawsze znajdzie się jakiś pyłek - nie ma zmiłuj. Gdybyś chciał to wyczyścić, musiałbyś dysponować odpowiednimi narzędziami (szmatki, chusteczki bezpyłowe, komora laminarna) - tylko po co? Czyszczę matówki dopiero kiedy robi się ciemno ;)
Swoją drogą, jeżeli większą uwagę przykładasz do matówki niż kadru który fotografujesz to nie jest to dobry znak. ;)

Cóż mogę odpowiedzieć, to moje pierwsze lustro i pewnie jestem trochę przewrażliwiony :) Dobrze jednak dowiedzieć się, że zanieczyszczenia na matówce nie są niczym niezwykłym.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Baku - Sro 27 Sty, 2010

I - w przeciwieństwie do zabrudzeń optyki i matrycy - nie wpływają na jakość zdjęcia.
ophiuchus - Sro 27 Sty, 2010

A może to punkty AF odpadły? :roll:
hijax_pl - Pią 29 Sty, 2010

ophiuchus napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

haldeman - Sob 30 Sty, 2010

ophiuchus napisał/a:

A może skoro nie chce się pomóc, warto nic nie pisać?

edmun - Nie 31 Sty, 2010

haldeman, e tam.... akurat mi też poprawiło humor :)