|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Programy do edycji plików RAW (NEF/PEF/ARW/CR2)
posciu - Sro 27 Sty, 2010 Temat postu: Programy do edycji plików RAW (NEF/PEF/ARW/CR2) Witam
Z uwagi na to, że irytuje mnie oryginalne oprogramowanie sony zastanawiam się nad wyborem oprogramowania do edycji zdjęć do użytku domowego i chciałbym zdać się na wasze doświadczenie w tym temacie.
Posiadam A200 i chciałbym żeby program dobrze radził sobie z nieszczęsnymi plikami ARW.
Budżet do 300 zł.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 12:34 ]
Precyzuje temat program do edycji i obróbki zdjęć.
SlawGaw - Sro 27 Sty, 2010
Adobe Photoshop Elements 8, może trochę więcej niż 300 ale do typowych sytuacji powinien wystarczyć, załatwi nie tylko konwersję raw - jpg, ale także edycję obrazu.
Swoją drogą oprogramowanie Soniacza nie jest aż tak złe. To co oferuje Image Data Converter SR Ver. 3 jest wystarczające do przygotowania z raw dobrego jpg, ale trzeba się do tego programu przyzwyczaić, a jego konstrukcja wymaga dużo klikania.
Za to PMB to rewelacja, program służy do zgrywania i zarządzania zdjęciami.
Używam tych programów, a edycję załatwiam w darmowym Gimp'ie, który zawiera także program Ufraw do rawów, ale lepiej już użyć Image Data Converter.
posciu - Sro 27 Sty, 2010
Rozumiem, że oryginalne oprogramowanie nie jest złe ale popracowałem sobie na testowej wersji Lightrooma i ciężko mi jest wrócić do oprogramowania sony.
Z uwagi, że nie mogę posiadać nielegalnego oprogramowania a Lightroom jest okropnie drogi zadałem moje wcześniejsze pytanie.
Jeszcze jedno co to jest PMB.
ggaska - Sro 27 Sty, 2010 Temat postu: Edycja NEF-ów - czym? Jaki polecacie program do edycji plików NEF, do aparatu jest dołączny nikonowski ViewNX, ale to porażka.Mam też Photoshopa CS3 ale tam nie ma wtyczki Camera RAW obsługującej mój aparat. Ściągnąłem RawTherapee, ale strasznie wolny, nie potrafie tak pracować.
Poszukuję jakiegoś dobrego programu do obróbki NEF-ów, szukałem i widzę że jest tego dużo, więc licze na Waszą pomoc.
Nie musi to być program darmowy, byle nie za drogi.
pozdr
ghost - Sro 27 Sty, 2010
do psa załadujesz .dng, a z tego co wiem adobe udostępnia konwerter za free.
komor - Sro 27 Sty, 2010
posciu, obawiam się, że Lightroom jest relatywnie tani, jak na swoje możliwości i ogólne koszty programów. Nie wiem czy poza Photoshop Elements jest cokolwiek innego godnego polecenia za kwoty mniejsze niż równowartość 100€.
PMB - Picture Motion Browser
Jeden z programów dawanych przez Sony razem z aparatem (nawet z kompaktami), służy do zgrywania, zarządzania zdjęciami i filmikami, umożliwia także prostą korekcję jpg'ów, typu jaśniej-ciemniej, kontrast, nasycenie itp. Ja go używam do zgrywania zdjęć, jest do tego bardzo wygodny, po włożeniu karty do czytnika program uruchamia się i podpowiada jak ma się nazywać folder, domyślnie data zgrywania, można zmienić na dowolną albo wybrać jakiś folder z poprzednich oraz wybrać miejsce zgrania wśród tych które wcześniej się definiuje. Rozpoznaje zdjęcia które zgrywał wcześniej i ich nie rusza. Umożliwia nagrywanie płytek. Do tego dochodzą różne funkcje filtrowania i wyszukiwania zdjęć, łącznie z wykrywaniem twarzy.
Tu do ściągnięcia:
http://support.sony-europ...&f=PMB_launcher
ggaska - Sro 27 Sty, 2010
ghost napisał/a: | do psa załadujesz .dng, a z tego co wiem adobe udostępnia konwerter za free. |
A taka konwersja jest bezstratna?
Dla mnie mimo wszystko jest to utrudnienie za każdym razem konwertować każdego NEF-a do DNG.
MOże jednak polecicie jakiś program który spełni moje oczekiwania:
1. Szybki
2. Bezpośredni odczyt RAW-ów z aparatu
3. Duże mozliwości edycji
4. Darmowy lub w cenie max 300pln
pozdr
[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 18:49 ]
W dodatku u mnie nie działa ten konwerter...
ggaska napisał/a: | Mam też Photoshopa CS3 ale tam nie ma wtyczki Camera RAW obsługującej mój aparat. |
Chyba powinno się dać załadować nową wersję ACRa obsługującą D5000.
Konwerter nie działa? Dziwne zapewne coś robisz nie tak.
ggaska napisał/a: | MOże jednak polecicie jakiś program który spełni moje oczekiwania: |
Jak dla mnie nie ma nic lepszego od programów Adobe, a z pewnością programy darmowe nie są zbyt przyjazne, szybkie i stabilne.
jaad75 - Sro 27 Sty, 2010
SlawGaw napisał/a: | Chyba powinno się dać załadować nową wersję ACRa obsługującą D5000. | Nie do CS3...
ggaska - Sro 27 Sty, 2010
SlawGaw napisał/a: |
Chyba powinno się dać załadować nową wersję ACRa obsługującą D5000. |
Niestety nie da się... Adobe wypuszcza najnowsze pluginy tylko pod CS4...
SlawGaw napisał/a: | Konwerter nie działa? Dziwne zapewne coś robisz nie tak. |
Masz rację zainstalowałem starą wersję, ciągnę najnowszą, zobaczymy
SlawGaw napisał/a: | Jak dla mnie nie ma nic lepszego od programów Adobe, a z pewnością programy darmowe nie są zbyt przyjazne, szybkie i stabilne. |
Darmowe przeleciałem i rzeczywiście są dla ludzi bardzo cierpliwych
[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 21:54 ]
Najnowsza wersja DNG Converter działa !!! Potwierdźcie mi tylko jedną rzecz - nie mam strat jakości RAW-a przy konwersji na .DNG???
jaad75 - Czw 28 Sty, 2010
ggaska napisał/a: | Potwierdźcie mi tylko jedną rzecz - nie mam strat jakości RAW-a przy konwersji na .DNG??? | Nie masz. Konwersja jest bezstratna.
Raideur - Nie 04 Kwi, 2010
Witam ,a czy PS CS4 osluguje RAW ?
jaad75 - Nie 04 Kwi, 2010
Raideur napisał/a: | Witam ,a czy PS CS4 osluguje RAW ? | Oczywiście, jak każda nowa edycja PS, przy pomocy plug-inu Camera RAW - skąd to pytanie?
Raideur - Nie 04 Kwi, 2010
Zawsze robilem fotki w JPEG ,wczoraj jednak zdecydowalem pobawic sie w RAW ,porobilem wiec kilka fotek.Wkladam karte z aparatu do komputera,otwieram standardowo poprzez CS4 i wyskakuje mi blad ze zly format?
jaad75 - Nie 04 Kwi, 2010
Zapewne masz stary ACR, który nie obsługuje rawów z D90. Sciągnij i zainstaluj ostatnią wersję.
hijax_pl - Nie 04 Kwi, 2010
Raideur, a masz odpowiednia wersję Camera RAW?
|
|