|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - AF w Nikonie D200
Nikuś - Sro 27 Sty, 2010 Temat postu: AF w Nikonie D200 Szanowni Forumowicze.
Czy może mi ktoś powiedzieć czy w D200 można uzyskać takie ustawienie jak AF-A np.jak w d80 lub podobnie jest w d300.Chodzi mi o to żeby w wizjerze było podświetlonych kilka pół AF czyli z nich informacja a nie tylko jedno i np w ustawieniu grup pól AF środkowe.Lub może mi ktoś powie jak wyłączyć tryb ustawiania AF na najbliższy obiekt przed aparatem czyli dalej pojedyńcze pole AF.Proszę o łopatologiczne wyłożenie mi tematu
Pozdrawiam i dziękuję
MM - Czw 28 Sty, 2010
Instrukcja obsługi zagineła?
Nikuś - Czw 28 Sty, 2010
Dziękuję za rzeczową odpowiedź .Nie zaginęła ale jakoś nie mogę sobie z tym elementem poradzić, stąd moja prośba na forum.Prosiłem w pierwszym poście o łopatologię.
Pozdrawiam
mnich - Czw 28 Sty, 2010
Nikuś napisał/a: | .Chodzi mi o to żeby w wizjerze było podświetlonych kilka pół AF | znaczy się chcesz aby aparat za ciebie wybierał na co ustawić ostrość?
Nikuś - Czw 28 Sty, 2010
Podam przykład:stoi kilka przedmiotów obok siebie w bardzo małej odległości:niech to będą jakieś owoce ustawione w szeregu ale nie do końca wyrównane do lewej jeden troszkę dalej drugi bliżej i teraz w D80 na ustawieniu AF-A, AF łapał (podświetlało się pole AF) kilka tych owoców 5 lub 4 lub nawet 7 jak załapał kawałek blatu przed.W d 200 ciągle jest jedno pole bez względu czy to punkt,dynamic,grupowy,czy automatyczny gdzie nie idzie wyłączyć priorytetu na najbliższy obiekt.
pozdrawiam
mnich - Czw 28 Sty, 2010
Skoro tak stawiasz sprawę to pokaż zdjęcie.
Nikuś - Czw 28 Sty, 2010
niestety teraz nie mogę bo jestem na służbowym kompie.O ile się nie mylę to w D300 jest to ładnie nazwane 3D.
skasowany - Czw 28 Sty, 2010
To chyba jakaś prowokacja!
Tutejszyn - Czw 28 Sty, 2010
Wydaje mi się, ze chodzi o wybór punktu AF. Nie wiem jak to jest dokładnie w D200, starałem się posiłkować zdjęciami z testu tego aparatu tutaj na optycznych. Wybór punktu AF reprezentuje ikona na górnym wyswietlaczu na prawo od ustawień jakości zdjęcia. Jest tam prostokąt z punktami AF. Tobie chodzo o sytuację, w której żaden z tych punktów nie jest wyróżniony. Ustawia się to w menu "ołówka" w sekcji "a". Lub prościej kręcąc rolkami, ale wcześniej trzeba podpiąć tę funkcję do klawisza funkcyjnego..
Chyba bardziej zamieszałem, niż pomogłem.. sorki.
Nikuś - Czw 28 Sty, 2010
Wszystko się zgadza z tym wyświetlaczem.Jeżeli nie jest tam pokazane żadne aktywne pole AF to jest ostrość blokowana punktowo na najbliższym obiekcie lub fragmencie obiektu przed aparatem.TO NIE PROWOKACJA!!!!
pozdrawiam
skasowany - Czw 28 Sty, 2010
Nikuś,
Tutejszyn napisał/a: | Wydaje mi się |
Dobrze napisał, bo mi też się wydaje... A 'wydaje nam się', bo chyba sam nie do końca dokładnie sformułowałeś pytanie i tylko możemy się domyślać o co Ci chodzi
Napisz konkretnie co chcesz mieć? Pojedynczy AF? Dynamiczny? Automatyczny? Dynamiczny z iloma punktami?
Nikuś napisał/a: | TO NIE PROWOKACJA!!!! |
Nie ma co krzyczeć, od tego więcej nie zrozumiesz...
zwirek210 - Czw 28 Sty, 2010
Z tego co pamiętam to w d200 wskazuje ostrośc na wielu punktach tak samo jak w d300 może masz właczony AF-C wtedy nie pokazuje punktów jak sie da na AF-S wtedy ładnie widać.. Wycinek z instrukcji d200 moze ci pomoże.
Nikuś - Czw 28 Sty, 2010
Dzięki Ruslan.Przepraszam.
Chcę mieć AF-A ale bez blokady jednego punktu AF na jednym najbliższym punkcie przed aparatem.
Może też być dynamiczny z wieloma punktami.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 11:54 ]
Dzięki Zwirek, ale właśnie jak mam ominąć priorytet pierwszego planu.W d80 tak jak już wcześniej pisałem przy takiej ikonce jak pokazane na rysunku czyli zamalowany prostokąt w nawiasach aparat podświetlał kilka pól AF wiem że to nie ta klasa i że nie ma zielonego na kółku ustawin, ale wcale nie chcę aby było zielone,ale chciałbym wiedzieć.
Pozdrawiam
Przeciez wszystko masz tu opisane na zdjeciu powyzej. Nie ma czegos takiego jak AF-A. Masz pewnie na myśl tryb w kótrym aparat sam ustawia ostrość i sam wybiera obietk-czyli tryb dynamiczny. Ogólnie masz do wyboru tryb AF
1. Pojedynczy AF-S
2. Ciągły AF-C ( nie wskazuje na wysietlaczu punktu w którym została ustawiona ostrość)
3. Manualny M
Oraz rodzaj pomiaru
1. jednopolowy AF
2. Grupowy AF
3.Dynamiczny Grupowy
4. Dynamiczny Af z priorytetem pierwszego planu.
CZy teraz wszystko jasne ?
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 12:02 ]
Wybierz Dynamiczny grupowy.
Nikuś - Czw 28 Sty, 2010
Witam ponownie.
Zgadzam się z tym że w D200 nie ma AF-A ale w D80 jest jak już pisałem i w instrukcji jest opis AF-A (AF-S/AF-C)aparat sam wybiera pole AF i może być tego więcej niż 1.
Przy wyborze grupowym dynamicznym i tak podświetla tylko to pole jak na rysunku a nie całą grupę.
Muszę chyba się przyzwyczaić do nowego.
Pozdrawiam serdecznie
podświetalenie grupowe elementów na które jest ustawiona ostrość zarówno jest w Body d80, d90, d300 więc musi byc też w d200 możesz miec w ustawieniach coś zmienione podaj email to ci wysle instrukcje obsługi do d200
|
|