forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - 40D i bad pixele

mrooq - Sob 30 Sty, 2010
Temat postu: 40D i bad pixele
Witam
Od niechcenia postanowilem zrobic 3 testowe probki na zamknietym 17-40 4L
100,1600, H(3200) ISO na czasie migawki 30s

oto co niespodziewanie wyszlo?
czy mam powod do narzekania?

PIXEL TEST

Piotrekok - Sob 30 Sty, 2010

Ponoć pomaga założenie dekielka na aparat i przełączenie aparatu w tryb czyszczenia matrycy na ok. minutę a następnie wyłączenie aparatu. Zobacz czy po tym dalej będą. Poza tym to hot pixele - jeśli to nie da skutku to ewentualnie remapowanie w serwisie.
ghost - Sob 30 Sty, 2010

mz na tych zdjęciach nie ma nic co daje powody do narzekania.
tak długi czas zawsze wygeneruje parę hotów, szczególnie przy wysokim iso.
czy problem występuje również dla rozsądnych czasów?

po coś jest opcja redukcji szumów dla wysokich iso ;-)

a tak ogólnie, to nie warto focić dekielka. to straszne zboczenie jest.

Kocur - Nie 31 Sty, 2010

Zrób próbę przy ISO1600 i czasie 1s, bo tak zaleca serwis. Jeśli coś będzie, a sprzęt na gwarancji, to zmapują Ci hoty w ramach gwarancji.
hijax_pl - Nie 31 Sty, 2010

Kocur, ale hoty jak już się pojawią to są na każdym czasie i czułości :shock:

mrooq, to co zrobiłeś to tzw dark dla konkretnej kombinacji czasu i czułości. I nie jest to nic specjalnego. W takich warunkach każda matryca da kolorową kaszkę. Poza tym robisz w jpg a nie rawach, więc aparat automatycznie coś z tymi danymi pewnie robi - i dlatego na kalibrowanych czułościach jest tak ładnie.

mrooq - Nie 31 Sty, 2010

Ale jak sie przyjzycie to sa biale spoty na kazdej czulosci. Juz nie chodzi mi o te kolorowe. Jest kilka bialych ktore wylaza na kazdej focie po blizszej analizie - one mnie troche martwia.
Ps puszka nie jest na gwarancji

hijax_pl - Nie 31 Sty, 2010

mrooq, białe spoty to nie hot piksele, poza tym zrób na ISO1600 i czas od 0,5 do 1s - i wtedy zobacz czy się coś pojawia. No i podeślij RAWa.