|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - internetowe galerie.
dżony - Nie 31 Sty, 2010 Temat postu: internetowe galerie. Witam jak w temacie
poszukuje dobrej strony internetowej gdzie mógłbym pokazać swoje prace.
nie koniecznie muszą to być polskie strony.
proszę o odpowiedzi.
pozdrawiam.
skasowany - Nie 31 Sty, 2010
dżony, ja proponuję trochę wysiłku/kasy w to włożyć i zrobić stronę specjalnie pod naszą 'działalność', to bardzo poprawia odbiór
dżony - Nie 31 Sty, 2010
czyli że własną ?
dżony, imo to najlepsze rozwiązanie Ma to ogromne plusy, ale wymaga, jak już pisałem, trochę wysiłku, albo pieniędzy (czyli chyba też wysiłku w pracy ). Na pewno są darmowe możliwości zrobienia fajnej strony z przeróżnymi opcjami, ale niech chłopaki podpowiedzą, bo ja konkretnych dobrych przykładów Ci nie podam
Blogi są teraz też bardzo rozwinięte i uważam, że to dobre wyjście i alternatywa dla własnego www
Ja zdecydowałem się na własną www z panelem administratora, a bloga zrobiłem w godzinę na onecie
dżony - Nie 31 Sty, 2010
a strona z własnym panelem administracyjnym?
jak z kosztami finansowymi i wkładem własnym tzn czy taka strona powstaje od podstaw w HTML ?
Uważam że robię fajne zdjęcia i chciałbym je pokazać, a wiele stron daje dziwne ograniczenia wielkości pliku co za tym idzie spadek jakości zdjęć.
dżony napisał/a: | a strona z własnym panelem administracyjnym? |
Czyli w każdej chwili mogę wszystko sam zmienić: dodać newsa, zrobić nową galerię, dodać kolejną relację itd. Nie potrzebuję do tego admina 'zewnętrznego' Kilka miesięcy temu zmieniłem też serwer, więc mam teraz miejsca pod dostatkiem i całkiem niezłą i szczegółową statystykę odwiedzin itp.
dżony napisał/a: | jak z kosztami finansowymi i wkładem własnym tzn czy taka strona powstaje od podstaw w HTML ? |
Myślę, że konkurencja jest ogromna i ceny też nie są kosmiczne Na forum jest kilku chłopaków, którzy na pewno podpowiedzą lepiej, bo sami w tym siedzą i są na czasie. Ja robiłem 'po znajomości' więc cena raczej nie jest miarodajna...
dżony napisał/a: | Uważam że robię fajne zdjęcia i chciałbym je pokazać, a wiele stron daje dziwne ograniczenia wielkości pliku co za tym idzie spadek jakości zdjęć. |
No tak, ale też nie ma co wkładać ogromnych plików. Poszukaj w google 'fotoblogi' i na pewno znajdziesz coś, co mógłbyś wykorzystać jako przykład
dżony - Nie 31 Sty, 2010
tzn fotobloga mam: http://www.photoblog.pl/johnny92
tylko z oglądalnością słabo. ;d
ghost - Nie 31 Sty, 2010
chcesz zarabiać czy hobbystycznie?
bo jak dla przyjemności, to odpuściłbym sobie ładowanie kasy w stronę.
można skorzystać z digarta, czy innych galerii typu plfoto.
dżony napisał/a: | tylko z oglądalnością słabo. ;d |
No jakiś 'marketing' musi być, nikt raczej nie wpadnie sam na to, żeby wejść na bloga, o istnieniu którego pojęcia nie ma
dżony - Nie 31 Sty, 2010
plfoto odpada.
zarabiać na zdjęciach... no pewnie że bym chciał. Ustawić jakiś cennik i sprzedawać jakby się komuś spodobały.
żeby to w miarę dobrze wyglądało.
a jak z "fotoblogowym marketingiem' ?
dżony napisał/a: | a jak z "fotoblogowym marketingiem' ? |
Zamiast 'A 200' wstaw w stopkę adres bloga, chociażby
dżony - Nie 31 Sty, 2010
racja
na początek rozszerzyłem swój fotoblog o kilka opcji, powinno być lepiej. Brak reklam, większy rozmiar zdjęć i pełna modyfikacja własnego profilu.
dżony, od razu lepiej Nie omieszkam odwiedzić
jaad75 - Nie 31 Sty, 2010
dżony, sprawdź Zenfolio (płatne, ale pozwala także zarabiać na zdjęciach), albo choćby załóż sobie konto na Flickr.com...
dżony - Nie 31 Sty, 2010
za 2 tyg mam ferie, w tym czasie mogę poświęcić trochę czasu na zrobienie własnej WWW.
prosibym o jakieś wstępne instrukcje jak się do tego zabrać.
no i koszta...
ghost - Nie 31 Sty, 2010
a masz jakieś pomysły jak promować ową stronę?
dżony - Nie 31 Sty, 2010
jak na razie nie bardzo.
Dlatego proszę kolegów z forum, którzy mają w tym jakieś doświadczenie o pomoc.
oranżewski - Nie 31 Sty, 2010
wejdź na http://webs.com
angielski edytor, ale wszystko robisz intuicyjnie.
wychodzi coś takiego: http://jacektomaszewski.webs.com
dżony - Nie 31 Sty, 2010
http://www.adamlawnik.pl/
o takie cuś. Najbardziej by mi się podobało prosto i ładnie. (pomysł ze stroną główną)
a potem podział na podstrony,
edmun - Nie 31 Sty, 2010
na start: koszta zerowe jesli bedziesz mial darmowy serwer. wpisz w google zarowno:
1) darmowy serwer ftp/http
2) kursHtml
najwazniejsze dla Ciebie to opanowac podstawow jezyk (omijasz xhtmla,dhtmla bo moze to byc dla Ciebie za trudne)
na poczatek najwazniejsze zagadnienia to:
a) html metatags czyli head
b) body czyli tresc
b1) img, a, font i wszystkie ich atrybuty
c) divy (jak do tego dojdziesz to czasami nie idz na skroty w table)
d) css (aby ulatwic sobie na przyszlosc)
e) nie obejdzie sie bez javascript
f) krotka znajomosc flash jak juz zlapiesz bakcyla oraz programowanie zmiennych do flasha
pozdrawiam
jak masz pytania, wal smialo - moze w miare mozliwosci zrobimy z tego tematu jakis samouczek. moze tez znajda sie jakies przykladowe skrypty JS
na start polecam pobrac jakies latwy edytor (bo mozesz pisac w notatniku ale jest niewygodnie) polecam EdHtml w wersji 5 (coraz trudniej go zdobyc bo stary programo albo chocby notepad2
lancer - Pon 01 Lut, 2010
edmun napisał/a: | a) html metatags czyli head
b) body czyli tresc
f) krotka znajomosc flash jak juz zlapiesz bakcyla oraz programowanie zmiennych do flasha |
Fajną stronkę można zrobić bez znajomości jakiegokolwiek języka - przykład to moja strona www.niezepsujwspomnien.pl
To co napisałeś to jakiś rok intensywnej nauki - jak nie lepiej
Ściągnij sobie Simple Viewera i zrób prostą stronkę we Front Page a całość na darmowym serwerze.
Nam-tar - Pon 01 Lut, 2010
Do pokazywania prac polecam http://deviantart.com Jedyną wadą jest ilość użytkowników więc może być trudno przebić się z własnymi pracami. Ale oglądalność masz zapewnioną, do tego mają sporo przydatnych funkcji zarówno w podstawowej jaki i premium wersji. Mam u nich galerię i nie narzekam.
skasowany - Pon 01 Lut, 2010
edmun napisał/a: |
na poczatek najwazniejsze zagadnienia to:
a) html metatags czyli head
b) body czyli tresc
f) krotka znajomosc flash jak juz zlapiesz bakcyla oraz programowanie zmiennych do flasha
|
To żart?
10 razy szybciej zarobisz na konkretną stronę, niż ogarniesz w stopniu zadowalającym to co 'stoi' powyżej
Skup się na konkretnym blogu i pomyśl przede wszystkim jakie działania chcesz podjąć, aby ktokolwiek dowiedział się o jej istnieniu niż tylko kilku gości z optyczne.pl
tupisac - Pon 01 Lut, 2010
Flickr, Deviant, Fotoblogi. Spokojnie wystarczy żeby zostać zauważonym i zacząć zarabiać. Własna stronka (porządnie zrobiona) podnosi prestiż i sprawia że przechodzisz do kategorii "power userów" internetu, ale to nie jest żaden mus.
Generalnie warto się pobawić, tylko to wcale nie jest taka prosta sprawa - sporo myków wszelakich, do tego pewne zasady i ogólnie z niewiedzy można wiele spartolić po drodze. Przynieś ze sobą dużo wolnego czasu . Frontpage z góry odradzam. Kicha nie z tej ziemi i robi krzywdę. Jak potrzeba WYSIWYG to lepszy będzie Dreamweaver.
A od czego zacząć? Od wyboru domeny
dżony - Pon 01 Lut, 2010
Czas na zabawę HTMLem będzie za 2 tygodnie w czasie ferii.
no dobrze. Załóżmy że wybrałem domenę i co robię? Do mnie trzeba cierpliwie nigdy wcześniej nie mialem z tym styczności.
hijax_pl - Pon 01 Lut, 2010
dżony, litości....
http://www.jak-stworzyc-strone.pl/
Tomasz_ - Pon 01 Lut, 2010
Robie juz strony od duzo lat, a dla fotografow mam cos bardzo ekstra.
trzeba zalozyc sobie konto na flickru albo google-foto.
Wkladamy tam zdjecia w katalogach. Proste z z mac-a bo przez iPhoto, z PC na peno tez latwe.
Robi sie strone w Joomla, tam wklada se skrypt ktory bezposrednio z Flickra Sciaga zdjecia pod odpowiednie menu i podmenu w na naszej stronie. Menu-a adpowiadaja naszym katalogom, albo tagom. Moga tez opowiadac i katalogom i tagom, takze mamy wiecej wykluczen.
Efekt genialny. Jedyne co musimy obslugiwac to flickr/google. Nie narazamy naszego serwera na duze transfery (chyba). Nie trzeba sie martwic o przypasowywanie wielkosci to robi za nas flickr.
Od momentu postawienia strony, interesujemy sie tylko wstawianiem zdjec na flickra/google
Oczywiscie trzeba znac kogos albo samemu postawic witryne na nogi.
Przyklad www.fo-to.dk
Jest po dunsku, niestety jeszcze sie w garsc nie wzielem i nie zrobiem odpowiednika polskiego, ale optyczne.pl reklamuje
Podmenu-a pod "foto" sciagaja bezposrednio zdjecia z flickra, "begivenheder" wykorzystuja funkcje cooliris.
Wyglad strony zalezy od template ktore sie uzyje, a jest ich duzo.
Jesli chcecie dokladne wiadomosci jak postawic taka witryne na nogi to moge pomoc.
Najlepiej zaczac od
Joomla.org
joomla.pl
dżony - Pon 01 Lut, 2010
Dziękuje
pomęczę was jeszcze jak już zacznę , a będę miał jakieś kłopoty
edmun - Wto 02 Lut, 2010
Ruslan napisał/a: | To żart?
10 razy szybciej zarobisz na konkretną stronę, niż ogarniesz w stopniu zadowalającym to co 'stoi' powyżej |
lancer napisał/a: | To co napisałeś to jakiś rok intensywnej nauki - jak nie lepiej |
Wystarczy ostre 2 tygodnie i połowę będziesz miał w jednym palcu.
To całkowicie wystarczy żeby zaprezentować dobrze swoje zdjęcia, dodatkowo kilka gotowych skryptów w JS z neta i będzie git.
Później z czasem przyjdzie CSS, JS i PHP jako zaawansowane i można dodatkowo zarobić.
Tomasz_ - Wto 02 Lut, 2010
edmun napisał/a: |
Później z czasem przyjdzie CSS, JS i PHP jako zaawansowane i można dodatkowo zarobić. |
Najprostszym rozwaiazaniem jest CMS
Jesli nie ma sie zielonego pojecia na temat robienia stron i nie chcesz uzywac kupe czasu na nauke, to po co zawracac sobie glowe wszytkimi terminami, CSS, HTML, JS, FLASH, PHP, i uczyc sie programow.
Tu trza sie koncetrowac na robieniu zdjec.
Mam klijetow ktorzy nie maja zielonego pojecia na tym wszytkim, umia obslugiwac Word, to im wystarczy aby prowadzic strone i sprzedawac kawe, czy buty.
Jak latwo zrobic srone, przyklad http://www.site5.com/tours/websitebuilder/
Albo automatyczna instalka Joomli, troche polskiej lektury
Misek - Sro 03 Lut, 2010
To co napisał edmun jest całkiem fajne i może się kiedyś przydać. PKT od A do D można ogarnąć w jeden dzień
komor - Sro 03 Lut, 2010
Chłopaki, dajcie spokój. Nauka WWW w jeden dzień to jak nauka fotografii w jeden dzień. Zgadzacie się, że da się nauczyć fotografii w jeden dzień?
hijax_pl - Sro 03 Lut, 2010
CSS, HTML, PHP, XML da się ogarnąć dość szybko o ile ktoś ma coś wspólnego z jakimś programowaniem. Może później SQL?
Tylko że to da nam podstawę do zrobienia bardzo suchego engina, nawet czegoś na kształt CMSa, ale nadal .. suchego.
Dla witryny to trochę za mało.. Potrzebny jest layout który przyciągnie wzrok. No i tu się pojawia problem. Dla wielu z nas.
Dlatego jestem zdania że szybciej i prościej jest zakupić od razu jakiś prosty cmsik pod galerię zdjęć z jakimiś kilkoma wzorcami.
lancer - Sro 03 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | CSS, HTML, PHP, XML da się ogarnąć dość szybko |
Nie piszcie ludziom takich rzeczy bo wprowadzacie w błąd. O ile CSS i HTML i są metodą znacznikowania i struturyzowania treści na stronie to np php jest już językiem programowania i flirtuje bardzo z umiejętnościami matematycznymi. Poza tym żeby znać te języki trzeba mieć z nimi ciągły kontakt czyli siedzieć w branży bo sucha nauka nie pozwoli na zbyt wiele i szybko się ulotni.
Pojęcie tych języków na tyle żeby móc z nich korzystać (a nie programować w nich) to dla osoby spoza branży około roku systematycznego przysiadania i sumiennej nauki.
lancer, nie wyrywaj słów z kontekstu napisałem zaraz za tym: " o ile ktoś ma coś wspólnego z jakimś programowaniem". Choć w sumie to się tyczy tylko PHP. HTML to wystarczy poznać strukturę strony i tabelki. Wyższa szkoła jazdy to wiedza jak napisać stronę aby różne przeglądarki renderowały stronę tak samo.
lancer napisał/a: | Pojęcie tych języków na tyle żeby móc z nich korzystać (a nie programować w nich) to dla osoby spoza branży około roku systematycznego przysiadania i sumiennej nauki. |
Mówisz o PHP? Przesadzasz...
PHP do tworzenia stron bez bazy SQL czy Ajaxu to IMHO jakaś pomyła . Szybciej w Dremweaverze się zrobi coś...
hijax_pl napisał/a: | Mówisz o PHP? Przesadzasz... |
Biblia PHP Heliona ma ok 1200 stron i to nie są strony miłego czytania tylko ciężkiej nauki.
No nie ważne podsumowując jeśli ktoś nie ma nadmiaru czasu to bez sensu się uczyć lepiej wordpressa sobie założyć i tyle
lancer, programista to osoba umiejąca programować, język programowania jest tylko narzędziem. Taki czy inny - nie ma znaczenia - dobry programista sobie poradzi.
Swoją drogą przeczytanie PHP Bible ze zrozumieniem nie spowoduje, że się będzie umieć programować w PHP. Tak samo jak przeczytanie instrukcji aparatu fotograficznego nie czyni każdego z nas artystą
edmun - Sro 03 Lut, 2010
i calkowicie pod hijaxem sie w tej kwestii podpisuje
Yossarian - Sro 03 Lut, 2010
Jeżeli czas to pieniądz, a nauka od podstaw tworzenia stron i zbudowania czegoś ciekawego zajmuje dużo czasu, to znacznie bardziej opłaca się znaleźć/kupić gotowy skrypt/system
tupisac - Sro 03 Lut, 2010
Też się zgodzę z Hijaxem, szczególnie w kwestii Dreamweavera a intensywnej nauki PHP.
Wystarczy się rozeznawać na tyle by dostosować skrypty z netu do własnych potrzeb. Do tego nie trzeba być wcale programistą ani molem książkowym. Wystarczy parę tutorków aby poznać jako tako składnię i tyle.
komor - Sro 03 Lut, 2010
Ech, ci co ich kręci WWW piszą, że to łatwe, ci co ich nie kręci albo nigdy się tym nie zajmowali piszą, że rok nauki. No jak dzieci… A to takie proste – jednym zajmie to rok, innym miesiąc, jeszcze innym tydzień. Z tym dniem to przesada.
Ja doszedłem do wniosku, że gdybym chciał produkować takie strony WWW jakich sam oczekuję jako odbiorca (czyli niezależne od przeglądarki, oparte na CSS i nie budzące odrazy estetycznej ) to za dużo czasu zajmie mi nauka, tym bardziej, że z przekornej natury od razu przestałem słuchać doświadczonych kolegów dających mi dobre porady typu nie rób na procentach tylko na pikselach bo łatwiej zapanować nad tym i owamtym[/] albo: [i]nie używaj tego atrybutu bo z tym są problemy w takiej a takiej przeglądarce. Może akurat w przypadku galerii internetowej sprawa się upraszcza ze względu na rodzaj treści, którą umieszczamy, ale co do innych projektów webowych to już jest tak samo jak z fotografowaniem – jeden zrobi na zielonym kwadraciku i zbierze ochy i achy rodziny, inny będzie dwa lata ćwiczył i się uczył, żeby potem nadal nie być zadowolonym ze swojego poziomu, choć będzie robił foty pięć razy lepsze niż ten pierwszy.
hijax_pl napisał/a: | Swoją drogą przeczytanie PHP Bible ze zrozumieniem nie spowoduje, że się będzie umieć programować w PHP. |
Napisałem, że to nie jest 1200 stron czytania tylko 1200 stron nauki .Wcześniej napisałeś, że można PHP "ogarnąć dość szybko". Nigdy nie zgodzę się z tą teorią bo jest to język bardzo trudny. Jeśli po roku nauki możecie się nazwać programistami to gratuluję optymizmu... Po roku kontaktu z tym językiem można co najwyżej powiedzieć, że potrafi się go swobodnie edytować - no chyba, że będziesz uczył się po 8 godz dziennie . Z resztą robimy OT
lancer napisał/a: | Nigdy nie zgodzę się z tą teorią bo jest to język bardzo trudny |
PHP? Zwykły język obiektowy. Trudny to jest Malbolge
Misek - Sro 03 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | lancer napisał/a: | Nigdy nie zgodzę się z tą teorią bo jest to język bardzo trudny |
PHP? Zwykły język obiektowy. Trudny to jest Malbolge |
Wierz mi hijax_pl na polibudzie wiele osób ma trudności ze zwykłym C/C++, a języki obiektowe to już czarna magia, na słowo Klasa uciekają z krzykiem
I nie wiem co się tak czepiacie tego jednego dnia. Litości to co edmun wymienił w punktach od A do D to są podstawy podstaw. Dobra książka i jeden dzień wolnego pozwolą to opanować
Tomasz_ - Sro 03 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a: | CSS, HTML, PHP, XML da się ogarnąć dość szybko o ile ktoś ma coś wspólnego z jakimś programowaniem. Może później SQL? |
Nie pozniej SQL tylko najpierw, jak postawic dzisiaj interaktywna witryne bez opanowania bazy danych?
Cytat: | Tylko że to da nam podstawę do zrobienia bardzo suchego engina, nawet czegoś na kształt CMSa, ale nadal .. suchego.
Dla witryny to trochę za mało.. Potrzebny jest layout który przyciągnie wzrok. No i tu się pojawia problem. Dla wielu z nas. |
Problem moze byc ambicja. powinno sie robic to co sie umi w tej chwili, mozna zawsze poprawic i sie douczyc
Cytat: | Dlatego jestem zdania że szybciej i prościej jest zakupić od razu jakiś prosty cmsik pod galerię zdjęć z jakimiś kilkoma wzorcami. |
Caly czas o tym trabie
Misek napisał/a: | Wierz mi hijax_pl na polibudzie wiele osób ma trudności ze zwykłym C/C++, a języki obiektowe to już czarna magia, na słowo Klasa uciekają z krzykiem |
Nie zgadzam się. To nie język jest problemem. Wiele młodych osób ma problem ale z .. abstrakcyjnym myśleniem.
P.S.
C++ to też język obiektowy
sigmiarz - Czw 04 Lut, 2010
Jest taka firma z Belgii która robi strony m.in. fotografikom http://group94.com
robią to naprawdę dobrze .. np http://www.koendemuynck.com/
a tak bardziej realnie i tanio, jest flickr, ma bardzo zaawansowane api, można z tym robić wiele rzeczy
tak powstał np. http://www.pixel-peeper.com/ albo plugin do photoshopa flickrshop pozwala szybko wrzucać zdjęcia bezpośrednio z photoshopa, jest coś podobnego do Aperture, Iphoto i wielu innych aplikacji, zdjęcia są prezentowane na czystym layoucie, żadnych ramek itp, sam flickr działa dość szybko, za chyba 30$ rocznie można mieć niograniczony upload i statystyki, polecam.
Można łatwo połączyć z wordpressem (http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=flickr+wordpress&ie=UTF-8&oe=UTF-8)
jest nawet button blog this nad każdym zdjęciem.
MasterB - Czw 04 Lut, 2010
Jak ktoś nie ma za dużo czasu a chce pokazać zdjęcia to zawsze można skorzystać z płatnych serwisów. Sam korzystam ze smugmug i jestem bardzo zadowolony (zdjęcia wyglądają dużo lepiej niż na bezpłatnych). W końcu 20 USD za rok to nie są jakieś kosmiczne pieniądze...
Tadeuszek - Czw 04 Lut, 2010
Nauka html i stworzenie strony w 1-7 dni? Chyba żartujecie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jeżeli ktoś sporadycznie korzysta z internetu, ogranicza się do udzielania się na forum i sprawdzania info na onecie kwestia samego założenia konta na darmowym hostingu i nauczenie się obsługi softu do FTP to długa droga.
Ja miałem kilka lat temu zajawkę na wakacjach, stworzenie pierwszej strony (o simsonach ). A że internet miałem od niedawna to choćby WYSZUKANIE tutoriali było nie lada wyzwaniem i miałem tego pecha, że trafiałem na napisane nie zrozumiałym językiem (jak dla totalnego laika). Każda nowa operacja np. napisanie strony z zielonym tłem, napisem, WKLEJENIE OBRAZKA, linku do podstrony kończyła się dziesiątkami prób i niepowodzeń. BTW reaktywowałem stronę aby pokazać Wam jak to wygląda z perspektywy osoby która ma niewiele do czynienia z internetem np starsi fotoamatorzy
i ciężko im się przystosować do wirtualnego tworzenia (oczywiście mogę się mylić, to mój punkt widzenia ; ) ) - > http://simsonsss.cba.pl/
Nie komentujcie słitaśnej księgi gości
BTW. Dodam, że wiele skorzystałem na tym iż sam mozolnie uczyłem się html-a, dzięki temu w liceum miałem luzy, to co "prof" zaplanował na 2 godziny lekcyjne ja robiłem w 2 min i wio na internet : ).
fou - Pią 05 Lut, 2010
To może i ja dorzucę parę słów ode mnie...
Podobnie jak niektórzy uważam, że nauczenie się nawet podstaw HTMLa i CSSa do zrobienia prostej strony www, nie mówiąc o PHP czy JavaScripcie, nie jest rzeczą trywialną ani szybką do zrealizowania. Pamiętam swoje początki w robieniu stron i zapewniam, że efekty były dalekie od zamierzonych. Myślę, że jeśli kogoś to nie interesuje lub nie chce poświęcać dużej ilości wolnego czasu, aby nauczyć się tworzyć strony internetowe, to lepiej będzie jeśli skorzysta z gotowego rozwiązania lub usług jakiegoś znajomego, który mu taką stronę stworzy.
Myślę, że nawet dla programisty poznanie dobrze PHPa nie jest sprawą na tydzień czy miesiąc. To prawda, że do napisania prostego skryptu niewiele potrzeba, ponieważ składnia jest bardzo podobna do innych języków programowania, ale aby nauczyć się z tego języka dobrze i sprawnie z niego korzystać, potrzeba trochę więcej czasu i praktyki. Zresztą, jak przy każdej dziedzinie
Powracając do tematu galerii internetowych, osobiście mogę polecić kilka dość ciekawych moim zdaniem skryptów, które można w dość łatwy sposób (dla osób minimalnie zaznajomionych z internetem i komputerami ) zainstalować i uruchomić. Pewnie spora część z Was już je widziała, ale może komuś się przyda...
http://www.zenphoto.org/ -> http://www.zenphoto.org/zenphoto
http://www.e2interactive.com/e2-photo-gallery/ -> http://www.e2interactive.com/e2-gallery-pro/ (wersja darmowa: http://www.e2interactive.com/e2_photo_gallery/ )
http://www.paulvanroekel.nl/picasa/ - trochę różnych galerii, jakie można utworzyć za pomocą m.in google picassa lub lightrooma.
http://www.simpleviewer.net/simpleviewer/ -> http://www.simpleviewer.n...amples/classic/ - prosta, ale całkiem miła dla oka galeria we flashu
http://www.simpleviewer.net/products/ - więcej galerii do wyboru autorów powyższej.
http://www.flashgallery.org/ -> http://www.flashgallery.org/demo.html
http://gallery.menalto.com/
http://www.imagevuex.com/imagevue/demo (ta galeria mi się najbardziej podoba; z tego co widzę, hijax właśnie z tego skryptu korzysta;))
Z galerii internetowych, gdzie można wrzucać swoje zdjęcia, bez żadnych instalacji i innych tego typu zabaw można wybrać m.in. :
http://www.flickr.com/
http://picasaweb.google.com/home
http://www.deviantart.com/
http://plfoto.com/
http://pxd.pl/
Pozdrawiam
tupisac - Pią 05 Lut, 2010
Opcję złożenia prostej galeryjki ma też Lightroom. Wystarczy potem wrzucić pliki na serwer
offca11 - Pią 05 Lut, 2010
Troche odobiegne od tematu. Nie bijcie Nie moge sobie przypomniec nazwiska pewnego fotografa ktory ma rewelacyjna, prosta fotogalerie (nie spotkałem ładniejszej). Koleś ma tam sporo krajobrazow, pamietam ze byly tam krajobrazy Toskanii i urzywal techniki HDR (tak przynajmniej mysle). Dosc znana osobistos a za chiny nie moge sobie przypomniec
sigmiarz - Pią 05 Lut, 2010
jak uzywal hdr to jak siebie znam szybko go wyrzucilem z pamieci, z czym do ludzi.. kolego ?
offca11 - Pią 05 Lut, 2010
Znalazlem, sorki za zamieszanie
sigmiarz czy chcesz powiedziec ze to nie jest fotografia? http://www.lonelywolf.pl/galeria
Swoja droga bardzo podoba mi sie budowa tej galerii, prosta bez zbednych ficzerow, estetyczna, jal dla mnie rewelacja
sigmiarz - Pią 05 Lut, 2010
chyba rzecz gustu.. ja preferuję naturalne kontrasty, światła i cienie, hdr wszystko spłaszcza, mnie to drażni i irytuje.
Wracając do galerii ciekawym rozwiązaniem jest taka przesuwana horyzontalnie http://www.rankin.co.uk/portfolio/portraits
mam na mysli sama ideę, przeglądarkwoe buttony mozna by bylo zamienic na jakies inne,
ale to juz zabawa w js, albo flash
i moze z opcja podglądu pojedynczego zdjęcia
veenee - Pią 05 Lut, 2010
sigmiarz napisał/a: | chyba rzecz gustu.. ja preferuję naturalne kontrasty, światła i cienie, hdr wszystko spłaszcza, mnie to drażni i irytuje.
|
niektorzy powiedza, ze to wlasnie HDR daje szanse na bardziej naturalne kontrasty - wazne zeby nie przedobrzyc
Yossarian - Pią 05 Lut, 2010
offca11 napisał/a: | http://www.lonelywolf.pl/galeria
Swoja droga bardzo podoba mi sie budowa tej galerii, prosta bez zbednych ficzerow, estetyczna, jal dla mnie rewelacja |
Bo prostota i przejrzystość jest najlepsza, czasem widzę galerie znanych zagranicznych fotografików i widzę, że jakby się z tym pojawili na jakimś polskim forum komputerowym/webmasterskim/graficznym to by dostali opieprz. No, ale co poradzić na fanatyków Pomimo tego, że strony jako całość prezentują się świetnie.
Przykłady:
http://www.jamesnachtwey.com/
http://www.pbase.com/manny_librodo
Cytat: |
chyba rzecz gustu.. ja preferuję naturalne kontrasty, światła i cienie, hdr wszystko spłaszcza, mnie to drażni i irytuje. |
A w jaki sposób osądzisz co jest naturalne, a co nie ? To, co wypluwa aparat w JPG jest naturalne ? Przecież też zostało przetworzone przez oprogramowanie aparatu razem ze wszystkim jego ułomnościami. Samo to, że matryca ma inny zakres tonalny niż ludzkie widzenie świadczy o tym, że nie może idealnie oddawać tego co się widzi, zwłaszcza w kontrastowych scenach. HDR, zwiększając zakres tonalny, w teorii może się do tego zbliżyć. Jednak w 99% przypadkach HDR jest wykorzystywany w niewłaściwy sposób robiąc sieczkę z obrazu, która może podobać się początkującym, jednak szybko brzydnie.
HDR jako technika nie jest zła, to ludzie nie mają umiaru i nie potrafią z niego korzystać
Taki mały OT się zrobił ...
tupisac - Pią 05 Lut, 2010
Wracając do tematu - taki mały cytacik z FAQ strobista:
Kod: | Dude, why Blogger.com? Why not your own URL?
I think Blogger rocks. It's free, Google indexes it better than any other platform (they own it) and it is very robust. Plus, being Google, I know it will be around in five years. Bandwidth is not a problem on this free platform either. I contacted them and asked if we were getting too big for the free service and they had a nice chuckle over it and sent me a shirt.
Seriously, they are great folks and I highly recommend them and their free platform. Without it, there would not be a Strobist.
What Blogger template do you use?
I use Minima Black, an old-style blog (not the drag and drop, widgety version) and it has been heavily modified a little at a time. I am not a coder. I completely suck at it. I just learn enough to do the little thing I am trying to get it to do by looking at other site's source pages.
If you are thinking of choosing a Blogger template to customize, I think Minima Black and Minima White offer solid, simple platforms from which to start. |
Zasadniczo trzeba chcieć, a potem jakoś idzie
kufel - Pon 05 Gru, 2011
jaką znacie optymalną stronę foto gdzie można prezentować swoje prace? nie chodzi mi o hosting. założyłem konto na flikrze i nawet sie z nim polubiłem ale ograniczenie ilości zdjęć do 200 sztuk szybko może mnie do niego zniechęcić.
znacie jakąś stronę gdzie nie ma ograniczeń takich jak np wrzucanie tylko jednego zdjęcia dziennie albo co do ilości zdjęć na koncie?
nie interesują mnie za bardzo płatne hostingi bo galeria nie ma mieć celu komercyjnego, po prostu chciałem wrzucać w jedno miejsce swoje pstryki i umożliwiać przeglądanie znajomym, etc.
w kręgu zainteresowań znalazło sie plfoto, zenfolio, ale mają ograniczenia. myślałem jeszcze o deviantart ale jeszcze nie znalazłem nic o ich ewentualnych ograniczeniach. a może Picassa?
Aszex - Pon 05 Gru, 2011
a te linki parę postów wyżej?
kufel - Pon 05 Gru, 2011
Aszex, przeglądam właśnie po kolei...
mozer - Pon 05 Gru, 2011
kufel, znajomi używają Picassy i chyba się sprawdza.
kufel - Pon 05 Gru, 2011
Aszex napisał/a: | a te linki parę postów wyżej? | galerie inetrentowe to tylko 5 ostatnich linków, z czego kilka już wyeliminowałem. zakładaniem własnej strony nie jestem zainteresowany zatem chyba zostaje Picassa.
elnino - Pon 05 Gru, 2011
nie wiem czy przypadkiem na picassie nie jest limit 1GB i ograniczenie wklejania zdjeć [img] do 800 pikseli
Usjwo - Pon 05 Gru, 2011
Ograniczenie wrzutow takie jak na plfoto, jest calkiem przydatne. Dzieki temu wyselekcjonujesz te najlepsze zdjecie. Za 50zl/rok, mozna zwiekszyc (podwoic?) limit tygodniowy
kufel - Pon 05 Gru, 2011
elnino napisał/a: | nie wiem czy przypadkiem na picassie nie jest limit 1GB i ograniczenie wklejania zdjeć [img] do 800 pikseli | 1gb , to nie najgorzej, ale 800 pix to już trochę przeszkadza,starałbym sie selekcjonować zdjecia o tym ograniczeniu 1 gb juz czytałem a co do tych 800 pix jeszcze nic nie znalalazlem. poza tym widze ze ludzie umieszczają jednak zdjeica duzo wieksze np 1200 pix
[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 16:47 ]
Usjwo napisał/a: | Ograniczenie wrzutow takie jak na plfoto, jest calkiem przydatne. Dzieki temu wyselekcjonujesz te najlepsze zdjecie. | ale ja już mam wyselekcjonowane zdjeica a chodzi mi o szybkie zbudowanie portfolio.
hijax_pl - Pon 05 Gru, 2011
elnino napisał/a: | nie wiem czy przypadkiem na picassie nie jest limit 1GB i ograniczenie wklejania zdjeć [img] do 800 pikseli | Limit darmowy to 1GB (a już za 5$ rocznie ma się 20GB), nie ma w zasadzie limitu na wielkość pliku (choć nie próbowałem wrzucać gigapanoram ), a zdjęcia w formatach ok 800px po prostu nie są liczone do limitu 2GB. Co więcej - w takich "webowych: wielkościach nie rekompresuje zdjęć (albo robi to tak, że nie niszczy jakości)
Ja mam wykupione 20GB, ale że wszystkie zdjęcia mam takie "pod forumy" w zdecydowanej większości, cały czas pojemność użyta oscyluje w okolicach 1GB.
mozer - Pon 05 Gru, 2011
kufel,
"Maximum photo size: Each image can be no larger than 20 megabytes and are restricted to 50 megapixels or less."
kufel napisał/a: | o tym ograniczeniu 1 gb juz czytałem a co do tych 800 pix jeszcze nic nie znalalazlem. poza tym widze ze ludzie umieszczają jednak zdjeica duzo wieksze np 1200 pix | Poczytaj tu: http://picasa.google.com/...?answer=1224181
Cytat: | Zdjęcia o rozmiarach do 2048 x 2048 pikseli i filmy o długości do 15 minut nie są wliczane do limitu bezpłatnej przestrzeni dyskowej.
/.../
Wszystkie zdjęcia przesłane do usługi Picasa Web Albums przekraczające bezpłatny próg rozmiaru będą wliczane do 1 GB bezpłatnej przestrzeni dyskowej. Po osiągnięciu limitu przestrzeni dyskowej rozmiar wszystkich nowych zdjęć wysyłanych do usługi Picasa Web przekraczających bezpłatny próg rozmiaru zostanie automatycznie zmieniony na 2048 pikseli (wzdłuż dłuższego boku). |
kufel - Pon 05 Gru, 2011
mozer napisał/a: | kufel,
"Maximum photo size: Each image can be no larger than 20 megabytes and are restricted to 50 megapixels or less." | dzięki. czyli zatem pozostaje tylko kwestia ewentualnych ograniczeń co do ilości wrzucanych na dzień zdjęć.
cóż , chyba skazany jestem na Picasse
hijax_pl napisał/a: | Limit darmowy to 1GB (a już za 5$ rocznie ma się 20GB), nie ma w zasadzie limitu na wielkość pliku | czyli naprawdę tania sprawa, porównując choćby z flikrem. no ale też trudno porównywać obie strony...
kufel napisał/a: | o tym ograniczeniu 1 gb juz czytałem a co do tych 800 pix jeszcze nic nie znalalazlem. poza tym widze ze ludzie umieszczają jednak zdjeica duzo wieksze |
nie nie mi chodziło np. tutaj na forum używając picassy - max 800 poziomo małe niedomówienie
na samej picassie można dużo większe, a do przeglądania zdjęć imho picassa jest świetna. Sam też korzystam
kufel - Pon 05 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | kufel napisał/a:
o tym ograniczeniu 1 gb juz czytałem a co do tych 800 pix jeszcze nic nie znalalazlem. poza tym widze ze ludzie umieszczają jednak zdjeica duzo wieksze np 1200 pix
Poczytaj tu: http://picasa.google.com/...?answer=1224181
Cytat:
Zdjęcia o rozmiarach do 2048 x 2048 pikseli i filmy o długości do 15 minut nie są wliczane do limitu bezpłatnej przestrzeni dyskowej.
/.../
Wszystkie zdjęcia przesłane do usługi Picasa Web Albums przekraczające bezpłatny próg rozmiaru będą wliczane do 1 GB bezpłatnej przestrzeni dyskowej. Po osiągnięciu limitu przestrzeni dyskowej rozmiar wszystkich nowych zdjęć wysyłanych do usługi Picasa Web przekraczających bezpłatny próg rozmiaru zostanie automatycznie zmieniony na 2048 pikseli (wzdłuż dłuższego boku). | dzieki hijax_pl. ja w zasadzie nie mam zamiaru wrzucać zdjec większych niz 1000 pix
[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 16:58 ]
elnino napisał/a: | nie nie mi chodziło np. tutaj na forum używając picassy - max 800 poziomo małe niedomówienie | a to nie problem. do hostingu uzywam photobucket choć nie powiem , wolałbym miec stronę od wszystkeigo - czyt. flickra,no ale...
Aszex - Pon 05 Gru, 2011
http://imageshack.us/
http://blurppp.com/blog/?p=243
Aszex napisał/a: | http://imageshack.us/ | Nie polecam - często przeciążone strony...
kufel - Pon 05 Gru, 2011
Aszex napisał/a: | http://imageshack.us/ | ojj, nie hijax_pl napisał/a: | Cytat:
Zdjęcia o rozmiarach do 2048 x 2048 pikseli i filmy o długości do 15 minut nie są wliczane do limitu bezpłatnej przestrzeni dyskowej.
/.../
Wszystkie zdjęcia przesłane do usługi Picasa Web Albums przekraczające bezpłatny próg rozmiaru będą wliczane do 1 GB bezpłatnej przestrzeni dyskowej. Po osiągnięciu limitu przestrzeni dyskowej rozmiar wszystkich nowych zdjęć wysyłanych do usługi Picasa Web przekraczających bezpłatny próg rozmiaru zostanie automatycznie zmieniony na 2048 pikseli (wzdłuż dłuższego boku). | jednak nie jest tak kolorowo właśnie doczytałem ze zacytowane zasady dotyczą osób mających konto google+ , którego ja nie posiadam. w innych przypadkach zdjęcia powyżej 800 są wliczane do limitu zdjęć. rozwiązaniem może być.. założenie tego konta
kufel napisał/a: | może być.. założenie tego konta | Hm.. sorki - sam mam tylko założone konto w Google+ i nie korzystam z niego. A foty wrzucam na picaseweb standardowo w 1200px.
kufel - Pon 05 Gru, 2011
ps. no i kolejna sprawa , jeśli dobrze zrozumiałem czytając na szybko, do limitu wliczane sa nie całe ponad regulaminowe zdjęcia tylko to o ile przekroczymy dopuszczalne rozmiary. w sumie fajnie. nawet z tymi ograniczeniami i tak chyba ciężko jest wykorzystać ten 1 gb...
[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 17:17 ]
hijax_pl, o to mi chodzi :
Cytat: | Osoby mające konto w Google+
Limity dotyczące bezpłatnej przestrzeni dyskowej
Zdjęcia o rozmiarach do 2048 x 2048 pikseli i filmy o długości do 15 minut nie są wliczane do limitu bezpłatnej przestrzeni dyskowej. |
Cytat: | Osoby bez konta w Google+
Limity dotyczące bezpłatnej przestrzeni dyskowej
Zdjęcia o rozmiarach do 800 x 800 pikseli i filmy o długości do 15 minut nie są wliczane do limitu bezpłatnej przestrzeni dyskowej. |
kufel napisał/a: | nawet z tymi ograniczeniami i tak chyba ciężko jest wykorzystać ten 1 gb... | No właśnie. kufel napisał/a: | hijax_pl, o to mi chodzi : | Wiem...
kufel - Pon 05 Gru, 2011
ok, zatem na chwilę obecną biore pod uwage Picasse, ale wszelkie inne ewentualne opcje w dalszym ciągu mile widziane.
ps. dopytam jeszcze: czy Picassa ma jakieś ograniczenia pod wzgledem wgrywania zdjęć na dobę? no i czy trzeba mieć zainstalowaną przeglądarkę Picassa na PC by moc korzystać z Picassa Web? nie wgryzałem sie w te szczegóły jeszcze...
Nie ma ograniczeń. I nie musisz mieć appsa. Wystarczy strona web.
kufel napisał/a: | czy Picassa ma jakieś ograniczenia pod wzgledem wgrywania zdjęć na dobę? |
nie słyszałem (nie doczytałem), zdarzało mi się wrzucać kilkadziesiąt zdjęć i więcej "ciurkiem" więc raczej nie
kufel napisał/a: | czy trzeba mieć zainstalowaną picasse na PC by moc korzystać z Picassa Web? |
nie trzeba. Wrzuca się albo "przeciągając" pliki albo wskazując konkretne z dysku (okno dialogowe czy jakoś tak )
kufel - Pon 05 Gru, 2011
hijax_pl, elnino, thnx!
Na maka jest specjalny uploader. Działa lepiej od strony web (zdażyło mi się, że jakieś foty sie przez przeglądarkę gubiy)
kufel - Pon 05 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | zdażyło mi się, że jakieś foty sie przez przeglądarkę gubiy | przy wrzucaniu sporej ilości zdjęć? czy przy mniejszych tez sie gubiły?
sporej. powiedzmy 30 na raz. zreszta jak bedziesz tak wrzuac to zrozumiesz o co chodzi
kufel - Pon 05 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | sporej. powiedzmy 30 na raz. | no to faktycznie sporo.
hijax_pl napisał/a: | zresztą jak będziesz tak wrzucać to zrozumiesz o co chodzi | dzięki, będę czujny tzn jeśli założę konto na Picassie a póki co nie widzę innej drogi.
cybertoman - Wto 06 Gru, 2011
kufel napisał/a: | a może Picassa? | Picasa ma ograniczenia do 1gb. Na konto...
kufel - Wto 06 Gru, 2011
cybertoman napisał/a: | Na konto... | ...a nigdzie chyba nie ma zakazu żeby mieć więcej niż jedno... Chyba to chciałeś powiedzieć
ale mozna to obejść zakładając konto na google+ (cokolwiek to jest) . w sumie już pisane bylo o tym wyżej.
kufel napisał/a: | w sumie już pisane bylo o tym wyżej. | Nie przyuwazylem, ze sa jeszcze trzy strony watku. Pozno troche.
Ja wrzucam na picasa, do LR jest fajny plugin. Jesli bylo to sorry.
kufel - Wto 06 Gru, 2011
cybertoman napisał/a: | Nie przyuwazylem, ze sa jeszcze trzy strony watku. Pozno troche. | zdarza się.
założyłem konto na picasie i wstępnie jest ok. choć jasny interface akurat mnie trochę irytuje. szkoda ze nie da się tego zmienić.
kufel napisał/a: | założyłem konto na picasie | To przeczytaj dobrze regulamin i sie podziel (mi sie nie chcialo) bo ponoc wstawiajac swoje zdjecia google rosci sobie do nich jakies prawa. Plotka to li prawda czysta - nie wiem.
kufel - Wto 06 Gru, 2011
cybertoman napisał/a: | To przeczytaj dobrze regulamin i sie podziel (mi sie nie chcialo) bo ponoc wstawiajac swoje zdjecia google rosci sobie do nich jakies prawa. Plotka to li prawda czysta - nie wiem. | no mam jednak nadzieje ze to plotka...
Quaint - Wto 06 Gru, 2011
kufel napisał/a: | jaką znacie optymalną stronę foto gdzie można prezentować swoje prace? nie chodzi mi o hosting. założyłem konto na flikrze i nawet sie z nim polubiłem ale ograniczenie ilości zdjęć do 200 sztuk szybko może mnie do niego zniechęcić. |
wykup sobie wersję pro flickera, lub serwer z domena i exportuj z lightrooma,
wszelkie darmówki typu devianart czy maxmodels olej, zrobią ci więcej szkody
Aszex - Wto 06 Gru, 2011
czy na flickrze, wprowadzili już backup?
zdjęcia odzyskano, ale po szumie medialnym...
http://di.com.pl/news/356...nego_konta.html
Tutejszyn - Wto 06 Gru, 2011
Hotmail daje 25GB darmowego miejsca na wszystko. Oczywiście można linkować do zdjęc i nie ma ograniczeń na dzienną ilość wrzucanych fotografii. Od czasu do czasu jakiś Einstein wpadnie na pomysł ciekawej modyfikacji, ale po jakimś czasie wszystko wraca do normy i jest OK.
kufel - Wto 06 Gru, 2011
Quaint napisał/a: | wykup sobie wersję pro flickera | właśnie brałem to pod uwagę. tylko niestety jedno wykupienie konta pro wiąże się z corocznym opłacaniem takiego konta.
Quaint napisał/a: | wszelkie darmówki typu devianart czy maxmodels olej, zrobią ci więcej szkody | a czemu ?
Tutejszyn napisał/a: | Hotmail daje 25GB darmowego miejsca na wszystko. Oczywiście można linkować do zdjęc i nie ma ograniczeń na dzienną ilość wrzucanych fotografii. Od czasu do czasu jakiś Einstein wpadnie na pomysł ciekawej modyfikacji, ale po jakimś czasie wszystko wraca do normy i jest OK. | wydaje sie ciekawe. tylko nie wiem czy potrzebuje kolejnej poczty no ale może dla tej pojemności warto...
kufel napisał/a: | właśnie brałem to pod uwagę. tylko niestety jedno wykupienie konta pro wiąże się z corocznym opłacaniem takiego konta. |
to żaden koszt, za serwer, domene, etc płacisz 10x więcej
kufel napisał/a: | czemu ? |
niszczą twój wizerunek, pokazują że nie dbasz/stać cię na wykupienie czegoś normalnego, nikt nie potraktuje cię poważnie jak na stronie będziesz miał wolasty baner reklamujący podpaski... jeśli miałbym polecieć absolutne minimum to właśnie flickrpro
Tutejszyn - Wto 06 Gru, 2011
kufel napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Hotmail daje 25GB darmowego miejsca na wszystko. Oczywiście można linkować do zdjęc i nie ma ograniczeń na dzienną ilość wrzucanych fotografii. Od czasu do czasu jakiś Einstein wpadnie na pomysł ciekawej modyfikacji, ale po jakimś czasie wszystko wraca do normy i jest OK. |
wydaje sie ciekawe. tylko nie wiem czy potrzebuje kolejnej poczty no ale może dla tej pojemności warto... |
Poczta... można korzystać, albo nie. Konkretnie mówiłem o usludze SkyDrive. Nie naciskam. 25GB darmowej przestrzeni dyskowej w sieci jest warte choćby wspomnienia o tym.
Tutejszyn napisał/a: | Hotmail daje 25GB darmowego miejsca na wszystko. Oczywiście można linkować do zdjęc i nie ma ograniczeń na dzienną ilość wrzucanych fotografii. Od czasu do czasu jakiś Einstein wpadnie na pomysł ciekawej modyfikacji, ale po jakimś czasie wszystko wraca do normy i jest OK. |
Nie wiem czy wiesz, ale hotmail należy do czołówki "spamiarzy", maile z tej domeny wchodzą w większości do filtrów.
Wszystkie darmowe konta to gó... jest kilka elementów które je wykluczają, np. możliwość utraty konta, wysyłania spamu, dołączania reklam do wysyłanej poczty, pozyskiwanie maili z twojej książki adresowej, no i bardzo ważny: niszczenie wizerunku, pisałem już w innym poście o tym.
25 GB nic nie znaczy, to lep na niewiedzę ludzi.
Lepiej wykupić email 1 GB za grosze.
kufel - Wto 06 Gru, 2011
Quaint napisał/a: | niszczą twój wizerunek, pokazują że nie dbasz/stać cię na wykupienie czegoś normalnego, nikt nie potraktuje cię poważnie jak na stronie będziesz miał wolasty baner reklamujący podpaski... | masz racje ale... napisalem już ze ta galeria nie ma mieć charakteru komercyjnego ani nie ma byc reklama mojej osoby etc. gdybym miał na celu reklamowanie swoich usług foto to masz racje, w żadnym wypadku nie skusiłbym się na coś darmowego tylko właśnie zainwestował. Twoja uwaga jest trafna, tylko ze mnie akurat nie dotyczy
Quaint napisał/a: | Wszystkie darmowe konta to gó... jest kilka elementów które je wykluczają, | picasa web wydaje sie optymalna.
hijax_pl - Wto 06 Gru, 2011
Wykupienie hostingu serwera to koszt powiedzmy 250zł rocznie
(10GB z rocznym limitem transferu 6TB)
Wykupienie domeny - zależy od tego jaka, ale przyjmijmy 100zł rocznie
Jakiś sofcik typu portfolio/galeria - koszt jednorazowy 0zł do n zł. Powiedzmy że to będzie około 150zł
kufel napisał/a: | picasa web wydaje sie optymalna. |
Obecnie wykorzystujesz 0 MB (0%) z 1024 MB
Czy naprawdę nie masz 80 zł na rok na FlickrPRO?
mozer - Wto 06 Gru, 2011
Ja znalazłem darmowy hosting z php i działa przyzwoicie jak na moje potrzeby
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 15:32 ]
Quaint, a co Ci Picasa wadzi. Banerów nie ma, działa sprawnie.
kufel - Wto 06 Gru, 2011
Quaint napisał/a: | Czy naprawdę nie masz 80 zł na rok na FlickrPRO? | eee a nie wiecej?
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 15:35 ]
no tak. miałem trochę nieaktualne kursy dolara
jeśli nazbiera mi się spora ilość naprawdę udanych zdjęć* to za jakiś czas zapewne "upgrade'uję" sobie flickra...
*póki co nie grozi mi to
mozer napisał/a: | Ja znalazłem darmowy hosting z php i działa przyzwoicie jak na moje potrzeby
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 15:32 ]
Quaint, a co Ci Picasa wadzi. Banerów nie ma, działa sprawnie. |
Mi picassa nie przeszkadza, z istotnych ograniczeń to limity.
A jeśli chodzi o osobisty odbiór to nie podoba mi się cała integracja google z tym ich fake facebook, gmail itp. Osobiście google używam tylko do wyszukiwania informacji.
Aszex - Wto 06 Gru, 2011
Quaint napisał/a: | Osobiście google używam tylko do wyszukiwania informacji. |
no i opowiedzenia swojej osobistej historii
A ja w zastępstwie kulejącego imageshacka
kufel - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | A ja w zastępstwie kulejącego imageshacka | a photobucket do linkowania w sam raz. chyba lepszy niz piacasa?
Odstrasza mnie niekontrolowane rekompresowanie nawet małych plików...
kufel - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Odstrasza mnie niekontrolowane rekompresowanie nawet małych plików... | fakt , trochę psuja pliki , ale jakichś dużych strat w jakości nie widzę. no a wygoda w użytkowaniu niekwestionowana zatem mając do wybory photobucket albo imageshack...
Wiesz.. jakoś tak bardziej przedkładam jakość nad wygodą. Co z tego, że raz na tydzień bez problemu wrzucę i zorganizuję 30 fot skoro później się będę wstydził je znajomym pokazać?
kufel - Wto 06 Gru, 2011
mnie tez zależy na jakości i na prawdę żadnych większych uszczerbków w jakości nie widzę ściągałem kilka razy jpg z photobucket , porównywałem z oryginałem i owszem , artefakty sa ,ale czy dużo jakość cierpi? moim zdaniem nie. ale być może picasa jeszce mniej kompresuje. założyłem konto wiec potestuje troche.
ophiuchus - Wto 06 Gru, 2011
picasa jest spoko, ale nie wiem czemu są jakieś problemy z linkowaniem, tzn. u mnie przynajmniej były. Nie wyświetlały się zalinkowane foty. No i trochę bidny interfejs ma, ale ogólnie daje radę. Jeden GB pojemności w niczym nie przeszkadza. Flickr jest lepszy pod względem udostępniania swoich wypocin na zewnątrz, ale ma limit widocznych fotek do 200. Nie przeszkadzało mi to, dopóki nie stwierdziłem, że nagle ni stąd ni zowąd nazbierało mi się ponad dwieście obrazków
kufel - Wto 06 Gru, 2011
ophiuchus napisał/a: | No i trochę bidny interfejs ma | racja ale da sie przyzwyczaić. szkoda ze nie możliwości by dostosować do siebie , choćby kolory etc.
ophiuchus napisał/a: | ale nie wiem czemu są jakieś problemy z linkowaniem, tzn. u mnie przynajmniej były. Nie wyświetlały się zalinkowane foty. | To faktycznie jest jak prawą ręką do lewej kieszeni. Ale sposób jest w zasadzie trywialny - w widoku zdjęcia po prostu klikamy prawym i wybieramy "kopiuj adres zdjęcia". W tak pozyskanym adresie wystarczy usunąć (o ile istnieje) nadrzędny "katalog", który w nazwie ma wielkość zdjęcia (np: s800)
Czyli klikając mamy np: Kod: | https://lh4.googleusercontent.com/-qZgAjd2T1eY/TOrqXwJ2TRI/AAAAAAAAWhs/Ansii5Pg_Jw/s800/_HJX1923.jpg |
i zamieniamy to na: Kod: | https://lh4.googleusercontent.com/-qZgAjd2T1eY/TOrqXwJ2TRI/AAAAAAAAWhs/Ansii5Pg_Jw/_HJX1923.jpg |
i mamy link do zdjęcia w pełnej wielkości ...
Aszex - Wto 06 Gru, 2011
Czy można sprawdzić po takim linku jaki jest główny adres profilu?
masza - Wto 06 Gru, 2011
Używam Picasy od lat i całkiem dobrze mi się z nią pracuje. Polecam z ręką na sercu. (Możliwe, że nie jestem bardzo wymagająca ).
PS hijax_pl, ładne zdjęcie.
Aszex napisał/a: | Czy można sprawdzić po takim linku jaki jest główny adres profilu? | Zasadniczo nie mam publicznych galerii, a jak mam to jakieś śmieci - promocja mnie nie interesuje masza napisał/a: | hijax_pl, ładne zdjęcie. | Dziękuje. Ale to praca sprzed "lat" i już tu publikowana na tym forum...
hijax_pl napisał/a: | który w nazwie ma wielkość zdjęcia (np: s800) | Albo zamieniamy na s400, albo scostam. Tez sie przydaje.
kufel - Wto 06 Gru, 2011
a jak to jest z tymi roszczeniami Google do zdjęć? są takowe? ja nic takiego nie znalazłem w regulaminie ,choć mogłem przegapić...
Jedyne co kiedys wyczytalem ze moga uzywac tylko do poprawy dzialania serwisu:
Cytat: | Firma Google nie sprzedaje, nie wypożycza ani w żaden inny sposób nie udostępnia informacji osobistych użytkowników innym firmom z wyjątkiem szczególnych okoliczności opisanych w Polityce prywatności obowiązującej w firmie Google, np. w przypadku obowiązku podjęcia takich czynności zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
|
http://picasa.google.com/intl/pl/privacy.html
Oraz
Cytat: | 11.1 Użytkownik zachowuje prawa autorskie i wszelkie inne przysługujące mu prawa do Treści, które Użytkownik dostarczał, publikował lub wyświetlał w Serwisie lub za jego pośrednictwem. Poprzez dostarczanie, publikowanie lub wyświetlanie treści Użytkownik udziela spółce Google bezterminowej, nieodwołalnej, obowiązującej na całym świecie (globalnej), bezpłatnej i niewyłącznej licencji na reprodukowanie, dostosowywanie, modyfikowanie, tłumaczenie, publikowanie, publiczne wykonywanie, publiczne wyświetlanie i rozpowszechnianie Treści dostarczanych, publikowanych lub wyświetlanych przez Użytkownika w Serwisie lub za jego pośrednictwem. Wyłącznym celem tej licencji jest umożliwienie spółce Google wyświetlania, rozpowszechniania i promowania Serwisów; licencja może zostać odwołana w odniesieniu do niektórych Serwisów, zgodnie z Dodatkowymi Warunkami ich dotyczącymi. |
kufel - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Firma Google nie sprzedaje, nie wypożycza ani w żaden inny sposób nie udostępnia informacji osobistych użytkowników innym firmom z wyjątkiem szczególnych okoliczności opisanych w Polityce prywatności obowiązującej w firmie Google, np. w przypadku obowiązku podjęcia takich czynności zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. | ale czy pod to można tez podpiąć zdjęcia?
w regulaminie nigdzie nie jest napisane ze Google wykorzystuje w jakiś sposób zdjęcia. ale tez nigdzie nie jest to zanegowane.
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 22:51 ]
hijax_pl napisał/a: | Oraz
Cytat:
11.1 Użytkownik zachowuje prawa autorskie i wszelkie inne przysługujące mu prawa do Treści, które Użytkownik dostarczał, publikował lub wyświetlał w Serwisie lub za jego pośrednictwem. Poprzez dostarczanie, publikowanie lub wyświetlanie treści Użytkownik udziela spółce Google bezterminowej, nieodwołalnej, obowiązującej na całym świecie (globalnej), bezpłatnej i niewyłącznej licencji na reprodukowanie, dostosowywanie, modyfikowanie, tłumaczenie, publikowanie, publiczne wykonywanie, publiczne wyświetlanie i rozpowszechnianie Treści dostarczanych, publikowanych lub wyświetlanych przez Użytkownika w Serwisie lub za jego pośrednictwem. Wyłącznym celem tej licencji jest umożliwienie spółce Google wyświetlania, rozpowszechniania i promowania Serwisów; licencja może zostać odwołana w odniesieniu do niektórych Serwisów, zgodnie z Dodatkowymi Warunkami ich dotyczącymi. | o , tego nie doczytalem
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 22:53 ]
czy de facto jeśli wykorzystują zdjęcia ,to do reklamy serwisu.
moronica - Wto 06 Gru, 2011
http://www.google.com/accounts/TOS?hl=en napisał/a: | Content license from you
11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services. By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services. This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.
11.2 You agree that this license includes a right for Google to make such Content available to other companies, organizations or individuals with whom Google has relationships for the provision of syndicated services, and to use such Content in connection with the provision of those services.
11.3 You understand that Google, in performing the required technical steps to provide the Services to our users, may (a) transmit or distribute your Content over various public networks and in various media; and (b) make such changes to your Content as are necessary to conform and adapt that Content to the technical requirements of connecting networks, devices, services or media. You agree that this license shall permit Google to take these actions.
11.4 You confirm and warrant to Google that you have all the rights, power and authority necessary to grant the above license.
|
edit: ano to sie spoznilam tak to dosc standardowy zapis. ty wrzucasz zdjecia ale by mogly one byc udostepnione publicznie musisz Google dac takie prawo
kufel - Wto 06 Gru, 2011
trzeba przyznać ze na dość dużo sobie pozwalają...
kufel, Ja to rozumiem tak, ze udzielasz licencji by mogli to wyswietlic na stronie. Twojej. By mogli skalowac (czyli modyfikowac) itd itp
A np wybranie Twojego zdiecia z publicznej galerii i umieszczenie na stroniie glownej - to przeciez zwykla promocja jest
kufel - Wto 06 Gru, 2011
moronica napisał/a: | edit: ano to sie spoznilam | ale za to wierszą część regulaminu wkleiłaś też przydatną.
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 22:59 ]
hijax_pl napisał/a: | kufel, Ja to rozumiem tak, ze udzielasz licencji by mogli to wyswietlic na stronie. Twojej. By mogli skalowac (czyli modyfikowac) itd itp | oraz reklama
Cytat: | This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.
11.2 You agree that this license includes a right for Google to make such Content available to other companies, organizations or individuals with whom Google has relationships for the provision of syndicated services, and to use such Content in connection with the provision of those services.
| w sumie jakos mnie to nie przeszkadza, tylko ciekawy jestem czy jak używają zdjęcia do reklamy to czy ujawniają autora.
kufel, tu masz całość https://accounts.google.com/TOS?loc=PL&hl=pl
kufel - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | A np wybranie Twojego zdiecia z publicznej galerii i umieszczenie na stroniie glownej - to przeciez zwykla promocja jest | no wlasnie dlatego napisalem , ze jak podają autora to spoko
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 23:01 ]
w sumie , z tego do tej pory wyczytałem, to regulamin ogólnie do przyjęcia
Promocja?
https://picasaweb.google.com/lh/featured?feat=featured_all
kufel - Wto 06 Gru, 2011
tak. zatem mozna powiedzieć ze korzyści są obustronne
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 23:12 ]
btw... niezłe zdjęcia...
mozer - Wto 06 Gru, 2011
Myślę, że się zabezpieczają, żeby ktoś ich nie pozwał za umieszczenie zdjęcia gdzieśtam na ich stronach
A czy ktoś z Was czytał warunki flickra?
kufel - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | A czy ktoś z Was czytał warunki flickra? | ja nie a co , jeszcze bardziej "ciekawe" ?
|
|