forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka cyfrowa do fotografi ptaków 2 tyś.

mogador - Nie 31 Sty, 2010
Temat postu: lustrzanka cyfrowa do fotografi ptaków 2 tyś.
Jaki aparat możecie mi polecić do fotografi ptaków w cenie do 2 tyś.
hijax_pl - Nie 31 Sty, 2010

mogador, a takim budżecie to tylko jakaś hybryda z duuuuużym zoomem. No chyba że mówisz o samym korpusie tylko...
mogador - Nie 31 Sty, 2010

A jakie body byś polecił konkretnie

[ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 17:35 ]
A jaki korpus byś polecił konkretnie

używany canon 50d, nikon d5000, canon 450d - w takiej właśnie kolejności
Wujek_Pstrykacz - Nie 31 Sty, 2010

Używany Canon, ale 30d lub 40d. Może Nikon D90 - używka. Do tego minimum 300mm obiektyw jak będziesz robił fotki z ukrycia lub ponad 500mm jak z podchodu :razz:

Wujek_Pstrykacz, oj tak - przejęzyczyłem się - miał być używany C 40D
Baku - Pon 01 Lut, 2010

...statyw też się przyda.
Do tego pytanie o obiektyw. Dobre 300 mm swoje kosztuje, że o 500 nie wspomnę...

Strzała - Pon 01 Lut, 2010

I karta pamięci. Sam tele masz do 2000zł (około 1600zł)
B o g d a n - Pon 01 Lut, 2010

Strzała napisał/a:
Sam tele masz do 2000zł (około 1600zł)
Strzała, kupiłeś w końcu sobie jakieś tele? :smile:
mogador - Sro 03 Lut, 2010

A co sądzicie o Sony Alfa 200
lotofag - Sro 03 Lut, 2010

mogador napisał/a:
A co sądzicie o Sony Alfa 200

Zdjęcia robi, a co do niej dopniesz na te ptaki?

Sunders - Sro 03 Lut, 2010

Za ok.1800pln możesz kupić nowe sony a200 i obiektyw tamron 70-300Di LD Makro. Z takim zestawem można zacząć fotografować ptaki.Pozostałe 200pln można przeznaczyć na karty pamięci i zapasowe akumulatory.
dżony - Sro 03 Lut, 2010

no ja nie wiem ile zapasowych akumulatorów można kupić za 200zł :D
raczej tylko jeden. ;)

MC - Sro 03 Lut, 2010

I to chyba używany...
Z resztą za bardzo nie wiem po kiego grzyba kupować zapasowy akku...
Karta pamięci + torba i tyle.

dżony napisał/a:
no ja nie wiem ile zapasowych akumulatorów można kupić za 200zł

MC napisał/a:
I to chyba używany...

Czepiacie się :razz: . Napisałem że "można przeznaczyć" pozostałe 200pln na te cele, a nie że za 200pln można to wszystko kupić :wink:

oranżewski - Sro 03 Lut, 2010

a Canon 450D i do tego jakaś długa stałka M42 na początek? z ukrycia minimum 300mm. z podchodu nie robiłem.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Lut, 2010

Sunders napisał/a:
Z takim zestawem można zacząć fotografować ptaki.

Kaczki na miejskim oczku wodnym, uwazając żeby między nie wpaść do wody, szkoda sprzętu by było. :razz:

RB - Sro 03 Lut, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Kaczki na miejskim oczku wodnym, uwazając żeby między nie wpaść do wody, szkoda sprzętu by było. :razz:

Eee tam, szkoda... :-) jakby to miałby byc sprzęt głównie na ptaki to ani troche... :mrgreen:

A powaznie to... radze od a200 (i podobnych korpusów, nie tylko tej firmy) z obiektywem klasy tego tamiego trzymac się daleko...

RB napisał/a:

A powaznie to... radze od a200 (i podobnych korpusów, nie tylko tej firmy) z obiektywem klasy tego tamiego trzymac się daleko...

Dlaczego? Nie każdy potrzebuje więcej ;)
A że trudno to na poważnie nazwać sprzętem "na ptaki" to insza inszość...

RB - Sro 03 Lut, 2010

z nadzwyczaj prostego powodu... zanim Tami, Sigma 70-300 czy SAL/MAF 75300 naostrzy to ptaki fiuuuu.... poouuucieeekaaałyyy :-D . I to nie głodna bajka o żelaznym (sytym) wilku a tylko dość nieprzyjemna autopsja. Własne błędy. Najpierw dwa kręty w przód a potem trzy w tył, a potem...o kurde, jeszcze raz...
Dalej - gdyby te obiektywy miały tą cechę, że są ostre/w miarę ostre na 300mm w okolicach pełnego otworu (5.6) a nawet jakiegokolwiek rozsądnego otworu to byłoby śfietnie. Niestety, nie są. No ale na 7.2 - 8/300 jest lepiej niż na 5.6/300 to fakt. Następny fakt to ten, że a200 a własciwie żaden najbardziej entry-entry level nie jest miszczem ISO > 400. Co w połaczeniu z nieostrą ciemnica da wiadome efekty.
Starczy? Ale tak jak Wujek napisał. Kaczki w parku ( a zima to można strzelić tam podczas dokarmiania takie cudeńka kaczkowe jak karolinka - Aix sponsa, czy rożeniec - Anas acuta )wychodza super. Naprawdę! Jeśli komus starcza... czemu nie.

deprak - Sro 03 Lut, 2010

Sunders napisał/a:
Za ok.1800pln możesz kupić nowe sony a200 i obiektyw tamron 70-300Di LD Makro. Z takim zestawem można zacząć fotografować ptaki.Pozostałe 200pln można przeznaczyć na karty pamięci i zapasowe akumulatory.

Moim pierwszym, "lustrzankowym" sprzętem na ptaki, była Sony A100 i Sigma 70-300 APO. Sprzęt podobny. Cudów nie należy się spodziewać, ale na początek, przy odrobinie samozaparcia, może wystarczyć.

Zdjęcie z tego zestawu.

RB, a drugie zdanie z mojego posta przeczytał czy już nie starczyło czasu? :razz:
RB - Sro 03 Lut, 2010

lotofag napisał/a:
RB, a drugie zdanie z mojego posta przeczytał czy już nie starczyło czasu? :razz:

a po co?

Kaczki na miejskim oczku wodnym

A co, to nie ptaki :???:
szkoda sprzętu by było.

RB napisał/a:
jakby to miałby byc sprzęt głównie na ptaki to ani troche...

Złośliwie się czepiacie.Taki sprzęt jaki budżet. To ma być sprzęt, którym można fotografować niektóre ptaki i taki jest.Od tego też można zaczynać. Nie każdy musi od razu kupować to co ma w stopce Wujek_Pstrykacz za ok. 10000pln :wink:

RB - Czw 04 Lut, 2010

Sunders, tak sobie myślałem, że pytający ma na tyle wiedzy że orientuje się, że musi do korpusu przykręcić jakiś obiektyw, i że im większa ogniskowa tego obiektywu tym lepiej.
A rady typu a200 + Tami 70-300 znacza: weź jakikolwiek korpus (lustrzankę cyfrową) i dokręć do niego jakikolwiek obiektyw AF (choćby w zasadzie tylko symbolicznie AF), który ma napisane na obudowie 300mm.
Właściwie jedyna w miarę nowa informacja wynikająca z tej porady to taka, że 300 mm może starczyć.
Tyle, ze ta informacje dano już wcześniej.

Czy a200 z Tamim da się robic zdjęcia ptaków. Da. Czy to jest zestaw na ptaki na który warto wydac 2000 PLN? IMO szkoda kasy i zachodu, głównie na obiektyw... (co nie znaczy, że akurat korpus jest jakis wystarczający - po prostu najpiew improvement odczuje się zmianiając obiektyw na nieco wyższą klasę - niestety za zdecydowanie wyższa kasę...)

Sunders - Czw 04 Lut, 2010

RB napisał/a:
improvement odczuje się zmianiając obiektyw na nieco wyższą klasę - niestety za zdecydowanie wyższa kasę...)

Oczywiście, każda zamiana na lepszy obiektyw da "nieco wyższą klasę za zdecydowanie wyższą kasę"/spodobała mi się ta rymowanka :smile: /.Tylko na razie kasa=2000pln :sad:
RB, znasz lepszy zestaw na taką sumę to wal śmiało... :wink:

RB - Czw 04 Lut, 2010

Sunders napisał/a:

RB, znasz lepszy zestaw na taką sumę to wal śmiało... :wink:

taa, żartowniś... :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Czw 04 Lut, 2010

Obiektywy typu 70-300 Sigmy czy Tamrona poprostu słabo się nadają do fotografii ptaków, trzeba rzeczywiście wielkiego samozaparcia aby chasać z tym sprzętem na ptaszki. Inaczej jest z kaczkami na miejskim oczku, one pozwalają się wyostrzać do oporu :razz: Natomiast gdyby autora było stać na 70-300G SSM i do tego A200 chociażby to już inna rozmowa :smile:
Albo budka, ustawiona ostrość ręcznie na jakieś miejsce gdzie przysiadają ptaki i oczekiwanie, ale do tego jak napisałem trzeba samozaparcia. :lol:

RB - Czw 04 Lut, 2010

Albo budka, ustawiona ostrość ręcznie na jakieś miejsce gdzie przysiadają ptaki i oczekiwanie, ale do tego jak napisałem trzeba samozaparcia. :lol:

Ale do tego to proponuje choćby Taira 300/4.5, on chociaż jest w miarę ostrym obiektywem w porównaniu do tych najtańszych 70-300 na ustawionych na 300mm... No i jaśniejszy.
I ręczne ostrzenie jest zdecydanie wygodniejsze niż w AF-owych szkłach.

mogador - Czw 04 Lut, 2010

Pisząc 2 tyś. miałem namyśli sam korpus ale z chęcią skorzystam z rady jeśli chodzi o obiektyw , bo jeśli mam kupić coś z czego nie będe zadowolony, chodził po lesie i się wk..... to wolę poczekać i zainwestować w coś konkretniejszego. Z góry dzięki za wasze rady bo w tym temacie jestem jeszcze trochę ciemny, i napewno mi dużo pomogą.
Sunders - Czw 04 Lut, 2010

mogador napisał/a:
Pisząc 2 tyś. miałem namyśli sam korpus

Nooo..., a ile na obiektyw?

Baku - Pią 05 Lut, 2010

Korpus za 2 tysiące i obiektyw za 5-6 i można zasadzać się na ptaki...