forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-x vs Nikon D5000 (a w zasadzie Pentax vs Nikon)

drimik - Pon 01 Lut, 2010
Temat postu: Pentax k-x vs Nikon D5000 (a w zasadzie Pentax vs Nikon)
Witam,

Jestem przed zakupem swojej pierwszej lustrzanki i powiem że mam niemały dylemat.
Czytam testy, recenzje, opinie, fora - i z każdym dniem wiem coraz więcej a zarazem jestem coraz 'głupszy' :wink:

Poszukuje nie zadrogiej lustrzanki, która mogłaby mi służyć przez wiele lat.
Na początku chciałbym uzytkować obiektyw kitowy 18-55 z czasem dokupilbym jakis wiekszy zumik np 50-200 lub 50-300.
W dalszej przyszłości może jakieś jasne stałki 35, 50 i może jasniejszy zamiennik kita.
Aparat bedzie uzywany głownie do fotografi "rodzinnej" + wypady góry, morze, lasy, parki itp. (chciałbym się nauczyć robić dobre zdjęcia...)

Najbardziej podchodzi mi Pentax k-x + DA 18-55 II
Rozważam również Nikon D5000 + 18-55 (18-105 odpada bo za ciężki i "centrala" się nie zgadza :wink: ).

Który mi z tych aparatów polecacie?
A w zasadzie pytanie raczej który mi z tych systemów polecacie? (biorąc pod uwagę obiektywy które chciałbym w przyszłości nabyć, i jako kryteria przyjmując cenę i jakość (głownie cenę ;) ))
A może jednak Canon?

Dodam jeszcze tylko że nie jestem przekonany czy obiektywy manualne to coś co mnie kręci...

umcyk - Pon 01 Lut, 2010

Coś mi sie zdaje ze już podjąłeś decyzje tylko czekasz na aprobatę :mrgreen:
cóż z tych dwóch jesli chodzi o stajnie to stawiam na nikona... jednak ciut więcej lat doświdczeń w fotografi ;)
jeśli chodzi o aparat na pare lat, do nauki, "rodzinny" +/- co tam sie trafi do strzelenia z obiektywu to stawiałbym na K-X - jak na aparat w tym przedziale cenowym to sporo oferuje... duzo ustawien tematycznych, sporo pomaga programowo, a jak to lustrzanka all ustawienia manualne do "nauki" :)

a wogole to nie ten dział ;p

Przyznam szczerze że podoba mi się ten Pentax :wink: zwłaszcza że te obiektywy podstawowe dobrze się prezentują (a raczej przez wzgląd na finanse długo będą ich używał...) + mały + lekki

Na plus Nikona jest to że mają jednak wiekszy wybór szkiełek i za kilka lat chcąc zmienić aparat pewnie też w Nikonie miałbym wiekszy wybór...
Nikon też ma np. tanią stałke 50mm 1.8 (właśnie - czy ona jest w pełni kompatybilna z D5000?)

P.S. Dziękuję za przeniesienie tematu.

maser - Pon 01 Lut, 2010

Dwa lata różnicy w historii... i osiągnięcia w historii mają obie firmy.
1917 Nikon
1919 Pentax
Jak chcesz na lata to podsumuj potrzeby i pamiętaj, idziesz raczej w system, a to oznacza czy masz np znajomych w systemie (wymiana szkieł), jakie doświadczenie i już posiadany sprzęt (np kwestia ładowarki do aku, posiadane obiektywy z analogów etc.
Czyli tradycyjnie czego potrzebujesz, co ma priorytet.

hijax_pl - Pon 01 Lut, 2010

drimik, 50/1.8 jest kompatybilna z D5000 ale nie będziesz miał AF ;) Niewiele drożej jest stałka 35/1.8, która już działa bez problemu, co więcej przy matrycy APS-C da Ci standardowy kąt. Jeśli miałbym Cię do czegoś przekonywać to: D5000+18-105 (swoją drogą co to znaczy "za ciężki" ??) - to szkło wyznacza nowe standardy w klasie kitowej ;)
Djwalkman - Pon 01 Lut, 2010

Pentax k-x czy Nikon d5000?Jeśli mam porównać te body to k-x zmiecie Nikona z powierzchni ziemi, zanim zdążysz powiedzieć "liczy się system".Jeżeli chciałbyś zaoszczędzić na szkłach, Pentax będzie najlepszym wyborem bo
1.Ma stabilizacje w body i nie trzeba kupować stabilizowanych obiektywów (minus 200-300 zł za obiektyw)
2.Ma wbudowany AF ( następne 200-400zł za obiektyw)
Dlaczego nie Sony? bo jest na rynku od 3 lat (teraz w zasadzie już 4lata) i wszystkie obiektywy są nówkami (czyt.drogie).
Dlaczego nie Olympus? bo ma system mikro 4/3 i crop x2 (czyli kit 14-40mm, to tak naprawdę 28-80mm, 14x2=28,40x2=80),jak chcesz fotografować ptaki to się przydaje, ale o wiele lepiej jest mieć szerszy kąt niż węższy
Dlaczego nie Nikon?Jeżeli chcesz puszkę do 2k, to nikon ma d5000,d60,d40 i d70/d80, tylko te ostatnie mają AF
Dlaczego Pentax będzie najlepszy? Bo jest już jakiś czas na rynku,(już ponad 90 lat od 1919r., więcej niż Canon) ma sporo obiektywów, najlepsze korpusy(moim zdaniem).
Może Canon? On ma najwięcej obiektywów(oferty na allegro) dobre korpusy, w dobrej cenie(450d z kitem na allegro już 1600zł, a 500d/40d 2000zł) i ma stałkę 50mm f/1.8 za 400zł nową ze znakomitą ostrością.

hijax_pl: D5000+18-105 dla mnie wagowo jest jak najbardziej OK. Ale aparatem tym zdjęcia miała by robić również żona (głównie w domu dzieciom).
Wiem ze najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno żonie małego kompaktu - ale wtedy to zapewne przesunie mocno w czasie zakup lustrzanki.
Żona namawia mnie na Panasonic DMC-FZ38... a ja jej tłumacze że mała lustrzanka niewiele cieższa, droższa i większa... :razz:
stałka 35/1.8 - duży plus na kożyść stajni Nikona w Pentax nie ma takich w tej cenie
zresztą 35piątka do mieszkania chyba bardziej odpowiednia niż 50tka.

A jak z jasniejszym zamiennikiem kita w Nikon ?

maser: no właśnie nikogo nie znam kto by miał Pentaxa. Nikona ma kilka osób mniej lub bardziej bliskich. Obgadam tez temat z bratem bo będzie kupował lustro za kilka miesięcy więc pewnie ustalimy wspólny wybór.

jaad75 - Pon 01 Lut, 2010

drimik napisał/a:
W takim razie kupno okrojonego EL, to nie najlepszy pomysł.
drimik napisał/a:
Na początku chciałbym uzytkować obiektyw kitowy 18-55 z czasem dokupilbym jakis wiekszy zumik np 50-200 lub 50-300.
Do tego momentu, we wszystkich systemach, będzie bardzo podobnie.
drimik napisał/a:
W dalszej przyszłości może jakieś jasne stałki 35, 50 i może jasniejszy zamiennik kita.
Nikon ma tu nowe 35/1.8 - dobre, stosunkowo tanie i dostępne oraz droższe 50/1.4 (w wersji z silnikiem), Pentax bardzo dobre 35/2 (trudno dostępne w PL, podobnie jak wersja samsungowa tego szkła), ewentualnie ciemniejszy 35/2.8 Macro Limited i oczywiście trochę szerszy 31/1.8 Limited (świetny pod każdym względem, ale drogi) oraz 50/1.4 (którego ceny w PL ostatnio przekroczyły rozsądny poziom) i 55/1.4 (zdecydowanie za drogi zwłaszcza w PL). Do wszystkich systemów masz Sigmy 50/1.4 i 30/1.4. Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na D5000, to by mieć AF musisz kupować szkła z wbudowanym silnikiem. W przypadku jasnych szkieł z zakresu zbliżonego do 18-55 sytuacja wyglada podobnie w obu systemach sytemowe 17-55/2.8 Nikona (bardzo dobry, ale dość drogi) i 16-50/2.8 Pentaksa (tańszy, ale trzeba wybierać z nowszych egzemplarzy, bo zdarzały się straszne buble) lub szkła firm niezależnych (oczywiście musisz brać pod uwagę wersję z wbudowanym silnikiem w przypadku D5000). Mimo wspomnianego wyżej zastrzeżenia w Polsce łatwiej będzie z pewnością kupić szkła pod Nikona, przewagą Pentaksa będzie fakt stabilizowania wszystkich podpiętych szkieł i możliwość działania zarówno z wersją śrubokrętową jak i z wbudowanym silnikiem...
drimik napisał/a:
Rozważam również Nikon D5000 + 18-55 (18-105 odpada bo za ciężki i "centrala" się nie zgadza :wink: ).
"Centrali" z całą pewnością będzie wygodniej z jednym obiektywem o szerszym zakresie, zwłaszcza, ze 18-105 jest lepszy optycznie.
drimik napisał/a:
Który mi z tych aparatów polecacie?
Zależy na czym Ci zależy... :smile:
drimik napisał/a:
A w zasadzie pytanie raczej który mi z tych systemów polecacie?
Łatwiej będzie Ci w Nikonie (zwłaszcza w PL)...
drimik napisał/a:
A może jednak Canon?
... :twisted:
drimik napisał/a:
Dodam jeszcze tylko że nie jestem przekonany czy obiektywy manualne to coś co mnie kręci...
Więc Pentax traci jedną ze swoich zalet.

Djwalkman napisał/a:
Jeśli mam porównać te body to k-x zmiecie Nikona z powierzchni ziemi, zanim zdążysz powiedzieć "liczy się system"

Czyżby? :)
Djwalkman napisał/a:
Może Canon? On ma najwięcej obiektywów(oferty na allegro)

A nie mówisz o kitach, których się ludzie masowo pozbywają ? ;)
drimik napisał/a:
A jak z jasniejszym zamiennikiem kita w Nikon ?

Są sigmy, tamrony...

Djwalkman napisał/a:
Dlaczego nie Sony? bo jest na rynku od 3 lat (teraz w zasadzie już 4lata) i wszystkie obiektywy są nówkami (czyt.drogie).
A o Minolcie słyszał?
MC - Pon 01 Lut, 2010

Djwalkman napisał/a:

Bzdury kolego wypisujesz. Lepiej siedzieć cicho niż takie coś wypisywać :zalamany:

kozidron - Pon 01 Lut, 2010

MC napisał/a:
Bzdury kolego wypisujesz. Lepiej siedzieć cicho niż takie coś wypisywać :zalamany:

cały ten post kolegi Djwalkman, poparty jest "wiedzą książkową" :twisted:

drimik, moim zdaniem celując w entry level i mając w dalekiej przyszłości zakup jakiś szkieł możesz się zdecydować na cokolwiek, na razie po zakupie zestawu kitowego z orientuj się co tak na prawdę Cię interesuje.

....a do pomieszczeń to coś szerszego niż 35mm na pas-c by się przydało a to w każdym systemie kosztuje(tym bardziej jak ma być jasne) no chyba że ciamciang na tego majątku nie wydasz a tu pentax jak marzenie spisuje się z tym szkiełkiem ale ciebie manualne szkła nie interesują.

Dziękuję za dotychczasowe informacje - muszę posprawdzać w sklepach ceny szkiełek.

O Sony wiedziałem że przejeli Minoltę i od tego momentu zaczeli się liczyć...
Tańsze modele Sony jak dla mnie mają słabe gripy - mam spore dłonie i beznadziejnie mi się je trzyma. Jedynie z modelem 350 i 500 jest OK pod tym względem.

Czy szkła z Sony można podpinać pod Pentax i bedą kompatybilne w 100% ?

Edit: literówki

MC - Pon 01 Lut, 2010

drimik napisał/a:
Tańsze modele Sony jak dla mnie mają słabe gripy - mam spore dłonie i beznadziejnie mi się je trzyma. Jedynie z modelem 350 i 500 jest OK pod tym względem.

Czyli w grę wchodzi A200, A300, A350, A450, A500, A550.
drimik napisał/a:
Czy szkła z Sony można podpinać pod Pentax i bedą kompatybilne w 100% ?

Będą w 100% niekompatybilne.

MC: dzieki za info. Szukałem na temat tej kompatybilności jakiś czas i bezowocnie...
Hmmmm - ale dobrze mi się wydaje że Sony i Pentax mają ten sam typ mocowania ?

kozidron: z tymi manualnymi szkiełkami to jest tak że przy fotografowaniu dzieci wydaje mi się że się to nie sprawdzi. Ciężko za nimi nadążyć bo ciągle są w ruchu.
Zresztą żona przy takim szkle powiedziałaby mi że chciała kompakt :razz:

ghost - Pon 01 Lut, 2010

źle.
kozidron - Pon 01 Lut, 2010

drimik napisał/a:
Hmmmm - ale dobrze mi się wydaje że Sony i Pentax mają ten sam typ mocowania ?

nie

drimik, dlaczego chcesz słoiki sony przykręcać do pentaxa?

Djwalkman - Pon 01 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
Djwalkman napisał/a:
A o Minolcie słyszał?

Ja mówiłem o obiektywach marki SONY, a nie o MINOLCIE.

kozidron: gdzieś wyczytałem że maja ten sam typ mocowania, ale możliwe że coś pomerdałem

drimik, to Samsung używa tego samego bagnetu, co Pentax.
MC - Pon 01 Lut, 2010

Djwalkman napisał/a:

Najczęściej są to identyczne szkła z innym napisem.

ghost - Pon 01 Lut, 2010

czy najczęściej to nie wiem, ale na pewno bardzo często :-)
16, 20, 28, 50 f/1.4, 50macro, 100macro 135 STF, 300, 500, 1118, 1870, 18200 70200, 75300, TC1.4, TC2.0.

a aparat bym wziął k-x'a

MC - Pon 01 Lut, 2010

I jeszcze:
35/1,4G, 24-105 :mrgreen:

Pisząc "najczęściej" miałem na myśli to, że jeśli był obiektyw Minolty o danej ogniskowej i światłosile to jeśli identyczne parametry ma Sony to jest to to samo.

P_M_ - Pon 01 Lut, 2010

Ten watek to jedna wielka podpierducha. Kolega wcale nie postaral sie, zeby zaprzyjaznic sie z wyszukiwarka, totez jego poziom merytoryczny jest na poziomie sprzedawcy z MM czy fotojokera (juz to bardzo wyraznie dal do zrozumienia). Sorry, ale zeby szukac informacji odnosnie zakupu trzeba posiasc jakas elementarna wiedze w temacie chocby tylko po to, zeby wiedziec, o co pytac. O zrozumieniu odpowiedzi juz nie wspomne.
Niedawno byl podobny watek na cyberfoto. Na koniec sie okazalo, ze panna kuma jeszcze, co to jest jasnosc obiektywu, ale co to ta ogniskowa juz nie.

Taki osobnik nie zauwazy roznicy miedzy aparatami. Nawet d3000, czy uzywany d40 by go pewnie zadowolil. Lepiej niech kupi kompakta, bo ma fullhd, dluzszy zoom, a i tlo nie jest jakos tak 'wiesniacko' rozmyte.
A jak koniecznie chce lustrzanke, to niech bierze nikona, bo ma fikusny ekranik. Albo niech rzuci moneta. Jak znam zycie to focil bedzie i tak z kitem (kit nikona optycznie lepiej wyglada, choc i tak kupilbym inny).

P_M_ - kolega to chyba tylko sobie posty nabija. jak nie masz nic sensownego do powiedzenia w temacie to się nie wypowiadaj. Nic nie wiesz ani o mnie a ni o tym co robi dla mnie różnice a co nie. Wiec nie wypowiadaj się o rzeczach o których nie masz pojęcia.

Co do tematu założonego przez tamtą dziewczynę (tak się składa że go czytałem) - takiego chamstwa to dawno nie widziałem. Odechciało mi się czytać tego forum na kilka dni. Po prostu załamka. Zamiast pomóc dziewczynie to ją zjachali 'fachoFcy' (koniecznie pisani przez F) podobni wypowiadającemu się tu koledze P_M_. Jakby ode mnie to zależało posypały by się ostrzeżenia - tak jak to czynie na innych forach...

Co do popełnionej przeze mnie gafy pomiędzy Sony a Samsungiem - jakbym wiedział wszystko to nie zadawałbym pytań na forum.

Dziękuję za wszelkie pomocne informacje wcześniej umieszczone. Kilka z nich jest bardzo cennych i wezmę je pod rozwagę. Cały czas bedę śledził ten temat jeśli ktoś miałby coś jeszcze do dodania.

RB - Pon 01 Lut, 2010

Djwalkman napisał/a:

A jeśli chodzi o używalność to jaka niby jest różnica?

[ Dodano: Pon 01 Lut, 2010 18:17 ]
MC napisał/a:
I jeszcze:
35/1,4G, 24-105 :mrgreen:

a jeszcze MAF/SAL 500F8 Mirror... a i tak nie wiem czy to aby komplet...

a do inicjatora wątku: cokolwiek kupisz będzie działało dość podobnie. Namawiam usilnie na coś typu jakiś Nikon z 18-105. To jest juz troche inna jakośc niż najtańsze obiektywy. Może byc jakiś Canon z 18-135 (choć co do jego mozliwości to bardziej antycypuje ze to jest jaki taki odpowiednik obiektywu Nikona czy Sony). Sony z 16-105 to będzie chyba ponad Twój budżet, ale wbrew pozorom (S) złe to nie jest...
Co do Pentaxa, jeśli sprzedaja to z Pentaxowym 18-55 to tez nie ma co wybrzydzać. Zakres co prawda średnio uniwersalny, ale obiektyw całkiem do rzeczy.

drimik napisał/a:

Prawda jest taka, że dobry obiektyw przeżyje dłużej niż kilka kolejnych korpusów. A korpus.. Jak się wkręcisz, po jakimś czasie przestanie Ci wystarczać więc zmienisz na lepszy.

MC - Pon 01 Lut, 2010

RB napisał/a:

Duszek już o nim pisał :wink:

RB - Pon 01 Lut, 2010

MC napisał/a:
RB napisał/a:

Duszek już o nim pisał :wink:

Fakt, umkło mi :wink:

hijax_pl: i dlatego mam wątpliwości jaki system wybrać. Gdyby chodziło tylko o korpus wybrałbym pewnie k-x bo tańszy i podobne albo i nawet lepsze parametry jak D5000. Ale zdaję sobie sprawę że wybierając lustrzankę na korpusie sprawa się nie kończy.

Mam jeszcze obawy co do jasności obiektywów w lustrzankach...
Dotychczas przez 6 lat użytkowałem aparat Canon G5 gdzie był obiektyw 35-140mm F2.0 - F3.0. Byłem z niego bardzo zadowolony...
Zastanawiam się jakie będą wrażenia z użytkowania obiektu kitowego o parametrach F3.5-5.6 ?

RB - Pon 01 Lut, 2010

drimik napisał/a:

Mam jeszcze obawy co do jasności obiektywów w lustrzankach...
Dotychczas przez 6 lat użytkowałem aparat Canon G5 gdzie był obiektyw 35-140mm F2.0 - F3.0. Byłem z niego bardzo zadowolony...
Zastanawiam się jakie będą wrażenia z użytkowania obiektu kitowego o parametrach F3.5-5.6 ?

W Canonie G5 o ile wiem miałes obiektyw 7.2-28.8/2-3 :-D
A to jest różnica.

Natomiast sprawa użytkowania... Najprawdopodobniej zakupując najtańszy obiektyw w kazdym z systemów (może poza tym Pentaxowym, ale i tu pewności nie ma a zakres i tak... :-( ) będziesz mocno rozczarowany... I to nie chodzi o światło obiektywu bynajmniej...

drimik napisał/a:
Stracisz 1.5EV na jasności na szerokim końcu i jakieś 2EV na długim końcu 18-55, czyli zamiast ISO100 będziesz używał ~400 by osiągnać te same czasy naświetlania... Głębia ostrości będzie wyraźnie mniejsza, więc by uzyskać podobną jak z kompaktu, będziesz musiał szkło przymknąć, co wymusi stosowanie wyższej czułości jeśli będziesz chciał zachować takie same czasy naświatlania...

RB: Za tydzień będę miał na kilka dni do zabawy Soniaczka 350 + kitowe obiektywy. Porobię troszkę zdjęć w warunkach domowych i na zewnątrz i będę miał większe pojęcie czy mi to odpowiada

drimik napisał/a:
RB: Za tydzień będę miał na kilka dni do zabawy Soniaczka 350 + kitowe obiektywy. Porobię troszkę zdjęć w warunkach domowych i na zewnątrz i będę miał większe pojęcie czy mi to odpowiada
A350 nie da Ci pojęcia na temat jakości zdjęć z D5000, czy tym bardziej K-x...
RB - Pon 01 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
A350 nie da Ci pojęcia na temat jakości zdjęć z D5000, czy tym bardziej K-x...

Pojecie da. Ale jak się upierac, że nie to tylko na wysokich ISO. Na niskich to akurat będzie raczej protiwpołoznie :mrgreen:

Hm.. A te... fakty ??
komor - Pon 01 Lut, 2010

hijax_pl, DXO kłamie bo Canony zawsze tam kiepsko wychodzą.

:)

maser - Pon 01 Lut, 2010

Odnośnie bagnetu - Pentax nie zmieniał go od lat co skutkuje tym że masz sporo manualnych szkieł o dobrej jakości (ja bez AF sobie radzę) powiem tak. Na początek będzie to aparat z zapasem. Wpadnij na forum pentaksa to zobaczysz co to potrafi. Z dzieciakami sobie poradzi i nawet film nakręci.

komor, :lol: taaajest... Już nie będę :wink:
P_M_ - Pon 01 Lut, 2010

drimik napisał/a:
hijax_pl: i dlatego mam wątpliwości jaki system wybrać. Gdyby chodziło tylko o korpus wybrałbym pewnie k-x bo tańszy i podobne albo i nawet lepsze parametry jak D5000. Ale zdaję sobie sprawę że wybierając lustrzankę na korpusie sprawa się nie kończy.

K-x nie jest tanszy. Musisz dokupic dobre akumulatorki i raczej lepsza ladowarke. Nikon ma dedykowany (mniejszy, lzejszy i zarazem wygodniejszy akumulator, bo szybciej sie laduje).
Wychodzi jednak na moje. Nie szukasz informacji ani jej nie przyswajasz.

Z kazdym kitowym obiektywem uzyska foty lepsze niz z kompakta. Chyba ze ten kit jakis poturbowany. Kit nie pozwoli jednak na wycisniecie przyslowiowych 'ostatnich sokow' z aparatu. Pytanie jednak, czy naprawde kolega tego chce.
Podstawowy kit mozna kupic, bo tanio wychodzi, a potem juz wiedzac, czego sie chce, kupic lepszy. Warto polowac na uzywane, bo w czasie prosperity sporo narwancow sie napalalo, a potem skonstatowalo, ze kompakt bardziej im odpowiada. Znalezc mozna nawet roczne d700 z tylko 2000 klatek przebiegu (sic!).
Rynek wtorny osprzetu do nikona jest tez zdecydowanie wiekszy.

lotofag - Pon 01 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:

K-x nie jest tanszy. Musisz dokupic dobre akumulatorki i raczej lepsza ladowarke. Nikon ma dedykowany (mniejszy, lzejszy i zarazem wygodniejszy akumulator, bo szybciej sie laduje).

Jak ostatnio czytam to forum, to widzę że Pentax + akumulatorki AA to największa zajawka od czasu testu K-x'a :mrgreen: Jakoś przy K200D a potem K-m takich jaj nie było...

4 eneloopy to chyba jakieś 30-kilka złotych, dobra ładowarka to kilkadziesiąt złotych - jest to jakiś dodatkowy wydatek ale może przydać się też do zasilania innych rzeczy.

lotofag napisał/a:
4 eneloopy to chyba jakieś 30-kilka złotych, dobra ładowarka to kilkadziesiąt złotych - jest to jakiś dodatkowy wydatek ale może przydać się też do zasilania innych rzeczy.

Może nie Eneloopy a ReCyko+ (choć to dokładnie to samo) działają (o ile wierzyć takim filmikom) tak: http://www.youtube.com/watch?v=zLPKgoG76bw ;)

maser - Pon 01 Lut, 2010

"dodatkowy wydatek" - nie zawsze. Mi po kompakcie została ładowarka, komplet akumulatorów, czyli czysty zysk! Dodatkowo dostałem dostęp za 35 zł do mojego archiwum m42. Od razu miałem ciekawy start. To wszystko już sugerowałem. Oczywiście autor wątku może mieć inne mniemanie o swych potrzebach, ale pomyśleć tylko: czerwony kx (bardzo ładny kobiecy kolor) brak prądu, mama zasilanie kupuje w kiosk
lotofag - Pon 01 Lut, 2010

maser napisał/a:
"dodatkowy wydatek" - nie zawsze. Mi po kompakcie została ładowarka, komplet akumulatorów, czyli czysty zysk!

I możesz się od razu rozczarować - piszę to po swoich doświadczeniach z K200D...
To co napisali optyczni w teście K-x o "wybredności" korpusu w kwestii zasilania to IMHO prawda, tylko niepotrzebnie testujący uderzył przy tym w jakiś dramatyczny ton jakby ten korpus w ogóle nie miał prawa działać.
maser napisał/a:

mama zasilanie kupuje w kiosk

Jeśli to będą np. litowe Energizery to czemu nie :mrgreen:

maser - Pon 01 Lut, 2010

Oj. Miałem dobre aku. Działaja. Patent z kioskiem przerobiłem. Zwykłe alkale dawały radę. Zresztą obaj wiemy że tak się robi w ostateczności, gdy główne i zapas pada. Nie demonizujmy tego zasilania! Sprzęt jest wdzięczny ale wymaga obycia i tyle. Ma wady ale i zalety.
komor - Pon 01 Lut, 2010

drimik napisał/a:
Zamiast pomóc dziewczynie to ją zjachali 'fachoFcy'

drimik, postaw się teraz na miejscu tych fachowców, którzy co drugi dzień mają na forum takie same pytania, bo nowym przeważnie nie chce się nic poczytać tylko od razu zakładają nowy wątek i zadają nieśmiertelne pytanie zaczynające się od: wiem, że taki temat pewnie już był, ale od kilku dni czytam forum i coraz mniej wiem, więc jednak założę nowy wątek.

Niektórym nerwy puszczają i ja im się nie dziwię. Poczytaj trochę, zanim zadasz tu pytanie. Większość odpowiedzi jest w zasięgu dwóch ostatnich stron wątków w dziale „Pomagamy w wyborze…”.

P_M_ napisał/a:
drimik napisał/a:

Bez obrazy ale znowu mnie oceniasz nie wiedząc wszystkiego...

Posiadam ładowarkę BC-700 + kilka zestawów Sanyo Eneloop. Nabyłem troszkę wcześniej bo mi są potrzebne również do innych celów.
Tak więc zasilanie nie stanowi problemu - a nawet wole paluszki bomam sporo aku i odpada mi kupowanie zapasowego ogniwa do Nikona

Dziękuję natomiast za informacje że nawet kitem zdjęcia powinny byc lepsze niż z kompaktu to jest to duży plus za lustrem.

komor napisał/a:
drimik, postaw się teraz na miejscu tych fachowców, którzy co drugi dzień mają na forum takie same pytania, bo nowym przeważnie nie chce się nic poczytać tylko od razu zakładają nowy wątek i zadają nieśmiertelne pytanie zaczynające się od: wiem, że taki temat pewnie już był, ale od kilku dni czytam forum i coraz mniej wiem, więc jednak założę nowy wątek.
Niektórym nerwy puszczają i ja im się nie dziwię. Poczytaj trochę, zanim zadasz tu pytanie. Większość odpowiedzi jest w zasięgu dwóch ostatnich stron wątków w dziale „Pomagamy w wyborze…”.

Ja wszystko rozumiem. Sam pomagam nowym na innych forach i też wiem jakie to irytujące jak ktoś pyta o coś a post niżej ma odpowiedź... Ale o tamtym konkretnym przypadku myślę to co napisałem. Zresztą czytając tamten temat można łatwo zauważyć że to nie tylko moje zdanie.

Jeśli idzie o mnie to na temat wybranych modeli sporo przeczytałem (różne fora polskie, anglojęzyczne, wszystkie możliwe testy, recenzje, opinie). Głównie o modelach mnie interesujących: Pentax k-x, Nikon D500,3000 Canon 500,450,1000.
I tak już od dwóch miesięcy non stop :razz:
Zresztą mogłoby się okazać że niektóre aspekty aparatu są mi lepiej znane niż innym...
Np. matryce, przetwarzanie obrazu z analogowego na cyfrowy itp. idt - z wykształcenia jestem informatykiem no i wcześniej technikum elektroniczne...

Pytania zadałem na tym forum bo jest ogólne. Oczywiście śledzę też forum Nikona i Pentaxa - ale tam odpowiedzi mogłyby być stronnicze :wink:

drimik napisał/a:
Dziękuję natomiast za informacje że nawet kitem zdjęcia powinny byc lepsze niż z kompaktu to jest to duży plus za lustrem.

Zwykle tak jest... Ale...

Duża głębia ostrości w kompaktach powoduje że większość w dobrym świetle wychodzi ostra.
W lustrzance na małej przesłonie AF może nie trafić tam gdzie chcesz i już będzie widać nieostrość (szczególnie jak się korzysta z lustrzanki jako p&s). Jak przymkniesz przesłonę żeby zwiększyć głębię ostrości - wydłuży się czas ekspozycji i możesz przez przypadek rozmazać. Jak podniesiesz ISO żeby utrzymać w ryzach czas - to wyjdą szumy.

Ale nie ma co demonizować. Da się robić zdjęcia lustrzanką :)

jaad75 - Wto 02 Lut, 2010

Napisałem to na poprzedniej stronie - nie wiem skąd to przekonanie P_M_ o bezwzględnej "lepszości" zdjęć wykonanych lustrzanką z marnym, ciemnym obiektywem nad zdjęciami z dobrego kompakta... Po pierwsze mamy bazowe ISO400 vs. ISO100 w kompakcie, po drugie, jeśli zależy nam na dużej GO (a czasem zależy, czyż nie?), czy pozbyciu się aberracji, winiety, bądź mydła, to to szkło należy przymknąć o kolejną działkę, czy dwie i nagle mamy do porównania ISO100 z kompakta i ISO800/1600 z DSLR i może okazać się, że jest lekka wtopa (a jak przetestujesz to, na A350, to okaże się, że nawet nie lekka :razz: )...
RB - Wto 02 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:
drimik napisał/a:

Zwykle tak jest... Ale...

A gdzie tam... zalezy jaki kompakt (AFAIK G5 to niezła optyka) i jaki obiektyw 'kitowy'... ba, jaki egzemplarz tego drugiego, jaka ogniskowa itede...

hijax_pl - Wto 02 Lut, 2010

RB, nie ma się o co spierać. Wiemy że są kity i kity. Tak samo jak są szmaciane pstrykadełka i porządne aparaty kompaktowe. Czcza dyskusja ;)
P_M_ - Wto 02 Lut, 2010

Jaad75,
Wysililbys sie i sam sobie zrobil porownanie. Nie pal przy tym glupa, bo 'bezdenna' GO jest przydatna w niewielu przypadkach. W makro i owszem, a do widoczkow z kita tez da sie. Szczegolnie ze i tak trzeba domykac :P

Porzadne kompakty? Fikcja od kiedy matryce w tych kompaktach sa, jakie sa. Szkoda, bo optyka w paru z nich jestnaprawde zacna (vide LX3).

jaad75 - Sro 03 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:
Wysililbys sie i sam sobie zrobil porownanie.
Niestety, nie mam żadnego słabego i ciemnego szkła... :twisted: :razz:
Ale mam też na codzień styczność z LX3 (aparat mojej dziewczyny), więc wiem co potrafi dobry kompakt, zwłaszcza jeśli wywołam sobie RAW-a po swojemu...

drimik - Pią 05 Lut, 2010

Chciałem się pochwalić, iż zamówiłem Pentax K-X + DA 18-55 II :mrgreen:

Kurier ma dotrzeć w poniedziałek, więc to będzie pierwszy weekend który będzie mi się dłużył :razz:

Chciałem podziękować wszystkim za pomoc :smile:

Ilona - Pią 05 Lut, 2010

W jakim kolorze ? :D
drimik - Pią 05 Lut, 2010

nie lubie się wyróżniać więc klasyczny czarny :cool:
Wujek_Pstrykacz - Pią 05 Lut, 2010

:sad: różowy by lepiej pasował :razz:
Gratulacje zakupu, powodzenia w fotografowaniu :smile:

maser - Sob 06 Lut, 2010

No dobrze, a moze zdradzisz co najbardziej przechyliło szalę na stronę KX-a?
No i oczywiście pochwal się zdjęciami!
Pozdrawiam.

hijax_pl - Sob 06 Lut, 2010

drimik, gratuluję. Bardzo ciekaw jestem zdjęć, nie krępuj się i zamieszczaj :)
drimik - Wto 09 Lut, 2010

maser napisał/a:
No dobrze, a moze zdradzisz co najbardziej przechyliło szalę na stronę KX-a?
No i oczywiście pochwal się zdjęciami!
Pozdrawiam.

Jest kilka rzeczy które w mojej opini były na plus w K-X:
1. Cena:
k-x + DA 18-55 II + 2GB za 2099
planuje jeszcze DA 50-200 ~650
Ładowarke i aku posiadam
vs
D5000 + 18-55 VR ~2200
55-200 VR ~780
+ zapasowy aku ~100-150
Ze względów finansowych innych obiektywów na chwilę obecną nie planuję kupować ale jeśli już to łatwiej mi bedzie kupic jakieś manualne szkiełko za 200-300 do Pentaxa niż za 800< do Nkona

2. K-X posiada wbudowaną stabilizację + tzw. śrubokręt (a moze jednak szkła manualne spodobają mi się?)

3. Jakość wykonania podstawowych obiektywów (metalowy bagnet, QSF)

4. Niewielkie rozmiary body w porównaniu do innych lustrzanek. Wydaje mi się że k-x jest niewiele większy niż Canon sx20 IS (kompakt którego zakup brałem pod rozwagę)

5. K-X ogladałem w kilku sklepach i w każdym sklepie było tak samo. Mówił do mnie: "Weź mnie, weź mnie" :mrgreen:

Co do umieszczania zdjęć jeszcze nigdy tego nie robiłem - chyba musze się przełamać :wink:

maser - Wto 09 Lut, 2010

Dzięki. Czytałem na forum Pentaksa :) że jest fajnie.
Gratuluję zakupu!

Telehubis - Sob 20 Lut, 2010

drimik, a nie przeszkadza Ci ze w Pentaxie brak w wizjerze punktow AF?

Sam mysle co by tu kupic i wybor puszek podobny...

P_M_ - Sob 20 Lut, 2010

Telehubis napisał/a:
drimik, a nie przeszkadza Ci ze w Pentaxie brak w wizjerze punktow AF?

Sam mysle co by tu kupic i wybor puszek podobny...

Idz do sklepu i 'pomacaj' albo rzuc moneta. Dla mnie wazna jest wygoda, wiec pentax odpada. A co tobie potrzeba?

jaad75 - Sob 20 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:
Dla mnie wazna jest wygoda, wiec pentax odpada.
W sensie, że odpowiedniki Nikona, Canona, czy Sony wygodniejsze?... :razz:
P_M_ - Nie 21 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Dla mnie wazna jest wygoda, wiec pentax odpada.
W sensie, że odpowiedniki Nikona, Canona, czy Sony wygodniejsze?... :razz:

Wlasnie. I nie sa na AA. :P

jaad75 - Nie 21 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:
Jakiś imprint, po teście Optycznych?... :razz:
palindrom - Nie 21 Lut, 2010

Wygoda, czyli wracamy do "widzimi się".

Jak zwykle wszystko sprowadza się do fundamentalnej prawdy, że body ma znaczenie marginalne w porównaniu np. do obiektywów i umiejętności fotografa :P

P_M_ - Nie 21 Lut, 2010

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Jakiś imprint, po teście Optycznych?... :razz:

Nie. Mam alergie na ten typ zasilania. Nawet kompakta na 'paluszki' nie kupie. Sam napisales wczesniej, ze tego typu zasilania nie lubisz. Wiesz doskonale, ze AA sa ciezsze, mniej efektywne i dluzej sie je laduje.
Nie mam nic do pentaxa, jesli o to ci chodzi. Moze po za kiepskim kitem, ktory do niego dodaja. Na rynku daja ciala na maxa, choc nie sa gorsi od sony. Troche wstyd i niezbyt dobrze rokuje na przyszlosc.
Testy optycznych? Raczej jako ciekawostka.

@Palindrom - prawda, ale co ten pentax w tej kwestii oferuje? Kiepski kit i wykonanie na poziomie canona 1000d. Tylko mi juz nie pisz o roznych starociach MF i m42, bo one raczej nie sa dla poczatkujacych amatorow. Wymagaja duzej wprawy, inwestycji w inna matowke i duuuzo samozaparcia. Ceny za te lepsze obiektywy nie sa tez az tak atrakcyjne.
Do nikona dostaniesz lepszy kit, a canon 450d jest tanszy, bo zasilania nie musisz kupowac, a i ladowarka jest w komplecie.

jaad75 - Nie 21 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:
Nie. Mam alergie na ten typ zasilania. Nawet kompakta na 'paluszki' nie kupie.
A lampę masz na co?... :razz:
P_M_ napisał/a:
Wiesz doskonale, ze AA sa ciezsze, mniej efektywne i dluzej sie je laduje.
Z tego zgadza się tylko, że są cięższe... A paluszków nie lubię głównie dlatego, że zbyt często je gubię... :smile:
P_M_ napisał/a:
ale co ten pentax w tej kwestii oferuje?
Unikalne obiektywy i bardzo dobrą jakość obrazu + bardzo dobrą kompatybilność wsteczną, video, stabilizację, czyszczenie matrycy, HDR... itp... itd...
P_M_ napisał/a:
i wykonanie na poziomie canona 1000d
No jednak trochę lepsze...
P_M_ napisał/a:
Tylko mi juz nie pisz o roznych starociach MF i m42, bo one raczej nie sa dla poczatkujacych amatorow. Wymagaja duzej wprawy, inwestycji w inna matowke i duuuzo samozaparcia.
Wiele osób właśnie od nich zaczyna i jakoś sobie radzą...
P_M_ napisał/a:
canon 450d jest tanszy, bo zasilania nie musisz kupowac, a i ladowarka jest w komplecie.
W końcu i tak będziesz musiał kupić... Do lampy... :smile:
lotofag - Nie 21 Lut, 2010

P_M_ napisał/a:
Moze po za kiepskim kitem, ktory do niego dodaja.
(...)
Kiepski kit

:shock:
Przecież to "uplastikowiona" (wzorem rynkowych potentatów :razz: ) wersja bardzo dobrego (jak na "kit") DA 18-55 AL II.
Nie wiem w czym tu konkurencja lepsza, może Nikkor 18-105VR się tutaj jakoś wybija sporym zakresem ogniskowych i niezłą optyką bo poza tym to kolejny "plasticzak".

palindrom - Nie 21 Lut, 2010

Cytat:
@Palindrom - prawda, ale co ten pentax w tej kwestii oferuje? Kiepski kit i wykonanie na poziomie canona 1000d. Tylko mi juz nie pisz o roznych starociach MF i m42, bo one raczej nie sa dla poczatkujacych amatorow. Wymagaja duzej wprawy, inwestycji w inna matowke i duuuzo samozaparcia. Ceny za te lepsze obiektywy nie sa tez az tak atrakcyjne.
Do nikona dostaniesz lepszy kit, a canon 450d jest tanszy, bo zasilania nie musisz kupowac, a i ladowarka jest w komplecie.

OK, co więcej oferuje konkurencja w tym segmencie? No proszę... :mrgreen:
Miałem w ręku Canona 1000D, IMO jest to różnica o klasę w dół.

Do Nikona rzeczywiście dostanę 18-105 i jest on dobry. Za to w klasie kitów 18-55 Pentaksa jest niestety najlepszy. Nie wiem czy odchudzone wersje też mają QSF, ale nawet bez tego i tak są najlepsze. Posiadam DA 18-55 AL II, ma metalowy bagnet, pierścień ustawiania ostrości ze skalą ze sprzęgłem automatycznym (można robić poprawki jak AF skończy pracę) i jest stosunkowo ostry.

Chcę wyjść z kita? Żaden problem. Są nowe DA, Limitedy, a jak chcę czego więcej, kupuję z drugiej ręki gwiazdki.
Dla przykładu 2 zoomy załatwiają mi zakres 28-200 i mam tam światło 2.8 (FA*28-70 + Tamron 70-200). Do tego są nieprzyzwoicie ostre - niczego więcej nie potrzebuję. Oczywiście mam też systemową 50/1.4 i wybieram sobie osiemdziesiątkę (a posiadam Jupitera 85/2). Chcę porobić na kliszy? Żaden problem, wymieniam tylko body :P Śmiał się będę dopiero jeżeli naprawdę cyfrowy średni format pojawi się na wiosnę, wtedy obiektywy od analogowego średniego będą pasowały zarówno do nowego 645 jak i wstecz do małego obrazka... I cyfrówek semipro... I entry level... Szkoda że nie do kompaktów ale co tam :mrgreen:
Canon zmieniał bagnet ze cztery razy, tam już tak łatwo nie będzie. Kup Tamrona albo Sigmę i módl się żeby współpracował prawidłowo. Nie mówię żeby to był zły system, po prostu nie leży mi polityka Canona.
Nikona bardzo lubię ale do amatorskich body nie podłączysz obiektywu bez silnika. Poza tym dałem ~pół ceny Nikkora 24-70/2.8 za swojego FA* 28-70/2.8.
Zatem co mi oferuje Pentax? Wolność i swobodę :P

lotofag - Nie 21 Lut, 2010

palindrom napisał/a:
Nie wiem czy odchudzone wersje też mają QSF,

Nie mają. Zmiany względem wersji II to plastikowy bagnet, brak QSF i brak osłony w zestawie.

RB - Nie 21 Lut, 2010

palindrom napisał/a:

OK, co więcej oferuje konkurencja w tym segmencie? No proszę... :mrgreen:

W tym segmencie wszyscy oferują to samo w róznych mniej lub bardziej szczęśliwych i fantastycznych wariacjach nt. tanie, plastikowe cośtam cośtam do robienia zdjęć. W tym segmencie liczy sie wyłacznie widzimisię i uprzedzenia kupujacego oraz zdolności marketingowe sprzedającego.

I generalnie jak gość ma w niewielkim poważaniu Pentaxa to po co mu udowadniac, ze jest w błędzie? Jak mu nie pasuje to nie kupi. Pentax k-x (czyli wariacja Pentaxa nt. tanie, plastikowe... cośtam costam... do rejestracj zdjęć) tez nie ma nic co mogłoby zniwelowac wrodzona niechęc do bateryjek AA czy inszych jego 'unikalnych' cech...