|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Osłona ET-65B zamiennik
Forest89 - Pon 01 Lut, 2010 Temat postu: Osłona ET-65B zamiennik Witam. Myślę nad kupnem osłony dla Canona 70-300. Zamiennik ET-65B, czy będzie to dobry zamiennik? Oryginał kosztuje minimum 150 zł a to tylko kawałek plastiku. Czy zamiennik będzie podobnie wykonany?
http://www.allegro.pl/ite...70_300_usm.html
oranżewski - Pon 01 Lut, 2010
a mówiłem, żebyś sigmę wziął. tam masz osłonę w zestawie
Forest89 - Pon 01 Lut, 2010
Tylko ta stabilizacja...
A te małe gówienka, dekielki Canona to cenowa porażka...
co do osłony to kup dwie. jedna ci się porysuje, to założysz drugą. a tą porysowaną to możesz spokojnie używać w swoich osobistych plenerkach
A niech się rysze!
Kocur - Pon 01 Lut, 2010
Kupiłem u tego dokładnie sprzedawcy zamienniki osłon do moich szkieł, jak na razie żaden się nie rozleciał. Na oko porównując oryginalną osłonę od 70-200 z zamiennikiem z 17-55, to jakość użytego materiału jest bardzo podobna, zamienniki nie mają tylko tego tzw. futerka w środku, które mnie wkurza bo wszystko co lata w powietrzu się tam przyczepia i nie idzie tego zdjąć.
Kocur napisał/a: | zamienniki nie mają tylko tego tzw. futerka w środku, które mnie wkurza bo wszystko co lata w powietrzu się tam przyczepia |
no i dobrze. do obiektywu ci nie wleci
Czyli w użytkowaniu nawet zamiennik lepszy
B o g d a n - Pon 01 Lut, 2010
fotomaszewski napisał/a: | Kocur napisał/a: | zamienniki nie mają tylko tego tzw. futerka w środku, które mnie wkurza bo wszystko co lata w powietrzu się tam przyczepia |
no i dobrze. do obiektywu ci nie wleci |
Dokładnie tak Kocur.
Ten materiał wyklinany przez wszystkich to bardzo dobra rzecz i przemyślana przez Canona. Jest to zbieracz kurzu z bezposredniego otoczenia przedniej soczewki - taki bonus od Canona.
Djwalkman - Pon 01 Lut, 2010
Nie wiem czy bonus jest wart 150zł... .
Kocur - Pon 01 Lut, 2010
fotomaszewski napisał/a: | no i dobrze. do obiektywu ci nie wleci |
Szczególnie do 70-200 napewno wleci, jak się nie zatrzyma na osłonie.
btw, nie twierdzę, że to nie jest przydatne, tylko jak mi tam nawpada tych latających badziewi z topoli, albo czegoś podobnego, to ... Czyszczenie bywa irytujące.
Djwalkman napisał/a: | Nie wiem czy bonus jest wart 150zł... |
No napewno produkcja tego nie jest aż tak kosztowna, pewnie ze 100zł kosztuje sam napis "Canon"
wolisz czyścić obiektyw w serwisie? oryginał rządzi
Hehe wyprodukowanie takiego czegoś pewnie 10 zł kosztuje + 100 zł za napis Canon + 40 zł transport z chin
to tak jak ze spirytusem: litr kosztuje 2zł, a akcyza hoho.
A kraj nadal biedny
Dobra w takim razie prawdopodobnie kupie zamiennik i będzie trzeba bardziej uważać na różnego rodzaju paprochy
kupisz ufałkę to będziesz miał problem paprochów (tych prących na przednią soczewkę) z głowy.
To i to się kupi
B o g d a n - Pon 01 Lut, 2010
fotomaszewski napisał/a: | kupisz ufałkę to będziesz miał problem paprochów (tych prących na przednią soczewkę) z głowy. |
Forest89 napisał/a: | To i to się kupi |
W obiektywie EF 70-300 tubus wysuwa się do przodu i dodatkowo rotuje, co oznacza, że większość paprochów wpada poprzez nieszczelności tubusa. Filtr na przedniej soczewce da niewiele i według mnie szkoda na niego pieniędzy. Każde zdjęcie pod światło może dać negatywne efekty więc trzeba go ściągać. Przy tym sam filtr też się wtedy brudzi i trzeba go czyścić i to z dwu stron.
Za zaoszczędzone pieniądze na osłonie lepiej sobie piwa kupić.
B o g d a n napisał/a: | W obiektywie EF 70-300 tubus wysuwa się do przodu i dodatkowo rotuje, co oznacza, że większość paprochów wpada poprzez nieszczelności tubusa |
dlatego napisałem: "tych prących na przednią soczewkę"
Forest89 - Wto 02 Lut, 2010
Ale taka osłona ma głównie osłaniać przed promieniami słonecznymi a nie ochraniać przed paprochami
B o g d a n - Wto 02 Lut, 2010
Forest89 napisał/a: | Ale taka osłona ma głównie osłaniać przed promieniami słonecznymi a nie ochraniać przed paprochami |
Zgadza się ale też wewnętrzna strona osłony musi zapobiegać odbijaniu się światła i z tego powodu jest istotne jak jest wykonana.
Samo tworzywo, nawet bardzo zmatowione i czarne jak smoła część ostrych promieni odbije. Włochata wysciółka pewnie dużo mniej.
Forest89 - Wto 02 Lut, 2010
Dlatego też taka różnica w cenie. 150 a 40 to bardzo duża różnica
Babcia mi wyściółkę wyszyje i sobie przykleję
B o g d a n - Wto 02 Lut, 2010
Forest89 napisał/a: | Babcia mi wyściółkę wyszyje i sobie przykleję |
Taka babcia to skarb.
|
|