forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw do Nikona d5000

AngeLickChick - Wto 02 Lut, 2010
Temat postu: jaki obiektyw do Nikona d5000
Witam, Chce kupic nikon d 5000 , tylko nie wiem jaki obiektyw
Moze mi ktos opisac co jest lepsze ? AF-S DX 18-105 ED VR czy AF-S DX 18-55 VR
i do jakiego typu zdjec sie nadaja , w jakich warunkach itp.

lupo57 - Wto 02 Lut, 2010
Temat postu: Re: jaki obiektyw do Nikona d5000
AngeLickChick napisał/a:
Witam, Chce kupic nikon d 5000 , tylko nie wiem jaki obiektyw
Moze mi ktos opisac co jest lepsze ? AF-S DX 18-105 ED VR czy AF-S DX 18-55 VR
i do jakiego typu zdjec sie nadaja , w jakich warunkach itp.

18-105 VR jako uniwersalny spacer zoom i temat można zamknąć
pozdr

hijax_pl - Wto 02 Lut, 2010

lupo57 napisał/a:
18-105 VR jako uniwersalny spacer zoom i temat można zamknąć

Nic dodać nic ująć.

Może warto dodać, że 18-105VR to jeden z lepszych kitowych obiektywów.

Czytalam ze obiektyw jest zbyt duzy i rzuca cien na robione zdjecia , jak mozna tego uniknac

AngeLickChick napisał/a:
Czytalam ze obiektyw jest zbyt duzy i rzuca cien na robione zdjecia

AngeLickChick, to musisz doczytać, że to się dzieje przy założonej osłonie przeciwsłonecznej, szerokim kącie (małej ogniskowej, tzn w okolicach 18-35mm) i używaniu wbudowanej lampy błyskowej. No cóż...
1) używać zewnętrznej lampy - choćby SB400 - ta nie da Ci większej mocy ale... ma odchylany palnik :)
2) używać dłuższych ogniskowych

A tak swoją drogą - gdzie to wyczytałaś?

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9830 link do tematu

hijax_pl nie wiem co ty do mnie piszesz , powinniscie miec tu jakis slownik techniczny ,

AngeLickChick napisał/a:
link do tematu

No tam jest już wytłumaczone dlaczego tak jest.

AngeLickChick napisał/a:
hijax_pl nie wiem co ty do mnie piszesz , powinniscie miec tu jakis slownik techniczny ,

Oj to się nie zastanawiaj tylko kupuj :)

czy ten cien jest bardzo widoczny , czy masz jakies zdjecia dla przykladu ?
albo jakiekolwiek zdjecia robione tym aparatem i obiektywem ?

lotofag - Wto 02 Lut, 2010

AngeLickChick napisał/a:
czy ten cien jest bardzo widoczny , czy masz jakies zdjecia dla przykladu ?

Czy 100% zdjęć masz zamiar walić z użyciem wbudowanej lampy błyskowej?
AngeLickChick napisał/a:

albo jakiekolwiek zdjecia robione tym aparatem i obiektywem ?

http://www.pixel-peeper.c..._max=none&res=3

Tak BTW, zdajesz sobie sprawę, że sama jesteś w stanie znaleźć wiele podobnych linków w czasie, który poświęciłaś na pisanie prośby na forum? :mrgreen:

AngeLickChick, proszę bardzo

Apart stoi na blacie stolika (stolik ma mniej więcej 1m), użyta lampa wbudowana, tryb Auto

Wystarczy jednak wziąć aparat do ręki i nie kombinować tylko zrobić normalnie...

Gdzieś widać cień? ;)

W 99% przypadków nawet go nie zauważysz ;)

uuu widac , ale takie cos sie dzieje jak aparat jest bardzo blisko i jak jest polazony na podlodze ? czy co
lotofag - Wto 02 Lut, 2010

AngeLickChick napisał/a:
uuu widac , ale takie cos sie dzieje jak aparat jest bardzo blisko i jak jest polazony na podlodze ? czy co

Cytat:
musisz doczytać, że to się dzieje przy założonej osłonie przeciwsłonecznej, szerokim kącie (małej ogniskowej, tzn w okolicach 18-35mm) i używaniu wbudowanej lampy błyskowej.

AngeLickChick napisał/a:

Tak.

Weź tylko pod uwagę że jak ktoś ma takie hobby jak fotografowanie z poziomy parkietu kurzu to i tak kupi lampę błyskową ;)

a no to chyba nie bede tym 1 % :)

czytalam jeszcze o wadzie fabrycznej nikona , czy to prawda

AngeLickChick, prawda, ale stara prawda. Pewnie musiałabyś się namęczyć żeby taki z trefnej pierwszej serii trafić w sklepie. Zawsze możesz też w sklepie poprosić o sprawdzenie. Na stronie www Nikona jest taka możliwość - wpisuje się numer fabryczny i już wiesz czy jest OK czy też nie.

musialabym sprawdzic sama czy jest bez wad , bo pewnie wcisna mi z wada i powiedzia ze wszystko jest ok . znasz adres strony ?

http://advisory.nikonrepair.eu/

dziekuje za pomoc :)
k7piotr - Sro 03 Lut, 2010

hijax_pl napisał/a:
AngeLickChick, prawda, ale stara prawda. Pewnie musiałabyś się namęczyć żeby taki z trefnej pierwszej serii trafić w sklepie. Zawsze możesz też w sklepie poprosić o sprawdzenie. Na stronie www Nikona jest taka możliwość - wpisuje się numer fabryczny i już wiesz czy jest OK czy też nie.

Nie tak do końca prawda :wink:
Kupiłem D5000 zaraz jak się w Polsce pokazał, po jakimś czasie dostałem maila od Nikona o wadliwej serii i poproszono mnie o sprawdzenie na podstawie nr fabrycznego. Wyszło na to, że mój D5000 jest jednym z tych wadliwych (wada polegała na tym, że niby samoczynnie się wyłączał bądź nie można go było uruchomić)
..oczywiście aparat tej wady nie posiada (przynajmniej mój), a mam go już 9 miesięcy.

Co do szkiełka 18-105, fakt jest to niezłe szkiełko ale czy nie lepiej trochę dołożyć i zafundować sobie 18-200 VR, uważam że jest o niebo lepsze od 18-105

hijax_pl - Sro 03 Lut, 2010

k7piotr napisał/a:
Wyszło na to, że mój D5000 jest jednym z tych wadliwych (wada polegała na tym, że niby samoczynnie się wyłączał bądź nie można go było uruchomić)
..oczywiście aparat tej wady nie posiada (przynajmniej mój), a mam go już 9 miesięcy.

Wada się objawiała tak jak opisujesz, a seria która była wadliwa miała nieodpowiednie elementy elektroniczne montowane. To że u Ciebie działa nic nie znaczy, w sumie można się cieszyć, że do teraz się nie ujawniła. Jednak na Twoim miejscu poddał bym aparat przróbce. Tak na wszelki wypadek ;)

k7piotr - Sro 03 Lut, 2010

Zobaczymy, za jakiś czas i tak wypadało by go dać do przeglądu i konserwacji, to wtedy zrobią wszystko za jednym zamachem :wink:
AngeLickChick - Sro 03 Lut, 2010

a co znacza te literki AF-S DX 18-105 ED VR ?

[ Dodano: Sro 03 Lut, 2010 20:55 ]
k7piotr masz jakas galerie daj link , zobacze jakie zdjecia z niego wychodza

Tadeuszek - Sro 03 Lut, 2010

AngeLickChick,
http://www.fotografia.kop...tywy-nikon.html

RB - Sro 03 Lut, 2010

k7piotr napisał/a:

Co do szkiełka 18-105, fakt jest to niezłe szkiełko ale czy nie lepiej trochę dołożyć i zafundować sobie 18-200 VR, uważam że jest o niebo lepsze od 18-105

2.5 raza więcej za większy zakres... Do 105 przewagi tego dłuższego chyba jakoś nie widać?
Czy nie lepiej mieć dość taniego spacerniaka a dołozyc te 1300 PLN różnicy do jakiegoś nieco bardziej specjalizowanego szkła?

hijax_pl - Sro 03 Lut, 2010

Ja wolę mieć 18-105VR, 35/1.8 i 50/1.8 za cenę 18-200VR :D
k7piotr - Czw 04 Lut, 2010

Pisałem z mego punktu widzenia :razz: 18-200 to to co by mnie ucieszyło
..ale najistotniejsze to chyba zadać sobie pytanie; co chcę fotografować i ile chcę zainwestować w sprzęt

RB - Czw 04 Lut, 2010

k7piotr napisał/a:

OK, poprzednio napisałeś że jest o niebo lepsze, a to mozna juz czytać i interpretować dośc dowolnie :-;

hijax_pl - Czw 04 Lut, 2010

k7piotr napisał/a:

No OK. Dla mnie jedyna zaleta to większy zakres, ale nie jest on tak wybitny (a z jakością też nie jest tak pięknie) więc z mojego punktu widzenia nie ma co inwestować w 18-200.

No chyba że ktoś chce mieć tylko ten obiektyw - ale wtedy po co lustrzanka? Taniej wyjdzie jakaś hybryda ;)

k7piotr - Czw 04 Lut, 2010

Bo punkt widzenia się zmienia w zależności od punktu siedzenia :wink:
..z racji tego że poruszam się na wózku i większość miejsc jest dla mnie raczej niedostępna, to właśnie ten większy zakres tak mnie kusi :twisted:
fakt faktem, że zastanawiam się jeszcze nad 70-300, ale decyzja zapadnie jak już udam się do sklepu i oba "pomacam"

Ale przyznam Ci rację co do 18-105 że jest GOOD ..i gdybym przy zakupie dostał 105 to teraz bym nie szukał lepszego szkła (przynajmniej na razie), niestety wtedy były tylko 18-55 w zestawie.

AngeLickChick - Pią 30 Kwi, 2010

kupilam nikon d 5000 18-105 i jak patrze przez wizjer to mam ciemny niewyrazmy obraz z kropkami a powinnam widziec normalnie czy to jakas wada czy cos mam nie ustawione ?
hijax_pl - Pią 30 Kwi, 2010

AngeLickChick, a masz akumulator włożony?
MC - Pią 30 Kwi, 2010

A bateria jest naładowana i włożona?

nie mam bateri laduje sie czyli ze dobrze??
MC - Pią 30 Kwi, 2010

Że tak ma być :razz:

to dobrze bo juz panika byla lekka ;) ile sie laduje 1st raz baterie , az zgasnie lampka czy pare godzin??
MC - Pią 30 Kwi, 2010

Zostaw jeszcze 60-90 minut.

dzikuje za szybka odpowiedz , jak bede miala jakis problem to napisze :mrgreen: