forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - M42 a Canon 400D

przemek51p - Czw 04 Lut, 2010
Temat postu: M42 a Canon 400D
Jestem nowy i jak był już taki temat to proszę o link, ponieważ szukałem, lecz nic nie znalazłem na ten temat.

Na "alledrogo" widziałem adapter do canona eos przejściówka na bagnet M42, chodzi mi o fakt jak zachowuje sie aparat, jak sie robi zdjęcia, jak sie ma wtedy ustawianie przesłony itd. przy starych obiektywach bez elektroniki typu Practica, Pentacon, Carl Zeiss itp.
Wiem tylko tyle, że ostrość sobie ustawiam ręcznie, ale to mi akurat pasuje. Nie ukrywam, że chodzi mi głównie o to, że stare obiektywy są stsunkowo tanie, a dobre (jasne i ostre).

Z góry dziękuje za pomoc.

hijax_pl - Czw 04 Lut, 2010

przemek51p, ręcznie ustawiasz przesłonę (na obiektywie) i ostrość. Taki pełen tryb manualny.

czy ja dobrze rozumiem, bede musiał na aparacie ustawić sobie czas, a na obiektywie przesłone i robić i sprawdzać jasność czy jest dobra bo na aparacie raczej ciężko to bedzie sprawdzić nie?? nie bedzie działać ten pasek informujący o jasności??
Matt - Czw 04 Lut, 2010

Pomiar dziala w trybie manualnym oraz w priorytecie przyslony. Wowczas ustawiasz sobie przyslone na obiektywie, aparat dobiera czas, "drabinka" sie pokazuje, mozna stosowac kompensacje ekspozycji. Dziala podobnie jak obiektywy EF przelaczone na manual, za wyjatkiem tego ze przyslone ustawiasz na obiektywie i jesli nie masz adaptera z tzw. dandelionem, to nie potwierdza ostrosci.

a jak rozpoznać taki adapter, żeby potwierdzał ostrość bo to jednak przydatne??

ma styki... lub w nazwie - dandelion

takie: http://www.allegro.pl/lis...1&category=8863

to co panowie powiecie na przykład o tym
http://allegro.pl/item909...r_stan_bcm.html
jest porównywalny do canona 50mm f/1.8??

bacruk - Czw 04 Lut, 2010

przemek51p, ustawiasz na AV, jako przysłonę widzisz 00(chyba, że masz przejściówkę z dendalionem to pokaże jakąś wartość) światłomierz działa więc aparat ustawi czas automatycznie. Podobnie możesz używać trybu manualnego z podglądem wskazań światłomierza. Proponuje najpierw ustawić ostrość potem ewentualnie przymknąć przesłonę oraz zablokować ekspozycję i pstryk. Puszka nie widzi obiektywu więc nie masz informacji na wyświetlaczu jaka przesłona jest ustawiona.

Główny problem z jakim się spotkasz to brak w 400D matówki do ręcznego ostrzenia.
Chyba LV tam też nie ma? Można kombinować tak http://www.focusingscreen.com/work/400den.htm wymiana matówki niewymiennej
http://www.focusingscreen.com/ http://www.focusingscreen...202c40849d81fcc

[ Dodano: Czw 04 Lut, 2010 20:45 ]
Widzę, że koledzy mnie ubiegli :smile:
Skarbnicą wiedzy w temacie Twoich zainteresowań jest forum m42.

Tak co do ostrzenia to próbowałem na oko ustawić ostrość manualnie, nie sugerując się tym "piknięciem" sygnalizującym ostrość i raczej nie było tak źle dawałem rady

przemek51p, to powodzenia w testowaniu. Kup sobie na początek jakiś tani obiektyw i przejściówkę. Powinieneś zmieścić się w stówce. Jeżeli się zawiedziesz to sprzedasz za podobne pieniądze :smile:
Jak Ci spasuje to kup Zeissa lub Takumara..

Wszystkim wielkie dzięki za rady, już chyba wszystko wiem. I pójdę za radą kolegi spróbuje z zestawikiem za około stówkę. Stary obiektyw to jest to: porządny materiał metal i szkło, a nie to co nowe kupa plastiku. :)

przemek51p, Myślę, że wchodzisz w przyjemny etap fotografowania. Dobre stare szkła biją na głowę kita i znaczną część współczesnych konstrukcji. Czasem szkła za 2 patole nie chcą gadać jak trzeba. Poczytaj choćby ostatnie posty z http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4644. Jeżeli opanujesz temat manualnie to da Ci to dużo zadowolenia. Stać mnie na względnie drogi współczesny sprzęt ale w części przypadków uważam, że to pieniądze wyrzucone w błoto. Świadomie zostaje przy starych manualach. Podziel się wrażeniami..
komor - Czw 04 Lut, 2010

przemek51p, z 400D manualne M42 współpracują w miarę dobrze, pomiar światła działa, ale nie jest tak precyzyjny. Jak ustawisz sobie tryb AV, żeby aparat dobierał Ci sam czas do przysłony którą ręcznie wybierzesz na obiektywie to zrób sobie ze statywu serię takich samych zdjęć z kolejnymi stopniami przysłony. Prawdopodobnie zobaczysz, że kolejne ekspozycje różnią się trochę jasnością.

Co do:
przemek51p napisał/a:
stare obiektywy są stsunkowo tanie, a dobre (jasne i ostre).

to nie liczyłbym na wiele. Te naprawdę fajne szkiełka są stosunkowo drogie i użytkownicy raczej się ich nie pozbywają, a to co zalega na Allegro za małe pieniądze to często mydlane starocie z żółtymi zafarbami. Poczytaj wątek o M42 w tym dziale, to dowiesz się co warto a co nie.

ja znów jestem młodą osobą i jeszcze sie uczę (komputerowe wspomaganie projektownia z podstawami mechaniki, może to mało fotograficzne, ale był to wybór z rozsądku, ale marzeń czyli fotografii nie zamiarzam zaniechać) i to się wiąże z brakiem funduszy na sprzęt warty 2-3 klocki bo nie oszukujmy sie żeby obiektyw ostrzył i był dostatecznie jasny tyle trzeba dać, alternatywą są właśnie stare i nie koniecznie gorsze jak powiedziałeś obiektywy. Np znalazłem coś takiego, są tam nawet fotki przykładowe
http://allegro.pl/item909...r_stan_bcm.html

przemek51p, musisz być świadomy tego ze rozrzut jakościowy w takich szkiełkach jest dość spory. Dobrze jest sprawdzić przed zakupem.

Choć prawdę mówiąc na początek każdy będzie dobry. Tzn 20parę złotych to nie duży wydatek, a i tak koło stówki pójdzie na adapter z dandelionem... Adapter zostanie z Tobą na dłużej - obiektyw możesz zmienić ;)

Matt - Czw 04 Lut, 2010

Ze szklami tak jak poprzednicy wspomnieli roznie bywa. Z M42 mam szkielka te co w stopce i powiem tak:

Mir 37/2.8 - slabo u niego z kontrastem kolorow, ale jest dosc ostry po przymknieciu

Helios 58/2 - jedno z tanszych szkielek, ja mam je po zenicie. Chyba najostrzejszy z posiadanych, po lekkim podbiciu kolorow bardzo fajne zdjecia po taniosci. Trzeba sobie poradzic z domykaniem przeslony - moj egzemplarz adaptera nie dociska bolca do konca, wiec zawsze cos podkladalem. Ponoc sprawdza sie tez niezle w fotografiach makro, z pierscieniami, ale nie sprawdzalem.

Jupiter 135 - za rzadko uzywam, troche slabo z ostroscia

Tair 300/4.5 - duze i ciezkie bydle, po lekkim przymknieciu jest ostry. Nawet kilka udanych fotek nim popelnilem.

MTO 500 - raczej slaba jakosc obrazu, ale po po podlaczeniu posiadanego konwertera 2x mozna go uzywac jako "lunetki".

Ludzie chwala starsze Zeissy, Takumary - poszukaj na forum m42 :) W 400d troche moze przeszkadzac maly wizjer [ u mnie w 30d tez czasem ciezko trafic ], ale 50 1.8 Canona tez sobie lubi nie trafic :)

przemek51p, Pentacona mam 135/2,8 w bardzo dobrym stanie. Mechanicznie ok, ostrość na 2,8 akceptowalna ale bez rewelacji, po przymknięciu do 5,6 - 9 już bardzo przyjemnie, jakość obrazowania akceptowalna.

Ważne jest aby wybierać dobre sztuki. Na zajechane, poobijane, brudne, bez dekli nie patrz. Myślę, że jeżeli cena z linku zatrzyma się około 60-70 zł to można spróbować.

Mam jeszcze Zeissy: 200/2,8 dla mnie rewelacja ale z tego co widzę dobre sztuki min 1000zł i 35/2,4 który dla mnie wygrał z S 30/1,4 z podanego linku :wink:

Szkła z najwyższej półki nie są tanie ale i tak x razy tańsze od obecnie produkowanych.
W mojej ocenie godne uwagi są Zeissy potem Takumary długo długo nic a potem cała reszta choćby ruskich konstrukcji. Co nie znaczy, że są be.
Zdecydowanie polecam tutejszy wątek o m42 i wspomniane forum.
Poczytaj a znajdziesz dużo przydatnej wiedzy. Nie ma się co rozpisywać skoro już zostało napisane :smile:

rybkowski73 - Pią 05 Lut, 2010

przemek51p, Myślę , że hijax_pl ma rację co do dandeliona . Mam 40d i dwa adaptery jeden z dandelionem i jeden bez. Używam tego pierwszego. Jak robisz zdjęcia na np przesłonie 2,8 i mniej to nie zawsze trafisz z ostrością tam gdzie chcesz, nawet obiektywem 50-tką a co dopiero dłuższym. Lepszy komfort pracy.
Jak zrobisz zdjęcia to przeglądaj je na kompie bo w aparacie zawsze są ostre :wink:
Podaję dwa linki do M42
http://www.fotografowac.pl/obiektywy.html
http://forum.stock-photo.pl/index.php

Baku - Pią 05 Lut, 2010

Koledzy dobrze prawią. A ja będziesz kupował sobie tą przejściówkę, to osobiście polecam takie, które mają dandeliona wmontowanego fabrycznie, np. takiego:
http://www.allegro.pl/ite...rdzenie_af.html
Akurat konstrukcja z aukcji którą podałem jest przeze mnie wypróbowana - działa sprawnie i jest solidnie złożona. Kupna osobno pierścienia osobno chipu nie polecam - kosztowo wyjdzie podobnie a tu dostajemy od razu solidną konstrukcję.

Pamiętaj także o tym, że przy szeroko otwartej przysłonie głębia ostrości robi się już naprawdę niewielka. No i zauważyłem jeszcze, że przynajmniej mój Helios jest dość średni podczas pracy na nieskończoności. Nie to żeby było jakieś mydło, ale na pewno nie jest to jakość oferowana przy mniejszych odległościach ostrzenia.

przemek51p - Pią 05 Lut, 2010

Słyszałem właśnie o tym, że poprzez pierścienie do tych starych obiektywów można uzyskać fajne makro, ale czytałem też o lensbaby, że dość łatwo ze starego obiektywu zrobić lensbaby i też świetne efekty z niego wychodzą, muszę tylko poszukać co było by najodpowiedniesze to zrobienia takiego czegoś. (brak funduszy trzeba zabijać kreatywnością) jeszcze takie pytanie, żeby lensbaby wyszło to ta przednia część przed gumką też ma mieć jakieś szkło nie??
MasterB - Pią 05 Lut, 2010

Przejściówkę z dandelionem też radziłbym przetestować przed zakupem - może się trafić wersja z BF/FF (ja mam lekki FF w swoim). No i dobrze byłoby żeby przejściówka nie była malowana czy też anodyzowana - z doświadczenia wiem że taka powłoka się ściera i brudzi ręce i może zasyfić wnętrze aparatu.

Widzę że masz fajne podejście do manuala więc życzę wielu sukcesów (no i na początek - upolowania ostrego szkiełka :) )

bacruk - Pią 05 Lut, 2010

Pojawiły się dandaliony z możliwością programowania. Dają możliwość ustawienia podstawowych parametrów obiektywu i teoretycznie korekty na okoliczność FF/BF. Mam na mailu instrukcję obsługi takiego cuda. Może ktoś to sprawdził praktycznie?
Generalnie, chip emuluje obecność obiektywu „systemowego”. Można go doklejać również do konstrukcji typu ciamciang. Przy użyciu chipa występują takie same problemy co w przypadku obiektywów AF. Gubi się przy słabym świetle, czasem potwierdza ostrość tam gdzie jej nie ma, miewa FF/BF, potwierdza ostrość w całym zakresie GO więc ma znaczenie czy jedziemy od min czy od nieskończoności itp. Dlatego pisałem wcześniej o porządnej matówce. Automatyka jest wygodna ale nadal bardzo zawodna. Dlatego osoby korzystające z porządnych obiektywów AF często zakładają również matówkę z prawdziwego zderzenia a nie przeźroczysty plastyczek dodawany do korpusu przez który wszystko wydaje się ostre. Jak AF nie trafi to widać, że nie jest dobrze i można skutecznie ręcznie przeostrzyć.
Podsumowując: do komfortu ostrzenia potrzeba AF/dandaliona w obu przypadkach + wygodny pierścień manualny o odpowiednim skoku (w przypadku AF koniecznie ze sprzęgłem) oraz matówki pozwalającej zastąpić automatykę w trudnych warunkach natomiast w normalnych warunkach pozwalającej na kontrolę procesu ostrzenia. Niestety, bez spełnienia powyższych warunków ostrzenie to mniejsza lub większa loteria w zależności od klasy sprzętu.
.
.
Lampa ze wspomaganiem AF się przydaje. Są tacy którym lampa przyrosła do aparatu oraz tacy, w tym ja, którzy używają jedynie gdy nie da rady inaczej.. ..

Chyba się skusze na ten adapter z potwierdzeniem AF i widzialem na alledrogo takie nie malowane ze stali nierdzewki.

http://allegro.pl/item912...rdzenie_af.html

P.S. Kolega zaczął o wątek o lampie to ja tak coś od siebie w tym kierunku. Kierując się w lampę, to też nie jestem zwolennikiem typowego prostego błysku, ale stosując dyfuzory, albo kawałek białego plastiku trzymając pod kątem. Np to zdjęcie przed chwilą wykonałem bawiąc sie światłem flesza (bylo dość ciemno) blokowałem jego dostęp białym, odbijającym kartonikiem, obracałem kartonik, aż sie światło dobrze obiło i wyszło coś takiego

bacruk - Pią 05 Lut, 2010

Przemku, pisząc o lampie miałem na myśli zewnętrzną. Wewnętrzna ma bardzo ograniczone zastosowanie. Wszelkie pomysłowe dyfuzory pozwalają podratować sytuację przy waleniu na wprost i w sumie fajna z tym zabawa.

Spróbuj to samo ujęcie zrobić w świetle zastanym, dbając o prawidłowe naświetlenie i sam zdecyduj co bardziej Ci się podoba.

rybkowski73 - Pią 05 Lut, 2010

przemek51p, ten sprzedawca z allegro co podałeś ma 8 negatywów. Trochę ryzyko.

osiem, ale dość stare i w stosunku do pozytywów to zaledwie ok 3%, a poza tym to jedna z lepszych ofert bo za 100zł i nie jest malowana, kolega wyżej pisał, że farba może łuszczyć sie i brudzić aparat.
edmun - Pią 05 Lut, 2010

zapomniałbym o tych 8 negatywach. zdarza się każdemu. jeśli chodzi o adapter, brałbym właśnie metalową, bo też taką mam... żadnych problemów i ładnie ciąży w dłoni
przemek51p - Sob 06 Lut, 2010

edmun, jak widzę jesteś chyba z wrocławia, nie wiesz może gdzie można we wrocławiu kupić ten adapter?? chodzi mi głównie, żeby za przesyłke nie płacić, a z wyjazdem do wrocka nie a problemu bo mam niedaleko
komor - Sob 06 Lut, 2010

przemek51p, przesyłka będzie mniej kosztować niż podróż do Wrocławia i poruszanie się w miejskim korku. Nie sądzisz?
przemek51p - Sob 06 Lut, 2010

ja to nieźle kombinuje bo do wrocka z free bo z kuzynem bo on do roboty jedzie, i później mam 8 godzin na spacerowanie po wrocku, a i tak jade bo wyczaiłem jeden sklep foto dość tani, ale adapterów ni mają.
hijax_pl - Sob 06 Lut, 2010

przemek51p, nie mogą sprowadzić? co to za sklep? :???: :shock:
Sunders - Sob 06 Lut, 2010

komor napisał/a:
przesyłka będzie mniej kosztować niż podróż do Wrocławia i poruszanie się w miejskim korku

Dokładnie, szkoda fatygi.

muzyk - Sob 06 Lut, 2010

Matt napisał/a:

Helios 58/2 - Ponoc sprawdza sie tez niezle w fotografiach makro, z pierscieniami, ale nie sprawdzalem.

Potwierdzam- można się pobawić w całkiem niezłe makro.

przemek51p - Nie 07 Lut, 2010

Ten sklep tez znalazłem na alle - Sklep z akcesoriami fotograficznymi Wrocław ul. Dąbrowskiego 42 stwierdziłem, że jak już tam bedę to warto by było wstąpić i coś zakupić.

A tak odchodząc od tematu, można uszkodzić (przegrzać albo coś) matryce, albo ogólnie aparat robiąć np. 25 zdjęć po kilka minut każde i wszyskie w odstępach dosłownie kilku sekund pod rząd (chodzi mi o zdjątko typu astro np)??

MasterB - Pon 08 Lut, 2010

przemek51p, raczej nie powinno nic się stać... Były już wątki jak fotografować star trails, myślę że tam znajdziesz więcej informacji.
Miałem lenia w sylwestra, więc wystawiłem aparat na balkon i ustawiłem żeby robił 20-sekundowe ujęcia z 5-sek przerwą. I tak przez 4 godziny ;) Nawet nie zająknął.
http://tomekh.smugmug.com...60_9A6jD-XL.jpg

edmun - Pon 08 Lut, 2010

przemek51p, ja niestety nie pomogę. mam sporo teraz na głowie i sam też dojeżdżam do Wrocka. zamów spokojnie na allegro zamiast biegać po Wrocławiu :) pozdrawiam
viper - Czw 11 Lut, 2010
Temat postu: m42 z 450D
Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu to piszę tu. Mam 450d i ostatnio w domu znalazłem 2 szkała(poniżej ich zdjęcia) i chcę się dowiedzieć czy razem z taką przejściówką:
http://www.allegro.pl/ite...rdzenie_af.html
będą działały(czy w ogóle aparat je wykryje i czy będzie potwierdzenie ostrości). Druga sprawa to czy ten "bolec" w heliosie to popychacz przysłony?(czy przy używaniu przejściówki jak domknę przysłonę na obiektywie to w wizjerze obraz będzie ciemny?). No i na koniec co sądzicie o tych szkłach?

rybkowski73 - Czw 11 Lut, 2010

viper, Jupiter świetny - tu masz link o nim
http://www.fotografowac.p...-f35.html#title
a tu drugi link do forum M42 - może się przydać.
http://forum.stock-photo.pl/
Z forum optyczne pewnie połowa osób jest na M42 więc może też Ci pomogą.
U mnie na 40d te dwa obiektywy działają bez problemu , mam potwierdzenie ostrości i w wizjerze nie mam ciemno :wink:
Jupitera niestety tylko pożyczam od znajomego.

viper - Czw 11 Lut, 2010

to jeszcze czym się różnią heliosy M od MC i co oznacza ten srebrny przełącznik na heliosie(3 zdjęcie)? mogę na nim zmieniać z A na M
MasterB - Czw 11 Lut, 2010

viper, heliosów było chyba 6 modeli, te nowsze mają powłoki antyodbiciowe MC.
Różnią się też ilością listków przysłony - starsze mają ich 8 a nowsze 6.
Co do przełącznika - służy do przełączania automatyki przysłony.
W pozycji Auto możesz ustawić wartość przysłony na pierścieniu, ale zostanie ona domknięta dopiero po naciśnięciu spustu (na odpowiednim body, np Zenit). Możesz to sprawdzić popychając bolec obok gwintu.
W pozycji M możesz domykać przysłonę od razu - kręcąc pierścieniem.

viper - Czw 11 Lut, 2010

czyli jak podłączę tego heliosa do 450d przez przejściówkę i będę miał na obiektywie ustawiony ten przełącznik na A, to w miarę domykania przysłony obraz w wizjerze nie będzie się ściemniał?

Pytam tak dokładnie o to gdyż gdzieś w necie czytałem, że najpierw najlepiej ustawić ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie(żeby obraz nie był ciemny i wtedy łatwiej złapać ostrość), a potem dopiero przymykać przysłonę i strzelać fotkę. Tylko mam wątpliwości co do mojej umiejętności wykonania tego: jak ustawię f2 to złapię ostrość to potem zanim wrócę na pierścieniu do np. f8 to już mój obiekt może wypaść z GO(nawet pomimo jej zwiększenia). Czy może moje rozumowanie jest błędne i niepotrzebne?:)

bacruk - Czw 11 Lut, 2010

viper, faktem jest, że musisz się przy tych czynnościach sprężać. Dodatkowo pamiętaj o zablokowaniu ekspozycji. Zależy jak masz ustawioną blokadę. Jeżeli z AF na spuście to po potwierdzeniu ostrości trzeba domknąć przysłonę i powtórzyć pomiar (zakładam użycie AV).

Poćwiczysz to będziesz wiedział co kiedy robić.
Nie licz jednak na to, że będziesz taki sprawny jak AF w trybie ciągłym. To już wymaga wieloletniej wprawy w kręceniu :wink:

Usjwo - Czw 11 Lut, 2010

Ale i tak musiz przed zrobieniem zdjecia zmienic na M, bo i tak nie ma Ci co tej przslony popchnac. Manual to takie zablokowanie wepchnietego popychacza, wiec nie trzeba rozbierac obiektywu zeby go zafixowac na stale.

A jezeli chodzi o heliosy to ja nie mam dobrego zdania, moj jest do d...

bacruk - Czw 11 Lut, 2010

Temat jest dość prosty. Po podłączeniu do 450 nic nie popchnie bolca przysłony. W "Automat" będzie cały czas otwarta natomiast w "Manulau" będzie przymknięta do wartości aktualnie ustawionej na pierścieniu. Można albo kręcić albo przełączać z A na M itd. Wtedy będzie przeskakiwać z max do ustawionej na pierścieniu. Możesz to sprawdzić zwyczajnie trzymając obiektyw w ręku.
MasterB - Czw 11 Lut, 2010

Usjwo napisał/a:
A jezeli chodzi o heliosy to ja nie mam dobrego zdania, moj jest do d...

Rozrzut jakościowy był zapewne spory nawet jak były nowe. A mając na uwadze to że te dostępne mają po kilkanaście-kilkadziesiąt lat...
Ja mam jednego idealnego (jak dla mnie ;) ) Heliosa 44M-4 - znaleziony na Zenicie kupionym w latach osiemdziesiątych, zrobiono nim jakieś 20 zdjęć po czy wrzucono do szafy... W aparacie była nawet pierwsza, nie do końca wykorzystana, rolka filmu.

przemek51p - Pią 12 Lut, 2010

http://allegro.pl/item911...le_swiatlo.html
a co myślicie o tym opłacało by się za niego dać stówkę, tak sie do niego przymierzam, zastanawiałem sie jeszcze jak by udało sie go kupić to do niego jeszcze telekonwerter M42 2x panowie prosze opinie :)

bacruk - Pią 12 Lut, 2010

W mojej opinii z m42 tylko jasne stałki w dobrym stanie. Zoomy, które miałem w ręku były bardzo cieniutkie.
Leży mi jakiś konwerter 2x, priv proszę:)

mavierk - Pią 12 Lut, 2010

jeśli ten soligor to identyczna konstrukcja Vivitara 70-210/3.5 to jak najbardziej się opyla ;)

to jeszcze takie pytanie co może oznaczać sformułowanie "zagrzybiony w środku" jest użyte w tej aukcji to może mieć jakiś widoczny wpływ na jakość zdjęć??

Jest spleśniały, śmierdzący i zaraz zacznie czernieć... fuj :???:
lupo57 - Pią 12 Lut, 2010

Może mieć bardzo duży wpływ na jakość zdjęć, to zależy jak jest "zagrzybiony", dlatego bez wzięcia go do ręki nie zdecydowałbym się na ten zakup, na pewno czeka go czyszczenie (odgrzybienie)
pozdr

przemek51p, krótko pisząc... weź sobie do serca wcześniejsze rady. Kupuj tylko szkła w dobrym stanie. Właściwie użytkowane i właściwie przechowywane. Wizyta w serwisie może kosztować więcej niż zakup i może nie dać zadawalających efektów.
Złomowi mówimy nie…

Odpuszczam sobie chyba tego soligora, ponieważ nie wiadomo co z tym grzybem, a tak wogóle to chyba może być z nim coś nie tak bo na większości aukcji tego gościa są sample do obiektywu, a do tego akurat nie ma
rybkowski73 - Sob 13 Lut, 2010

bacruk, dobrze radzi ,na M42 tylko stałki.